Drámai, fordulatos meccsen, igazi kupacsatában sikerült a Csepelnek vert helyzetből kiharcolnia a továbbjutást a Pécs otthonában, így 1995 után, tizenhét év elteltével ismét ott lesz a Magyar Kupa legjobb négy csapata között! A házigazda baranyaiakat egyik kezdőjátékosuk, Takács Attila sérülése is akadályozta a sikerben.

A mérkőzés kiegyenlítetten indult, eleinte felváltva estek a pontok mindkét oldalon, aztán szépen kezdett meglépni a Pécs. Ez elsősorban a csepeliek pontatlan nyitásfogadása miatt volt, másodsorban azért, mert fővárosi részről a centerek kivételével senki sem tudott átszerválni. Volt egy fellángolása a játszma végén a Csepelnek, de hiába zárkózott fel 24:21-re, a sokadik játszmalabdát értékesítették a hazaiak (1:0).

A térfélcsere után aztán minden egy csapásra megváltozott. Stabilizálódott az élvonalbeli együttes játéka, működött a mezőnymunka, valamint a kontratámadások, és az első perctől kezdve az történt a pályán, amit a vendégek szerettek volna. 8:3, majd 15:5 volt az állás, sőt 20:9 is állt az eredményjelzőn. A végén egy kicsit kiengedtek a fővárosiak, de így sem került veszélybe a sikerük (1:1).

Ekkor azt gondolták a csepeliek, hogy sikerült megtörniük a Pécset, és innen már meglesz a meccs, ám egyáltalán nem ez történt. A játszma ugyan nem indult rosszul a látogatók szempontjából, hiszen az első pontokat ők szerezték, de sok volt a hiba a támadásoknál, és ahogy telt az idő, úgy omlott össze a nyitásfogadás, ezzel pedig az egész csapatjáték. A fővárosiak csak asszisztáltak ahhoz, ami a pályán történt, a csapat sodródott az eseményekkel, a pécsiek pedig amihez hozzáértek, abból pontot is szereztek, így nem lehetett más az eredmény, mint fölényes hazai siker (2:1).

Az igazi dráma itt vette kezdetét! A negyedik játszma elején mindkét együttes felváltva szerezte a pontokat, senki nem tudott két pontnál jobban elhúzni, 6:8-nál pedig az egyik hazai szélsőütő, Takács Attila térdsérülést szenvedett. Ez inkább a Csepelt zavarta meg, mivel pillanatokon belül 12:9-re fordított a Pécs. Innentől pedig a baranyaiak diktáltak, a Csepel pedig folyamatosan követte el a gyermeteg hibákat, majd szépen lassan elérkezett a csúcspont!

18:16-ra vezetett a PEAC, egy kivédekezett labda után Kunert Mátyás ütése hosszúra sikeredett, ám a hazai liberó szemmel láthatóan hozzáért a labdához. Ennek ellenére a bírók a pontot a Pécsnek adták, mire Pajor Arnold megsértette az első játékvezetőt, s teljesen jogosan sárgalapot kapott. 20:16-nál blokkolt egy nagyot a házigazda, újabb pont. 22:17-nél egy rossz csepeli nyitásfogadás átpattant a pécsi térfélre, a visszaütött labdát Daróczinak sikerült felkanalaznia, és Kunertnek betámadnia, innentől pedig minden megfordult! 22:18-ról a jó mezőnyöknek és a hazai hibáknak köszönhetően pillanatok alatt 23:22 lett, de már a vendségek javára! 24:22-nél a Csepelnek volt játszmalabdája, amit hárított a Pécs. Aztán a következő már megvolt a fővárosiaknak, miután Tamás Zoltán szélsőakciója sikeresnek bizonyult, így tehát hatalmas hajrával 25:23-ra nyert és egyenlített a vendég (2:2).

Az ötödik szett elején még meg volt zavarodva a Pécs, és jó szervákkal 4:0-ra elment a Csepel. Megszerezte első pontját a hazai csapat, és innentől folyamatosan zárkózott fel. A térfélcserénél már csak 8:6 volt az eredmény a Csepelnek. A nagyon lelkes hazai csapat 10:10-nél egyenlített, 12:12-ig volt egyenlő, ám ekkor visszavette a nyitást a fővárosi együttes, és 13:12-ről egy jó sáncnak, és egy nagyon hosszú labdamenetnek köszönhetően 15:12-re hozta a szettet, és a roppant nehéz mérkőzést is (2:3).

Nem játszott jól a Csepel, de az akarás, és az, hogy szinte a sírból hozta vissza a továbbjutást, mindenképpen a csapat érdemeinek számít.

― Négy éve nem játszottunk ilyen színvonalon, ha nincs Takács Attila sérülése, jó eséllyel meg is nyertük volna a mérkőzést ― értékelt Gyöngyösi Zoltán, a Pécs játékos-edzője. ― Nagyon büszke vagyok a mai játékunkra. Sokat készültünk a mérkőzésre, és többnyire meg is valósítottuk, amit elterveztünk. Takács Attila sérülése, majd az ötödik játszma rossz kezdése után is fel tudtunk állni, végig volt tartásunk. A mérkőzés bizonyos szakaszaiban extázisban játszottunk, de a taktikai fegyelem és a koncentráltság is megmaradt, így ezekben a mérkőzésrészekben extrát nyújtottunk. A csapat felé az volt az elvárásom, hogy fegyelmezett, jó játékot nyújtsunk, az eredmény majd ebből következik, ne görcsösen akarjuk ezt a győzelmet. Maximálisan elégedett lehetek, mert tudásunk legjavát nyújtottuk, ugyanakkor sajnálom, hogy egyik kulcsemberem sérülése miatt a végjátékra hátrányos helyzetbe kerültünk. Ellenfelünk nagyon sportszerű, kulturált játékot mutatott, gratulálunk nekik, és szurkolunk a további jó szereplésükért.

A másfél-két éve megkezdett csapat- és szakosztályépítő munka jól halad Pécsett, ez a kupaszereplés is erre utal. Egyre több dolog köszön vissza a mérkőzéseken az edzéseken begyakorolt dolgokból, több játékos egyéni tudása fejlődik, ami a jobb csapatteljesítmény alapja.

― Az NB I-es Debrecen legyőzésével, valamint a Csepel elleni játékkal úgy érzem, bizonyítottuk, hogy ha élni tudtunk volna a múlt szezonban kiharcolt feljutás lehetőségével, akkor jó esélyünk lett volna a bennmaradásra az élvonalban ― vélekedett Gyöngyösi Zoltán. ― Ez azonban már történelem, idén újra meg kell küzdenünk a jó bajnoki szereplésért. Két nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, Dorog idegenben, Veszprém itthon, amelyeken sérültünk helyettesítését megoldva kell győznünk, hogy feljutásra esélyes pozícióban vághassunk neki a bajnokság utolsó harmadának. Felejthetetlen élmény lesz az a rengeteg kilátogató néző, szurkoló, aki helyben bíztatott bennünket, köszönjük a támogatásukat. Remélem sokan közülük a bajnoki rangadóinkra is kilátogatnak.

Magyar Kupa, férfiak, negyeddöntő

Pécsi TE-PEAC MBB ― Csepeli RC 2:3 (21, ―13, 14, ―23, ―12)

Pécs, 200 néző. Játékvezetők: Kiss Z., Szabó Zs.
Pécs: Takács A., Kovács R., Demeter A., Horváth B., Kiss N., Gyöngyösi. Csere: Kaszás (liberó), Szabó G., Storcz, Balla, Szabó D. Játékos-edző: Gyöngyösi Zoltán
Csepel: Buzás, Kunert, Sow, Tamás Z., Daróczi, Pajor. Csere: Fogl (liberó). Játékos-edző: Tamás Zoltán

(forrás: csepelirc.hu, PEAC)

Címkék: pécs csepel röplabda magyar kupa pte peac

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr383599483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pancake00 2012.01.22. 18:25:04

Ilyen hangulat sem mostanában volt magyar röplabda meccsen!:)
süti beállítások módosítása