Óriásit küzdött Demeter György edző török bajnokcsapata a férfi Bajnokok Ligája E-csoportjának második fordulójában. A Fenerbahce egy rendkívül szoros, izgalmas, látványos meccsen 3:1-re nyert a 2007-es ezüstérmes francia Tours VB otthonában.

Az első fordulóban a Fener otthon kapott ki 3:2-re Szabó Dávid csapatától, az olasz Sisley Trevisótól, a Tours viszont bravúrgyőzelemmel kezdett, hiszen az orosz Lokomotiv Belgorod ellen idegenben nyert 3:2-re. A 3-2-1-es pontrendszer miatt azonban egyik csapat sem szerzett jelentős előnyt tabellán, éppen ezért fontos volt, hogy az isztambuli együttes lehetőleg 3:0-ra, vagy 3:1-re nyerjen Franciaországban, hiszen csak azért jár három pont!

A helyi török vendégmunkás-kolónia tagjai fellobogózták a számukra kijelölt szektort, és végig lelkesen, hangosan bíztatták a Fener játékosait. A vendégek egy rossz nyitással kezdték a meccset, majd egy – férfimezőnyben ritkán látható – hosszú labdamenet után blokkoltak a hazaiak (2:0). A Tours már ekkor is döbbenetesen mezőnyözött, ha a sáncon túljutott a labda, akkor is szinte biztosan megfogták. Támadásban azonban hibáztak, két out után már egyenlő volt az állás (2:2). Mindkét oldal nagyon rosszul szervált ebben az időszakban, majd meglépett a francia csapat (6:4). A szerb olimpiai bajnok Ivan Miljkovic egyenlített (6:6), de aztán az ő rontását követen állt vissza a kétpontos differencia a hazaiak javára (8:6).

A folytatásban nagyon jól szervált a Tours, a Fener viszont meglehetősen gyengén fogadott. Tartotta egy-kétpontos hátrányát a török együttes, majd egy gyönyörű hátsósoros figurával egyenlített (10:10). Mindkét csapat taktikusan, fegyelmezetten röplabdázott, Demeter mester együttese hamarosan átvette a vezetést (10:11). Lendületben maradtak a látogatók, ezt mutatta a kubai Leonel Marshall szép blokkja is (13:15). Továbbra is nagyon sok nyitást hibázott a Fener, a franciák viszont egy ászgyanús szervával rukkoltak elő. A játékvezető másként látta, ezért rögtön elkezdődött a vitatkozás, alkudozás. Hiába, a döntés nem változott, jöhetett a második technikai idő (14:16).

A Tours egy látványos centerblokkal egyenlített (16:16), ezután már nem tudott ellépni a Fenerbahce, sőt egy újabb bombasztikus francia blokkot követően Demeter Györgynek kellett időt kérnie, mert hosszú idő után újra vezetett a házigazda (19:18). Earvin Ngapeth pontos támadójátékának és David Konecny Pazar nyitásainak köszönhetően elkezdett nőni a különbség (21:19). A lelátón fantasztikus volt a hangulat. A hajrában a horvát Tomislav Coskovic nem hibázott, de a szervák még mindig nem mentek át a hálón (22:20). A feladó, Arslan Eksi másodikra áttette a labdát, de a Tours egy újabb hátsósoros bombával tartotta előnyét (23:21). A Fener megint időt kért, de Konecny újabb ászt nyitott, és egy fergeteges, helyenként a fizika törvényszerűségeit is meghazudtoló mentésekkel tarkított, hosszú labdamenet végén a francia együttes le is zárta az első szettet (25:21, 1:0).

Jó védekezéssel kezdte a második felvonást a házigazda. A bravúros blokkok és mezőnyözések ellenére a Fener volt eredményesebb (1:3), és ezekben a percekben nem erőteljes, sokkal inkább technikás, ravasz megoldások révén szerzett fontos pontokat (4:6). Miljkovic ászértékű szervája után Eksi blokkolt, így a törökök néggyel vezettek az első technikainál (4:8). A kötelező pihenő után is a csapatkapitány Eksi lelkesedése húzta magával a társakat, és az ő másodikra átbombázott labdájának köszönhető, hogy együttese tartotta a különbséget (6:10). Egy rossz francia támadás után időkérés következett (6:11), majd egy jó blokk, és felzárkózás (8:11).

A Fenerbahce egy Pazar centerblokknak köszönhetően ismét megnyugtató előnyt szerzett (8:13). Ekkor már kevesebb volt a nyitásrontás a vendégeknél, de azért még előfordult (10:14). Miljkovic ütése után mehettek a második technikaira a csapatok (11:16), amelyek közül egyébként egyik sem játszott kifejezetten jól. A visszatérés után egy ideig maradt a korábbi különbség (13:19). Jött egy francia ásznyitás meg egy sánc, Demeter György ezért időt kért (16:20). Kiváló török sánccal, majd egy eredményes ütéssel folytatta a játékot a vendégcsapat, ezért immár a Tours kért időt (16:23). A Sisley Treviso ellen 22:17-ről vesztett szettet a Fener, most 23:18 volt az állás a folytatásban, de egy újabb pazar blokkal játszmalabdához jutott a török együttes (20:24). A szerb olimpiai bajnok center, Andrija Geric rontott, majd lendületből kiszaladt a pályáról, és dühében felrúgta az egyik reklámtáblát, a közönség hangos tüntetéssel fejezte ki nemtetszését, a sztárcsapat magyar edzője pedig időt kért (21:24). A visszatérés után nyilvánvaló volt, hogy a közönség által továbbra is szidalmazott Geric fogja kapni a labdát támadásban. Eksi oda is tette neki, a szerb pedig nem hibázott, bebombázta, ezzel egyenlített a Fener (21:25, 1:1).

Rossz Tours-támadással kezdődött a harmadik etap, majd a remek ütésváltások után döntetlen volt az állás (3:3). Az egyik francia támadás során a labda enyhén súrolta az antennát. Az első játékvezető előbb helyesen a Fenernek ítélte a pontot (helyesen, mert a lassítás őt igazolta), majd a másodbíró közbenjárására visszavonta a döntését, és jöhettek a hazaiak. 3:5 helyett 4:4. Szoros volt az állás a folytatásban is (7:8), a Tours továbbra is látványosan és hatékonyan mezőnyözött. Erős bombaütésekkel kísérletezett a török csapat, váltakozó sikerrel, mert például Miljkovic ütött két outot. Eksi másodikra megint megoldotta, aztán Marshall blokkolt, a franciák pedig időt kértek (9:12).

Andrija Geric centerejtése után Marshall rontott szervát, Miljkovic ütését pedig lesáncolták (12:13). Megint Geric következett centerből, a második szett végén történt incidens után nagyon jól ment neki. Védekezésben nem volt elég hatékony a Fener, de támadásban sikerült ezt ellensúlyozni. Tomislav Coskovic betalált, Miljkovic nyitott egy ászértékűt, jöhetett a második technikai (13:16). A szusszanásnyi szünetet követően pontos ütéseivel megint elkezdett zárkózni a Tours VB (15:16). Egy rossz török nyitásfogadás után Demeter mester időt kért (16:16). A folytatásban a vendégek centerei kaptak főszerepet: Emre Batur támadásból, Andrija Geric pedig blokkból volt eredményes (17:19).

Tartotta a különbséget a Fener, a magyar tréner kisvártatva mégis jobbnak látta időt kérni (20:22). Két hiba következett: egy rossz francia nyitás, és egy rossz hátsósoros kényszertámadás Marshall részéről (21:23). A hazaiak egy kényszermegoldást ponttal tudtak befejezni, már csak egy pont volt közte! Ivan Miljkovic ütése hosszúnak bizonyult, de a lassítás megmutatta, hogy súrolta a blokkoló játékos kezét. A játékvezető is látta, ezzel játszmalabdához jutott a Fener. A legvégén Miljkovic bebombázta, így összesítésben már a török bajnok vezetett (22:25, 1:2).

Eksi újabb szép blokkal, Marshall pedig pontos ütésekkel kezdte a negyedik részt. A védekezés továbbra sem volt hatékony, a Tours VB eredményesen támadott. Coskovic kiütötte a blokkról a labdát, Geric okosan és technikásan ejtett. A franciák egy hátsósoros támadásból szereztek pontot, a törököknél Marshall szintén, de ő a leérkezés után lendületből átszaladt a háló alatt, és nekiütközött a Tours feladójának, aki ezt egyáltalán nem nézte jó szemmel. Miljkovic bombája után a házigazda időt kért (5:7), aztán a szerb nagyágyú újabb ütése után jött a technikai (6:8).

Ismét következett egy látványos ütésváltás, a korábbinál több hiba csúszott a Tours támadójátékába, de a mezőnyözések után, kiszolgáltatott helyzetben kivitelezett kényszermegoldások jelentős részéből pont született, ennek pedig fordítás lett a jutalma (10:9). Miljkovic ütését blokkoltál, de a labda a vonalon kívül ért földet, aztán jött két francia hiba, először átnyúlás, aztán négy érintés, és máris visszavette a vezetést a Fener (10:12). Nagyon sokat blokkoltak a hazaiak, de nem mindegyikből lett pont. David Konecny újabb ásznyitásával egyenlített a Tours VB (14:14), aztán Emre Batur bemészárolt egy rossz hazai nyitásfogadás után visszapattanó labdát (14:16).

Marshall a hálóhoz ért, a franciák liberója pedig szabálytalanul ért a labdához (17:19). Közben persze sok jó megoldást is produkáltak a játékosok. Miljkovic blokkja után időt kért a házigazda (17:20). Egy újabb ászszerva után már csak egy pont volt a különbség, Coskovic hosszú ütése után pedig már annyi sem (21:21). Emre Batur beütötte, Coskovic is, de aztán nyitást rontott. A francia szerva is a hálóban landolt, meccslabdához jutott a Fenerbahce, és Emre Batur újabb Pazar blokkjának köszönhetően megnyerte a mérkőzést (23:25, 1:3).

Bajnokok Ligája, férfiak, E-csoport, 2. forduló
Tours VB (francia) – Fenerbahce (török) 1:3 (21, –21, –22, –23)

A mérkőzés statisztikája itt!

A mérkőzés teljes felvétele itt!

A mérkőzés fotógalériája itt!

A csoport másik meccsén Szabó Dávid csapata, az olasz Sisley Treviso hazai pályán óriási meglepetésre 3:0-ra kikapott az orosz Lokomotiv Belgorod ellen! A magyar játékos nem lépett pályára.

A Lokomotiv remekül kezdte a mérkőzést az egykori Treviso-játékos Dinejkin és Szicsev vezérletével (6:10). Az olaszok gyorsan reagáltak, jó blokkokkal, jó védekezéssel egyenlítettek (11:11). Az oroszok türelmesen játszották a saját röplabdájukat, de a házigazdák nem szakadtak le tőlük (16:17). A szerb Novica Bjelica blokkolt, Alessandro Fei válaszolt neki. Potyogtak a blokkok és az ásznyitások (19:20). A végén Zsigalov lezárhatta volna az első szettet, de hibázott, Fei blokkolt, de Pierre Pujol rontásával mégis az oroszok kerültek játszmaelőnybe (0:1).

A Lokomotiv megőrizte remek ritmusát a második szettre is (1:5), a Sisley nem adta fel a harcot, és Horstink vezérletével egyenlített (6:6). A folytatásban Belgorod hatékonyabban játszott, és a Treviso védelme nem bírta a nyomást (9:14). Samuele Papi beállt Maruotti helyére, és a különbség csökkenni kezdett (18:20). Igen ám, de az oroszok nem teketóriáztak, fontos pontokat szereztek (18:23), és Bjelica hibájával végül ezt a szettet is megnyerték (20:25).

Boninfante helyére Pujol állt a hazaiaknál. Nagy küzdelemben dőlt el minden pont a harmadik rész elején (7:7, 10:10). Dinejkin ászt nyitott, Ilinyik pedig blokkolta Fei ütését (10:13). Ezzel ismét elsöprő lendületet vett a Belgorod, és meglepően simán lezárta a mérkőzést (15:25, 0:3).

Jurij Pancsenko, a Belgorod edzője: – Igazán boldoggá tesz ez a nagyszerű győzelem! Ez az első sikerünk a jelenlegi BL-szezonban, és a Tours elleni hazai vereséget követően visszahoztuk magunknak az esélyt a továbbjutásra. Jól játszottunk ma este, nem számítunk rá, hogy ilyen könnyen nyerünk a rendkívül erős Treviso ellen.

Roberto Piazza, a Treviso edzője: – Túl könnyen hagytuk, hogy az oroszok megnyerjék az első szettet, nem harcoltunk a győzelemért. Úgy gondolom, hogy a csapat szenvedett védekezésben, és nem találni a módját, hogy ellenfelünket nyomás alá helyezzük. Sürgősen változásra van szükségünk, ha tovább akarunk jutni!

Alessandro Farina, a Treviso liberója: – Ez nem a mi napunk volt. Nem éltünk az esélyünkkel az első és a második szettben, de még minden nyitott, van lehetőségünk kompenzálni ezt a rossz eredményt. Változtatnunk kell a mentalitásunkon, hogy magasabb szinten tudjunk játszani, és versenyben lehessünk a rájátszásba jutásért.

Sisley Treviso (olasz) – Lokomotiv Belgorod (orosz) 0:3 (–25, –20, –15)

A mérkőzés statisztikája itt!

A mérkőzés teljes felvétele itt!

A mérkőzés fotógalériája itt!

A csoport állása 2 forduló után
1. Lokomotiv Belgorod 4 pont (5:3)
2. Fenerbahce 4 pont (5:4)
3. Tours VB 2 pont (4:5)
4. Sisley Treviso 2 pont (3:5)

Címkék: demeter bajnokok ligája szabó röplabda fenerbahce treviso

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr402473812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása