Hatalmas küzdelemben, 2:1-es hátrányból fordítva győzött a TEVA-Gödöllői RC az Újpesti TE ellen a női Extraliga bronzpárharcának első mérkőzésén. A hazaiak igazi csapatként funkcionáltak, szinte mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez. A vendégeknél Dambendzet Nathalie és Kovács Tímea mellé senki nem tudott igazán felnőni, ez vezetett a vereséghez.

Hézagos lelátók várták a csapatokat a bronzpárharc első összecsapásán Gödöllőn, és a bemelegítés is a szokásosnál talán lanyhább tempóban, és kevésbé zajosan zajlott, mint például az elődöntő meccsein. Mintha a csapatoknak csak szükséges rossz és nyűg lenne a harmadik helyért zajló csatározás... A találkozó előtti legnagyobb érdekességet Tóth Luca és Lékó Lilla mezszám-cseréje jelentette – előbbi 15-ösben, utóbbi 3-asban várt bevetésre.

A vendégeknél Battlay Krisztina és Szombathelyi Kitti kezdett, Várhegyi Anikó és Rácz Márta a cserepadról várt bevetésre. A hazai kezdőben nem volt meglepetés, Deme Gábor szokásos csapatát küldte pályára.

Kriegel Éva rossz érintése jelentette az első pontot, majd a feladó egy másodikra átütött labdával azonnal javított. Dambedzet Nathalie ütésére Szakmáry Gréta válaszolt, majd Battlay köszönt be (2:3). Kovács Tímea egymás után kétszer is eredményes volt, majd Kapuvári Melinda blokkjával már három volt az UTE előnye. Az első techinkai szünet után Széles Petra remek támadásával majd ászával egyenlített a Gödöllő, aztán Papizsanszka Natalija hibája után a vezetést is átvette (9:8). Kriegel Éva gyalogolt át az ellenfél térfelére, így ismét a vendégek vezettek. Hektikus volt a találkozó, sok volt a hiba mindkét oldalon.

A második kötelező pihenőnél kétpontos előnyben voltak a fővárosiak, elsősorban a remekül játszó Kovács Tímeának köszönhetően. A másik oldalon Széles sem akart tőle elmaradni, az ő pontjával egyenlített a házigazda, sőt Németh Zsuzsanna pontjával a vezetést is visszavette, Farkas Mihály azonnal időt is kért (18:17). Hamarosan kollégája, Deme Gábor is követte példáját, mert csapata érthetetlenül leállt (18:20). Széles jó nyitásaival megint egyenlített a Gödöllő (21:21). Várhegyi Anikó beállt, majd jött a nap első vitatott ítélete, Papizsanszka kért számon egy hazai outot, ami a bírók szerint blokkos volt, szerinte nem... Jött is a menetrendszerű vendég hiba, majd időkérés (23:22). Szakmáry ütése, majd Merkószki Tünde első pontja vetett véget a játszmának (25:23, 1:0).

A második szettben Várhegyi Anikó kezdett az UTE-ban, míg az első pontot Dambendzet szerezte, sőt, a másodikat és a harmadikat is, Deme Gábor azonnal időt kért (0:3). Merkószki ejtésével és ütésével iratkozott fel a táblára a hazai csapat, majd Kriegel Éva ászával egyenlített is (4:4), ezúttal Farkas Mihály kért időt. Kriegel Zsófia első pontját szerezte, majd Kovács kettős érintése után következhetett az első technikai (8:7).

Felváltva estek a pontok a folytatásban, majd Berze Zsófia váltotta Kriegel Zsófiát, hogy stabilizálódjon a hazaiak nyitásfogadása és mezőnymunkája. Dambendzet elkezdte a nagyüzemű ponttermelést, vezérletével ellépett a látogató (12:16). A javuló fogadásuknak köszönhetően átálhattak a figuratívabb játékra a fővárosiak, ennek meg is lett a következménye: Deme Gábor ismét időt kért (13:18). Háfra Dominika is beállt az egyre inkább széteső hazai együttesbe, ám a Várhegyi, Kapuvári duó vezette UTE részsikerét már semmi nem akadályozta meg (17:25, 1:1).

Felváltva estek a pontok a harmadik játékrész elején, ám néhány hazai hiba után Tóth Luca érkezett, ezzel a Gödöllő átállt a két feladós játékrendszerre. Lékó Lilla mentett egy parádésat, ennek is volt köszönhető, hogy az első technikainál a vendéglátó vezetett (8:7). Újabb néhány kiváló egyéni villanás után Farkas Mihálynak kellett időt kérnie (11:7). Csapata lassan, fokozatosan el is kezdte ledolgozni hátrányát, így ezúttal Deme mesteren volt az időkérés sora (13:12). A hazaiak ennek ellenére hátrányból várhatták a végjátékot (15:16), Kovács ugyanis ismét parádézott, és zsinórban három pontot szerzett!

Deme Gábor ismét időt kért (15:18), a Gödöllő pedig 19:19-nél utolérte ellenfelét, jöhetett a vendégek játékmegszakítása. Ez bevált, hiszen az UTE fordított, és elérhető közelségbe került számára a harmadik játszma megnyerése (19:21). Jött azonban két gyors hiba, majd egy Kriegel Éva-sánc, és máris a hazaiaknál volt az előny (22:21)! Rendkívül izgalmas volt a végjáték, úgy tetszett, aki ezt a szettet nyeri, azé lesz a mérkőzés! Dambendzet ütésével az Újpesté volt az első játszmalabda, de Szakmáry egyenlített. Kriegel Zsófiánál kettősérintést látott Adler László (...), majd Kapuvári pontja lezárta a játszmát (24:26, 1:2).

Jó volt látni, hogy a kezdeti lagymatag hozzáállás és lapos hangulat után mind a játékosok, mind a nézők belelendültek a találkozóba. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a színvonal szettről-szettre emelkedett, és a harmadik játszmában már kifejezetten élvezetes röplabdát láthattak az érdeklődők.

A negyedik játékrész Papizsanszka technikai hibájával indult, majd Merkószki blokkolt kettőt egymás után, és még Lékó Lilla is pontot szerzett: viszonylag nagy előnyre tett szert a házigazda, Farkas Mihály azonnal időt is kért (5:1). Az első kötelező pihenőig nem változott jelentősen a helyzet (8:5), ám a folytatásban egyenlített az UTE. Hullámzó volt a játék, hiszen ezt követően megint a hazaiak szerezték zsinórban a pontokat (11:8), sőt ezúttal nem is álltak le, és a második technikaiig behozhatatlannak tűnő előnyt gyűjtöttek (16:9)! Az egyik oldalon minden bejött és működött, a másikon semmi, ez volt ekkor a képlet.

Farkas Mihály cserékkel frissítette csapatát, ám ez sem segített sokat a vendégeken: minden hazai ejtés leesett, és minden ütés pályán belül ért földet. Szakmáry megtalálta az "ütőkezét", Merkószki is szépen dolgozott középen, kiegyensúlyozott csapat benyomását keltette a hazai együttes (20:13). A végjáték már nem hozott változást, a Gödöllő magabiztosan egyenlített, következhetett a mindent eldöntő felvonás (25:15, 2:2).

Dambendzet pontjával indult az utolsó szett, majd Merkószki válasza után Szakmáry kétszer is eredményes volt (3:1). Várhegyi szépített, de ismét jött Merkószki két pontja, Németh keresztütése után pedig időt is kért Farkas Mihály (6:2). Ismét Várhegyi volt eredményes, majd Kapuvári is beköszönt, Deme Gábor azonnal időt kért (6:4). Merkószki ejtett, Kovács ütött, majd bejött Rácz Márta nyitni. Kovács sáncolta remekül Szélest, majd Németh pontja után 8:6-os hazai előnnyel fordultak a csapatok.

Kapuvári blokkról kipattanó ütésével zárózott a vendégcsapat, sőt Dambendzet találatával egyenlített is! Ismét Németh ütött, majd Széles vágott be egy átpattanó labdát, Németh Zsuzsanna ásza után pedig már hárommal vezetett a Gödöllő (11:8)! Az újpesti időkérés után Kovács Tímea volt eredményes, majd az ő kezéről pattant a plafonra a labda. Dambendzet tartotta életben az újpesti reményeket, Deme Gábor időkérése után azonban Papizsanszka és Várhegyi pontjaival egyenlített az UTE! A folytatásban aztán már csak hazai pont esett, Szakmáry és Németh ütése zárta le a meccset (15:13, 3:2)!

Extraliga, nők, a 3. helyért, 1. mérkőzés

TEVA-Gödöllői RC – Újpesti TE 3:2 (23, –17, –24, 15, 13)
Gödöllő, 200 néző. Játékvezetők: Adler, Vári
Gödöllő: Kriegel É. 10, Szakmáry 18, Széles 9, Kriegel Zs. 2, Németh Zs. 17, Merkószki 17. Csere: Lékó (liberó) 1, Berze, Háfra, Tóth L. 2. Edző: Deme Gábor
Újpest: Papizsanszka 2, Dambendzet 24, Kovács T. 18, Battlay 8, Kapuvári 16, Szombathelyi K. Csere: Ancsin I., Nagy F. (liberók), Hadnagy B., Várhegyi 9, Lutter E., Rácz, Runge 1, Ancsin K. Edző: Farkas Mihály

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:6, 9:8, 14:16, 18:17, 23:22. 2. játszma: 0:3, 4:4, 8:7, 11:13, 12:16, 14:20. 3. játszma: 6:6, 10:7, 13:12, 15:16, 19:19, 22:22. 4. játszma: 5:1, 8:5, 13:9, 16:9, 20:13. 5. játszma: 3:1, 6:2, 7:6, 11:8, 13:13

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK
Deme Gábor: – Ezen a meccsen küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk.
Farkas Mihály: – A gödöllő csapat köztudottan az egyik legjobban nyitó együttes az Extraligában, ennek ma mi voltunk a szenvedő alanyai. Bár nem kellemes vereséggel távozni, de azt hiszem, emelt fővel tehetjük meg, mert így ki lehet kapni. Gratulálok a Gödöllőnek, természetesen hétfőn szeretnénk egyenlíteni.

Címkék: röplabda ute újpest gödöllő extraliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr72812840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géem 2011.04.11. 07:27:18

"Jó volt látni, hogy a kezdeti lagymatag hozzáállás és lapos hangulat után mind a játékosok, mind a nézők belelendültek a találkozóba." Kedves szerző! Javaslom a BSE meccseket látogasd ott aztán van hangulat, jobb mint Milán-Inter derby. Hajrá Lilák! Gém
süti beállítások módosítása