Hosszú-hosszú évek után sajnos ismét nyíregyházi csapat nélkül rajtol az élvonalbeli női röplabdabajnokság. Nemzetközi szereplés miatt idén először a Vasas sem vesz részt az alapszakaszban.

Ők játszanak
•    Albrecht-Miskolci VSC-MISI
•    Békéscsabai RSE
•    BITT-KNRC-Kaposvári Egyetem
•    BSE
•    Budai XI SE
•    Palota RSC
•    Szolnoki Főiskola RK-SI
•    Tatabányai Volán SE
•    TEVA-Gödöllői RC
•    TFSE-KRA
•    Újpesti TE
•    Vasas-Óbuda-Hofeka (csak a rájátszásban)
•    Veszprémi Egyetemi SC

Tizenhárom csapattal rajtol a női NB I, amelynek alapszakaszában tizenkét együttes vesz részt. A legutóbbi idényhez képest hiányzik a székesfehérvári MÁV Előre, valamint a két nyíregyházi csapat. Nincs Eger és Kalocsa sem, mindezek ellenére még érdekes, izgalmas is lehet a sorozat, amelynek egyetlen veszélye, hogy óriási szakadék tátong majd az élvonalból, illetve az NB I-ből érkező együttesek között.

Nézzük a csapatokat alfabetikus sorrendben. A Miskolc kerete az elmúlt évekhez képest ezen a nyáron változott a legkevesebbet, ráadásul erősítésként Pető Tamara érkezett Nyíregyházáról. A borsodiakra eddig nem jellemző összeszokottság és állandóság mindenképpen hasznára lehet Toma Sándor edző együttesének, amely optimális esetben a középmezőny elején végezhet.

Békéscsabán ismét arra készülnek, hogy valamelyik sorozatban végre bekerüljenek a legjobb négy közé. Nincs NRK-Nyíregyháza és MÁV Előre, tehát elvileg könnyebb dolguk van, de azért még vannak csapatok, amelyek várhatóan nagyot küzdenek majd az élmezőnyben. Az első öt csapat sorrendje megjósolhatatlan, de nagy csaták lesznek, az biztos. Visszatérve a viharsarkiakra, az ő játékoskeretük első ránézésre nem erősödött, de talán nem is gyengült. A veszteségoldalon szerepel Bucsi Barbara, Bozóné Bakos Rita, Jezerniczki Tímea és a Svédországba távozó amerikai Meghan Sherman, valamint Molcsányi Rita, akinek az ütőjátéka vélhetően hiányozni fog, ő lett ugyanis a liberó. Két amerikai játékossal erősített a Békéscsaba, amelynek edzői posztján is változás történt, papíron Fésüs Erzsébet a játékos-edző, Kormos Mihály a szakmai igazgató, Nagy Attila pedig az utánpótlás-edző, bár tudjuk, hogy arrafelé a szakvezetést is csapatmunkában végzik.

A Kaposvár mostanában olyan, mint néhány évvel ezelőtt a Miskolc volt. Minden évben alakul egy jó kis csapat, amely az idény végére már stílusosan, kulturáltan röplabdázik, de a nyáron mindenki megy, amerre lát, így kezdődhet minden elölről. Ez a helyzet Somogyban, ráadásul tavalyelőtt még Mészáros Péter volt az edző, tavaly Halász Márta, idén pedig Pálfy Marianna. Persze, mindez nyilván nem a klubvezetők kénye-kedve szerint történik így, hanem a pénztelenség okozza, tehát mielőtt bárki kritikai észrevételnek gondolná fenti mondatainkat, leszögezzük, örömteli, hogy az illetékesek még kitartanak, és van élvonalbeli női csapat (is) Kaposváron! És ki tudja, elképzelhető, hogy a ma még ismeretlennek számító fiatal játékosok között feltűnik egy csiszolatlan gyémánt...

A legjelentősebb változások helyszíne női vonalon kétségkívül a Városmajor volt az elmúlt hónapokban! Sokáig úgy tűnt, hogy nem is lesz BSE, aztán rendeződtek a klubon belüli érdekellentétek, de akkor meg az edzőkérdésben kezdtek szkanderozni az illetékesek. Hollósy László végül távozott, és Székesfehérvárról Fésüs Irén érkezett, néhány játékossal a hóna alatt. Tálas Zsuzsanna, Antal anett, Vacsi Evelin, Kondor Tímea, Tóth Gáborné és Horváth Alexandra költözött, vagy költözött vissza a fővárosba, ha csak képletesen is... Az azért érdekes kérdés, hogy bírja majd az örökös ingázást a fehérvári különítmény. Nagy vérveszteség a BSE-nek Sándor Renáta távozása, ő a Vasasba ment, és nincs Kötél Dóra sem, ő pedig a nővére francia másodosztályú csapatához igazolt. A szakmai hátteret erősíti Ratimorszky Károly, az érkezők listáján szerepel Szombathelyi Szandra és Lakatos Enikő, illetve ne feledjük, hogy az egyik legnagyobb erősítés a szakosztály történetének legeredményesebb játékosa, a legkiválóbb magyar liberó, Tóth Andrea maradása. Mindenképpen ügyes, dobogóesélyes együttes formálódhat a Majorban!

Megszűnt az Újbuda TC, lett belőle Budai XI SE. A játékoskeret alaposan kicserélődött, néhány nappal ezelőtt (majdnem) mindent részletesen leírtunk, ide kattintva olvasható! A csapat a középmezőny meghatározó tagja lehet. Csakúgy, ahogyan a Palota RSC, amelynek súlyos sérültjei lassacskán felépülnek, és Papp Dóra személyében egy volt utánpótlás-válogatott röplabdázót is igazoltak az észak-pestiek! A TFSE-KRA reaktiválta Jáka Zsuzsannát, érkezett még Szűcs Anita, Kolada Judit és Korbel Krisztina. Az edzői poszton Foki Róbert helyett Borkovits Zoltán irányít.

Szolnokon is edzőváltás történt, Gulyás Ferenc már a férficsapat mellett tevékenykedik, így a nők edzője a jászberényi Litkei Gábor lett. Maradt Illésné Bordás Mónika, Szigediné László Rita, Kun Boglárka, Rigó Edit, Gulyás Vivien és Pammer Noémi, de Karakas Margit és Nyári Virág még gondolkodik a folytatáson. A megszűnt Nyíregyházi Főiskola SE-től érkezett Szikszai Viktória, illetve több jászberényi kötődésű fiatal, kettős játékengedéllyel: például Kovács Fatime, Szívós Ildikó és Pintér Andrea. Mindezekből határozottan arra lehet következtetni, hogy a Szolnok stabil tagja lesz a mezőnynek. Tatabányáról kevés információnk van, de ha az előző szezonban az NB II-ben szerepelt együttest nem erősítik meg, nem sok sikerélményük lesz.

A TEVA-Gödöllői RC játékoskerete láttán már egy évvel ezelőtt is azt mondtuk, hogy a csapat a bajnokságban és a Magyar Kupában is esélyes az aranyéremre. Lett is belőle egy kupaezüst, de a maximumot nem tudta kihozni magából az együttes. Edzőváltás következett, Deme Gábor helyett Ludvig Zsolt a szakvezető, és az állomány talán még a tavalyinál is erősebb. Kriegel Éva és Tóth Luca távozott, de Lutter Liza, Horváth Gabriella és Csengeri Petra érkezett. Ha a háttérben is minden rendben lesz, még a tavalyinál is jobb szereplés várható!

Az Újpesti TE ebben a szezonban is egy nagy talány... Legalábbis most, a rajt előtt biztosan. A mindenképpen dicséretes, hogy a szakosztály a Közép-európai Ligában, a Challenge Kupában és a magyar NB I-ben is versenyezteti csapatát. Szakmailag és anyagilag is bátor vállalkozás, le a kalappal! Amúgy meg bátraké a szerencse! Papizsanszka Natalija és Várhegyi Anikó már nem játszik, Dambendzet Nathalie pedig visszaköltözött Svájcba, ahol néhány évvel ezelőtt röplabdázott. A többiek maradtak, ráadásul érkezett Grózer Anna, Mester Orsolya, és Balajcza Barbara, illetve visszatért Nagyné Mátrai Veronika. Megannyi rutinos játékos! Persze, tehetséges fiatalokból sincs hiány, ők Deme Gábor irányításával dolgoznak, a felnőtt keret vezetőedzője Farkas Mihály maradt. A célokkal kapcsolatban szókimondó a vezetés, amely nyíltan beszél a bajnoki aranyéremről, illetve a Magyar Kupa-győzelemről. Mint mondtuk: bátraké a szerencse!

A Vasas-Óbuda-Hofeka csak a rájátszásban szerepel majd, addig a Közép-európai Ligában és a Challenge Kupában edződik. Távozott Horváth Gabriella, Lutter Liza és Lakatos Enikő, tehát a kezdőhetes közvetlen hátországa. Helyüket fiatalabb játékosok vették át. Vatai Gabriella nem játszik már, ő lett a szakosztály-igazgató, a csapatkapitány, Takács Zsófia pedig Franciaországba igazolt. Érkezett Sándor Renáta, aki egymaga eldöntötte az elmúlt három bajnoki cím sorsát, de azért a nyíregyházi Ilyés Bettina leigazolása enyhén szólva ráfért volna az óbudaiakra...

A Veszprémi Egyetemi SC edzőt váltott. Oláh Jánossal nem hosszabbítottak, immár a junioredző, Katona Péter dolgozik a felnőtt csapattal is. Visszatért Jezerniczki Tímea és Pintér Eszter, és a legutóbbi keretből mindenki maradt. Középmezőny.

Szerintünk nagyjából így néz majd ki a végeredmény:
1. Újpesti TE
2. Vasas-Óbuda-Hofeka
3. TEVA-Gödöllői RC
4. BSE
5. Békéscsabai RSE
6. Albrecht-Miskolci VSC-MISI
7. Palota RSC
8. Budai XI SE
9. BITT-KNRC-Kaposvári Egyetem
10. Szolnoki Főiskola RK-SI
12. Veszprémi Egyetemi SC
11. TFSE-KRA
13. Tatabányai Volán SE

Az első forduló párosítása
Szeptember 10. szombat, 16 óra: Békéscsaba – Veszprém
Szeptember 10. szombat, 17 óra: BSE – TFSE-KRA
Szeptember 10. szombat, 17 óra: Gödöllő – Palota
Szeptember 10. szombat, 17: Miskolc – Szolnok
Szeptember 10. szombat, 17.30: Újpest – Tatabánya
Szeptember 11. vasárnap, 16 óra: Kaposvár – Budai XI SE

A Közép-európai Ligáról
Rendkívül pontos értékmérő és erőfelmérő lesz a Vasas, az Újpest, és az egész magyar női röplabda-szakág számára ez a nemzetközi liga. Erős osztrák, szlovén, szlovák és horvát csapatokkal találkoznak a magyarok, és csak sajnálni lehet, hogy a csehek most nem indulnak. Első ránézésre úgy tűnik, az óbudaiak vagy az újpestiek négyes döntőbe jutásához nagy bravúr kellene!

Címkék: bajnokság röplabda nb1

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr723212279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása