Az augusztus 17-19. között megrendezésre kerülő 16. Eötvös Kupán 32 lány és 10 fiúcsapat kezdi meg pénteken délután két órakor, összesen tíz pályán a küzdelmeket. Balmazújvárosban, Kabán és Nagyváradon egy-egy lány-, míg Debrecenben öt lány- és három fiúcsoport mérkőzéseire kerül sor a nyitónapon. A torna folyamán összesen 120 mérkőzést játszanak a csapatok.

A lányoknál minden elképzelést felülmúló rekordszámú nevezés érkezett, míg a fiúknál kevesebb, de érdekes mezőny jött össze.  Mindkét nemnél garantált, hogy csak nagyon jó játékerőt képviselő gárdák juthatnak fel a dobogóra. A lányoknál az utóbbi három évben megszakítás nélkül érmet szerző (tavaly aranyat) Kikinda ismét tornagyőztes szeretne lenni. A korosztályos nemzeti válogatottak valószínűleg ezt nem fogják tétlenül nézni.

A tunéziai válogatott immár harmadszor látogat el a versenyre. 2008-ban az ötödik helyet szerezték meg, akkor az Eötvös DSE ütötte el őket a legjobb 4 közé jutástól. Érdekes, hogy a torna után két héttel Afrika Bajnokságot nyertek. 2010-ben ezüstéremmel térhettek haza, a döntőben a chilei válogatott győzte le őket. Valószínűleg egyetlen céljuk idén az aranyérem megszerzése. A kazah válogatott 2008-ban már szintén részt vett a versenyen, akkor a hetedik helyet szerezték meg. Azóta több európai versenyen szereztek rutint, ők is a legfelső szintet célozzák meg. A koszovói és az örmény válogatott először vesz részt a kupán.

Mindenképpen az esélyesek közé sorolható a lengyel Jaslo, aki eddig a legtöbbször, háromszor nyerte meg az Eötvös Kupát. Az előbbi csapatok mellett szintén kiemelést kapott a nagyváradi Ghibu és a lengyel Gorlice. Mindketten több nemzetközi versenyt nyertek az utóbbi időben. Rengeteg csapat nevezett, ezért a kiemelteken kívül is okozhat bárki meglepetést. A finn Jyväskylä, a felvidéki Kassa, a görög Soufli vagy a szerb ZOK Ruma az élmezőnybe szeretne kerülni. A hazai együttesek közül a Gödöllői RC, a Kalocsa és a Budaörs szólhat bele a külföldiek versengésébe.

Feltűnő a lengyel csapatok nagy száma. Érdekes, hogy minden évben más országból érkeznek többen. 2009-ben a horvát gárdák száma nőtt meg, 2010-ben a hazai csapatok érkeztek az előzőeknél nagyobb számban, tavaly pedig a romániai együttesek nevezéseinek örülhettek a szervezők. Az idei lengyelinvázió a lengyel röplabdázás erejét ismerve mindenképpen emeli a verseny színvonalát, de még az is könnyen előfordulhat, hogy ismét dupla lengyel győzelemmel zárul a torna. 2009-ben a lányoknál a lengyel LTS Legionovia Legionowo, a fiúknál pedig a szintén lengyel WUKS Junior Stolarka Wolomin, győzött több válogatottat maguk mögé utasítva.

eotvos_keramiak.jpg

Kelet-Európa legnagyobb röplabda utánpótlásversenyére sok hajdú-bihari együttes is kemény munkával készül. Balmazújvárost a csoportházigazda Veres Péter Gimnázium, Szakközépiskola és Szakképző képviseli, szintén hazai pályán kezdi a küzdelmeket a Tóth Árpád Gimnázium, a Diószegi Sámuel Szakközépiskola és a Bolyai János Általános Iskola. A rendező Eötvös DSE ezúttal öt lánycsapatot indít, ők augusztus elsejétől napi két edzéssel készülnek a tornára.

A fiúknál izgalmas mezőny jött össze. A tavalyi ezüstérmes lengyel Lesko ezúttal a dobogó felső fokára szeretne állni. A Dunaferr SE az elmúlt évi, nehezebb ágon kivívott bronzérem után mindenképpen a lengyelek előtt akar végezni. A két terv közül természetesen csak az egyik valósulhat meg, de az aranyéremért jön a koszovói válogatott is. A tavalyi negyedik görög Soufli, a hatodok Nagyváradi Sportiskola is szeretne minél fényesebb érmet szerezni. Az esélyesek közé számít a Cseh Fistball Válogatott is, amelynek részvétele mindenképpen érdekesség. A felvidéki Bodrogszerdahely a tisztes helyállásban bízik, viszont a két csapattal is induló, a helyi szurkolók biztatását élvező Debreceni EAC kellemes meglepetést okozhat.

A verseny rangját emeli, hogy Bagossy Sándor népi iparművész fazekasnak és a Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézetnek a jóvoltából a 16. Eötvös Kupán induló összes csapat egy-egy szép kerámiavázát kap ajándékba a többi díjon kívül. Az emléktárgyak értékét növeli, hogy Bagossy Sándor művésztanár a Népművészet Mestere címet kapott Romániában és Magyarországon is.

A háromnapos versenyt 2012-ben is kísérő rendezvények színesítik a Visegrad Talent’s Days program keretében. Már augusztus 16-án több csoport érkezik, akik kézműves foglalkozásokon vesznek részt. Augusztus 16-tól a verseny végéig látható a Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és AMI aulájában a tornához kapcsolódó rajzpályázat. Szombaton (18-án) este fél kilenctől a csapatok felvonulnak Debrecenben, a Baltazár Dezső téren. Az együttesek bemutatását megelőzi a Debrecen Big Band műsora. Szintén szombaton, a felvonulás után a Hotel Aranybika Hajós Alfréd termében szakmai fórumra kerül sor, melyet baráti beszélgetés követ. A döntő után kulturális műsor lesz és a csapatok közül többen a huszadikai virágkarnevált is megtekintik majd.

Új kezdeményezés, hogy a szervezők augusztus 15-én záruló „like-versenyt” szerveznek a 16. Eötvös Kupán versengő csapatok között! Tekintse meg ide kattintva!

Az idei Eötvös Kupa versenykiírása, a lebonyolítási rend, a régebbi tornák képei, eredményei és sok más információ tekinthető meg a torna hivatalos honlapján!

A mérkőzések helyszínei

Balmazújváros
•    Veres Péter Gimnázium, Szakközépiskola és Szakképző (Balmazújváros, Batthyány utca 1-7. pénteken 14 órától)
Debrecen
•    Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen, Szombati István utca 12. mindhárom nap)
•    Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és AMI (Debrecen, Bolyai utca 29. pénteken)
•    Diószegi Sámuel Közép- és Szakképző Iskola (Debrecen, Böszörményi út 23-27. pénteken)
•    Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola (Debrecen, Irinyi utca 1-3. pénteken)
•    Napraforgó Waldorf Általános Iskola (régi Eötvös) (Debrecen, Kút utca 19. pénteken)
•    Hódos Imre Rendezvénycsarnok (Debrecen, Kassai utca 32-34. vasárnap 15.30-kor döntő)
Kaba
•    Sári Gusztáv Általános és Alapfokú Művészeti Iskola (Kaba, Kossuth utca 2. pénteken)
Nagyvárad
•    Onisifor Ghibu Líceum (Nagyvárad, Onisifor Ghibu utca 3. pénteken 14 órától)

A belépés minden helyszínen ingyenes!

Kapcsolódó honlapok:
Eötvös Kupa
Eötvös Kupa média-megjelenések
Az Eötvös Kupa története
Eötvös DSE

Címkék: debrecen röplabda eötvös utánpótlás

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr964712154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása