A cél örökérvényű, de már a működésre sincs pénz, ezért lemondott a Magyar Röplabda Jövőjéért Alapítvány teljes kuratóriuma és felügyelő bizottsága! Az eddigi vezetőségben nincsenek indulatok az alapítóval, a szövetséggel szemben, de tény: az MRSZ elnöke tavaly október óta nem volt hajlandó szóba állni a közhasznú szervezet vezetőjével!

1990-ben alapította az alapítványt a szövetség, amelynek akkoriban Sinka László volt a főtitkára. 55-ös sorszámmal jegyezték be, tehát az első százon belül volt a hazai alapítványok sorában. 2004 őszén a Benke Attila és Róka Gaszton nevével fémjelzett addigi kuratórium lemondott, mert idős emberekről volt szó, s úgy döntöttek, nem csinálják tovább az alapítvány dolgait. Az MRSZ elnökségének jóváhagyásával létrejött az alapítvány új vezetése, amelynek Lestár László, Tóth József (NUPI), és Butor Klára volt a tagja, illetve szintén háromtagú volt a felügyelő bizottság is. Lestár, mint kuratóriumi elnök, 2005 januárjától fél éven át dolgozott azon, hogy közhasznú legyen az alapítvány, s ezután a tevékenységét a lehetőségeihez mérten ilyen formában folytatta.

Az induló vagyon néhány tízezer forint volt, és a továbbiakban sem gazdálkodott sokkal jelentősebb összegekből az alapítvány, amelynek legfontosabb feladata az utánpótlás országos szintű támogatása.

― Támogattunk csapatokat, versenyzőket és versenyeket egyaránt ― mesélte a hunvolley.blog érdeklődésére Lestár László. ― Egyszer előfordult például, hogy a Csepel juniorcsapata nem tudott elutazni az utolsó bajnoki fordulóra, ezért a felnőtteket is a kizárás veszélye fenyegette. Mi adtunk egyszeri, ötven-hatvanezer forint körüli támogatást. A Neizer, Molnár strandröplabda-páros külföldi verseny-részvételéhez is hozzájárultunk, és a szegedi gyerekversenyt is támogattuk, volt, hogy egyazon évben mindkettőt. Többször adtunk pénzt valamelyik megyei, illetve a budapesti szövetség utánpótlás-versenyére. Jómagam társadalmi munkában, anyagi ellenszolgáltatás nélkül részt vettem különböző versenyek (például az Országos Mini Kupa, illetve strandröplabda-események) szervezésében. Tárgyjutalmat is adtunk, amikor tudtunk, egyszer az NB I juniorbajnokság győztesének edzője kapott egy kupát. Két olyan embert emlékplakettel jutalmaztunk, akik sokat tettek utánpótlás-szinten a röplabdáért. Idén a strandröplabda U19-bajnokság országos döntőjén érmekkel és kupákkal hozzájárultunk az eredményhirdetéshez.

Fontos megjegyezni, hogy az alapítvány nem támogathatja vissza az alapítót, tehát a szövetség működését. Ha szervez egy versenyt, az azon résztvevőket természetesen támogathatják.

Mindehhez persze pénz kell, amelyet úgy tudott megszerezni az alapítvány vezetése, hogy működési támogatásért pályázott a Nemzeti Civil Alapprogramhoz, illetve az SZJA egy százalékokat gyűjtötte, utóbbi évente mintegy 70-100 ezer forintot tett ki.

― Ez a két forrás biztosította az alapítvány működtetését ― erősítette meg Lestár László. ― Egyszer előfordult, 2006-ban, hogy a szövetség, mint alapító egyösszegű, 100 ezer forintos támogatásban részesítette az alapítványt. Az alapító szerény lehetőségeihez mérten próbáltuk a céljainkat teljesíteni, de az idei év végén láttuk, hogy komoly támogatót nem tudtunk szerezni, az alapító pedig már informális szinten sem foglalkozik velük. Tavaly októberben küldtem egy tájékoztató e-mailt a szövetség elnökének, és személyes találkozót kértem ezzel kapcsolatban, amely azonban azóta sem jött össze. Pár tízezer forint elég lett volna arra, hogy tudjunk adni! Mondjuk egy jó tanuló, jó sportoló díjat, vagy ilyesmit. Itt nem a pénzösszeg a fontos, hanem az erkölcsi értéke lehetne komoly! Idén már nagyon szerény volt a működési támogatásunk is az NCA-tól. Változnak a civilszervezetek körüli szabályozások, ezért bizonytalan a működési támogatás. Nem látjuk a jövőt, de az biztos, hogy a közhasznúsági minősítés továbbra is érvényes, a közhasznúsági jelentéseink mindig időben elkészültek, a könyvelésünk rendben van, a gazdálkodásunk kiegyensúlyozott volt.

A kuratórium és a felügyelő bizottság tehát 2011. december 31-i hatállyal lemond. Ezzel lehetőséget ad a szövetség vezetésének, hogy új kuratóriumot és felügyelő bizottságot nevezzen ki, amelynek tagjai több pénzt tudnak szerezni, ezzel jobban tudják segíteni az alapítvány és a szövetség céljainak elérését. Az alapítvány örökéletű, hiszen a célja soha nem szűnik meg!

― Igyekeztünk, de egyre jobban szűkültek a lehetőségek a működtetésre, ezért mondtunk le. Nincsenek bennünk indulatok a szövetséggel kapcsolatban, de nem látunk lehetőséget, hogy továbbvigyük az alapítványt azon a szinten, ahogy eddig volt ― mondta Lestár László.

A Magyar Röplabda Jövőjéért Alapítvány honlapja ide kattintva érhető el.

Címkék: alapítvány röplabda lestár

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr1003504465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása