Kinect van erre szüksége?!

 2011.01.12. 14:20

„Szereted a pingpongot? A röplabdát? Focit? És megannyi más sportot? De nincs kedved kimenni a hideg téli napokon? Akkor ez a Te játékod! A Kinect Sports azon emberek számára nyújt szórakozási lehetőséget, akik le szeretnék vezetni a bennük felgyülemlett feszültséget, vagy csak túlteng bennük az energia. Itt a lehetőség, hogy a Microsoft forradalmi mozgásérzékelőjével próbára tegyük labdaérzékünket és jól elverjük az ellenfelet a ringen belül, vagy akár a tengerparton!”

Hangzatos reklámszlogen, nemde? A puding próbája az evés, hangoztatta mindig drága jó nagyanyám, miközben csillogó szemmel gyönyörködött a puncshegyet két pofára zabáló unokáiban. Így hát jelentem, kipróbáltam és megszerettem az Xbox 360 Kinectet! Nem csak azért, persze, mert felállítja a kanapéról a first person shooter (FPS) játékokban üveges tekintetűvé váló, vérfürdőben tapicskoló gyermeket a kanapéról, hanem valódi fizikai kihívás elé is állítja őket. Teszi ezt úgy, hogy a gyermek belefeledkezve a játék örömébe észre sem veszi, hogy milyen terhelést kap. Az informatika legújabb eszközeit kevéssé ismerő olvasó számára persze magyarázattal tartozom arról, hogy hogyan is működik ez a ketyere.

Tehát a Kinect egy olyan eszköz, amely képes az előtte álló, guggoló, fekvő ember, vagy emberek mozgását három dimenzióban leképezni, és egy avatáron (rajzolt hasonmás) keresztül a képernyőn, LCD-n, projektoron valós időben megjeleníteni. Ha emeled a kezed, a figurád is emeli, ha leguggolsz ő is megteszi, stb. Így a sportjátékok, köztük kedvencünk, a röplabda is leképezhető egy interaktív világba, amelyben a másolatod azt teszi, amit Te teszel a nappaliban. Van egy- és kétjátékos mód is, így egymással, vagy egymás ellen is játszhatsz. Sőt, a világ bármely pontján Kinectező barátot vagy ismeretlent is kihívhatsz az interneten keresztül egy öldöklő csatára.

Miután vén marhaként az egyik elektronikai szaküzlet közepén nem szégyenlettem 20-30 néző elismerő morajlása közepette örült röplabdacsatát vívni a bemutatóeszközzel, gondoltam, az igazán érdekelt korosztályon is kipróbálom. Keresztlányom az UTE Volleycápák ifjú röplabdásaként, 11 évesen igazi próbakő! Nagyon bejött a próba, sőt még annál is jobban. Négy óra játék után le kellett állítanom szeretett Zsófikámat, hogy most már elég... Az eredmény kipirult arc, boldog tekintet, izzadt homlok és másnap, harmadnap kínzó izomláz. Mi köze ennek a röplabdához, sporthoz, kérdezheti persze bárki, hiszen hosszú idő óta ki lettek alakítva a versenyszerű mozgás, a sport szervezett és tervezett keretei.

Én mégis amondó vagyok, hogy ha nem vesszük figyelembe az új módszerek, a technika legújabb lehetőségeit, akkor még messzebb kerülünk az irigyelt sport (röplabda) nagyhatalmaktól. Rengeteg lehetőséget rejt magában a Kinect! Új eszköz révén csak most kezdi a világ felismerni a benne rejlő jövőt. Nem csak szórakoztat, komolyan edz is.

A  Kinecthez gyárilag biztosított játék a Kinect Adventures kemény kihívás elé állítja a fiatalabb, sőt az idősebb korosztály is. Véleményem szerint fejleszti a mozgáskoordinációt, a reflexet, sőt bizonyos mértékig az állóképességet is. Természetesen nem pótolja az edzést, de kiegészítheti azt! A Kinect Sport röplabda csatái nincsenek tökéletesen kidolgozott igazi röplabdás mozdulatokhoz kötve, mégis a sport játékos megismertetéséhez, megszerettetéséhez kiegészítő, a monotóniából kizökkentő játékként zseniális. Látva a Kinectben rejlő lehetőségeket már vannak és lesznek olyan kiegészítő rendszerek, amelyek az igazi sportot és sportolókat célozzák meg.

Az egyik fitneszprogram már olyan pulzusmérővel felszerelt valódi rendszer, amellyel nem csak fogyni, alakot formálni lehet, hanem az alapvető fiziológiai adatok megadása után, komoly kondicionáló edzést is lehet tartani úgy, hogy a terhelés mértéke (pulzus) közben végig követhető a kivetítőn.

Végezetül, ismerve a magyar röplabdás társadalom szkeptikus megnyilvánulásait és hozzáállását minden új, az eddigiektől eltérő, jól kipróbált és megkövesedett módszerrel szemben, javaslom, próbálják, próbáljátok ki. Hiszem, hogy a röplabda népszerűsítésében, új edzésmódszerek kidolgozásában lehet, lesz szerepe. Amíg pedig megfogalmazódik a kedves olvasóban a dicsérő vagy dehonesztáló vélemény az eszközről, addig is megyek játszani!

Utóirat: Nem kívántam reklámozni semmilyen módon a Kinectet, egyszerűen szeretem!

Fehér Tibor

Címkék: röplabda kinect

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr562578919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása