Sors bona, nihil aliud

 2011.03.03. 21:28

Szoros csatában ezúttal az Újpestnek volt szerencséje, amely hazai pályán 3:0-ra győzött az NRK-Nyíregyháza ellen a női Extraliga negyeddöntőjének második mérkőzésén. Képgaléria itt! A párharc szombaton zárul a szabolcsi megyeszékhelyen.

A párharc keddi első mérkőzését nagy meglepetésre 3:0-ra a Nyíregyháza nyerte, így az Újpest ezúttal maximális győzelmi kényszer alatt lépett pályára.

Battlay Krisztina ütésével az UTE szerzett vezetést az első szett legelején, majd Kapuvári Melinda kétszer is blokkolta Katona Brigittát (3:0). A másik oldalon Ilyés Bettina és Katona is a hátsósorból volt eredményes, aztán Ilyés a szélről is betalált (4:3). A folytatásban is ő tartotta versenyben együttesét, amely Katona blokkjával egyenlített, Erdősné Balogh Erika ásznyitásával pedig átvette a vezetést (7:8). A csapatkapitány a folytatásban is suhintott egy ászt, majd Dambendzet Nathalie bombázott kettőt, s máris egyenlített az Újpest (9:9).

Battlay kosárérintéssel áttett labdája is leesett (10:9), de Katona triplájával megint az NRK állt jobban (10:12). Pető hibázott (12:12), de csapata remekül szervált, illetve a hazaiak gyengén fogadtak, így nem kerültek hátrányba. Poór kiváló nyitása után Erdősné sáncolt (13:15), aztán a második technikai szünet előtt is bemutatott egy kiváló blokkot (14:16). Kapuvári pontja és Katona széles ütése megint egyenlítést jelentett az Újpestnek (16:16), de Katona hajszálpontos blokkja után Farkas Mihálynak kellett időt kérnie, mert együttese újra kétpontos hátrányban volt (16:18).

Jó nyíregyházi védekezés után a kontratámadásból Katona volt eredményes, aztán amikor Erdősné nyitását Kapuvári a mennyezetre passzolta, az UTE edzője megint időt kért (17:21). Dambendzet ütésével eredt vendége nyomába a fővárosi csapat, de egy hosszú labdamenet végén ismét Katona volt eredményes (18:22). A feladó, Erdős Zsófia ezután is Katonát kereste a labdákkal szinte minden támadás során. Egy rontás után Kőhalmi Richárd időt kért (20:22). Az egyre jobb mezőnyvédekezést produkáló UTE Battlay antennaütése miatt nem tudott közelebb kerülni a szabolcsiakhoz, de Várhegyi Anikó sáncának köszönhetően még ekkor sem dőlt el semmi (21:23). Szombathelyi Kitti ászértékű szervája után Kőhalmi edző ismét időt kért (22:23). Katonát megint blokkolták, de a megmentett labdát Ilyés kiütötte a blokkról (22:24)! Katona ütése megint out, Erdős Zsófia pedig adott egy pontatlan labdát az édesanyjának centerbe. Battlay ászt nyitott, Kovács Tímea pedig befejezte a szettet, amelyben szinte végig a Nyíregyháza akarata érvényesült, de a vendégcsapat 22:18-ról és 24:22-ről nagyon elrontotta a végjátékot, leginkább Katona pontatlan támadásaival... (26:24, 1:0).

Két jó hazai blokkal indult a második szett, aztán Poór jó nyitása után már egyenlő volt az állás, Ilyés sáncával pedig átvette a vezetést az NRK (3:4). Poór előbb szervált egy ászt, majd egy ászértékűt, amit Erdősné váltott pontra, Farkas Mihály időt kért (3:6). A szabolcsiak csapatkapitánya egy rontás után javított, de aztán megint ütemet tévesztett a lányával, ezzel egyenlített, Kapuvári ütésével pedig megint vezetett az Újpest (8:7). Voltak időszakok, amikor jókora zűrzavar volt az NRK támadásszervezésében...

Ilyés Bettina ásznyitásával egyenlített a Nyíregyháza (9:9), de Kapuvári szervája elpattant Erdősné kezéről, Dambendzet pedig blokkolt, ezért Kőhalmi Richárd időt kért (12:9). Erdősné a hátsósorból bombázott (12:11), aztán néhány centivel elvétette a nyitást. Dambendzet folyamatosan ütötte a figurákat, a Nyíregyháza meg az ászokat (15:14). A technikai után Battlay blokkolt, de Ilyés ütésével megint csak egy pont volt az UTE előnye (17:16). Rendkívül lelkesen, ügyesen, taktikusan játszott az NRK, a hazaiak pedig az erőteljes röplabda mellett tették le a voksukat.

Ilyés ászt nyitott, Katona bombája betalált a hátsósorból, de a vezetést nem tudta átvenni a látogató. Erdősné támadásai nem jöttek be, Kőhalmi Richárd időt kért (21:19). Papizsanszka áttette a labdát, amely földet ért, de a játékvezető szabálytalannak ítélte. Hogy miért, azt senki nem értette. Dambendzet nem ezen törte a fejét, hanem behegesztett egy újabb bombát az NRK térfelére, de a látogatók nem adták fel (22:21). A menteni igyekvő nyírségiek egymást zavarták, ezzel nagyon fontos labdamenetet vesztettek el. Ilyés hátulról ütött, Poór blokkolt, Farkas Mihály pedig időt kért, mert egyenlített a vendégcsapat (23:23)! Várhegyi centerből, Katona pedig a hátsósorból talált be (24:24). Battlay ütése out volt, de Poór játszmalabdánál a hálóba nyitott! Ilyés ütése hosszú is volt meg széles is, Kapuvári ütése pedig a periódus befejezését jelentette (27:25, 2:0). Ezúttal az Újpest irányította a játékot a szett jelentős részében, de a Nyíregyháza a legvégén ismét a maga javára dönthette volna el a szettet. Eldöntötte, de a rontásaival az UTE javára...

Hazai fölénnyel indult a harmadik etap (5:0), a szabolcsiak sokat hibáztak. Az első technikainál úgy tűnt, hogy a mérkőzés érdemi része véget ért, mert a csalódott, megtört és fáradt nyíregyháziak ebben a játszmában képtelenek felvenni a versenyt a fővárosiakkal. Néhány szép megmozdulást azért bemutattak, Erdősné blokkolta Battlay próbálkozását, Pető nyitott egy ászt Dambendzetre (9:6), Erdős pedig lesuhintott egy labdát, amikor arra senki nem számított. Amikor Erdős a sarokba ejtett, már csak kettő volt közte (11:9), és kiderült, egyáltalán nem ért véget ez a meccs! A játékban továbbra is az UTE megoldásai domináltak (14:11), de folyamatosan ott igyekezett riválisa nyomában az NRK.

Leginkább Dambendzet és Kapuvári volt elemében hazai oldalon. Kovács Tímea egy rossz, majd egy jó centertámadást mutatott be, Kőhalmi Richárd pedig Dambendzet pontja után időt kért (18:14). Erdősné blokkolt Kováccsal szemben, de Papizsanszka rafinált megoldása után megint négy volt a különbség (20:16). A hajrá már tényleg sima volt, Ilyés Bettina rontása révén jutott meccslabdához az UTE, Kapuvári pontjával pedig véget ért a találkozó (25:18, 3:0).

Sors bona, nihil aliud, magyarul: Jó sors, semmi más. Ez volt Zrínyi Miklós jelmondata, és valószínűleg nem is sejtette, hogy 347 évvel a halála után egy a mottó mennyire érvényes lesz egy női röplabda-párharcra. Amit tavaly elvett a sors az NRK-tól, azt most visszaadhatta volna, illetve egy esetleges szombati sikerrel még vissza is adhatja. A keddi vereség után ezúttal az Újpest bírta jobban a kiélezett végjátékokat, ezért a sors a fővárosiaknak szolgáltatott elégtételt és adott új esélyt, kvázi a két nappal korábbi kudarc ellentételezése gyanánt.

A mérkőzés legjobbja
A nyíregyházi csapatban Katona Brigitta nagyon sokat vállalt, sok pontot szerzett, de sokszor rontott is. Erdősné nagyon hasznosan röplabdázott, de támadásban nem nagyon találta az összhangot a lányával. A vendégek leghatékonyabb támadója ezúttal a fiatal Ilyés Bettina volt, aki életkorát meghazudtolóan érett játékot nyújtott. A győztes újpestiek közül Dambendzet Nathalie megbízhatóan támadott, alig kapott blokkot, de több labdáját hatástalanította az NRK mezőnyben. A meccs legjobbja ezúttal az UTE legeredményesebb és leghatékonyabb tagja, Kapuvári Melinda volt, aki a legtöbb esetben ellenállhatatlanul bombázta korábbi csapata térfelét.

Extraliga, nők, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Újpesti TE – NRK-Nyíregyháza 3:0 (24, 25, 18)
Újpest, 200 néző. Játékvezetők: Mezőffy, Ujházi
Újpest: Papizsanszka 2, Kovács T. 5, Dambendzet 14, Battlay 11, Kapuvári 16, Szombathelyi K. 2. Csere: Ancsin I. (liberó), Hadnagy R., Várhegyi, Ancsin K. Edző: Farkas Mihály
Nyíregyháza: Erdős Zs. 4, Erdősné 12, Katona 17, Ilyés 17, Pető 2, Poór 3. Csere: Petróczy (liberó), Sitku, Dávida. Edző: Kőhalmi Richárd

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 13:15, 16:19, 18:22, 22:24. 2. játszma: 8:7, 15:12, 19:19, 23:23. 3. játszma: 8:1, 14:11, 19:16, 23:18

Az egyik csapat második győzelméig tartó párharc állása: 1:1

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Farkas Mihály: – Kevesebb hibával és hatékonyabban szerváltunk, illetve mezőnyben is kevesebbet rontottunk, mint kedden. Nyíregyházán 29 saját hibánk volt, ezzel ugye nem lehet mérkőzést nyerni, és még így is volt esélyünk mindhárom szett végjátékában. Most az első és a második részben a hajrá nekünk sikerült jobban, a harmadik szettben pedig már azt játszottuk, amit igazából tudunk. Remélem, szombaton ugyanúgy folytatjuk, ahogy ma abbahagytuk.
Kőhalmi Richárd: – Nagyon büszke vagyok a csapatra! Ha az első szettet tudtuk volna hozni, akkor máshogy alakulhatott volna a találkozó. Felőrlődtünk egy kicsit, de még egyszer mondom, le a kalappal a lányok előtt! A harmadik meccs eredménye nem érdekel, csak a mutatott játékunk!

További eredmények
MÁV Előre SC – Vasas Duna Autó Óbuda 3:1 (25, –21, 23, 21). A párharc állása: 1:1
Békéscsabai RSE – TEVA-Gödöllői RC 1:3 (–18, 21, –18, –24). A párharc végeredménye: 2:0, a Gödöllő javára.
Albrecht-Miskolci VSC-MISI – BSE-FCSM 0:3 (–20, –12, –15). A párharc végeredménye: 2:0, a BSE javára.

Címkék: nyíregyháza röplabda ute újpest extraliga nrk

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr282708391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géem 2011.03.04. 09:19:14

Kedves cikk író!
Igazából mi mást várhattam volna cimként és első mondatként. Röviden reagálnék:
Fortes fortuna adiuvat.
Ennyi
Hajrá Lilák!
Gém
süti beállítások módosítása