Március 26-27-én rendezik a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét egy magyar játékos, Veres Péter aktív részvételével. A hunvolley.blog a helyszínről számol be a tornáról. Negyedik beharangozónkban az orosz rulett főszereplőivel, vagyis a Dinamo Moszkva – Zenit Kazany elődöntő csapataival foglalkozunk.

A Dinamo a klub fennállásának legnagyobb sikerét úgy érhetné el, ha megnyerné a Bajnokok Ligáját. Egyébként most pont az következne a sorban, ugyanis előbb negyedik (2006), majd harmadik (2007), aztán második (2010) volt a csapat az európai elitsorozatban. Korábban a KEK-ben egyszer (1985), az orosz bajnokságban kétszer (2006, 2008), a szovjet bajnokságban pedig ötször végzett az első helyen.

A Kazany már nyert Bajnokok Ligáját (2008), ezen kívül a közelmúltban orosz bajnokságot és Orosz Kupát is egyaránt három alkalommal. Olyannyira, hogy a bajnokságban jelenleg is a tatárföldi együttes a címvédő. Az idei alapszakaszt a második helyen zárta, pontegyenlőséggel az élen végző Iszkra Ogyicovóval, míg a Dinamo csak ötödikként zárt. Egymás ellen a jelenlegi idényben kétszer játszottak. Moszkvában 3:0-ra nyert a Zenit, aztán Kazanyban 3:2-re győzött a Dinamo.

Mindkét csapatban olyan világklasszisok játszanak, akiket vélhetően szinten mindenki ismer, aki érdeklődik a röplabda iránt. Veres Péter mellett a fővárosiakat erősíti a kiváló feladó, Szergej Grankin; a 217 centiméter magas center, Alekszej Kazakov; a brazil olimpiai és világbajnok Dante; a Világliga-győztes, olasz bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Roman Jakovlev; továbbá Alekszander Kornyejev és Pavel Kruglov is.

A félelmetes névsor a másik oldalon sem hiányzik, elég csak a két külföldi, az egyaránt olimpiai bajnok amerikai Lloy Ball és William Priddy nevét említeni. Persze, az oroszok közül Nyikolaj Apalikov, Andrej Jegorcsev, Szergej Tetyuhin és Alekszander Abroszimov is ott van a legjobbak között, az együttes legjobb ütőjátékosa pedig az a Makszim Mihajlov, aki tényleg a világ egyik legjobbja, nem véletlenül volt az orosz bajnokság legeredményesebb játékosa az elmúlt három szezonban.

Érdekesség, hogy Kazanyban játszott a 2008-as BL-arany idején Pavel Zajcev, aki manapság éppen a Dinamót erősíti, és az is figyelemreméltó, hogy a tatárföldi együttes három évvel ezelőtti keretéből sokan (Lloy Ball, Apalikov, Jegorcsev, Tetyuhin, Babicsev) most is a csapat tagjai, tehát egy rendkívül összeszokott alakulatról van szó. A Zenit vezetőedzője, Vladimir Alekno 2004 és 2007 között éppen az aktuális ellenfél Dinamo mestere volt, vele lett bajnok, bajnoki második, BL-harmadik és Orosz Kupa-győztes.

A Dinamo Moszkva szereplése a Bajnokok Ligájában
A fővárosi együttes nem került kifejezetten erős csoportba, így hamar biztosította továbbjutását, ezután pedig a bajnoki rangadók, a klubvilágbajnoki részvétel, illetve a rengeteg utazás miatt azt is megtehette, hogy tartalékkerettel, cserecsapattal játsszon le három mérkőzést! A rájátszás első körében a francia Tours ellen kettős győzelemmel is továbbjuthatott volna a Dinamo, de az idegenbeli első meccsen 2:0-s előnyről kikapott, így a visszavágón az aranyjátszmára is maradtak izgalmak. Amikor már csak egy lépésnyire volt a négyes döntő, jött az olasz bajnok Cuneo, amelyet az itáliai első találkozón felejthetetlen csatában, ragyogó játékkal vertek az oroszok, s otthon ugyan kikaptak, de az aranyjátszmában ismét jobbnak bizonyultak.
F-csoport
Panathinaikosz (görög) – Dinamo Moszkva 2:3
Dinamo Moszkva – Knack Randstad Roeselare (belga) 3:1
Hypo Tirol Innsbruck (osztrák) – Dinamo Moszkva 0:3
Dinamo Moszkva – Hypo Tirol Innsbruck 3:1
Knack Randstad Roeselare – Dinamo Moszkva 3:1
Dinamo Moszkva – Panathinaikosz 3:0
A csoport végeredménye
1. Dinamo Moszkva 14 pont
2. Knack Randstad Roeselare 10 pont
3. Hypo Tirol Innsbruck 7 pont
4. Panathinaikosz 5 pont

Rájátszás, 1. forduló
Tours VB (francia) – Dinamo Moszkva 3:2
Dinamo Moszkva – Tours VB 3:1 (aranyjátszma 15:11)
Rájátszás, 2. forduló
Bre Banca Lannutti Cuneo (olasz) – Dinamo Moszkva 1:3
Dinamo Moszkva – Bre Banca Lannutti Cuneo 1:3 (aranyjátszma 15:11)

A Zenit Kazany szereplése a Bajnokok Ligájában
A tatárföldiek is jól teljesítettek a csoportban, magabiztosan végeztek az élen, még két 3:2-es vereség is bőven belefért. Aztán a Közép-európai Liga-győztes, szlovén bajnok Bledet a vártnál is simábban ütötte ki a Kazany, amely a rájátszás második fordulójában túlzás nélkül világraszólónak nevezhető bravúrt hajtott végre, hiszen idegenben verte a lengyel bajnok Belchatowot! A visszavágót a Dinamóhoz hasonlóan a Zenit is elbukta hazai pályán, de az aranyjátszmát megnyerte.
A-csoport
AS Cannes (francia) – Zenit Kazany 0:3
Zenit Kazany – Generali Haching (német) 3:0
CSZKA Szófia (bolgár) – Zenit Kazany 3:2
Zenit Kazany – CSZKA Szófia 3:0
Generali Haching – Zenit Kazany 2:3
Zenit Kazany – AS Cannes 2:3
A csoport végeredménye
1. Zenit Kazany 13 pont
2. Generali Haching 11 pont
3. CSZKA Szófia 7 pont
4. AS Cannes 5 pont

Rájátszás, 1. forduló
ACH Volley Bled (szlovén) – Zenit Kazany 0:3
Zenit Kazany – ACH Volley Bled 3:0
Rájátszás, 2. forduló
PGE Skra Belchatow (lengyel) – Zenit Kazany 2:3
Zenit Kazany – PGE Skra Belchatow 1:3 (aranyjátszma 15:11)

Elődöntő (március 26. szombat)
15 óra: Jastrzebski Wegiel (lengyel) – Trentino BetClic (olasz)
18 óra: Dinamo Moszkva (orosz) – Zenit Kazany (orosz)
Helyosztók (március 27. vasárnap)
14.30: a 3. helyért
18 óra: döntő

• A Dinamo Moszkva honlapja
• A Zenit Kazany honlapja
• A négyes döntő honlapja
• A Bajnokok Ligája oldala
• Élőképes közvetítés

Címkék: orosz bajnokok ligája moszkva zenit röplabda veres dinamo bolzano kazany

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr362769121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása