A Vasas Duna Autó Óbuda hazai pályán jelentős nehézségek árán győzött 3:2-re az NRK-Nyíregyháza ellen a női Extraliga 1-4. helyéért zajló középszakasz első fordulójában. Ha vannak olyan mérkőzések, amelyeknek borítékolhatni lehet az eredményét, akkor ez biztos azok közé tartozik. A két együttes az elmúlt években szinte mindig öt szetten keresztül küzdött egymással és természetesen ezúttal sem volt másképp.

Mindkét oldalon akadnak problémák. A Vasasban Oláh Vivien és Szalma Alexandra is hiányzott, mindketten műtét után lábadoznak. Az NRK-ban már nincs Kapuvári Melinda, aki Újpestre igazolt, így egyik meghatározó játékosát kellett pótolnia Kőhalmi Richárd edzőnek.

Horváth Gabriella szerezte a rangadó első pontját egy okos ejtéssel, majd Dékány Bernadett fejezte be a támadást szinte lehetetlen helyzetből. Milovits Júlia szervarontása után Nagy Eszter tudott javítani centerből, majd Ilyés Bettina ütött egy szép pontot (3:2). Sokat hibázott az NRK, a hazaiak viszont aránylag stabilan játszottak. A technikai szünetnél két egység volt a Vasas előnye (8:6). Továbbra is próbálta ráerőltetni játékát ellenfelére a fővárosi csapat, amely ennek is köszönhetően tartani tudta előnyét (11:9). A játszma közepén elkezdett visszaesni az óbudaiak játéka, érezhetően görcsösebbek lettek a játékosok, ám mivel a vendégek továbbra is rengeteget hibáztak, a második kötelező pihenőnél még mindig két ponttal vezetett a Vasas (16:14).

A lendület a hajráig ki is tartott, így 22:18-nál időt kért a vendégek mestere. Az időkérés bevált, hiszen Katona Brigitta révén két pontot szereztek egymás után, de az ex-nyíregyházi Miklai Zsanett megtörte a szabolcsiak lendületét, így ismét időt kért Kőhalmi (23:20). Horváth Gabriella szervarontását és Takács Zsófia rossz ütését Kőnig Gábor időkérés követte (23:22). Ilyés támadása a hálóban landolt, ezzel játszmalabdához jutott a Vasas. Erdősné Balogh Erika egy szép támadással hárította az elsőt, majd Milovits adott pontatlan labdát centerhelyre, így már egál volt az állás (24:24). Katona Brigitta pillanatai következtek: egymás után kapott négy labdát a nyíregyházi játékos, és bár az elsőt elrontotta, a következő hármat beütötte, így a vendégek nyerték az első felvonást (25:27, 0:1).

Erdős Zsófia ásznyitásával indult a második játszma, majd Nagy Eszter egyenlített (1:1). Rengeteget hibázott mindkét együttes, a hazaiak főleg nyitásban, míg a vendégek főként a támadás-befejezéseknél. Ismét a Vasas jutott előnyhöz (10:6), ám hamar felhozta ellenfelét, és a Nyíregyháza ki is használta a házigazda hibáit (12:12). Ekkor sokkal meggyőzőbb játékot mutatott az NRK, és el is lépett (16:19). A hajrára azonban összekapták magunkat a fővárosiak, és 20:20-nál már ismét egál volt az állás. A szoros eredmény ellenére rengeteg hiba tarkította a játékot, amiből ezúttal a Vasas jött ki jobban, és nagy küzdelemben egyenlített (25:23, 1:1).

A harmadik játszmában is egymás hibáiból éltek a csapatok. Ráadásul ehhez már a bolgár játékvezető ténykedése is lesüllyedt. Kevesebbet rontott az NRK, ennek köszönhetően a szett elején előnybe került (7:11). Érthetetlen módon teljesen megtorpantak a hazaiak, kis túlzással csak kóvályogtak a pályán a Vasas játékosai. Az NRK pedig Katona és Ilyés révén folyamatosan növelte előnyét (8:16). Próbálta cserékkel frissíteni csapatát Kőnig Gábor. Milovits helyére Lutter Liza állt, Horváthot pedig Lakatos Enikő váltotta. A cseréknek köszönhetően elkezdte a felzárkózást az óbudai együttes, de ez már túl késő volt, ezt a játszmát teljesen megérdemelten nyerte meg a Nyíregyháza, ráadásul itt már a szabolcsiak játéka is jónak mondható volt (20:25, 1:2).

Ki gondolta volna, hogy ezután összesen már csak 17 pontra lesz képes a vendégcsapat a hátralévő két játszmában?!

A térfélcsere után fordult a kocka. A magabiztos részsiker után érthetetlenül összeesett az NRK. 4:3-ig tudták tartani a lépést a Vasassal, onnan azonban elkezdtek hibázni, és szinte egyetlen támadást sem tudtak eredményesen befejezni. Természetesen ehhez kellett az is, hogy a házigazda játéka javuljon. Takács Zsófia elkapta a fonalat, Dékány Bernadett is kezdett magához térni, és Vatai játéka is helyreállt. Az addig is remekül játszó centerek pedig továbbra is hozták a jó játékot. Ekkor már tényleg játszott a Vasas, Kőhalmi Richárd pedig elkezdte beküldeni a cseréket a pályára (17:7). A folytatásban sem hagyott esélyt a látogatóknak a Vasas, amely ebben a szettben szó szerint kiütötte riválisát (25:9, 2:2).

A 3:2 tehát borítékolható volt a kezdés előtt, immár csak az volt a kérdés, hogy kinek a javára. Nos, ennek az eldöntése sem tartott sokáig. A Vasas lendületes játéka kitartott ebben a játszmában is, az NRK pedig csak kereste korábbi önmagát. Takács szervái nagy gondokat okoztak a vendégtérfélen, ami nem esett le, azt is csak nagy küzdés árán tudták áttenni, amiből a hazaiak könnyedén támadtak vissza. A térfélcserénél 8:3-ra vezettek a fővárosiak.

A folytatásban sem támadtak fel a vendégek, hiába próbálkozott Kőhalmi Richárd, fejben elfáradt a csapata. A hazaiak pedig kihasználták az előttük adódó lehetőséget, és magabiztos játékkal megnyerték az ötödik szettet, és ezzel a meccset is (15:8, 3:2).

Nagyon fontos mérkőzést nyert meg a Vasas, amely a középszakasz tabelláján a felsőházban az utolsó, negyedik helyen állt, így mindenképpen el kellett kezdenie a felzárkózást, ráadásul ez a győzelem önbizalom-növelő is lehet a folytatásra. Vasárnap folytatódik a középszakasz, a Vasas a Gödöllő otthonában játszik, majd szerdán az Újpest együttesét fogadja a Folyondár utcában Magyar Kupa negyeddöntőn.

Extraliga, nők, középszakasz, az 1-4. helyért, 1. forduló

Vasas Duna Autó Óbuda – NRK-Nyíregyháza 3:2 (–25, 23, –20, 9, 8)
Folyondár utca, 200 néző. Játékvezetők: Chaprazov (bolgár), Mezőffy
Vasas: Milovits 7, Miklai 14, Horváth G. 7, Nagy E. 12, Dékány 16, Takács Zs. 24. Csere: Vatai (liberó), Lévai, Lutter L., Lakatos E. 1. Edző: Kőnig Gábor
Nyíregyháza: Ilyés B. 11, Erdős Zs. 2, Bodnár N. 6, Katona B. 23, Poór, Erdősné 6. Csere: Sitku, Pető T., Dávida. Edző: Kőhalmi Richárd

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Kőnig Gábor: – Örülök, hogy a középszakaszt győzelemmel kezdtük.
Kőhalmi Richárd: – Több sebből vérző csapatom lelkesen küzdött, amíg elfáradt fejben és testben egyaránt. Gratulálok a lányoknak.

(forrás: vasasvolley.hu)

Címkék: nyíregyháza röplabda vasas extraliga nrk

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr642584819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása