A Fino-Kaposvár 3:1-re győzött a Vegyész RC-Kazincbarcika otthonában a férfi NB I alapszakaszának 15. fordulójában. A meccs hangulata végig a régi idők nagy rangadóit idézte, és néhol az izgalmak és a játék is!

A két várost továbbra sem hozták közelebb egymáshoz, így a somogyiaknak meglehetősen korán, reggel fél kilenckor kellett útra kelniük. Az időjárás szokás szerint barátságtalan arcát mutatta, de a busz már így is délután három órakor begördült a csarnok parkolójába. Demeter György és Geiger András is nosztalgikus hangulatban lépett be a terembe, hiszen egykoron mindketten eltöltöttek egy-egy évet a vegyészvárosban. Egy régi ismerős, a hazatérő Szalai Szabolcs köszöntötte őket, tehát kedélyesen teltek a kezdés előtti percek.

A hangulat a régi idők nagy csatáinak körítését idézte, szinte teljesen megtelt a lelátó, nem sok hiányzott a teltházhoz! Lekapcsolták a lámpákat a teremben, és a kezdőcsapatok tagjai reflektorfényben érkeztek a pályára!

AZ ELSŐ SZETT


Lehóczky László nyitásával kezdődött a mérkőzés, Geiger András számára azonban túl nagy falatnak bizonyult a hazai feladó szervája. A második passz már jó volt, Nacsa Gábor a hátsósorból érkezett, és szerzett pontot. Egy hosszabb labdamenetet Bokor Elek zárt le, de a nyitása már outra sikeredett. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Gergye Roland, az év utánpótlás játékosának választott fiatal tehetség, a kaposvári légkalapács is feliratkozott a pontszerzők közé. Az Ausztriából „hazatérő” Szalai Szabolcs ásznyitásával 8:5-re alakította az állást, majd a technikai időt követően a hálóba kötött ki a labdája. Állandósulni látszott a két csapat között a hárompontos különbség, Gergye nem tudta összeszedni Szalai hátsósorból érkező ütését.

A kaposváriak Szalait nézték ki célpontjuknak, de a szélső nyitásfogadásban egy ideig nem rontott. Két pontra olvadt a borsodi előny, miután Nacsa szerzett pontot, majd Juhász Péter hatalmas blokkal jelezte, nem adja olcsón a bőrét a Vegyész. A második technikai szünetnél 16:13 volt az állás, a hangulatról pedig a hazai szurkolók gondoskodtak. Csizmadia János és Lehóczky vállára vette a csapatot, Demeter György pedig időt kért 18:14-es állásnál. Az év legjobb felnőtt játékosának választott Geiger, és társai két pontra zárkóztak, majd Gergye remek villanása után Dudás András vezetőedző kért időt. Magyar Bálint könnyűnek látszó nyitását Szalai nem tudta bejátszani, egyenlített a Kaposvár, majd egy nagy blokkot követően át is vette a vezetést.

Lehóczky jól irányította csapatát, Bokor Elek oldott meg egy helyzetet sánccal szemben. Magára talált a címvédő, a jó mezőnymunka után Magyar labdáit a társak rendre befejezték, így 22:19-nél Dudás kikérte a második idejét is. Nacsa játszmalabdához segítette a somogyi együttes, majd Laszczik Iván érkezett a nyitóhelyre, Nagy József helyett. Szalai az első játszmalabdát hárította, de a Kaposvár így is 25:21-re nyerte az első felvonást.

A MÁSODIK SZETT

Magyar Bálint ismét megtalálta Szalai egy nyitással, majd két Geiger-pontot követően már hárommal vezettek a vendégek, végül 4:0-nál kért időt Dudás András. Gulyás buzdította csapattársait, aminek meg is lett az eredménye, megszerezte első pontjait a vendéglátó. 6:6-nál egalizált a Vegyész, majd Gulyás a hálóba nyitott. Nacsa szerváját Szántai Balázs könnyedén játszotta be, Lehóczky pedig Juhász Pétert hozta játékba, a center be is verte a labdát. Az első technikai szünetnél azonban így is a Kaposvár örülhetett, a vendégek 8:7-re alakították az állást. Sok volt a nyitásrontás mindkét oldalon, még akkor is, ha Szalai szerváját mindenki bent látta, csak a játékvezetők nem. 12:11-nél Bokor ászát követően átvette a Vegyész a vezetést, a közönség is eggyel nagyobb fokozatra kapcsolt.

Csizmadia bizonytalankodott egy kicsit, míg a másik oldalon Magyar és Geiger nem értették meg egymást, de így is ők örülhettek a pontnak. Ezt követően a kazincbarcikaiak megrázták magukat és 16:13-nál már ők vezettek! Feladót cserélt Demeter mester, Laszczik érkezetett Magyar helyére. Még mindig Gulyás volt a nyitóhelyen, amikor előbb Lehóczky remek feladását Bokor vágta be a hátsósorból, majd egy szép Gulyás-mentést követően megint a hazaiak szereztek pontot. A hatpontos előny négyre olvadt (19:15), de érkezett Juhász, és 20:15-re alakította az állást. Gergye hármas blokkot kapott, ám éles keresztbe még így is be tudta ütni a labdát, úgy, hogy Szántai már ne érje el azt.

Elkezdett zárkózni a Kaposvár, de Bokor ismét villant (22:18). Lehóczky nyitását követően játszmalabdához jutott a Vegyész, az állás ekkor 24:19 volt. Demeter György időt kért, majd Nacsa szerzett pontot négyeshelyről. Egyenlített a Vegyész, Geiger nyitását Szalai játszotta be, Lehóczky pedig Csizmadiát választotta, aki nem rontott (25:20, 1:1)!

A HARMADIK SZETT

A harmadik felvonás első két pontját a kaposvári center, Nagy szerezte: előbb támadásból volt eredményes, majd egy remek blokkot adott az ellenfél játékosának. 3:0-ra elhúzott a látogató, Bokor ketteshelyről szépített, majd érkezett Geiger, aki 4:1-re módosította az eredményt. Szalai kicsavarodott helyzetből is eredményes volt, majd Nacsát választotta Laszczik, előbbi a blokkról kiütötte a labdát. Az első technikainál 8:4 volt az állás a Kaposvár javára, de az előző szettben is fel tudtak állni a hazaiak. Gergye ászt nyitott, de ezt követően a Vegyész két pontot is szerzett. Nagy ismét bemutatott egy remek blokkot, majd Geiger alakította az állást 13:6-ra.

A hazai időkérést követően Gulyással ugrott el két ember, így a hátsósorból Szalai könnyedén szerzett pontot. Kicsit leültek a hazaiak, már 15:7-re is vezetett a Kaposvár. Laszczik rossz nyitása után cserélt Dudás András, az átló Csizmadia helyére Lehóczky Gergőt küldte pályára. Bokor előbb egy ászértékűt nyitott, de a következőt már elrontotta, így 16:9-es vendégvezetésnél vonulhattak pihenőre a csapatok a második technikai időnél. Nem a Kaposvár szerzett pontokat, hanem a Vegyész rontott sokat. Hiába szépített Szalai, Nacsa ismét érkezett, és 19:10-re módosította az állást, majd csapata huszadik pontját is ő szerezte. Cserélt a hazaiak edzője, Dudás Tamás érkezett Szalai helyére. Felváltva szerezték a csapatok a pontokat, Bokorék még megpróbáltak feljebb zárkózni (23:15). A Kaposvár a harmadik szettet 25:15-re nyerte, nagyobb izgalom nélkül (1:2).

A NEGYEDIK SZETT

Vegyész-ponttal kezdődött a szett, de a Kaposvár egyből egyenlített. Laszczik továbbra is a pályán volt, de rövid feladását Nacsa outra ejtette. Lehóczky remek feladásából Csizmadia nem tudott pontot szerezni, a hosszú labdamenet végén a kaposváriak örülhettek. 5:3-nál Szalai fogadott, a labda pedig a bírók szerint a plafont is súrolta, tévedtek. 7:4-re megléptek a vendégek, Gergye ismét egy látványos pontot szerzett. A technikai időt követően Gergye lábbal mentett, majd Juhász ütötte rá a labdát Szabó Alpár blokkjára, ahonnan a labda outra pattant. Csizmadia is az ellenfél blokkjáról szerzett pontot, de Bokornak ez már nem sikerült, Nacsa résen volt (12:7). Lehóczky remek labdáját Csizmadia a sánc fölött ütötte be, majd a bírók négy érintést fújtak, amikor tisztán látszott, hogy bizony nem volt az.

Geiger ászt szervált (8:15), Laszczik beállásával gördülékenyebbé váltak a kaposváriak támadásai, egy jó feladását pedig Nagy vágott be hat méterre (9:16). Akartak a hazaiak, szép pontokat szereztek, ám ugyanez igaz volt a vendégekre is. Rossz borsodi nyitásfogadás után Szabó Alpár a visszapattanó labdát outra csúnyán ütötte. Mindkét oldalon taktikai cserék zajlottak, Lehóczky Gergő és Magyar is nyitni érkezett Juhász, illetve Szabó helyére. A nagyobbik Lehóczky is a hálóba szervált, így már 20:13 volt az állás a címvédő javára. Dudás 21:13-nál még időt kért, megpróbált utoljára lelket önteni játékosaiba. Hiba itt és ott is, 22:15 után pedig Juhász érkezett vissza a pályára. Nacsát nem tudták blokkolni a hazaiak, így meccslabdához jutottak a somogyiak. Először Nacsa belépett a nyitásnál — a hazai szurkolók szerint nem először, pedig de... —, ám mégis ő szerezte a mérkőzés utolsó pontját (1:3).

Magabiztosan nyert végül a Kaposvár 3:1-re, teljesen megérdemelten. A fordulópontot a bajnokcsapat játékában a feladó, ifj. Laszczik Iván beállása jelentette. Nagy József centerben remek teljesítményt nyújtott, azonban mégsem ő volt a mérkőzés legjobbja, hanem Gergye Roland, aki 65 százalékos teljesítménnyel támadott.

NB I, férfiak, alapszakasz, 15. forduló

Vegyész RC-Kazincbarcika — Fino-Kaposvár 1:3 (—21, 20, —15, —17)

Kazincbarcika, 400 néző. Játékvezetők: ifj. Szabó P., Hóbor
Kazincbarcika: Lehóczky L., Gulyás Á., Csizmadia, Bokor E., Szalai, Juhász P. Csere: Szántai (liberó), Lehóczky G., Dudás T. Edző: Dudás András
Kaposvár: Magyar B., Nagy J., Geiger, Nacsa, Gergye, Szabó A. Csere: Dömötör (liberó), ifj. Laszczik I., Bozóki. Edző: Demeter György

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:5, 13:12, 16:13, 18:14, 18:19, 19:22. 2. játszma: 0:4, 6:6, 7:8, 12:11, 16:13, 20:15, 21:18, 23:19. 3. játszma: 2:5, 4:8, 6:13, 9:16, 10:19, 13:22. 4. játszma: 4:8, 9:16, 13:20, 15:23

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Dudás András:
— Jobb csapattól kaptunk ki. A két erős szett után nem fizikálisan, inkább fejben fáradtunk el, és utána többet hibáztunk. Ezért lett a harmadik és a negyedik szett ilyen sima.
Demeter György: — Bár megnyertük az első játszmát, a mérkőzés elején az utazás fáradalmai még látszottak csapatomon. A harmadik játszmára szabadultunk fel teljesen, akkor hatékonyabbak lettek a nyitásaink, főleg taktikailag voltunk fegyelmezettek, és utána mezőnyben sokkal több labdát fogtunk meg, ezzel tudtunk nyerni.

A meccs statisztikája ide kattintva megtekinthető!

A juniormeccs statisztikája ide kattintva megtekinthető!

Nagyon szépen köszönöm a tudósítást, és a közelmúltban nyújtott összes segítséget Tóth Milánnak!

Címkék: bajnokság kaposvár nb1 kazincbarcika vegyész

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr823471435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milan10kb 2011.12.18. 17:06:33

Én köszönöm a lehetőséget! :)
süti beállítások módosítása