Elhunyt Horváth Csaba

 2012.09.04. 10:55

Mély megrendüléssel és hatalmas fájdalommal tudatom, hogy tragikus hirtelenséggel 46 éves korában elhunyt Horváth Csaba, a ZTE és a Sümeg egykori játékosa.

Fiatalon kezdett röplabdázni az akkori Kilián György Általános Iskolában, Kovács József keze alatt. Remek fizikai adottságai, rendkívüli labdaérzéke hamar a legjobbak közé juttatta. Tagja volt annak a csapatnak, amelyik megnyerte 1980-ban a Magyar Televízió által élőben közvetített TTT Kupát. Folyamatosan edzői (Kovács József, Markolt János, Borosnyai Sándor, Janus Zagorski, Markó Gábor) jobb keze volt. Nem véletlen, hogy már nagyon fiatalon a ZTE csapatának a csapatkapitányává választották. Mert kapitány volt Ő!

Nem csak kapitány, egy igazi vezéregyéniség volt mind a pályán, és azon kívül is. Nála nem volt lazítás. Mindig mindent a legnagyobb intenzitással csinált. Példát mutatott a fiataloknak, űzte hajtotta az idősebbeket. Felkarolta, istápolta a tehetségeket, rengeteget foglalkozott edzéseken többek között Tomanóczy Tiborral, Kovács Balázzsal, Bokor Lászlóval, Mózer Zoltánnal, Koós Krisztiánnal. A ZTE idegenlégiósainak állandó segítője, kísérője, mentora volt. Alexander Arefijevvel kapcsolatuk barátivá alakult, ami a játékos távozásával sem szakadt meg.

Tagja volt a teljesen megfiatalított ZTE csapatának. Az sem szegte kedvét, hogy korosztályából többen (Jankóczki Attila, Radó Gyula, Czotter Csaba, Vörös Károly, Horváth Zsolt) abbahagyták a játékot. Kiesés következett az Extraligából, majd az NB I-ből. Ő még mindig maradt a fiatalok mellett, és azt mondta nekem:

― Gabikám, veled még folytatom, vállald el a csapatot! Segítek, ha kellek.
― Te Csabikám! Hát persze, hogy kellesz! Szükségem van egy KAPITÁNYRA, aki folyamatosan a fiatalok előtt halad!

Egy év az NB II-ben Mózer Z., Horváth T., Tompos R., Gróf L., Kormos P., Tóth P., és 19 győzelem mellett csak egyetlen vereség! Sírtunk az utolsó meccs után, mint a gyerekek, de nem úgy, mint most! 1999―2000-ben újra az NB I-ben, és ameddig volt csapat, az ott is szerepelt.

Nem akart liberó lenni, jajj, de mennyire nem akart!

― Be tudom ütni én azt a labdát! Ha nem, akkor kiütöm a sáncról ― mondta. ― Ha „csak” liberónak kellek, inkább abbahagyom.

Hány és hány átbeszélgetett utazás kellett hozzá, végül beadta a derekát. Vállalta, mert tudta, hogy így segíthet. Jól csinálta! Az egyik legjobban!

Mindig megkaptam, ha valamelyik fiatal nem ütötte be a labdát:

― Látod Gabi, én ezt megoldottam volna!

Élete egyik legnagyobb élménye volt 2004. március 18-19. Magyar Kupa négyes döntő, Kazincbarcika! A harmadik helyért ütőt játszhatott. Boldog volt, nagyon boldog! Negyedikek lettünk. Egy kis csapat, de ez senkit nem zavart. Mi ennek is tudtunk örülni. Sajnos, ezek után még egy év, és 2005 májusában megszűnt az NB I-es röplabda Zalaegerszegen. Nem kellett sokat várni, 2007 őszén már a sokadik telefont kaptam Sümegről, Rédei János hívott.

― Alakul egy kis csapat, jó lenne egy-két rutinos játékos ide.

Mentünk is, de nem is akárhogyan. Vittük nagyobbik fiát, is Ricsit. Egy csapatban játszott apa és fia. Büszke volt, elképesztően büszke! Két év az NB II-ben. A második évben egy második hely a megbüntetett Kazincbarcika mögött már NB I-es indulást ért. Akkor 44 éves volt, és még mindig vállalta. Vállalta, persze, hogy vállalta, mert ekkor már fiai, Ricsi és Dávid tagjai voltak az újjáalakult ZTE csapatának. Meg akarta mutatni! Meg is mutatta, hogy még mindig megy neki a teremben és a strandon is egyaránt.

Elmentél! Itt hagytál bennünket!

Tudom, kell az égi röplabdacsapatnak egy csapatkapitány, de Csaba, nem ilyen áron!

Kedves Csaba!
Kimondhatatlan, leírhatatlan fájdalommal a szívemben búcsúzik tőled a legjobb barátod:

Markó Gábor

Címkék: halál gyász horváth elhunyt markó zte zalaegerszeg sümeg

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr264754265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heatfan (törölt) 2012.09.08. 00:28:09

Sok sportágban büntetik a sípszó előtti akciókat. Igazából ilyen a röplabda is. Csabi, a rohadt életbe, miért nem figyeltél??? Még nem volt játékvezetői sípszó! Vagy, ha igen, akkor nagyon elhamarkodottan...
süti beállítások módosítása