Játékosként és edzőként is páratlan pályafutás az övé: 201-szer lépett pályára a válogatottban, majd a kispadon is nagyot alkotott. Napjainkban már a magyar és a török röplabdasport legeredményesebb edzőjeként tartják számon...

Demeter György egy évvel ezelőtt még a Bajnokok Ligájában vezette csatába az isztambuli Fenerbahce csapatát, ma viszont már újra a kaposvári együttes vezetőedzője, emellett a nyáron megalakult Kaposvári Röplabda Akadémia Utánpótlás Műhely SE megálmodója és szakmai igazgatója. A sikerkovács hazatért, és újra a somogyi megyeszékhelyért dolgozik. Vasárnap 17 órától a szezon legnagyobb rangadóján vezetheti csatába tanítványait Kecskeméten, ahol egyébként játékosként 1983-ban magyar bajnoki címet szerzett!

— Hogy érzed magad, az elmúlt hónapokban sikerült visszazökkenni a régi kerékvágásba?
— Köszönöm a kérdést, nem volt nehéz, mert annak ellenére, hogy nyolc évig nem itt dolgoztam, minden évben legalább négy hónapot itthon voltam — válaszolta az 54 esztendős, Európa-hírű szakember. — Természetesen tisztában voltam azzal, hogy sok minden megváltozott azóta, hogy 2003-ban elköszöntem a férfi röplabdaklubtól, de hamar sikerült alkalmazkodnom a jelenlegi helyzethez.

— Milyenek az elmúlt hónapok tapasztalatai?

— Nemzetközi szinten nem a játékosok technikáját kellett fejleszteni, ugyanis kész röplabdázókkal dolgozhat az ember. Ott a taktikát kellett felépíteni, és a forma megfelelő időzítése volt a nagy feladat. Ebből szerettem volna már kilépni, mert ez pszichésen eléggé igénybe vett. A magyar bajnokságban a technikai, taktikai repertoárt kell képezni, a képességfejlesztés a legfontosabb. Örülök neki, hogy a csapat tagjai szeretnek edzeni és tanulni, és elégedett vagyok a hozzáállással is. Az eredmények is jól alakultak eddig: tíz mérkőzés után veretlenül állunk a bajnokság első helyén.

— Mint a régi, szép időkben...
— Igen, de tegyük hozzá rögtön, hogy átalakult sok minden a magyar röplabdázásban, így nálunk is. Annak idején voltak szponzorok, most nem szakképzett, jó edzőket keresnek elsősorban a klubvezetők, hanem támogatókat. Lényegében amatőrré vált hazánkban a sportág, így új célokat kell keresni és megfogalmazni.

— Ebbe a gondolatmenetbe beleillik a Kaposvári Röplabda Akadémia megalapítása?
— Úgy gondolom, ebből csak jó dolog alakulhat ki! Az új egyesület a helyi utánpótlás teljes összefogásával, a felvevő-egyesületek közreműködésével és a kaposvári önkormányzat komoly támogatásával alakulhatott meg, és januártól csaknem kétszáz fiatal röplabdázik majd a színeiben. Mindez országos szinten is egyedülálló. A munka már elindult, és kedvezőek az első visszajelzések.

— Jövőre lesz húsz éve, hogy először szerzett bajnoki címet a kaposvári férfi röplabdacsapat. Gyorsan elszaladt ez a két évtized?
— Viszonylag gyorsan... Először pontosan akkor jöttem haza Törökországból, és óriási eredmény volt az aranyérem megszerzése. Most újra itthon vagyok, és jó lenne jövő tavasszal újra felidézni azt a sikert, a mai fiatal csapattal pedig bajnoki címet és kupagyőzelmet szeretnénk ünnepelni!

— Ehhez egy nagy lépés lehet, ha vasárnap győznek Kecskeméten.
— Jól felkészültünk, mindenki egészséges, és nem titkolom: győzni megyünk Kecskemétre! Egy biztos: most el kell viselnünk az esélyesség terhét, főleg a fiataloknak. A rutinos játékosok viszont azért vannak, hogy ebben segítsenek. A kecskemétieknek vannak nehézségeik, Csoma Krisztián sérülése nagy érvágás számukra, de ez a helyzet talán leveszi róluk a lelki terhet, és hazai környezetben minden bizonnyal kihozzák magukból a maximumot.

— Mennyire ítéled hasznosnak a muraszombati és az eszéki edzőmérkőzést?
— Fontos volt, hogy találkozzunk erősebb ellenfelekkel, és úgy érzem, sikerült megfelelő fordulatszámra kapcsolnunk. Eszéken már a végeredménnyel is elégedettek lehettünk.

— A vasárnapi rangadót te is nagyobb izgalommal várod?

— Természetesen jobban várom én is ezt a mérkőzést, mint a korábbiakat, és én is nagyon készülök. Megmondom őszintén, nem szeretnénk úgy járni, mint a Kecskemét szeptemberben Kaposváron. Akkor ők voltak a favoritok, mi még nem álltunk össze, és mégis sikerült a hazai közönség előtt három-kettes meglepetés-győzelmet aratnunk. Úgy érzem, most mi vagyunk valamivel esélyesebbek, de úgyis a pályán dől el minden. Bízom a fiúkban és a szurkolóink támogatásában.

(forrás: kapos.hu)

Címkék: demeter kaposvár röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr233434818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása