Röplabda: sánc helyett romok

 2011.02.17. 07:52

Legjobbjaikat hajdanán ismerte a fél ország, miután sikert sikerre halmoztak. Ma a legterjedelmesebb hírblokkokban is csak szökőévenként kapnak helyet. A Népszabadság szebb napokat megélt, újabban már-már illegalitásban működő sportágakat bemutató sorozatának harmadik része a röplabdáé.

Bánhegyiné, Szalayné, Torma vagy Prouza, Buzek, Tatár... A magyar sport húzónevei voltak ők az ötvenes, hatvanas, hetvenes években. Mind-mind olyan sportág képviselői, amelynek válogatottjai olimpiákon szerepeltek, Európa-bajnoki érmeket nyertek, klubcsapatai pedig a kontinens meghatározó együttesei közé tartoztak.

Tessék mondani: hová lett minálunk a röplabda? – szegezem a kérdést a 73 esztendős Tatár Mihálynak, a nemzeti mezt 261-szer magára öltő hajdani világklasszisnak, aki legféltettebb ereklyéi között nemcsak az 1963-as Európa-bajnoki ezüstérmet őrzi, hanem az 1958-as kontinenstorna legtechnikásabb játékosa, továbbá az 1962-es világbajnokság legjobb ütője címet igazoló elismerést is.

„Magam is keresem rendületlenül, de mindhiába – kezdi az 1964-ben, Tokióban olimpián is játszó kiválóság. – Húsz-huszonöt éve eltűntek a csapatok, az egyéniségek, és velük együtt a nézők. Budapesten végképp elkeserítő a helyzet. A férfivonalon nincs már Tungsram, Vasas, Újpest, Spartacus, Honvéd, csupán a Csepel tartja a frontot, de ma már ott sem Buzek Laci bombáitól rettegnek, és a női mezőnyben sem állunk jobban: a múlté a Dózsa, a NIM, majd az abból lett Vasas, a Tungsram és a BVSC is.” A miértre a visszavonulása után szakvezetőként ugyancsak eredményes Tatár sem tudja a választ, legfeljebb találgat.

"Amíg a kézi- vagy a kosárlabdasport vezetői a rendszerváltozás után felismerték, hogy új szelek fújnak, addig a mi sportágunk irányítóiról ez nem mondható el – folytatta Tatár Mihály. – A többiekhez hasonlóan a korábbi állami forrásokat nélkülözni kénytelen röplabda adós maradt a marketinggel, a szponzorok felkutatásával, és a pénzhiány közepette folyamatosan esett a színvonal. Ebből következően tűntek el sorra a csapatok, maradtak el a tévéközvetítések, és persze a nézők is. Manapság egy-egy bajnokin jó, ha százan-kétszázan összegyűlnek, ám a közönség jó részét a játékosok családtagjai, ismerősei alkotják."

Miközben a röplabda a világ legnépszerűbb sportágainak egyike, és Európa ebből a szempontból is szerencsésebb felén rendre teltház előtt játszanak a csapatok, a sportággal kapcsolatban már nem álló, azért csupán erősen aggódó Tatár szerint addig kellene cselekedni, új alapokról kezdeni az építkezést, amíg nem lesz túl késő. A megoldási javaslatot sem titkolja el: „A röplabdát ugyanaz a rém egyszerű orvosság hozhatná helyre, ami az egész országot: tanulni kellene azoktól, akiknél jól mennek a dolgok.”

A hunvolley.blog véleménye
Az első és legfontosabb probléma az, hogy a Népszabadság, illetve a hozzá hasonló orgánumok az elmúlt körülbelül tíz évben egyetlen alkalommal sem írtak jót a magyar röplabdasportról. De még véletlenül sem! Évente egyszer előkapják a fiók mélyéről azt a témát, hogy Magyarországon miért pusztult, illetve pusztul jelenleg is ez a sportág, az egykori klasszisok megszólaltatásával igazolva érzik magukat, és a röplabdázás részükről be van fejezve. Hogy kinek mi a véleménye ezekről a politikai napilapokról, azt most hagyjuk. Ebben az ügyben, konkrétan a röplabdával kapcsolatban éppen azért váltak hiteltelenné, mert mindig csak rosszat írnak, ráadásul többször ok nélkül. Most például ennek a cikknek mi volt az aktualitása? Ezt most miért kellett megírni? 2011. február 17-én miért kellett újra belerúgni a magyar röplabdasportba ezzel az anyaggal? Ez kinek jó? Mert a magyar röplabdának, a vezetőknek, az edzőknek, a játékosoknak, illetve a szurkolóknak rossz. De kinek jó?

Azt pedig ne mondja senki, hogy az elmúlt tíz évben nem lehetett volna valami jót is írni a magyar röplabdáról. Tavalyelőtt mindkét ifjúsági-válogatottunk részt vett az Európa-bajnokságon! Érdekes, ha emlékezetem nem csal, ez valahogy kimaradt a mélyen tisztelt politikai napilapok hírblokkjaiból. Miért is? És a külföldön játszó magyarok sikerei? És a külföldön dolgozó magyar edzők sikerei? Mind-mind hálás és érdekes téma, de mindet sikerül agyonhallgatni... Nem szeretnénk igazságtalanok lenni, ezért mindenképpen említsük meg, hogy a Magyar Hírlap az elmúlt egy-két évben több kiváló röplabdás anyagot is közölt, nemrégiben például Bardi Györgyivel, ősszel pedig Dr. Kotsis Attilánéval. Ezek is a múltidézésről, a régi szép idők felelevenítéséről szóltak, mégis rendkívül pozitívak voltak, élmény volt olvasni minden sort! Miért nem lehet ezt a stílust máshol is elsajátítani?

Végül gyorsan tisztázzuk a szövegben megtalálható tárgyi tévedéseket.
1. Azt, hogy már-már illegalitásban működik a sportág, azt a magyar röplabdázás minden szereplője nevében visszautasítjuk és kikérjük magunknak!
2. A férfimezőnyben a fővárosi csapatok közül élvonalbeli a MAFC is, nem csak a Csepel. A nőknél pedig a Dózsa ugyan megszűnt, ám az Újpesti TE női röplabdaszakosztálya néhány éve újjáalakult, jelenleg is az Extraligában szerepel. A Vasas pedig egyáltalán nem szűnt meg, szintén ott van a legjobbak között.
Ha csak annyi jóindulat lenne a cikkben, mint amennyi tárgyi hiba, minden rendben lenne, nem szólnánk egy szót sem!  :-)

(forrás: nol.hu)

Címkék: vélemény népszabadság röplabda tatár

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr52667014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háló 2011.02.18. 17:26:27

Valóban igaz,hogy nagyon sok csapat eltünt.Húsz-huszonöt éve még nagyobb településeken is voltak röplabdacsapatok.Emlékszem amikor az NBII ben Kazár ellen játszottunk.Jellemző,hogy a férfi NBII-ben egy,a nőiben két csport van.A nők közül két csapat visszalépett.Az egyik kimondottan anyagi okok miatt.Annak idején az extraligában egy Tungsram-Eger meccsen Egerben 1000 néző volt kiváncsi.Most a bajnoki döntőt jó ha 300 néző tekinti meg.Az,hogy mindkét ifjusági válogatott részt vett az Európa bajnokságon dicséretes,de a magyar bajnokságban vannak olyan csapatok,ahol 35-40 évesek viszik a prímet.Természetesen nem profi státuszban,csak bújtatott állásban.Sajnos a klubok nem akarnak az utánpótlásneveléssel foglalkozni,hanem már 13-14 éves gyerkeket leigazolnak a korosztályos válogatottakból.Aztán vagy bekerül a gyerek acsapatba,vagy kettétörik apályafutása.Hive vagyok a felfelé áramlásnak,de akkor a leigazoló egyesület fizessen a nevelő egyesületnek megfelelő összeget.Nevetséges egy serdülő válogatottért 200-300 ezer forint.Az amugy is szegény nevelő együtesnek térítsék meg a költségeit.Én abban látom a röplabda jönőjét,ha széles alapokra helyezik az utánpótlásnevelést.Ha többezer gyerek röplabdázik abból lehet meritení.Erre kell az anyagi erőforrásokat elteremteni.Ha nem lessz szponzorálás a röplabdában további csapatok megszűnése várható.

háló 2011.02.20. 10:08:08

Nem tudom hol található Kerek Pál válasza.Én nem találom

l.artista 2011.02.20. 16:58:20

Bár ez az írás nem igazán váltott ki nagy érdeklődést a kommentelők között, azért néhány megjegyzés.
Igaza van annak aki a sportág mélyrepüléséről beszél. De kár keseregni a múlton. Olyasmire ne vágyjunk most aminek nincsenek meg a feltételei. Sok minden egyszerűen nincs a sportágban. Kezdve a kommunikációtól, az anyagiakon keresztül a szakmaiságig. Nagyon tisztelem Tatár Misit, de az ilyen kinyilatkoztatásoknak sok értelme nincs. Egyébként valahol máshol kell a bajokat keresni mint a múltbeli vezetők ügyefogyottsága. Amikor még messze ismertebb volt a sportág, már létezett pl. reklám a röpiben. Lásd Röplabda Alamanach 1980-s években. Volt a kiadványban reklám, a reklámozó cég ismert is volt országosan. Komplexen valami más romlott el. Pl. tele van a sportág meg nem értett, és sértődött emberekkel. Én is ilyen vagyok, de mitől is sértődtünk meg? Attól ami folyik a röplabdában. Mert igenis sértő az ahogyan néhányan azt hiszik, hogy csak ők tudják a tutit. A másik pedig tünjön el a színről, mert ő csak hülyeséget beszél, vagy tesz. Nem hinném, hogy Kocsis Attilánné neve ne lenne ismert. Gabikát egyszer nem kérte föl semmiféle vezetés arra, hogy a tapasztalatait hasznosítsa a sportág. Pedig ő a Hall of Fame-ben is...
És még lehetne sorolni!
Pl az up. hát az megérne egy misét, mert ami rombolás most ott folyik... na az se semmi!
süti beállítások módosítása