Elfogtunk egy levelet!

 2011.03.21. 20:26

A Kalo-Méh-Kecskeméti SE szakmai igazgatója, Karagics Mátyás a versenynaptár megváltoztatása és annak tartalma témakörében intézett kritikus hangvételű levelet az MRSZ vezetéséhez. Minden szava arany...

Tisztelt Elnök úr, Főtitkár úr!

A mai napon (2011. március 21-én) megdöbbenve értesültünk egy más irányú beszélgetés kapcsán, hogy a férfi Extraliga elődöntőjének, döntőjének és az utánpótlás-sorozatok döntőinek időpontját a Versenybizottság megváltoztatta.

1.  Az elődöntök eredeti kezdési időpontja, április 2. szombat helyett március 28. hétfő az első játéknap.  A csapatok a változásról a mai napig hivatalosan nem lettek értesítve. A szövetség honlapjára a kezdőoldalra felhívás, figyelmeztetés nem lett feltéve. Tényként megállapítható, hogy a Dokumentumok link, Versenybizottság dokumentumai menüponton belül az 5. sorban megtalálható a versenynaptár módosítása, mindenféle kiemelés nélkül.

Szakmai nonszensz, hogy egy öt nappal korábban kezdődő elődöntő-sorozatról a csapatok szakvezetőinek nincs tudomásuk. A Kaposvár és a Kazincbarcika csapatáról nincs információnk, de a dunaújvárosi és kecskeméti csapat játékosai a megerőltető Magyar Kupa négyes döntő és a bajnoki elődöntő után három nap pihenőt kaptak, a vidékiek hazautaztak, annak tudatában, hogy lesz elég idő a felkészülésre!

2.  A bajnoki döntő és a bronzpárharc kezdőidőpontja három héttel lett előrehozva, öt nappal az elődöntők utolsó mérkőzéséhez képest. Hogyan lehet hosszútávon felkészülési ciklusokban gondolkodniuk az edzőknek, ha egyik napról a másikra háromhetes változásokat vezetnek be?

Hogyan gondolják az MRSZ illetékesei a röplabda népszerűsítését, amikor kifacsart, fáradt játékosoknak kellene pihenés nélkül a bajnokság véghajráját színvonalasan, szórakoztatóan lejátszaniuk.

A döntők első és második mérkőzése között két pihenőnap van, a második és harmadik között hét nap, a többi mérkőzés között egy nap a pihenő. Mondja meg valaki, hogyan lehet így csapatot felkészíteni, milyen élettani ritmus ez, és legfőképpen mi indokolja?

Tudjuk a választ. Ezt oldják meg a csapatok szakvezetői!

Mindenki a saját szintjén meg is fogja oldani, azonban a későbbi kritikákért a szövetségnek is vállalnia kell a felelősséget.

3.  A versenynaptár megváltoztatásának harmadik sarkalatos pontja az utánpótlásdöntők időpontja. A juniordöntő évek óta az érettségik előtt lezajlik, hogy a játékosok mind a két fronton helyt tudjanak állni. Most a juniordöntő az érettségi első hetére került, amikor is minden tanuló minimum három tantárgyból, de az idegen nyelvek miatt négyből érettségizik. Elképzelhető, milyen felkészülten érkeznek a játékosok az év fő versenyére.

Ez sem elég, hiszen a versenynaptár összeállítói ugyanarra a hétvégére tették a junior- és a serdülőbajnokság döntőjét. Az amúgy is kis létszámú utánpótlást ezzel megbontották, döntéskényszerbe hozták a csapatokat, melyik döntőn szerepeljenek a legtehetségesebb játékosok. Azt is figyelembe kellett volna venni, hogy nagyon sok klubnál, ezeknél az egymáshoz közel eső korosztályoknál ugyanaz az edző versenyezteti a csapatokat.

Tudjuk a választ!

Vállaljuk a kritikákat, de csak akkor, amikor az érintetteknek kikérik a véleményüket ilyen horderejű kérdésekben és legfőképpen időben, hivatalosan, a megfelelő helyen és formában értesítést kapnak a változtatásokról.

Tudjuk, a további igazításoknak nincs sok esélyük, de amikor – nagyon helyesen – az MRSZ keményen, következetesen fellép minden, a szabályok ellen vétkezőkkel szemben, akkor elvárható, hogy a saját hibáin se lépjen túl, és ha van lehetőség, a szakmaiság érdekeit szem előtt tartva képes legyen a változtatásokra.

Tisztelettel: Karagics Mátyás
A Kalo-Mél-Kecskeméti SE szakmai igazgatója

A versenynaptár ide kattintva megtekinthető!

Címkék: vélemény levél versenynaptár röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr242760217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.artista 2011.03.22. 08:29:25

Nem a szövetség vezetőinek címezném, de azért rájuk is vonatkozik.
Rengeteg fontos, halaszthatatlan, bokros teendői között valahogy mintha nem létezne a szövetség legfontosabb szabályzatában (lásd alapszabály) nevesített grénium (lásd SZAKMAI KOLLÉGIUM), amelynek ilyen jellegű feladatai VANNAK! Ebben a szövetségi szervezeti egységben azon neves szakembereink vannak, akik már sokszor, sok helyen bebizonyították, hogy mennyire "értenek a szakmához". Nem is értem, hogy a szövetség tagjai (lásd CSAPATOK) miért tűrik, hogy egyes emberek kénye-kedve, hozzánemértése ilyen helyzeteket idézzen elő! Az idén már nem először.

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2011.03.22. 08:44:01

Bassza meg a pelikán, hát most esik le... A legnagyobb baj, hogy az új versenynaptár alapján a férfi rájátszás utolsó napjai egybe esnek a TF Napokkal (április 27-30.)!! Ekkora gigamega kibaszást... Na persze nem velem lett kitolva, mert az egyértelmű, hogy én melyiket választom!! :) :)

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2011.03.22. 09:11:45

Most nézem csak, hogy ez még talán nem is a végleges versenynaptár, mert még benne van a női Savaria Kupa, ami a hírek szerint... :) :)
süti beállítások módosítása