Legfőképpen a kiegyensúlyozottságot hiányolja Nyári Sándor, a Company Nyelviskola-Veszprémi RC edzője csapatából, amely az Extraliga középszakaszában az 5-9. helyért játszhat január közepétől.

A tavalyi bravúros negyedik helyezés után magasra tették a mércét a veszprémi férfi röplabdázóknál. A nyáron hazánk egyik legtapasztaltabb edzőjével, Nyári Sándorral állapodtak meg, majd a játékosállományt Sümegről Németh Zoltánnal, Kazincbarcikáról Cziczó Gáborral és Kaposvárról Bánhegyi Istvánnal sikerült megerősíteni. A távozók listáján mindössze egyetlen név szerepelt, a játékos-edző Szabó Gáboré.

„Nem levezetni érkeztem Veszprémbe – kezdte Nyári Sándor, a csapat edzője. – Szeretem a kihívásokat. A tavalyi negyedik helyet óriási bravúrnak tartom, ami egy csapat életében ritkán ismétlődik meg. A klubvezetők az idei célokat is ennek szellemében fogalmazták meg. Profi egyesületként ehhez igazodó költségvetéssel és körülményekkel úgy gondolom, az idei évadban is dobogó közelben lehetnénk, azonban 9-10 milliós gazdálkodásunk egyelőre a túléléshez elég.”

Nyári Sándor úgy fogalmazott, Veszprém város sportvezetését arra kéri, lojálisan értékelje az elért eredményeiket. „Egy picivel kellene csak több, és a városnak a kézilabdázók mellett lehetne még egy bajnokcsapata – vélekedett a mester. – Természetesen nem akarunk a kézilabdások vetélytársai lenni, az kész szakmai csoda, amit ők csinálnak, de szeretnénk a városban a második legjobbak lenni. Úgy vélem, 50-70 milliós költségvetésből aranyérmet szerezhetnénk az Extraligában. Remélem, a város vezetői megértik a fohászunkat.”

A veszprémiek trénere szakmai értékelését azzal kezdte, számára a tanítványai rapszodikussága jelenti a legnagyobb csalódást. Azonban azt elismerte, amíg nem tudnak naponta legalább egyet vagy kettőt edzeni, addig sajnos számolnia kell ezzel. „Remek a keretünk, ám sokkal több gyakorlásra van szükségünk – folytatta Nyári Sándor. – Itt van példának okáért Czintula Mihály, akit a magyar röplabdasport egyik legtehetségesebb játékosának tartok. Azonban hiába akadnak kitűnő mérkőzései, mert olykor megengedhetetlen hibákat vét. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy nem tudunk eleget edzeni, mindenki munka, iskola mellett szerepel csapatunkban.”

Nyári Sándor hozzátette, a csapat egészére igaz, hogy nincs tökéletes labdabiztonsága és ez csakis sok-sok gyakorlással érhető el. „A keret egészét tekintve nekem az év játékosa Horváth Ádám lett – szólt a mester elismerése. – Szabó Gábor kétségbeejtő űrt hagyott maga után liberóposzton, az év elején ezért ebben a szerepkörben többeket is kipróbáltam, ám végül Ádám meggyőzött. Sikerült pótolnia a korábbi válogatott játékost, és az egyik legnagyobb erőssége lett a védelmünknek.”

A szakvezető a hiányosságok között említette még, hogy a húsz pont fölötti játékban nem érzi az önbizalmat a társaságban, ezért többször is nyerő helyzetből vesztettek szettet például a MAFC otthonában, vagy Kazincbarcikán, Dunaújvárosban és Kecskeméten is. „Akadnak olyan tudós játékosok, akik állandóan tudni akarják, mit miért csinálunk, természetüknél fogva folyton kételkednek – kritizált Nyári Sándor. – Fontos lenne, hogy mindnyájan egyfelé húzzunk, egységesen lépjünk fel, az sokkal többet ér, mintha mindenki más kottából énekel. Úgy vélem, ezt a háborút néhány ember ellen még nem sikerült megnyernem, de jó úton haladok.”

Nyári Sándor zárásként elmondta, az ötödik hely a körülmények ismeretében reális. Szerinte a játékosok és a vezetők, a juniorkorúak és a felnőttek között nagyobb egységet kell teremteni. Minden élettapasztalatával és pedagógiai tudásával azon dolgozik, hogy ezt a veszprémi siker érdekében megteremtse.

A számok tükrében
A Company Nyelviskola-Veszprémi RC a 2010–2011-es bajnoki szezon alapszakaszában három mérkőzést nyert meg, és hetet elvesztett. A megszerzett 13 ponttal a táblázat ötödik helyét foglalta el. Január második hetétől a középszakasz következik, ahol az 5-9. helyezettek csatároznak majd a minél előkelőbb pozícióért. A Magyar Kupában a Veszprém nehéz ágra került, és itt papírforma-eredmény született, a Kazincbarcika 4:3-as játszmaaránnyal elbúcsúztatta a sorozattól a bakonyiakat.

A hunvolley.blog véleménye

Veszprém város tavaly is sportévzáró ünnepély keretében díjazta legeredményesebb sportolóit, edzőit, csapatait. A férfi röplabdaklub vezetői többször is hangsúlyozták, nagy büszkeség számukra, hogy ezúttal is díjazott lett az egyesület, amely hasonlóan a megelőző két évhez, 2010-ben is a harmadik legeredményesebb csapat díját kapta meg a várostól. Külön öröm, hogy Porga Gyula személyében olyan polgármestere van Veszprémnek, aki szereti a sportot, és ahogy beszédében utalt rá, mindent megtesz, hogy emelkedjen a sporttámogatás 2011-ben.

Igen ám, de ha egy pillanatra még a díjazás témájánál maradunk, és alaposabban átgondoljuk a dolgot, hamar rádöbbenünk, hogy a veszprémi férfi röplabdaklub számára megítélt harmadik helyezés sajnos nagyon erősen sántít! Hogy miért? Hát azért, mert a második helyen 2010-ben is a női kézilabdázók zártak, akik saját bajnokságukban csak a kilencedikek lettek, míg a röplabdázók ugye negyedikek. Mielőtt bárki parttalan fejtegetésbe bocsátkozna arról, hogy a magyar férfi röplabda Extraliga negyedik pozíciója, vagy a női kézilabda-élvonal kilencedik helyezése ér-e többet, gondoljon arra, hogy a röplabdázók eredménye valódi bravúr volt, a kézilabdázóké viszont realitás.

Összehasonlíthatjuk a két egyesület anyagi lehetőségeit, illetve a városi támogatásuk mértékét is, ebben is döbbenetes aránytalanság mutatkozik a kézilabdázók javára. Szeretjük és tiszteljük a veszprémi röplabdázókat, szurkolunk nekik, ezért szomorúan és bosszúsan látjuk ezt a helyzetet, amelyet mégsem szubjektíven ítélünk meg! Nem irigykedünk a női kézilabdázókra, de egyszerűen nem értjük, hogy miért kell őket érdemeiken felül, módszeresen és elvtelenül tolnia a városvezetésnek, legyen szó a sportbizottságról, vagy az önkormányzat bármely más egységéről. Sajnos a közelmúltban többször úgy tűnt, hogy a röplabdázókat egyszerűen nem veszik emberszámba, még az Extraligába történő feljutásuk, illetve egy szezonnal később a negyedik helyezésük után sem, erről az alábbi két link alatt található régebbi cikkekben is olvashatnak.

Korábbi cikkek ebben a témában
• Támogatja-e Veszprém az eredményességet?
• Támogatás-e a támogatás?

(forrás: Veszprém megyei Napló)

Címkék: veszprém röplabda vrc

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr82558098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JG77 2011.01.03. 20:30:30

Egy ilyen díjazás és átadó nem a VRC-nek kellemetlen, hanem azoknak az egyébként sportszerű sportolóknak, akik ott a színpadon tudják, hogy nem teljesen gömbölyű a történet. És ezt a székek között ülő döntéshozók is tudják!!!

Nekünk az a dolgunk, hogy mindezektől függetlenül kitartással csináljuk tovább!!! :-)
süti beállítások módosítása