A BSE-FCSM megvédte címét, mivel 3:1-re megverte a kulcsfontosságú helyzetekben hibázó TEVA-Gödöllői RC csapatát a női Magyar Kupa debreceni döntőjében.

Természetesen Sándor Renáta szerezte a BSE első pontját a fináléban, aztán Szakmáry Gréta két támadási hibája következett (3:0). Lassan ébredezett a Gödöllő, amely Németh Zsuzsanna jó megoldásával felzárkózott (4:3). Merkószki Tünde ászértékűt nyitott, érdekes módon az egyik legjobb magyar liberóra, Tóth Andreára, aztán jött egy hálóról lecsorgó ász (6:6). A fővárosiak Hackl Szilvia ászával állították vissza a kétpontos differenciát az első technikai szünetre (8:6).

Kriegel Zsófia is szervált egy ászértékűt, ezzel megint együtt volt a két csapat (8:8), majd Tóth Gáborné sáncolt (10:8). Nem volt hatékony a Gödöllő támadójátéka, a címvédő rendkívül stabil mezőnyvédekezése könnyedén elbánt a könnyű, puha labdákkal (12:8), Deme Gábor időt kért. A Gödöllőnek két fontos dolgot mindenképpen javítania kellett volna a játékán. Sándor Renáta ütéseit általában nem tudták hatástalanítani, de ez nem újdonság, viszont a többiek megengedhetetlenül sok pontot szereztek, ellenük sem tudott védekezni a trónkövetelő. Illetve ha már a védelmük sebezhető, akkor támadásban sokkal nagyobb erőre és pontosságra lett volna szükségük, ez is hiányzott, így az első szett viszonylag hamar eldőlni látszott (16:10).

A folytatásban Deme mester kikérte második idejét is (18:12), mert továbbra is hiányzott a stabil, megbízható védekezés, a tudatos, pontos, erős támadójáték és a szervezettség együtteséből. A BSE magabiztosa alapjátékkal, kevés hibával és szép, eredményes támadási figurákkal menetelt, de aztán három gödöllői pont után időt kellett kérnie (19:15). Nem forgott veszélyben a fővárosiak részsikere, bár Kriegel Zsófia pontjával háromra zárkózott a Gödöllő (21:18). Széles Petra támadást rontott, aztán egy labdakezelési hiba véget vetett az első szettnek (25:18, 1:0).

Küszködtek a Gödöllő ütőjátékosai a második rész elején is, de szigorítottak a mezőnyvédekezésükön, és eleinte tartották a lépést riválisukkal, majd a meccs folyamán először a vezetést is átvették (3:4). Horváth Alexandra ütésével egyenlítettek a fővárosiak (7:7), de Szakmáry Gréta jó megoldásával a Gödöllő mehetett egypontos előnnyel az első technikaira (7:8). A visszatérés után nyitásfogadási pontatlanságai miatt nagyon gyorsan hátrányba kerültek a gödöllőiek, Deme Gábor időt kért (11:8). Az első játékvezető elkezdte figyelmeztetni a játékosokat meg az edzőket, Hollósy meg reklamált egy kicsit.

Merkószki Tünde két pontjával egyenlített a Gödöllő (12:12), és Németh Zsuzsanna pörgetésével megint vezetett, a második technikainál ráadásul már kettővel (14:16)! Nagyon sokat javult a rendkívül lelkes Gödöllő mezőnyözése, és a hálónál is jól jött néhány extramegoldás. Kriegel Éva bombája után, hárompontos hátrányban időt kért a BSE (15:18). Széles Petra bombázott a vonalra egy átpattanó nyitásfogadást, a címvédő gyorsan kikérte második idejét is (15:19). Szakmáry is büntetett (15:20), aztán Németh Zsuzsanna elrontotta a nyitást. Hamarosan már hattal vezetett a Gödöllő (16:22), majd Merkószki blokkolta Sándor Renáta próbálkozását (17:23)! Széles Petra a hátsósorból ütött ellenállhatatlanul, nagyon elkapta a fonalat a Gödöllő, amely Szakmáry jóvoltából gyorsan lezárta a második szettet, és egyenlített (17:25, 1:1).

A harmadik részt is parádésan kezdte a Gödöllő (1:4), Kriegel Zsófia duplája után időt kért a BSE (2:6). Továbbra is irányította a játékot a Gödöllő, nem engedte át riválisának a kezdeményezést, ez volt az eredményesség titka. Zárkózott a városmajori együttes, rendkívül kiélezett, izgalmas volt minden labdamenet. Egy pontra jött fel a címvédő, de kettő volt a hátránya az első technikainál (6:8). A visszatérés után Németh Zsuzsanna sáncolt kettőt, néggyel ellépett a Gödöllő, a BSE pedig gyorsan időt kért (6:10). Kriegel Zsófia ászt nyitott, Széles Petra blokkolt, ismét remekelt a Gödöllő (6:12).

A második szetthez hasonlóan lendületbe jött a Gödöllő, és tényleg ragyogóan, kupadöntőhöz méltó módon játszott (8:14). Horváth Alexandra ászt nyitott, Deme Gábor időt kért (9:14). Feltámadt a BSE, amely Sándor Renáta pontjaival fokozatosan dolgozta le hátrányát (11:14). Szakmáry ütését blokkolta Gudmann és Hackl (13:15), majd Kriegel Éva bombája után mentek a második technikaira a csapatok (13:16). Amint a Gödöllő csak egy picit is kiengedett, ismét rendkívül szorossá, kiélezetté vált a szett! Németh Zsuzsanna a sarokba pörgetett, Merkószki Tünde sáncolt (14:19), megint lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Gödöllő. De nem sokáig, mivel Hackl Szilvia sáncolta Merkószki centerütését, Kötél Dóra pedig betalált a szélről, Deme Gábor időt kért (17:19).

Németh Zsuzsanna támadást rontott, Horváth Alexandra ütésével pedig egyenlített a BSE (19:19)! Merkószki mozdította el a holtpontról együttesét, de ezután már nem tudott jelentősen ellépni a Gödöllő. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a BSE blokkja sokat javult, a gödöllőiek viszont nem tudták megfogni az ejtéseket. Horváth Alexandra ászt nyitott, Tóth Gáborné sáncolta Szakmáry Gréta ütését (24:22), majd Horváth elrontotta a nyitást. A helyszínen nem merevedett ki a kép, mint az élő televízió-közvetítésben, úgyhogy mindenki láthatta, amint Sándor Renáta sokadik próbálkozásra beütötte a játszmalabdát, tehát megint a BSE vezetett. Az óriási esélyt elszalasztó Gödöllő 19:14-ről vesztette el a harmadik szettet, és ezért csak saját magát okolhatja (25:23, 2:1).

A negyedik részben is jól indult a Gödöllő (2:5), Hollósy időt kért, de Szakmáry a folytatásban ászértékűt nyitott (2:7). Még az első technikai előtt megtorpantak a gödöllőiek, ezúttal is elherdálták előnyüket, olyannyira, hogy a pihenőnél már a BSE vezetett (8:7). Németh Zsuzsanna helyett Szűcs Zsuzsanna lépett pályára. Merkószki tett pontot a gödöllőiek borzalmas sorozatára (9:8), ettől függetlenül ezekben a pillanatokban dőlt el végleg a mérkőzés. A Gödöllő nyitásfogadása rendkívül bizonytalan volt, Sándor Renáta kedvére bombázhatta a rivális térfelét, ő pedig ragyogóan élt is a lehetőséggel, Deme Gábor időt kért (11:8).

Kicsit összekaparta magát a Gödöllő, és elkezdett zárkózni (11:12), de továbbra is sok ziccert hagyott ki, így nem tudott egyenlíteni (16:12). Nagyon hullámzó volt a gödöllőiek játéka, és szinte ötpercenként váltották egymást a jó és a rossz időszakok. Szakmáry közelebb hozta csapatát (17:15), de egy nagyon hosszú, izgalmas labdamenet, és Merkószki Tünde rossz kényszerfeladása megint időt kért Deme mester (18:15). Ekkor már nem volt túl sok idő hátra a döntőből. Németh Zsuzsanna megint visszahozta kettőre együttesét (19:17), de Merkószki elrontotta a nyitást. Kriegel Éva is rossz megoldást választott, és Németh a hálóba szervált (22:19). Hollósy sárga lapot kapott, járt a pont a Gödöllőnek (23:21). Széles Petra ászt nyitott (23:22), a BSE időt kért. Horváth Alexandra meccslabdához juttatta a címvédőt, amely Tóth Gáborné sáncával lezárta a meccset (25:22, 3:1).

Összességében megérdemelt a BSE sikere, mert bár kulcsembere, Sándor Renáta ezúttal messze nem támadott olyan hatékonyan, ahogyan korábban (így is csinált laza 36 pontot), de a kiegészítő emberek nagyszerűen röplabdáztak, a Gödöllő pedig több alkalommal is nagyon fontos szituációban rontott, illetve jelentős előnyt engedett ki a kezéből.

Nem lett volna szabad túlzásba esni
Megítélésünk szerint a címben szereplő gondolat a háromnapos Magyar Kupa négyes döntő legfontosabb tanulsága. Nagyszerű érzés egy ilyen csodálatos helyszínen röplabdameccset nézni, és rangot adott a tornának a Főnix Csarnok, másrészt viszont lehangoló, nagyon szomorú, és a tévénézők számára szánalmassá teszi az egész rendezvényt az üres, vagy erősen foghíjas lelátók látványa. Tudomásul kellene venniük az illetékeseknek, hogy egyrészt nem szabad kupadöntőt rendezni olyan városban, amelynek nincs érdekeltsége, csapata a tornán, illetve optimálisan, értelmesen, nem különböző érdekek mentén ügyeskedve kell megtalálni a helyszínt, mert a Főnix, és az ehhez hasonló létesítmények a magyar röplabdások számára használhatatlanok, túl nagyok. Ha már Debrecen, akkor a szomszédos Oláh Gábor utcai Sportcsarnok lett volna a legjobb választás, hiszen az egy fix és három mobillelátóval rendelkezik, kétezer ember kényelmesen elfér, és ha valamelyik meccsen nincs teltház közeli állapot, akkor sem néz ki hülyén a terem látványa. Így utólag, a debreceni kupadöntő után a tavalyi, kecskeméti torna hangulatát és körülményeit szóbahozni egyszerűen ízléstelen lenne, akkora a különbség a kettő között. És persze nem az idei javára...

Magyar Kupa, nők, négyes döntő, Debrecen

Döntő

BSE-FCSM – TEVA-Gödöllői RC 3:1 (18, –17, 23, 22)
Főnix Csarnok, 500 néző. Játékvezetők: Adler, ifj. Szabó P.
BSE: Gudmann 4, Tóthné 5, Sándor R. 36, Kötél D. 5, Horváth A. 11, Hackl 7. Csere: Tóth A. (liberó), Kolada, Gregori. Edző: Hollósy László
Gödöllő: Kriegel É. 7, Kriegel Zs. 13, Németh Zs. 12, Merkószki 11, Szakmáry 14, Széles 15. Csere: Lékó (liberó), Tóth L., Kriegel O., Szűcs Zs. Edző: Deme Gábor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:6, 15:9, 19:15, 23:18. 2. játszma: 7:8, 13:14, 15:19, 17:23. 3. játszma: 6:8, 9:14, 14:19, 19:19, 23:22. 4. játszma: 2:7, 9:7, 12:11, 16:12, 19:17, 23:22.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Hollósy László: – A pokolból a mennybe jutottunk!
Deme Gábor: – Ezt a mérkőzést a harmadik szettben vesztettük el, amikor hétpontos előnyről felhoztuk a BSE-t. Jó mérkőzés volt, jól szórakoztak a nézők, én pedig gratulálok a BSE-nek!

Címkék: röplabda gödöllő magyar kupa bse

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr82731800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása