A Vasas–Újpest női Magyar Kupa-negyeddöntő szerdai első mérkőzése előtt bizonyára sokan elkönyvelték a legerősebb összeállításában pályára lépő vendégcsapat sima győzelmét, ugyanis az óbudaiak közül ezúttal már öt játékos hiányzott! Nos, az utóbbi időben felemás formában lévő Vasas mindezek ellenére megnyerte a párharc első felvonását, méghozzá egy elképesztően izgalmas, ötjátszmás meccsen. Igaz, a pontarány (109:107) az újpestieknek kedvez, és ez egyáltalán nem mindegy a visszavágó előtt!

A Vasasból Oláh Vivien és Szalma Alexandra továbbra is műtét után lábadozik, de hiányzott még Lakatos Enikő, Horváth Gabriella és Vatai Gabriella is, mindhárman betegség miatt.

A hiányzók miatt szerkezeti változtatást is végre kellett hajtania Jókay Zoltán edzőnek, ezúttal Miklai Zsanett nem centerként, hanem szélsőütőként szerepelt – nem is akárhogy –, centerposzton az ifjúsági-válogatott csapatkapitánya, Borsos Lili kapott lehetőséget. Liberóként ezúttal Lévai Vivien szerepelt, aki tavaly éppen az Újpest ellen debütált a felnőttek mezőnyében, akkor pedig a Megyeri úton csapata legjobbja volt. A cseresarokban két újoncot is avattak az óbudaiak, a serdülőcsapatból Stefanik Orsolya és Takács Bernadett várhatta, hogy harcba küldje őket Kőnig Gábor. A debütálás azonban ezúttal elmaradt, de képességeiket ismerve ez csak ideiglenes. A túloldalon is akadt hiányzó, az egykori Vasas-játékos, Battlay Krisztina térdproblémák miatt nem tudta vállalni a játékot.

Ahogyan várható volt, remek hangulatban kezdődött a találkozó, és az eredmény is szorosan alakult. Az első technikai pihenőnél kétpontos előnye volt a Vasasnak (8:6). Látszott a lányokon a lelkesedés, és a nagy akarásnak ezúttal meg is lett az eredménye, visszatérve ugyanis három sikeres támadás következett egymás után (11:6), így Farkas Mihály edző időt kért. A lélegzetvételnyi szünet jól jött a látogatóknak, akik elsősorban Dambendzet Nathalie-nak köszönhetően elkezdték a felzárkózás (14:12). Itt azonban egy újpesti rontás következett, majd Miklai Zsanett ütése a sáncolni próbáló kezekről ment outra (16:12).

Érződött, hogy lendületben van a Vasas, a vendégek pedig nem nagyon találtak fogást a hazaiakon. Stabil volt a nyitásfogadás, és a támadásokban is hatékonyak tudtak lenni. A túloldalon a nagyon rutinos Natalija Papizsankaja hiába próbálta variálni a játékot, azok valahogy ezúttal nem akartak működni. Nem úgy a házigazdánál, Miklai és Dékány Bernadett további egy-egy ponttal járult hozzá együttese sikeréhez, így Farkas Mihály ismét időt kért (18:12). Ez sem tudta megtörni a Vasas lendületét, az óbudaiak magabiztosan, szépen röplabdázva haladtak a játszmagyőzelem felé (22:14). A hajrában némileg megtorpantak, négy pontot szerzett gyors egymásutánban az UTE, így Kőnig Gábor is időt kért (22:18). Ezt éppen a legjobbkor tette, mert innen már nem is tudott több pontot szerezni az ellenfél (25:18, 1:0).

Nem sikerült jól a kezdés a Vasasnak a második szettben, Kőnig Gábornak már rögtön az elején időt kellett kérnie (2:6). Még időben jött a figyelmeztetés a lányoknak, akik hamarosan egy pontra megközelítették az Újpestet (12:13). Innen azonban ismét a látogatók pillanatai következtek, a Vasas próbálta tartani magát, ám a rutinosabb UTE okosan kihasználta a hazaiak bizonytalanságait. A hajrára már négypontos előnyt gyűjtöttek (16:20), és ezt a vezetést a végéig tovább növelték (17:25, 1:1).

A harmadik szettben 4:4-ig fej-fej mellett haladtak a felek, ám itt ritmust váltottak az újpestiek, és hat pontjukra nem érkezett válasz (4:10). Innen kezdte ismét a felzárkózást a Vasas (9:11). Ekkor időt kért Farkas Mihály, amitől ismét kezdett átesni a holtponton csapata, ennek ellenére 17:17-nél egyenlíteni tudtak az óbudaiak. Ezután újra az Újpest kerekedett felül, aminek köszönhetően a végén öt ponttal jobbnak bizonyult (20:25, 1:2).

A negyedik játszma tartogatta a legnagyobb izgalmakat. Felváltva vezettek a csapatok, és egyik sem tudott egypontosnál nagyobb különbséget kialakítani. Az első kötelező pihenőnél a vendégek vezettek (7:8), ám hamar sikerült fordítania a Vasasnak (13:12). Sokáig nem örülhetett előnyének a házigazda, fordított az Újpest (13:14), ám innen egy rontást követően, valamint Miklai és Takács Zsófia pontos támadásának köszönhetően kétpontos előnnyel a házigazda mehetett a második technikai szünetre (16:14). Ekkor ismét érezni lehetett a Vasas-lányokon, hogy most megint az ő kezükben van a sorsuk, sikerült is ellépnünk (22:18). Dambendzet szépített, de Miklai válaszolni tudott (23:19).

Dalolt is a Vasas-tábor, ám innen még mindig volt visszaút az Újpest számára! Nagyon fontos pillanatban rontott nyitást a hazai csapat, majd Kapuvári Melinda ütött pontot, így már is csak két pont volt a különbség (23:21). Kőnig Gábor időt kért, ami után játszmalabdához is jutott együttese (24:21). Megint nagyon fontos helyzetben rontott nyitást a Vasas, majd Papizsanszkaja szervált védhetetlenül (24:23), sőt egy hosszú labdamenet után Kapuvári egyenlített is (24:24). Hatalmas csata következett, ám hiába került mindig előnybe a Vasas, az utolsó támadást sosem tudta befejezni. Egészen 29:28-ig, ekkor ugyanis hatalmas küzdelem után, némi szerencsével el tudta dönteni a szett kimenetelét a házigazda (30:28, 2:2).

Ezek után az ötödik, döntő játszma kimenetele egyszerűen megjósolhatatlan volt. A Vasas szerezte az első pontot, majd egyből jött a válasz. A fáradni látszó Újpest játéka teljesen beszűkült, két embert üttettek, vagy a rutinos Dambendezet kapta a labdákat, vagy a télen érkezett Kapuvárit választotta Papizsanszkaja. 4:4-ig felváltva születtek a pontok, ám ekkor két Takács-ponttal egy hajszálnyira ellépett a hazai együttes (6:4). Jött is az UTE-időkérés, ám ennek ellenére nem csökkent a különbség (8:6).

A térfélcsere után Miklai szerezte az első pontot, így Farkas Mihály ismét időt kért (9:6). Jól játszottak a hazaiak, látszott rajtuk, hogy nagyon akarnak nyerni, és ezért mindent megtesznek. Hárompontos előnnyel érkezett a hajrához a Vasas (11:8), azonban nem sokkal később ez kettőre csökkent (12:10), így Kőnig Gábor is időt kért. Takács ismét szép megoldást választott, Dambendzet válaszolt rá (13:11). Ismét pontos fogadás után támadhattak az óbudaiak, és Miklai is magabiztosan értékesítette az előtte adódó lehetőséget (14:11). Farkas Mihály megpróbálta kikérni harmadik idejét is, a bírók azonban figyeltek, így csak egy szóbeli figyelmeztetést kapott az edző. Ez a húzás azonban bevált, hiszen Dambendzet ismét nem hibázott (14:12). Kőnig Gábor ismét időt kért, neki még volt egy lehetősége. A pihenés bevált a csapatnak, hiszen az utolsó pontot ők szerezték meg, így egy nagyon fontos győzelmet arattak az Újpest ellen, még ezzel a foghíjas csapattal is (15:13, 3:2).

A visszavágóra január 27-én, csütörtökön kerül sor Újpesten, a Tungsram-csarnokban, és ha valamiben, abban biztosak lehetünk, hogy még nem dőlt el a továbbjutás. Azonban a Vasas ezzel a győzelemmel lélektanilag mindenképpen megalapozta a visszavágót. Ha a betegek felgyógyulnak, akkor még nagyobb eséllyel léphet pályára az óbudai csapat.

A mérkőzés legjobbja
Ezúttal csak hosszas tanakodás után született meg a döntés: a mérkőzés legjobbja Lévai Vivien volt, hiszen hosszas szünet után kellett ismét az eredeti posztján játszania. Az ifjú liberó ezúttal is bizonyította, hogy miért lehet ő Vatai Gabriella méltó utódja, hiszen hiba nélkül játszott. Amit lehetett, megfogott, a nyitásfogadásokban végig stabil volt, bejátszásai is pontosak voltak, egyszóval a teljesítménye csillagos ötös! De nagyon jól teljesített Miklai Zsanett is, aki ezúttal nem az eredeti posztján, centerben játszott, hanem szélsőütőként bizonyított. Amit lehetett, megoldott, abszolút nem mozgott idegenül ezen a poszton, és élvezte a játékot. Szintén jó teljesítményt nyújtott Milovits Júlia, aki egy-két bizonytalanságot leszámítva ezúttal végig jól szolgálta ki társait. Az Újpestben Dambedzet Nathalie és Kapuvári Melinda játszott jól.

Magyar Kupa, nők, negyeddöntő, 1. mérkőzés

Vasas Duna Autó Óbuda – Újpesti TE 3:2 (18, –17, –20, 28, 13)
Folyondár utca, 400 néző. Játékvezetők: Csizmarik, Bodrogi
Vasas: Milovits, Borsos, Dékány, Miklai, Takács Zs., Nagy E. Csere: Lévai (liberó), Lutter L. Edző: Kőnig Gábor
Újpest: Papizsanszkaja, Kovács T., Kapuvári, Rácz, Várhegyi, Dambendzet. Csere: Ancsin I. (liberó). Edző: Farkas Mihály

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Kőnig Gábor: – Óriási mérkőzés volt és szenzációsan játszottak a lányok. Az, hogy nyerni tudtunk, még jobban felértékelődik annak tudatában, hogy több játékosunk nem lehetett itt betegség vagy sérülés miatt. Ez mutatja, hogy a Vasas mennyire egységes, hogy ilyen helyzetben még egy ilyen jó Újpestet is le tudtunk győzni.
Farkas Mihály: – Két nagyon jól küzdő csapat mérkőzése volt a mai, de úgy gondolom semmi nem dőlt még el.

(forrás: vasasvolley.hu, képek: UTE Volley marketing)

Címkék: röplabda ute újpest magyar kupa vasas

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr92599463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása