Koch Róbert csapata, az osztrák SK Posojilnica Aich/Dob hazai pályán 0:2-ről nyert 3:2-re Mészáros Dömötör együttese, a török Arkas Izmir ellen a Challenge Kupa elődöntőjének első mérkőzésén. Mindkét magyar kiválóan játszott. Statisztika itt! Helyszíni tudósítás.

Magyarországról a szlovéniai Prevaljéba utazni nem csak azért jó, mert ebben a kisvárosban rendezték a kettős magyar érdekeltséggel rendelkező kupaelődöntőt, hanem azért is, mert az út külföldi szakaszának jelentős része a Dráva folyó völgyében vezet. Ez a környék olyan szinten elképesztően és lélegzetelállítóan gyönyörű, hogy arra szavak nincsenek.

Az alig hatszáz férőhelyes lelátóval rendelkező csarnok egy órával a kezdés előtt még nagyjából néptelen volt, de hamarosan elkezdtek gyülekezni a nézők, és bő fél órán belül színültig meg is töltötték az ülőhelyeket, és azok mögött az állóhelyi részt is. A két csapat elvégezte a megszokott feladatokat a bemelegítés során, majd kezdődhetett a mérkőzés!

Sajnos a török csapatban a múlt héten játszott két meccsen mutatott kiváló teljesítménye ellenére sem kapott helyet a kezdőhatosban Mészáros Dömötör, mivel a combizma meghúzódott, a meccs előtti este nem is edzett. Koch Róbert természetesen ott volt a pályán. A hangulat az első pillanattól fantasztikus volt, zúgott a vastaps, a dobosok pedig dobhártyaszaggató zajt produkáltak. Fanatikus szurkolóik lelkesedését átvéve kiválóan kezdtek az osztrákok, de a fizikai fölényben lévő vendégek gyorsan fordítottak az első játszmában (3:5). Sok volt a nyitásrontás, az Arkas magabiztosabban, hatékonyabban fejezte be támadásait, így az első technikainál kettővel vezetett (6:8).

A folytatásban egy ígéretes hazai támadás török blokkal ért véget, így az Aich/Dob edzője azonnal időt kért (6:9). Hamarosan felzárkózott egy pontra a házigazda (9:10), de egy újabb csodálatos sáncot, és egy védhetetlen centerbombát követően megint jelentős előnybe kerültek a tengerpartiak (9:13). Igor Simuncic edző kikérte a második idejét is, de a játék képe nem változott, a differencia tovább nőtt (10:16). Semmi nem jött össze az osztrák együttesnek, amelynek szerencséje sem volt, így a különbség hamarosan már bántó mértékű volt (10:18). Ez nem utolsósorban a továbbra is temérdek nyitásrontással, valamint az Arkas hatékony támadás-befejezéseinek volt köszönhető.

A közönség lelkesedése és hangereje a jelentős hátrány ellenére sem csökkent, és ezt a hazai csapat meghálálta, hiszen felzárkózott négy pontra (16:20). A Mészáros helyett játszó Burutay Subasiról elpattant két labda, Glenn Hoag edző időt kért, de a magyar játékost nem cserélte be. Ahogyan az várható volt, drámánál csak a kolumbiai Agamez kapott labdát az izmirieknél, és bizony nem véletlenül, hiszen mindent be is bombázott, védhetetlenül. Az utolsó labdát Subasi intézte el, így az Arkas végül jelentősebb probléma nélkül abszolválta az első szettet (19:25, 0:1).

A hazaiak az első felvonásban összesen hét szervát rontottak el, ami átment, azzal leginkább Subasit keresték, a törököknél pedig Agamez kapta a labdát túlnyomó többségét támadásban, és nyolcvan százalékos hatékonyággal meg is oldotta azokat.

Hősies mentésekkel és egy szerencsés blokkal kezdte a második felvonást az Aich/Dob, amely a szlovén Nejc Pusnik ásznyitása után már kettővel vezetett (5:3). Továbbra is nagyon jól blokkolt az Arkas, ezért a hazaiak kerülni próbálták a sáncot, s ez többször ütésrontáshoz vezetett. Agamez ütése hosszú is volt, meg széles is, de a törökök hevesen tiltakoztak, kiabáltak, mutogattak, mégis az osztrákok mehettek előnnyel az első technikaira (8:7).

Amikor az izmiriek bajban voltak támadásban, elképesztően hatékonyan alkalmazták a blokktól kipattintást, amely ellen egyszerűen tehetetlen volt az Aich/Dob. Andrej Grut hátsósoros ütésrontása után az osztrák csapat edzője időt kért (10:12), de együttese a folytatásban egyre kevésbé tudott mit kezdeni a rivális erőteljes, pontos ütéseivel (13:16). Ebben a szettben a törökök rontottak sok nyitást, de ennek ellenére tartották két-hárompontos vezetésüket (16:18). Agamez ütése súrolta az antennát, ezzel egy pontra felzárkóztak az osztrákok, az Arkas mestere rögtön időt kért (18:19).

Megint hibázott Agamez, ezúttal a támadás során rálépett a vonalra, egyenlített az Aich/Dob (19:19), de Gelnn Hoag ezúttal sem küldte be Mészárost. A kolumbiai tehát apró hullámvölgybe került, de a többiek magabiztosak voltak, és kegyetlenül bevarrták a ziccereket a blokk mellett. Az osztrákoknak szerencséjük sem volt, nem tudták befejezni akcióikat, így időt kértek (20:22). Hruska kulcsfontosságú pillanatban nyitást rontott (21:23), de Subasi szintén fontos helyzetben ütött a vonal mellé, így a török együttes vezetőedzője is kikérte az idejét (23:23). Peter Divis a hálóba nyitott, Andrej Grut ütése súrolta az antennát, így az osztrákok bár nagyon nagyot küzdöttek, csúnyán elintézték maguknak a szett hajráját (23:25, 0:2).

Jól indult a harmadik rész az Aich/Dob számára (3:1), a csapat ebben az időszakban is elképesztően küzdött, így az első technikainál is vezetett (8:7). A lendület nem hagyott alább, ezúttal már a hazaiak is erős, pontos ütésekkel jelentkeztek, így az Arkas a bolgár Kircsev blokkja után hamar időt kért (10:7). A visszatérés után is jött egy durva sánc, így Glenn Hoag végre valahára lekapta Subasit, és beküldte Mészáros Dömötört, aki hamarosan egy bombaütéssel bizonyította, hogy természetesen helye van a pályán!

A különbség ötpontosra nőtt (14:9), de Mészáros egy etalon nyitásfogadás után megint ütött egy védhetetlent. Azonnal lendületbe jött a kiváló magyar játékos, két nyitása után máris csak kettő volt közte, Igor Simuncic időt kért (15:13). A technikai pihenő után is őrizte előnyét az osztrák csapat (19:15), de megint jöttek a nyitásrontások mindkét oldalon. A brazil Bravo ászértékű szervájával kettőre zárkóztak az izmiriek (19:17), de Agamez rossz szervája után megint három volt közte (22:19). Zajlott a cserélgetés ezerrel, mindkét oldalon ment a taktikázás, a pontosabb támadásokat az Aich/Dob produkálta, amely szárnyalt, és száguldott a részsiker felé. A végre maradt még egy nagy jelenet, Koch Róbert blokkolta Mészáros Dömötör ütését (24:19)! Agamez pontjaival zárkózott a török csapat, de Ausztria büszkeségei lezárták a szettet, és teljesen megérdemelten szépítettek összesítésben (25:21, 1:2).

Koch Róbert pontjával egyenlített az Aich/Dob a negyedik etap elején (2:2), de hamarosan Mészáros ütött elemi erővel (2:4). Szinte folyamatosan a liberót nyitották az osztrákok, de ezzel sokra nem mentek, sőt! Mészáros óriási bravúrt mutatott be egy nyitásfogadásnál, és az hagyján, hogy elérte a labdát, de hajszálpontosan pattant be róla a feladóhoz, a támadásból persze pont született (7:8). A hangulat továbbra is fergeteges volt, szüntelenül szóltak a dobok. Hogy nem szakadt le tőből a drukkerek keze?! Koch elképesztően technikás megoldásával és pontjával folytatódott a játék, az Aich/Dob továbbra is tartotta energikus, pontos röplabdáját (10:9).

A magyar feladó nagyon taktikusan és pazar kivitelezéssel nyitott Mészárosra, aki ezt is remekül oldotta meg, de nem tudott részt venni a visszatámadásban. Agamez megoldotta helyette, de kisvártatva időt kért az edzőjük, mert nem sikerült az egyenlítés (12:10). A feladó, Hüseyin Koc blokkját Kircsev sánca, majd Divis nyitásrontása követte (14:13). Mészáros Dömötör elemi erejű hátsósoros bombáját is lekapta Kircsev, ezután jött a második kötelező pihenő (16:14). Bravo ásznyitásával egyenlített az Arkas, ezért a hazaiak időt kértek (16:16).

A visszatérés után Mészáros nagy mentését egy török centerblokk követte. Koch Róbert sok pontos labdát adott középjátékosainak, akik rendre éltek is a lehetőséggel. A hajrá osztrák vezetéssel kezdődött, ezért az Arkas edzője gyorsan időt kért (20:19). Mészárost sáncolták, de folytatódott a labdamenet, Agamez egyenlített. Két török hiba után megint vezettek a hazaiak, sőt Peter Divis bebombázott egy támadást, így már három volt közte (23:20)! Grut is értékesített egy akciót, az első játékvezető pedig a törökök csapatkapitányával veszekedett (24:21). Bravo ütött, majd az osztrákok rossz feladó-center figurája után Agamez következett, így az Aich/Dob időt kért (24:23). A legvégén a hazaiak a sokadik centertámadásukat is eredményesen fejezték be, így óriási csatában egyenlítettek összesítésben (25:23, 2:2).

Agamezt blokkolták az osztrákok a második szett elején (2:0), Mészáros ugyanakkor nem hibázott! Csapattársai azonban nem voltak helyzet magaslatán, a bolgár Kircsev megint kiosztott egy blokkot középen, s máris időt kért Glenn Hoag (4:1). Elképesztő labdamenet következett, megint a bolgár center volt eredményes, ezúttal középről. Az Arkas statisztikusa egyre idegesebb volt, hangosan elégedetlenkedett a pálya mellett. Ő egyébként annak idején három évig volt Demeter György csapattársa Törökországban. Mészáros ütése megint pontot ért (7:5), aztán kapott egy meglehetősen lapos labdát, ami elrontott, s máris jöhetett a térfélcsere (8:5).

Koch elvetődve is pontos labdával szolgálta ki társát, aki azonban blokk nélkül ütést rontott (8:7). Tartotta magát az Arkas, és várt a megfelelő pillanatra, hogy megfordíthassa az állást, de Grut lesáncolta Agamez bombasztikus erejű támadását, így a látogatók megint időt kértek (10:7). Mészáros ászértékű nyitásával megint feljött együttese, ezúttal az osztrákok trénere kért időt (10:9). Megjósolhatatlan volt a végeredmény az óriási csatában! Bravo blokkolt, aztán Koch átnyúlt a háló felett, az Aich/Dob ismét időt kért (10:11). Mészáros a Pazar szervái után ezúttal rontott, és a következő percben hiába vetődött mezőnyben, a kezéről kipattant a labda (12:11). Nyitást rontottak a hazaiak, ezeket az izgalmakat az izmiri statisztikus sem bírta már ülve elviselni! Visszatért Subasi, de szerencsére nem a remekül játszó Mészáros helyére. Agamez ütést rontott (14:12), meccslabda! Talpon az egész csarnok! Az Arkas pontja után egy újabb gyönyörű centerponttal véget ért a meccs, az Aich/Dob elképesztő lelkesedéssel fantasztikus győzelmet aratott, 0:2-ről!

Koch Róbert remekül játszott, nagyszerűen irányította együttesét. Az némileg csalódás volt, hogy a törökök kanadai edzője csak csereként állította be Mészáros Dömötört, aki – ismételjük – a múlt heti két meccsen nagyszerűen röplabdázott. Ezúttal is kiválóan fogadta a nyitásokat, pazarul szervált, amit lehetett, beütött támadásban, nem rajta múlt a törökök veresége. A két magyar egymás elleni párviadalát élmény volt nézni egy csodálatos környezetben, elképesztő hangulatban! Nem volt meglepő, de nagyon jó volt látni, hogy a két magyar a lefújás után kedélyesen elbeszélgetett egymással.

A szerdai nap folyamán további exkluzív anyagokkal jelentkezünk a mérkőzéssel kapcsolatban, megszólal a két magyar játékos, valamint a találkozót a helyszínen figyelemmel kísérő szakemberek: Nyári Sándor, Demeter György és Zarka Péter!

Challenge Kupa, férfiak, elődöntő, 1. mérkőzés

SK Posojilnica Aich/Dob (osztrák) – Arkas Izmir (török) 3:2 (–19, –23, 21, 23, 13)
Prevalje, 600 néző. Játékvezetők: Godoy Alonso (spanyol), Stanisic (svájci)
Aich/Dob: Koch R., P. Divis, Grut, Pusnik, Reiser, Kircsev. Csere: Ivartnik (liberó), Nesev, Leeb, Hruska, Kosl. Edző: Igor Simuncic
Arkas: Koc, Gök, Agamez, Subasi, Bravo, Hascan. Csere: Sahin (liberó), Tendar, Mészáros D. Edző: Glenn Hoag

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 6:8, 10:14, 13:20, 16:20, 18:23. 2. játszma: 8:7, 12:14, 18:19, 23:23. 3. játszma: 8:7, 15:10, 19:15, 23:20. 4. játszma: 7:8, 14:13, 19:19, 23:20, 24:23. 5. játszma: 4:1, 8:5, 10:7, 10:11, 13:11

Címkék: török mészáros röplabda osztrák challenge koch izmir arkas aich dob

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr252681783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása