Kettős jubileum jegyében készül a bajnoki döntőre a Fino-Kaposvár férficsapata. A somogyi klub pontosan 25 évvel ezelőtt jutott fel az NB I-be, és húsz esztendővel ezelőtt szerezte meg első bajnoki címét. Demeter György legénysége most a 14. elsőség elhódítására készül. A Kecskemét elleni párharc szombaton 18 órakor kezdődik.

A somogyi megyeszékhelyen 1947-től van jelen a röplabdasport. Akkoriban már szinte minden gyárnak és üzemnek volt csapata, és egyre népszerűbb lett a játék. Az ötvenes évek egyik jelentős együttese volt a Cukorgyár gárdája, amely a területi bajnokságban ért el sikereket. Az ötvenes években már a női- és a férficsapat is eljutott az NB II-ig, majd a hatvanas években még előrébb lépett a somogyi röplabda. A fiúk 1964-ben kerültek vissza a másodosztályba, és hosszú évekig meghatározó szerepet játszottak ebben az osztályban. A jól megtervezett utánpótlás-nevelő munka meghozta az újabb sikereket, és felnőtt egy újabb generáció. Az elkövetkező években újabb tehetséges játékosok csatlakoztak a kerethez, a csapat pedig felemásan szerepelt a bajnokságokban. Idő kellett ahhoz, hogy egy-egy új garnitúra beérjen; akkor aztán jöttek a sikerek.

A nagy áttörést a nyolcvanas évek hozták meg, pontosan huszonöt éve, 1987-ben pedig sikerült feljutni az élvonalba. Már 1986-ban is karnyújtásnyira volt a feljutás: a csapat az NB II Nyugati-csoportjában mind a 22 mérkőzését megnyerte, és az osztályozót csak rosszabb játszmaarányával bukta el. Egy évvel később már semmi nem állt a fiúk útjába, a Kaposvári Dózsát senki nem tudta megverni, ráadásul a társaság eljutott a Magyar Kupában a legjobb négy közé, és végül nagy meglepetésre bronzérmes lett.

Akkoriban nagy dolog volt, hogy a férfi röplabdázók feljutottak az élvonalba, fiatal, tehetséges és népszerű társaság vívta ki a diadalt. Huszonöt évvel ezelőtt valószínűleg nem sokan gondolták, hogy egy páratlan sikersorozat kezdődött meg ezekben az időkben...

A többször is névváltozáson átesett csapat 1991-ben jutott be először a döntőbe Kapos Volán néven, és akkor még óriási csatában alulmaradt az Újpest ellen. Egy esztendővel később, pontosan húsz éve a Kaposvári Somogy SC már nem hibázta el a végét: az ötödik mérkőzést sikerült megnyerni a Szeged ellen, hazai pályán, húsvétkor, és a kaposvári röplabdázás az első magyar bajnoki címét ünnepelhette. Aki ott volt a Városi Sportcsarnokban, máig emlékszik a semmivel össze nem hasonlítható hangulatra, a nagy csatára és a sikerre. A fiúk 1993-ban és 1994-ben is megismételték a remek eredményt, és a történet még ezután sem ért véget. Sőt! Az elmúlt években már egyeduralkodó volt az együttes, amely 2011-ben, immár Fino néven 13. alkalommal is elhódította a díszes serleget.

Idén áprilisban várjuk az újabb, sorrendben immár a 14. aranyérmet...

(forrás: kapos.hu)

Címkék: kaposvár röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr644459297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása