A magyar női válogatott 3:0-ra kikapott Csehországtól az Euroliga negyedik fordulójának első mérkőzésén, Budapesten. A mieink folytatták azt a rossz sorozatukat, amely során mindig vesztenek pénteken, hazai közönség előtt, illetve tévéközvetítéses meccsen. Statisztika itt! Képgaléria itt! A meccs teljes felvétele itt!

Ezúttal sem sikerült a lehető legjobb, legerősebb keretet beneveznie a mérkőzésre a magyar szakvezetésnek, hiszen bár Sándor Renáta visszatért, ezúttal Liliom Rita hiányzott sérülés miatt. Újra ott volt a válogatottban a székesfehérvári feladó, Tálas Zsuzsanna, az pedig már nem újdonság, hogy Nagy Eszter a cserecenter. Az idegenbeli találkozókon szerepeltetett másodikszámú liberó, Vatai Gabriella sem volt kerettag.

Szomorú látványt nyújtott a SportMax 2 csarnok egyik lelátója, amely teljesen üres volt, viszont annál szívderítőbben nézett ki a másik nézőtér, amely majdnem megtelt. Minden elismerésünk a szervezőknek, végre sikerült úgy összehozniuk az ültetésrendet, hogy a tévékamerákkal szemben legyen elég sok szurkoló! Csak azt a fránya üres lelátót nem kellett volna annyit mutatniuk... Bár a helyi műsorközlő néhányszor belebakizott a felkonferálásba, ez a hangulaton természetesen nem változtatott.

A hosszú kihagyás után visszatérő, egy hetet kórházban töltő Sándor Renáta kényszerből a kezdőcsapatban találta magát.

Milovits Júlia hibája révén Csehország szerzett vezetést, majd mivel Sándor második ütéséből sem született pont, bár kettővel jobban álltak a vendégek, akiket láthatóan fűtött a visszavágás vágya a múlt heti vereségért. Sokkal jobban is védekeztek, mint azon a 3:2-re elvesztett meccsen, és a támadásaik is erősebbek, pontosabbak, tudatosabbak voltak, mint a magyaroké. Horváth Dóra nagyszerű megoldásával zárkóztak a mieink (0:3 után 2:4), de szélsőütő-társai elmaradtak tőle eredményességben, így az egyenlítés csak álom maradt. Ellentmondást nem tűrően röplabdázott a vendégcsapat, Jókay Zoltánnak már az első technikai szünet előtt időt kellett kérnie. A pontos bejátszások és a centertámadások szükségességét hangsúlyozta, de a következő pont is a kitűnően blokkoló cseheké lett (2:8).

Sajnos a közönség soraiból nem számíthatott szurkolásra a magyar válogatott, a nézők csak akkor hallatták a hangjukat, amikor magyar pont született. Az első kötelező szünetet követően született kettő is, de egy pocsék nyitásfogadás után megint hattal vezettek a csehek (4:10). Nagyjából csak az ellenfél hibái révén jutott ponthoz Magyarország, a cseh rontásokból viszont elég kevés volt. A látogatók Milovits Júlia próbálkozását sem ették meg, sáncban viszont mi ott voltak, ahol kellett. Nyoma sem volt a magyarok múlt szombati parádés játékának, Jókaynak újra időt kellett kérnie, mert teljes volt a tanácstalanság és a kilátástalanság (6:13). Akadtak reménykedésre okot adó felvillanások, de ezek sajnos édeskevésnek bizonyultak (8:16).

A rémálom fokozódott, az egyre kapkodóbban, zavarodottabban játszó Milovitsot tízpontos hátránynál Meléndez-Pál Beatrix váltotta feladóposzton (9:19). Ebben az időszakban csak Józsa Zsuzsannának voltak pontot érő megmozdulásai, ő tartotta a lelket a csapatban két pontjával és egy ászértékű nyitásával. A többiek szenvedését rossz volt nézni, láthatóan nagyon megfogta őket a remek mezőny- és blokkvédekezést bemutató Csehország. Meléndez jól teljesített, mégis visszatért helyére Milovits. A csehek elrontottak két ütést, így Magyarország visszakerült tíz pont alá (14:21). Filipovics Anita gyönyörű sánca után Jirí Siller kért időt, mert játékosai a huszonötödik pont megszerzése előtt megnyertnek tekintették a szettet.

A visszatérés után Horváth Dóra bombázott egy ásznyitást, majd Milovits blokkolt! Sándor Renáta ütése nyomán a labda a cseh blokkról a vonalon kívülre vágódott, Csehország ismét időt kért, mert immár nagyon szoros volt az állás (10:20 után 18:21). Megtört a jég, elmozdult a holtpontról a vendégcsapat, de Sándor Renáta ejtésével nem tudott mit kezdeni. Miklai Zsanett két hibája könnyítette meg a rivális dolgát a hajrában, így Csehország végül megnyerte az első etapot (19:25, 0:1).

A második szakaszban is nagyszerűen kezdett a cseh csapat, Jókay Zoltán megint gyorsan időt kért (1:4), és azt kértek a lányoktól, hogy nyugodjanak már meg végre, és kezdjenek el játszani! Való igaz, ezúttal is hiányoztak a tervszerű támadások, és a védekezés is akadozott. Megint érkezett csereként Meléndez-Pál, de a helyzet nem változott, egyetlen játékelemben sem sikerült felvenni a verseny az ellenféllel (3:8). Filipovics jó blokkja némi felüdülést jelentett az első kötelező szünet után, de több pozitívum hosszú ideig nem volt (6:12). A csehek ász nyitottak, jól blokkoltak, a hazaiak viszont csak két szép hátsósoros támadást tudtak felmutatni Horváth Dóra jóvoltából. Tálas Zsuzsanna is beállt, majd jött a második technikai. Jókay szövetségi kapitány kérlelte a játékosokat, hogy vigyorogjanak és oldódjanak fel végre, induljanak el és játszanak!

Ezúttal sem történt azonban változás, aminek leginkább a cseh csapat kiváló mezőnyözése és sáncmunkája volt az oka. Nem csoda, hogy ez elvette a mieink maradék önbizalmát is. Horváth Dóra volt az egyetlen, aki bizonyos időközönként életjelt adott, de egymaga kevés volt az üdvösséghez. Jókay időt kért, önmagát ismételte, mindhiába. Ezúttal nem a nyitásfogadásokkal volt a legnagyobb baj, hanem a védekezés hiányával, és a támadások alacsony hatékonyságával (11:20). Ezúttal is összejött a tízpontos differencia, de ezúttal meg is maradt. Beállt a csapatkapitány, Kiss Katalin, valamint Dégi Barbara is, aztán szépen, csöndesen, dicstelenül, egy újabb könyörtelen cseh blokkal véget ért a játszma (15:25, 0:2).

Sajnos a harmadik szett sem hozott változást, Jókay ezúttal még korábban kért időt (0:2). Milovits Júliának magyarázott, de nem cserélt feladót. Sándor Renáta szerezte a magyarok első pontját ebben a periódusban, de ha a csehek úgy istenigazából odapörköltek a labdának, a mieinknek esélyük sem volt a hatástalanítással. Két Józsa-pont javított valamit a hazaiak helyzetén, sőt utána még egyszer-kétszer blokkban is megvillantak a magyarok, de hiába, mert a mezőnyözésük továbbra is elégtelen volt (4:8). Egy ideig a kötelező szünet után is ment minden az addig látottak alapján, majd következett a magyar feltámadás! Néhány életerős bombaütés és jó blokk révén egyenlített Magyarország (12:12), Jirí Siller azonnal időt kért.

Ahogyan az első szettben 20:10-es cseh vezetésnél, úgy most is kezdett magára találni a magyar csapat, és nem csak jól tartotta magát, hanem előnnyel mehetett a második technikaira (16:15)! A visszatérés után is szorgalmasan gyűjtögette a fontos pontokat Magyarország, a csereként beállt Dégi nyitott egy szerencsés ászt (19:17)! Csak az a fránya mezőnyözés, az volt még mindig olyan esetleges és eredménytelen... Zavarba jöttek a korábban oly magabiztos csehek is, nyitásokat és ütéseket rontottak. Józsa Zsuzsanna tökéletesen ütögette ki a labdát a rivális sáncáról, de egy labdameneten belül jött egy rossz nyitásfogadás és egy rossz mezőnyözés, ezzel egyenlített Csehország, Jókay időt kért (21:21). Sarka Barborkova egy nagyon hosszú nyitással sietett a mieink segítségére, Józsa bombájával pedig újra kettővel vezetett Magyarország, ezúttal a vendégek kértek időt (23:21).

Sándor Renáta ütése nyomán a labda kívülről csípte a vonalat, a játékvezetők tévesen a cseheknek adták a pontot. Horváth Dóra a hátsó sorból nem kegyelmezett, játszmalabda (24:22)! Igen ám, de a szélről Helena Havelkova volt eredményes, Sándor viszont a hálóba ütött. Havelkova ismételt, meccslabda, de sikerült kivédekezni (25:25)! Havelkova keze akkor sem remegett meg, amikor egy kényszertámadást kellett pontra váltania, de még ezután sem volt vége az összecsapásnak! Filipovics Anita nagyszerűen sáncolt, újra játszmalabda! Barborkova beköszönt a szélről, majd Pastulova sáncolta Filipovics próbálkozását. Végül Horváth Dóra ütése out volt, így a magyar együttes nagy küzdelemben elvesztette a harmadik szettet (27:29, 0:3).

Ismét megmutatkozott a két válogatott közötti, jelenlegi reális különbség. A múlt pénteken és most látottak alapján bizony tényleg csodának kell elkönyvelni a szombati, idegenbeli sikert. Más kérdés, hogy ha akkor összejött, miért nem jött össze hazai pályán is? Vagy legalább miért nem sikerült egy szorosabb meccset játszani. Eddig minden pénteki mérkőzését elvesztette válogatottunk, valószínűleg azért, mert az első találkozókon lendülnek igazán játékba a mieink, ezért tudták második nekifutásra legyőzni Izraelt és Csehországot. Az már sokkal nagyobb probléma, hogy tévéközvetítés mellett hazai pályán és idegenben nem jön össze a jó játék. Nem a siker, csak az együttes jelenlegi tudásszintjének megfelelő jó teljesítmény, persze egy-két jó periódustól eltekintve. A rutin és a vagányság nyilvánvalóan csak rendszeres nemzetközi szereplés esetén fog kialakulni, mégis fájó azt látni, hogy egy nem sokkal jobb ellenféllel szemben a mentális tényezők döntenek.

Euroliga, nők, B-csoport, 4. forduló, 1. mérkőzés

Magyarország – Csehország 0:3 (–19, –15, –27)
Budapest, 550 néző. Játékvezetők: Dragomir (román), Giullet (francia)
Magyarország: Milovits, Filipovics, Horváth D., Józsa, Sándor R., Miklai. Csere: Kötél D. (liberó), Meléndez-Pál, Tálas, Kiss K., Dégi. Szövetségi kapitány: Jókay Zoltán
Csehország: Barborkova, Pastulova, Havlickova, Kallistova, Mühlsteinova, Havelkova. Csere: Jasova (liberó), Kossanyiova, Sajdova, Vanzurova. Szövetségi kapitány: Jirí Siller

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 2:8, 6:14, 10:20, 18:21. 2. játszma: 3:8, 6:14, 11:19, 13:23. 3. játszma: 4:8, 13:14, 19:18, 24:22

Izrael – Bulgária 1:3 (–13, 22, –21, –24)

A csoport állása 7 mérkőzés után
1. Bulgária 17 pont
2. Csehország 16 pont
3. Magyarország 5 pont
4. Izrael 4 pont

A szombati program: Magyarország – Csehország, 15 óra, Budapest, SportMax 2

Címkék: cseh csehország válogatott röplabda euroliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr582993364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2011.06.18. 13:54:43

A publicista hozzáállásával az égvilágon semmi probléma nincs. Én írhatnék 10000 nézőt is (írnék szívesen!), attól az még nem annyi...

ahogy a csillag megy 2011.06.18. 15:28:12

Amennyiben valaki kedveli a negatív lehúzó hozzáállást,akkor biztos. És valószínűleg tényleg csak 550 voltak a háromnegyedig teli sportmaxban...

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2011.06.18. 17:06:46

Ja most engem baszogatunk ostobaságokkal a saját honlapomon?? Lehet, minden további nélkül! Hajrá!

trénerbá 2011.06.18. 21:13:58

Szerintem nem ezen kéne lovagolni... Valóban jóval többen voltak 550-nél az első meccsen. A Szombathelyi 100 nézőhöz képest ez előrelépés, miként nagyon sok minden a sportágban. Ennek örülni kell, és mindenkinek a maga területén azon dolgozni, hogy az elkövetkezendő öt évben 5500-an legyenek ezeken a rendezvényeken és kijussunk bármilyen világversenyre!
süti beállítások módosítása