Fennállása egyik legerősebb mezőnyével rajtol május 26-án, csütörtökön a férfi Euroliga. A nemzetközi sorozat nyolcadik idényében 12 csapat vesz részt, a négyes döntőt a szlovákiai Kassán rendezik. Beharangozó!

Lassacskán tényleg nem lesz túlzás összehasonlítani a Világligát és az Euroligát! Kontinensünk 2004 óta létező sorozatában idén is számos olyan nemzet együttesét találjuk, amely a Bajnokok Ligájában is hallatott magáról. Ősszel előbb Európa-bajnokságot rendeznek, aztán olimpiai előselejtező-tornát, bőven van tehát mire készülniük az élcsapatoknak!

A-csoport

2009 után újra itt van Belgium, méghozzá az A-csoportban. Két éve csak rosszabb játszmaaránya miatt maradt le a négyes döntőről Németország mögött. Ezúttal is a Roeselare és a Maaseik csapatára épül, természetesen a légiósokon kívül. A közelmúltban két nagy sikert is elkönyvelhettek: juniorcsapatuk kijutott a világbajnokságra, a felnőttek pedig előbb 3:2-re, majd 3:0-ra megverték barátságos meccsen Hollandiát (közte egyszer kikaptak 3:2-re). Az őszi Európa-bajnokságra készülő együttes szövetségi kapitánya, Claudio Gewehr elmondta, hogy a nyári sorozat a tesztelés jegyében is telik majd számukra, több fiatalt is kipróbálnak majd a csoportmeccsek során. A vállműtéten átesett Jo van Decraen biztosan hiányozni fog, ahogyan az év játékosának választott Franck Depestele is, aki nemrég igazolt a Knack Randstad Roeselare csapatából az orosz Iszkra Ogyincovóhoz. Szüksége volt egy kis pihenésre, mert az elmúlt néhány hónapban sérült bokával játszott.

Az őszi Európa-bajnokságon szintén érdekelt szlovén csapatból Alen Sket és Matevz Kamnik hiányzik sérülés miatt, de a 2007-ben Euroliga négyes döntőben szereplő együttes kerete első ránézésre velük együttes sem lenne elég acélos a belgák megszorongatásához. Szlovénia válogatottja a belgiumi Antwerpen felé megáll két napra Franciaországban, és a Világligára készülő hazaiakkal edzőmeccseket játszik. Az A-csoport tagja a 2012-es londoni olimpiára készülő Nagy-Britannia is, amely tavaly ugyan csoportja utolsó helyén zárt, de Spanyolországot, Romániát és Szlovákiát is legyőzte.

A kvartett negyedik tagja a nagy visszatérő Horvátország! Az európai röplabdás közvélemény aggódva nézte a horvát férfiválogatott hanyatlását, ami nyilvánvalóan összefüggött a szövetség anyagi csődjével is. Köztudott, hogy a horvát röplabda alfája és omegája éveken át a magát mindenható kiskirálynak képzelő Radovan Malevic volt. Az idősebbek talán még emlékeznek, hogy a Boszniából Zágrábba költözött Malevic a jugoszláv válogatott és a Mladost csapatának jó képességű irányítója volt. Sikeresen indult a szövetséggel és a válogatottal is, a rábízott anyagiak kezelésében azonban nem bizonyult eléggé körültekintőnek, amiért lassan már öt éve komoly belháború után kirúgták. Kiderült, hogy a helyére még rosszabbak kerültek, s a szövetség egyre csak csúszott a lejtőn, nem volt képes fedezni az adósságokat, amiért az európai szövetség leléptette, ami azzal jár, hogy a válogatottak nem szerepelhetnek a nemzetközi versenyeken, a külföldön levő játékosok pedig nem játszhatnak klubjaikban, mert a horvát szövetség részéről kiadott engedélyük érvénytelenné vált. A legérdekesebb, hogy mindössze 42 ezer euróról volt szó. Ezt azonban az állam nem fedezte, mi több, a Horvát Olimpiai Bizottság kizárta soraiból a röplabdaszövetséget és annak újjáalakítását helyezte kilátásba.

És láss csodát! Úgy tűnik, sikerült a megújulás! Hát persze, hogy Radovan Maleviccsel az élen! Egy ideig az Európai Röplabda Szövetség (CEV) intézte a horvátok adminisztrációját, mostanra azonban egyenesbe jöttek, és 2009 után ismét benevezték férfiválogatottjukat az Euroligára. Részvételi lehetőségüket annak köszönhetik, hogy Egyiptom visszalépett a Világligától, s a helyére az európai nyári sorozatban címvédő Portugáliának kellett beugrania, így a kontinentális sorozatban felszabadult egy hely. Két évvel ezelőtti teljesítményükre nem lehetnek büszkék, hiszen mind a 12 csoportmeccsüket elvesztették, még Nagy-Britanniától is négyszer kikaptak. Igen ám, de néhány nappal ezelőtt sajtótájékoztatót tartottak a horvát vezetők, s egyben kihirdették a válogatott bő keretét is, amelyben olyan – régen elfeledettnek hitt – röplabdázók is helyet kaptak, mint olasz Lube Banca Marche Macerata játékosa, Igor Omrcen, vagy a legutóbbi szezont a francia Beauvais Oise csapatánál töltő Inoslav Krnic! Újra itt van a nagy csapat, amely a legerősebb összeállításában szinte bármire képes lehet Európában! Nagy kérdés, persze, hogy a legjobb összetételben lép-e pályára a válogatott, mint ahogy az is, hogy ha igen, akkor az összeszokottság hiánya mennyire fogja hátráltatni. Horvátország néhány nappal korábban két edzőmeccset játszott Ausztriában, előbb 3:0-ra kikapott, majd 3:1-re nyert. A legjobbak továbbra is hiányoztak a csapatból...

Tippünk: 1. Belgium, 2. Szlovénia, 3. Horvátország, 4. Nagy-Britannia

B-csoport

Szintén erős kvartettről van szó, amelyben ott van a sorozat történetének eddig legeredményesebb csapata, a 2007-ben arany-, 2009-ben és 2010-ben ezüst-, 2005-ben pedig bronzérmes Spanyolország. Igazán nagy dobásra már nem képes az együttes, amely az olasz Andrea Anastasi szakmai irányításával jutott a csúcsra 2007-ben, amikor Euroligát és Európa-bajnokságot is nyert. Az aranygeneráció tagjai közül gyakorlatilag már hírmondó sem maradt a csapatban, amelynek mostanság Fernando Munoz az edzője, bár korábban próbálkoztak Julio Velascóval is. A juniorválogatott világbajnoki kijutása jó jel a rajt előtt, ahogyan talán a portugálok elleni edzőmeccsek (3:2 és szoros 0:3) is. Az Európa-bajnoki pótselejtezőn elbuktak a spanyolok Belgiummal szemben, így tehát az őszi kontinenstornán nem lehetnek ott, bátran adhatnak lehetőséget a sikeres fiataloknak a felnőtt mezőnyben is.

Hollandia sem lesz ott az Európa-bajnokságon, hiszen kiesett Észtországgal szemben. A tavaly még a Világligában érdekelt együttes edzőt váltott, Peter Blangé helyét Edwin Benne foglalta el, és a játékoskeretben is drasztikus változások történtek. Nincs Trommel, Kooistra és Horstink, de természetesen egyiküket sem száműzték, ugyanakkor erősen kérdéses, mire lesznek képesek nélkülük. „Minden játékos szerepel a 27 fős listámon, akinek van esélye a csapatba kerülni, még a juniorválogatottból érkező fiatalok is – magyarázta a szövetségi kapitány. – Van néhány játékos, mint például Trommel, Kooistra és Horstink, akik biztosan nem játszanak az Euroligában. Főleg a csapatjátékunk fejlesztésére szeretném használni ezt a sorozatot. Természetesen szeretnénk jól teljesíteni, de a prioritás a csapatépítésé. Az Euroliga után értékeljük a teljesítményünket, és összeállítjuk a legerősebb csapat az olimpiai selejtezőre.” Számos edzőmeccsel készülnek a hollandok a rajtra, Kínát egy vereség mellett kétszer megverték, Belgiummal szemben azonban fordított volt az arány. Ez is azt jelzi, hogy ilyen összetételben bizony nem világverő a holland válogatott. Pedig az Euroliga történetének második legeredményesebb nemzetéről van szó, amely eddig egy aranyérmet (2006), egy ezüstöt (2008) és egy bronzot (2004) gyűjtött.

Ausztria az egyik rendezője az őszi Európa-bajnokságnak, tehát automatikusan részt vesz a tornán. Mindent meg is tesznek, hogy ne valljanak kudarcot. Peter Kleinmann, az osztrák röplabdasport mindenható ura, a szövetség elnöke, a bécsi élcsapat, a hotVolleys főnöke. A kontinensviadalra való felkészülés jegyében egyesületében túlnyomó többségben voltak a hazai játékosok, s a válogatottat is elindította a Közép-európai Ligában. A német Michael Warm lett a szövetségi kapitány, az Európa-bajnokság szervezése jelentős külsőségek és hírverés mellett zajlik. Igen ám, de ettől még a csapat nem lesz jó... Nem szeretnénk túlságosan kritikusak lenni, de az osztrák válogatott játéktudás szerint még mindig a semmi extra kategóriába tartozik... Érdekesség, hogy az együttes tavaly két, tavalyelőtt három, 2008-ban négy győzelemmel zárta a csoportkört. A számmisztika alapján idén csak egyszer örülhetnek az osztrákok...

Görögországnak furcsa válogatottja van. A klubcsapataik rendszeres szereplői a Bajnokok Ligájának, a légiósokon kívül a hazai játékosok is meghatározó szerepet játszanak, a nemzeti együttes mégis hosszú ideje adós a kiemelkedő eredménnyel. Az Euroligában először 2006-ban indultak el a görögök, rögtön egy bronzéremmel nyitottak, azóta azonban nem jutottak a négyes döntő közelébe. A 2004-es athéni olimpián az ötödik, a 2002-es argentínai világbajnokságon a hetedik helyen végeztek. 2001 és 2005 között a Világligában szerepeltek, legjobb eredményük a 2004-es ötödik hely. Az elmúlt négy Európa-bajnokságon rendre ott voltak, 2005-ben a hatodik, legutóbb, 2009-ben a nyolcadik helyen zártak, az idei kontinenstornáról azonban lemaradtak, mert a pótselejtezőn kikaptak Törökországtól. A szövetség elnöke, valamint Alekosz Leonisz szövetségi kapitány is hangsúlyozta, hogy idén nyáron a jövő csapatát építik, de természetesen az eredmény is fontos, szeretnének ismét a négy közé kerülni.

Tippünk: 1. Hollandia, 2. Spanyolország, 3. Görögország, 4. Ausztria

C-csoport

Stelian Moculescu neve és munkája garancia a sikerre, valami mégsem stimmel a román válogatottal. Az együttes majdnem kijutott a tavalyi, olaszországi világbajnokságra, hiszen a selejtezőben úgy kapott ki a spanyoloktól 3:2-re, hogy a negyedik szettet 27:25-re, az ötödiket pedig 15:13-ra vesztette el. Románia két labdára volt tehát a vébétől, aztán a tavalyi Európa-bajnoki selejtezőt hat meccsből hat vereséggel zárta. Ugyanakkor az Euroligában vitézkedett, hiszen csoportjában másodikként zárt, bejutott a négyes döntőbe, ahol az elődöntőben Portugáliától, a bronzmeccsen pedig Törökországtól kapott ki 3:2-re. Erősen kétarcú együttesről beszélhetünk, kérdés, idén melyiket mutatja majd?!

A szlovák férfi röplabda sikertörténete idén is folytatódik! A válogatott eddig minden évben elindult az Euroligában, 2007-ben jutott először a négyes döntőbe. Akkor még harmadik lett, egy évvel később viszont aranyérmes! A 2009-es negyedik helyet tavaly nem követte újabb négybe kerülés, de hanyatlásról szó sincs. A szlovákok 1997-ben vettek részt először önállóan az Európa-bajnokságon, és azóta csak két tornáról hiányoztak. Az olasz Emanuele Zanini szövetségi kapitány szakmai irányításával stílusos, eredményes röplabdát játszanak, s immár természetes, hogy az idei kontinenstalálkozóra is kijutottak. Szlovákiában a klubcsapatok európai szereplése nem kiemelkedő, nemzeti együttesük mégis kiegyensúlyozottan, jól szerepel évről évre, s tényezővé vált a nemzetközi színtéren. Állandó keret, szisztematikus munka. Ugye milyen egyszerű?! Mivel 2011-ben Kassa ad otthont a négyes döntőnek, a szlovákok biztosan ott lesznek, bár könnyen lehet, hogy egyébként is kvalifikálták volna magukat a fináléba. Az utánpótlás-válogatott gyengélkedése lehet az egyetlen, ám annál fontosabb intő jel, a juniorok ugyanis nem tudnak számottevő eredményt felmutatni, amiből arra lehet következtetni, hogy a mostani generáció mögött nincs ütőképes fiatalság.

Törökország a férfiválogatott szempontjából eléggé hasonlít a görögökre. Kiváló létesítmények, jó edzők, jó klubcsapatok, remek játékosok, de a kiugró eredmény hiányzik. Idén a szerb-francia edző, Veljko Basic irányítja az együttest. Játékosként a Mladost Zagreb-et erősítette 1980 és 1987 között, majd Franciaországba költözött. Volt a Mulhouse és a Rennes röplabdázója is, utóbbi állomáshelyén kezdett edzőként dolgozni. 1993 és 1997 között játékos-edzőként, majd 2005-ig csak trénerként irányította a klub szakmai munkáját. Később volt a Paris Volley és a Tours VB mestere is, 2008-2010 között pedig a tunéziai válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. A törökök is minden alkalommal ott voltak eddig az Euroligában, 2008-ban és 2010-ben bronzérmet szereztek. Számukra is fontos felkészülési állomás a nyári sorozat az Európa-bajnokságra, de a játékoskeretük nem tűnik eléggé veretesnek ahhoz, hogy maradandót nyújtsanak.

A C-csoport negyedik csapata a fehérorosz válogatott, amelytől figyelemre méltó eredmény, hogy 2008-ban és 2009-ben egyaránt hat győzelemmel és hat vereséggel zárta a csoportkört az Euroligában, de továbbjutnia egyszer sem sikerült.

Tippünk: 1. Szlovákia, 2. Románia, 3. Törökország, 4. Fehéroroszország

Férfi Euroliga, 2011

A-csoport: Belgium, Szlovénia, Nagy-Britannia, Horvátország

B-csoport: Spanyolország, Hollandia, Ausztria, Görögország

C-csoport: Románia, Szlovákia, Törökország, Fehéroroszország

Négyes döntő: július 16-17. Kassa (Szlovákia)

Férfi Euroliga 2010

Az A-csoport végeredménye
1. Spanyolország 21 pont (9/3)
2. Románia 19 pont (7/5)
3. Szlovákia 17 pont (5/7)
4. Nagy-Britannia 15 pont (3/9)

A B-csoport végeredménye
1. Portugália 23 pont (11/1)
2. Törökország 18 pont (6/6)
3. Görögország 17 pont (5/7)
4. Ausztria 14 pont (2/10)

A négyes döntő (Guadalajara, Spanyolország) végeredménye
1. Portugália
2. Spanyolország
3. Törökország
4. Románia

Linkgyűjtemény
• Az Euroliga oldala a CEV honlapján
• Az Euroliga oldala a Wikipédián

Szerdán a női Euroliga, csütörtökön pedig a férfi Világliga beharangozóját olvashatják!

Címkék: európa válogatott röplabda euroliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr372930080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása