Elhunyt Kangyerka Antal

 2011.01.30. 12:39

Életének 72. évében türelemmel viselt hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Kangyerka Antal. Játékosként 29 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Részese volt a magyar férfi nemzeti együttes olimpiai szereplésének, a tokiói hatodik helyezésnek. Ezen kívül Európa-bajnoki ezüstérmes, többszörös bajnok és Magyar Népköztársaság Kupa-győztes, a Budapesti Honvéd korábbi edzője, játékvezető.

Pályafutását a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem Bronzfokozatával ismerték el. Az aktív játékot befejezve játékvezetőként működött és az MRSZ NB II-es és vonalbírói keretét erősítette.

A Budapesti Röplabda Szövetség 1989-es újjáalakulásakor az elnökség tagjává választották, a tisztséget egészen 2010-ig betöltött, a Játékvezetői Bizottságot pedig közelítőleg nyolc évig vezette, ezután versenybíróként segítette a szövetség munkáját. Mindezen tevékenységeiért 2007-ben méltán érdemelte ki a Budapest Röplabdasportjáért kitüntetést.

1939-ben született Budapesten. Középiskolai tanára, Dr. Abád József révén ismerkedett meg a röplabdasporttal, és már fiatalon első osztályú játékos lett. A Budapesti Honvéd csapatával 1964-ben nyert első alkalommal magyar bajnoki címet, amelyet azután még háromszor szerzett meg a csapat egyhuzamban, s ennek ő meghatározó szereplője volt. A Magyar Népköztársasági Kupát 1963 és 1968 között öt alkalommal nyerte el csapatával.

1963-ban és 1964-ben összesen 29 alkalommal szerepelt a felnőtt válogatottban, és tagja volt annak a csapatnak, amely mindmáig a legnagyobb eredményeket érte el a férfi szakágban. A nemzeti együttes 1963-ban, a Romániában rendezett Európa-bajnokságon második helyezést ért el, ezzel jogot szerzett a sportág első olimpiai szereplésre, s Tokióból hatodikként tét haza.

Egyébként katonatisztként dolgozott a Honvédelmi Minisztériumban, felelős beosztásban. Emellett a Honvéd edzője volt, és játékvezetőként is tevékenykedett.

(forrás: mrszjt.hu, csepelirc.hu)

Címkék: röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr872625069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása