Elégtelen vs. elégséges

 2012.01.21. 14:00

A TFSE-KRA 3:1-re nyert a Palota RSC otthonában a női NB I alapszakaszának 19. fordulójában. A tartalékos összeállításban szereplő hazaiak teljesítménye csak nyomaiban emlékeztetett az egy héttel korábbi Veszprém-verésre, a sokkal pontosabban, hatékonyabban játszó vendégeknek mégis melegük volt a negyedik szett végén.

AZ ELSŐ SZETT

A Palota színeiben súlyos sérülése után visszatért a pályára Chován Ágnes, aki Szolnokon csereként már kapott lehetőséget. A hosszú kihagyás meglátszott a teljesítményén, és nem csak azért, mert még nincs tökéletes állapotban, s bicegve játszott. Két hiba után Nyári Sándor időt kért (5:7). A vendégek kevesebbet hibáztak, ezért előrébb jártak a pontgyűjtésben. A szélsőütőt játszó Jáka Zsuzsannát nem tudták tartani a hazaiak, és a támadás-befejezéseik sem voltak hatékonyak. A rákospalotaiak játéka nyomaiban sem hasonlított a Veszprém ellen nyújtott teljesítményre, a sok pontatlanság miatt gyorsan eldőlt a szett, Nyári mester kikérte második idejét is (7:12).

A külföldön lévő Soós Ivett játéka nagyon hiányzott a Palotának, amelynek felvillanásai ugyan voltak, de szoros állásnál (10:12) megint jöttek a sajáthibák, és hamar elszálltak az esélyek. Nem pörgött úgy a házigazda, mint egy héttel korábban, a TF viszont higgadtan, nyugodtan, magabiztosan röplabdázott, Várhegyi Anikó blokkban ellenállhatatlan volt (10:18). A hajrában sem változott a játék képe, Hornok Nikolett két ászt nyitott, de a rákospalotaiak az ellenfél közreműködése nélkül is elkövettek néhány buta hibát. Az izgalom- és színvonalmentes szettnek egy játékvezetői döntés vetett véget (16:25, 0:1).

A MÁSODIK SZETT

Várhegyi és Keppel ping-pong labdamenetével vette kezdetét a második etap, de ezután gyorsan meglépett a Palota (4:1). Nem estek pánikba a vendégek és magabiztos megoldásokkal gyorsan egyenlítettek (4:4). Igen ám, de összekapta magát a házigazda, és az első technikainál megint vezetett (8:4). Nagy harc kezdődött, a TF remekül mezőnyözött, de Chován Ágnes két pontjával tartotta magát a Palota (12:8). Lutter Eszter beállása nem lendített a látogatók teljesítményét, Karácsonyi Júlia ászértékűt nyitott, és szerencséje is volt együttesének. Borkovits Zoltán időt kért (15:9). A Várhegyi, Jáka sánc az állandó stabilitást jelentette, majd Szűcs Anita nyitott ászt, Nyári Sándor is időt kért (15:12). Hosszú idő után Balogh Beatrix is visszatért a pályára, majd Chován pontja után jöhetett a második kötelező pihenő (16:12).

Sok nyitást rontott a házigazda, és a játékosok végignézték, ahogy Nyári Virág bepörgeti a labdát a térfelükre, ennek köszönhetően zárkózott a TF (16:14). Rendkívül egyoldalú volt a Palota támadójátéka, hiszen csak Papp Dóra tudott ütőképesen próbálkozni, ezért rá blokkban okozottan figyeltek. Négypontos vezetés (18:14) után időt kért Nyári Sándor (18:17), mert együttese eltékozolta a reális részsiker lehetőségét. Ebben az időszakban megint rendkívül pontatlan volt a Palota nyitásfogadása, mezőnymunkája és támadójátéka, ezt a TF remekül kihasználta. Nyári Virág is sáncolt egy nagyot, aztán visszaütött egy átpattanó fogadást (18:22). Karácsonyi Júlia blokkjával, Papp Dóra ászértékű nyitásával és Szűcs Anita hálóérintésével a semmiből egyenlített a Palota (23:23), ezért Borkovits edző is időt kért!

Lutter Eszter pontja nagyon kellett a látogatónak, de Karácsonyi nagyon elemében volt, hozott egy újabb fontos sáncot (24:24)! Jáka Zsuzsanna ismét játszmalabdához juttatta csapatát, de Péter Krisztina ejtése megint egyenlítést eredményezett. Jáka ejtett, Keppel bombázott középről (26:26), majd a hálóba ejtett, de Papp Dóra nagyon okosan kiütötte a labdát a blokkról! Nagy mezőnyözések után ismét Papp szerzett pontot, de Lutter is betalált (28:28). Várhegyi kialkarozta a labdát a csarnok falára, majd Karácsonyi Júlia blokkból, a háló segítségével megszerezte a játszmát lezáró, részsikert jelentő pontot (30:28, 1:1). Ez nagy küzdelem, és ismét az igazi Palota-szív volt!

A HARMADIK SZETT

Feltámadt a Palota, és Papp Dóra remek megoldásaival, valamint Valasik Marietta kiváló nyitásaival gyorsan előnybe került (5:1). Borkovits Zoltán nem is késlekedett az időkéréssel. A potyalabdákat képtelen volt visszatámadni a házigazda, és a folyamatosan parádézó liberó, Szilágyi Éva teljesítményén kívül a mezőnyvédekezéssel is voltak bajok bőven... Péter Krisztina pazar ejtése után Papp Dóra nyitást, Karácsonyi Júlia ütést rontott, és ketten, együttes erővel benézték Lutter Eszter szerváját. Jáka rutinosan ütött, ráadásul kétszer, így az első technikainál már a TF vezetett az egyik pillanatról a másikra összeomló Palota ellen (7:8).

A visszatérés után is a látogatók irányították a játékot, bár Chován blokkja miatt nem tudtak meglépni. Papp Dóra képtelen volt megoldani a legkacifántosabb helyzeteket megoldani, de próbálkozott rendületlenül, mert rá olt kényszerítve. Amikor összeállt a TF blokkja és mezőnye, akkor a támadójáték is hatékony volt, a hazaiaknak erre nem volt ellenszerük, Nyári Sándor időt kért (10:14). A folytatásban Jáka ászértékű nyitásával tulajdonképpen eldőlt a szett. Becsületesen küzdött, de nem játszott jól a Palota, megint jött egy időkérés (13:19). A mezőnyözés és a támadóhatékonyság továbbra is meglehetősen gyatra volt. A TF ezzel szemben magabiztosan, nyugodtan, higgadtan és pontosan haladt a részsiker felé.

A vendégcenterek támadásban és védekezésben is sokat voltak játékban. Hazai részről Keppel két, illetve Papp egy ütésrontása, a vendégektől pedig Várhegyi akciója kellett a gyors befejezéshez (15:25, 1:2).

A NEGYEDIK SZETT

Chován Ágnes ásznyitása és Keppel Barbara pöccintése vezette fel a szakaszt, de gyorsan egyenlített a TF (2:2). Nem adták fel a hazaiak, lelkes játékkal ismét vezetéshez jutottak (5:3), Nyári Sándor pedig megpróbálta kihasználni szerény variációs lehetőségeit. Egy-kétperces jó periódus után megint bedőlt a Palota, de a rossz nyitásfogadások ellenére egy pontot megőrzött előnyéből (8:7). A folytatásban átvette a vezetést a látogató, de amikor Chován lesapkázta Várhegyit, megint a Palota állt jobban. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Balogh Beatrix is pontot szerzett, Karácsonyi is betalált, és ekkor, kétpontos hátrányban Borkovits Zoltán időt kért (15:13). Péter Krisztina taktikus ütése után jött a második technikai (16:13).

Papp Dóra vonalütésével folytatódott a játék, majd Szűcs Anita ismét nem tudta Nyári Virág kezére passzolni a labdát, a TF edzője kikérte második idejét is (18:13). Hornok Nikolett törte meg együttese rossz sorozatát, és pillanatokkal később úgy tűnt, csapata eltékozolja ötpontos előnyét. Nyári mester időt kért, de Papp Dóra antennaütésével egyenlített a TF (18:18). Elképesztő változásokon képes átmenni másodpercek alatt a Palota, ez most negatív irányban történt meg (19:21). Keppel Barbara egy duplával visszahozta csapata pontszerzési esélyeit (21:21), majd Karácsonyi Júlia ászt nyitott! Igen ám, de a következő szervát elrontotta!

Ismét egy izgalmas végjáték! A házigazda benyelt egy nyitást, aztán megint Keppel volt eredményes (23:23). Péter Krisztina szervát rontott, meccslabdához jutott a TF! Valasik keresztütése kint volt? Nem, a játékvezetők és a vendégek is mutatták, hogy bent volt. Újabb hazai szervahiba következett, de Papp Dóra keze támadásban nem remegett meg, kicentizte a vonalat (25:25). Hornok másodszorra bebombázott egy ziccert, de Pappnak erre is volt válasza! Nyári Virág ezúttal nem hibázott, és Hornok Nikolett ászértékű nyitásával véget ért a meccs (26:28, 1:3).

A tartalékos összeállításban játszó hazaiak részéről már az nagy teljesítmény, hogy meg tudták nehezíteni eleve esélyesebb vendégük dolgát. Igen ám, de így különösen bosszantó lehet, hogy ismét egy olyan szett miatt vesztettek pontot, amelyben csak a minimális kétpontos különbséggel kaptak ki. Ez a Veszprém ellen kétszer, most pedig egyszer fordult elő. A kiesés elkerüléséért küzdő Palota számára ezek a pontok létfontosságúak is lehetnek a végelszámolásnál. A sokkal jobb és rutinosabb TFSE simán nyerhetett volna, de egy-két figyelmetlenség és gyengébb periódus miatt végül majdnem elbukott egy pontot. Egyik csapat sem röplabdázott kirobbanó formában, a Palota teljesítménye nem volt elég a pontszerzéshez, a vendégek játéka viszont elégségesnek bizonyult az alapcélként kitűzött hárompontos sikerhez.

A mérkőzés legjobbja
A vesztes hazaiak közül ismét kiemelkedett Papp Dóra, aki remek megoldókészségével és intelligens játékával folyamatosan versenyben tartotta a Palotát. Igen ám, de mivel szinte teljesen egyedül volt, az első pillanattól ráálltak blokkban és mezőnyvédekezésben a vendégek. Dicséretére szól, hogy 23 pontot így is összehozott egy négyjátszmás meccsen. A liberó, Szilágyi Éva is magasan átlagon felüli teljesítményt nyújtott, személyes tragédiája, hogy a számos remek megoldása mellett volt három rossz nyitásfogadása, s ebből kettő kulcsfontosságú szituációban... A többieknek voltak hosszabb-rövidebb felvillanásaik, de az összjáték pontatlansága miatt nem bontakozhattak ki.
A győztes vendégek közül a két center, Nyári Virág és Várhegyi Anikó nagyon hasznosan röplabdázott, védekezésben mindketten kitűntek, arról pedig nem ők tehettek, hogy a támadásaik a sok pontatlan feladás miatt nem mindig sikerültek. Lutter Eszternek a beállítása után egy ideig kevés jó megoldása volt, aztán egyre hatékonyabban és eredményesebben játszott. A TFSE legeredményesebbje Hornok Nikolett volt, akinél az esetek többségében agyon jó helyen volt a labda, a mezőny legjobbjának pedig ezúttal Jáka Zsuzsanna bizonyult, aki hallatlan rutinjával mindig a legjobbkor tett hozzá együttese teljesítményéhez.

NB I, nők, alapszakasz, 19. forduló

Palota RSC — TFSE-KRA 1:3 (—16, 28, —15, —26)
Rákospalota, néző. Játékvezetők: Prukner, Farkas L.
Palota: Péter K. 6, Keppel 10, Papp D. 23, Chován 8, Valasik 3, Karácsonyi 16. Csere: Szilágyi É. (liberó), Nagy V., Balogh B. 1. Edző: Nyári Sándor
TFSE: Szűcs A. 3, Várhegyi 11, Szombathelyi K. 2, Jáka Zs. 14, Hornok 15, Nyári V. 10. Csere: Bánlaki M., Jáka Sz. (liberók), Lutter E. 11. Edző: Borkovits Zoltán

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 6:8, 7:12, 10:12, 10:18, 15:23. 2. játszma: 8:4, 15:9, 15:12, 18:14, 18:20, 20:23, 23:23, 27:27. 3. játszma: 7:3, 7:8, 10:14, 13:18, 15:21. 4. játszma: 8:7, 13:13, 18:13, 18:19, 19:21, 22:21, 22:23

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Nyári Sándor: — Úgy gondolom, hogy megismételtük, vagy talán túl is játszottuk a múlt heti meccsen mutatott teljesítményünket, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az ellenfél sokkal egységesebb, tapasztaltabb játékosokból állt. Nagyon jól képzett csapat ellen játszottunk, amely nagyon össze van rakva. A TF győzelme tulajdonképpen megérdemelt, ezt sportszerűen el kell ismerni. Viszont a kettő-kettőhöz nagyon közel álltunk, és a macska tudja, hogy akkor mi lett volna a végeredmény. Nagyon nagy bravúr lett volna egy győzelem. Ma benne vibrált a levegőben, de csak ennyire futotta. Nagyon megdicsérem a lányokat, nagyon elégedett vagyok velük, taktikailag nagyon fegyelmezettek voltak, gratulálok nekik.
Borkovits Zoltán: — Csak a célunk teljesítésére, a három pont megszerzésére lehetek büszke, egyébként a játékra nem igazán. Semmiben sem valósítottuk meg a múlt heti, illetve a korábbi játékunkat. A jövő héten nehéz ellenfelet fogadunk, a Miskolcot, és megpróbálunk pontot szerezni.

Statisztika: Szandianyu! :)

Címkék: bajnokság palota röplabda nb1 tf

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr723624002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása