A Közgáz SC-DSK hazai pályán 3:1-re nyert a Kalocsai SE ellen az NB II Nyugati-csoportjában, az alapszakasz hatodik fordulójában. A rendkívül peches alföldiek továbbra is pont nélkül állnak a tabella utolsó helyén. Képgaléria ide kattintva megtekinthető!

Hajnalban keltek a kalocsai lányok, és kora reggel indultak a fővárosba, ráadásul kezdőfeladójuk, Jánosi Nikoletta nem tartott velük. Céljuk egyértelmű volt: megszerezni első bajnoki pontjukat, vagy pontjaikat a Közgáz otthonában!

AZ ELSŐ SZETT

Tamás dóra szerezte a hazaiak első pontját, amely amúgy már a második volt az első szett elején, majd a csapatkapitány, Dénesi Brigitta nyitott egy ászértékűt (3:0). Vitányi Anna centerből volt eredményes, majd Tamás Dóra jött egy ásszal, mire Sztupovszki Anett megszerezte a látgatók első saját pontját (5:2). A Közgáznál az egri Petrás Dalma is beköszönt, és a sánc is jól működött, így a különbség tovább nőtt (8:3). Sokkal pontosabb, erőteljesebb, tudatosabb röplabdát játszott a házigazda ebben az időszakban, és ez az eredményjelzőn is jól látszott.

Petrás Dalma ásznyitása is jelezte, hogy a Kalocsa szervafogadásával komoly bajok voltak, kisvártatva kikérte első idejét Kováts Ágnes, a vendégek edzője (11:4). A következő labdamenet után — a liberót kivéve — minden pályán lévő Közgáz-játékos elmondhatta magáról, hogy pontot szerzett! Szigeti Anna remek nyitásaira alapozva éledezett a Kalocsa, amely csökkenteni tudta a differenciát (12:7). Hamarosan a fővárosiak liberója, Ruppl Tímea is feliratkozott a pontszerzők közé, ezzel meggátolva a látogatók felzárkózását. Kiválóan mezőnyözött mindkét együttes, de ebben a játékelemben is a Közgáz bizonyult jobbnak.

Sztupovszki Anett ütötte az alföldiek pontjait, és amikor Petrás Dalma támadást rontott (ez igazán nem volt gyakori), akkor megint csak öt pont volt közte (17:12). A hazaiakat mindez látatóan egyáltalán nem zavarta és nem befolyásolta, folytatták imponálóan magabiztos, pontos játékukat, amelynek a jó nyitásfogadás és a határozott támadójáték volt az alapja. Kováts Ágnes a második időkéréséhez folyamodott, mert ismét egyre nőtt a különbség (21:12). Összejött a tíz közte, és Petrás Dalma technikás megoldásainak köszönhetően a hajrában sem volt veszélyben (25:15, 1:0).

A MÁSODIK SZETT


A Kalocsa szerezte a második felvonás első pontját Dabis Ágnes ejtése révén, majd Sztupovszki ütött egy hosszú labdamenet végén (0:2). Tamás Dóra egyenlített egy pazar nyitással (3:3), de egyre több volt a rontott szerva mindkét oldalon, ez pedig nem használt az egyébként jó színvonalnak. Petrás Dalma ütésénél az első játékvezető úgy látta, hogy az antennát súrolta a labda, pedig erről szó sem volt, majd a vonalon túlra támadott az egri játékos, ez pedig erősen úgy tűnt, hogy benne volt a blokk... Mindegy, a lényegen nem változtat, fordított a Kalocsa, és Szigeti Anna jó nyitásaival már négy ponttal vezetett (7:11)! Hova tűnt a Közgáz kiváló szervafogadása?

Nehezen megszerzett előnyét féltve őrizte az első szettben mutatottnál minden játékelemben sokkal jobbat produkáló vendégcsapat, amely erőszakos, tudatos és pontos játékot nyújtott, ezenkívül mezőnyben is elsőrangúan teljesített (9:15). Összezuhantak a hazaiak, hiszen az első etapban tökéletesen és olajozottan működött minden, most pedig jelentős ellenállással találták szembe magukat. Vörös Viktória a hármas blokkot is átütötte, rajta kívül Szigeti Anna és Sztupovszki Anett is remekelt támadásban, nem csoda, hogy Lestár László, a Közgáz edzője időt kért (13:20).

Közelebb lopódzott a fővárosi együttes, de kalocsai szempontból a legjobbkor jött Dabis Ágnes ejtése! Rövid ideig úgy tűnt, hogy szorossá tudja tenni a hajrát a Közgáz (19:22), de Szigeti Anna sikeres ütésére hatványozottan igaz volt, hogy a legjobbkor jött! Lestár László még próbálkozott egy időkéréssel, de Sztupovszki a legvégén is megállíthatatlan volt. Bár egy blokkot kapott, a miheztartás végett az utolsó pontot is ő szerezte meg a teljesen megérdemelten egyenlítő alföldieknek (20:25, 1:1).

A HARMADIK SZETT


Remek labdamenetet és hazai pontot hozott a harmadik felvonás nyitánya. Tamás Dóra még egyszer beköszönt, Dénesi ászt nyitott (4:0), de aztán Sztupovszki Anett révén gyorsan elkezdte a felzárkózást a Kalocsa (4:2). Petrás nem hibázott, Sztupovszki igen, így már öt pont volt közte, Csötönyi Csenge szerencsés megmozdulása után már hat, és amikor Kováts Ágnes kikérte első idejét, már hét (9:2)! Ismét szinte minden bejött a házigazdának, remekül működött a nyitás, a fogadás, a támadás és a védekezés, valamint a mezőny, egyszóval tényleg szinte minden. Tamás Dóra nyitott egy újabb ászt (12:2), ezzel végképp elkedvetlenítette a kalocsaiakat.

Blokkban is könyörtelen volt a hazai csapat, így Lestár László pályára küldte a cserejátékosokat. A látogatók megint időt kértek, mert súlyos részkudarc volt kilátásban (17:3). A vége izgalmakat már nem tartogatott, szép megoldásokat annál inkább. Richter Zsófia kétszer is beköszönt a szélről, aztán Dénesi üttette Vitányi hátul, egy lábról! Minden bejött a hazaiaknak, igazi örömröplabda volt ez. Richter technikás ejtése, Petrás pontos vonalütése után Németh Nóra blokkjával ért véget a szett (25:8, 2:1).

A NEGYEDIK SZETT

Most a Kalocsa kezdte jól a játszmát, méghozzá a hazaiak hibáinak és Szőgyi Dóra ászértékű szervájának köszönhetően (0:3). Sztupovszki ismét belelendült, és Lestár László felemelte a hangját, mert Vörös Viktória remek egyes blokkja után felsejlett a második felvonás forgatókönyve! A Közgáz trénere időt kért (2:6), és a hatás nem is maradt el. Játékosain látszott az akarás, de az ellenfél előnyben volt, amit ezúttal is szigorúan őrzött. Újra nagy ütőpárbaj alakult ki Petrás Dalma, illetve Sztupovszki Anett és Vörös Viktória között. Utóbbi a blokkokban is jeleskedett (5:11). Minden úgy történt, ahogyan a második szettben!

Seres Szilvia sánca felzárkózási esélyt kínált a Közgáz számára (7:11), de Vörös ezúttal is blokkal válaszolt. Kisvártatva látótávolságba került a fővárosi együttes (10:13), és amikor Sztupovszki túlságosan kifordult egy ütésnél, már csak kettő volt a Kalocsa előnye. A vétkes gyorsan javított egy ejtéssel, majd Szabó Beatrix centerpontja következett hazai részről. Ebben az időszakban volt a legjobb, legélvezetesebb, legizgalmasabb a játék! Két pontnál nem tudott közelebb férkőzni a Közgáz, mert riválisa remekül tartotta magát. Mindkét együttes türelmes játékot mutatott, és Csötönyi Csenge ászértékű nyitásával megtört a jég, két ponton belülre került a házigazda, Kováts Ágnes azonnal időt is kért (16:17)!

Sztupovszki ütést rontott, ezzel egyenlítettek a fővárosiak (18:18), Csötönyi ejtésszerű ütésével pedig azonnal átvették a vezetést (19:18)! A végén Csötönyi lehetett volna a nyerőember, hiszen újra betalált, Kováts Ágnes kikérte második idejét is (21:19). Sztupovszki ejtése hibátlannak bizonyult, majd rossz labdakelezés miatt fújtak a bárók, és máris egyenlő volt az állás (21:21)! Egy nagy nehezen átküzdött labdát a plafonra ütöttek a kalocsaiak, de a másik oldalon Richter is rontott! Lestár László időt kért, és az izgalmak tényleg fokozhatatlanná voltak (22:22)! Csötönyi is hibázott, majd egy elképesztően fordulatos labdamenet végén Szigeti Anna ejtése ért pontot (22:24)! Igen ám, de Szigeti ütése ezután széles volt, Petrás Dalma pedig bebombázta a ziccert (24:24)! Vitányi Anna blokkolt középen, majd megint Szigeti ejtett (25:25)!

Petrás újfent odapörkölt, Szigeti pedig ejtett. Ezután Petrás is egy leheletfinom megoldással próbálkozott, sikeresen, és ez a másik oldalon Vörösnek is bejött (27:27)! A menteni igyekvő Sztupovszki kezéről kiment a labda, majd óriási mentések után Richter véget vetett a meccsnek (29:27, 3:1)! Nagyszerű mérkőzés volt, amely hol az egyik, hol a másik, hol mindkét csapatnak köszönhetően színvonalas, izgalmas, helyenként kifejezetten látványos, élvezetes röplabdát hozott! Hiába a Kalocsa az egyetlen csapat, amely eddig szettet tudott nyerni a Vasas junior ellen, és hiába szolgált rá ezúttal minimum egy pontra, a kulcsfontosságú szituációkban képtelen volt átlépni saját árnyékát. A Közgáz összeszedettebb, rendezettebb és pontosabb játékának köszönhetően megérdemelten nyert.

A MÉRKŐZÉS LEGJOBBJA

Nehéz a döntés, mert mindkét együttesben voltak bőven kiemelkedő teljesítmények. A kalocsaiaknál Sztupovszki Anettnek nagyon sokat köszönhet csapata, sokat vállalt, és keveset hibázott, bár a negyedik játszma végjátékában volt egy-két rontása kulcsfontosságú szituációkban. Vörös Viktória és Dabis Ágnes játéka is egyértelműen dicsérhető.
A hazaiaknál Csötönyi Csenge ritkán szólt, de akkor nagyot! Tamás Dóra is hasznos tagja volt együttesének. Petrás Dalma képességeihez, adottságaihoz és tehetségéhez méltóan jól játszott, és igazi vezére volt a fővárosiaknak, ő volt a győzelem egyik legfőbb letéteményese. A mérkőzés legjobbja pedig a feladó, Dénesi Brigitta volt, aki pontos labdákkal szolgálta ki társait, és pazarul irányított. Látszik, hogy jó játékos és jó csapatkapitány!

NB II, nők, Nyugati-csoport, alapszakasz, 6. forduló

Közgáz SC-DSK — Kalocsai SE 3:1 (15, —20, 8, 27)

Kinizsi utca, 50 néző. Játékvezetők: Árpás, Sík
Közgáz: Dénesi B. 2, Vitányi 7, Petrás 21, Csötönyi 12, Tamás D. 11, Horváth O. 2. Csere: Ruppl (liberó) 1, Szabó B. 3, Seres 2, Felméry, Németh N. 1, Richter 4, Gazsó. Edző: Lestár László
Kalocsa: Tóth V. 1, Szőgyi 2, Vörös V. 15, Sztupovszki 21, Szigeti 11, Dabis 3. Csere: Pajsán 1, Kovács P. 1. Edző: Kováts Ágnes

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:3, 15:8, 19:12, 23:15. 2. játszma: 6:8, 7:11, 9:15, 13:20, 18:22, 20:23. 3. játszma: 12:2, 17:3, 23:8. 4. játszma: 2:6, 9:13, 16:17, 19:18, 22:22, 24:24

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Lestár László:
— Nagyon hullámzó volt a teljesítményünk, és ahogy a röplabdában lenni szokott, egyszer az egekben, egyszer a pokolban voltunk. Az egyik játszmában szinte hibátlanul teljesítettünk, a másikban pedig érthetetlen hibákat vétettünk. Ez azért van, mert még mindig formálódik a társaság, ez látszik talán abból, hogy mindenki volt pályán, és úgy érzem, hogy amikor a cserék is fel tudtak nőni ahhoz a feladathoz, amiért beküldtem őket, akkor jól működött a csapatjáték. Ennek az az oka, hogy a keretnek több mint a fele kicserélődött az idény elején, sokan eltávoztak tőlünk, örömünkre NB I-es csapatokhoz. Szinte egészen elölről kellett kezdenünk a csapatépítést. Alakulgat... Ami örömteli, hogy a támadás-befejezésünk most már sokkal-sokkal változatosabb, mint régebben volt. Akkoriban eléggé törekedtünk arra, hogy biztosan megoldjuk, általában egy-egy emberen volt rajta a felelősség, most meg elég változatos az, amit csinálunk. Természetesen gratulálok a Kalocsának remek játékához!

Kováts Ágnes: — Mindennek megvan az oka! Vannak olyan lányok, akik sokat hibáztak, és nem edzenek velünk. Van olyan, aki egyáltalán nem tud edzeni, mert Kecskeméten jár iskolába. Egy-egy jobb szakasz után alábbhagy a figyelem, és utána már nem tudunk pontot szerezni. Ennek a hullámzásnak ez az oka. A végjáték nagyon küzdelmes volt, és ezúttal is tanulságos volt az, olyan apró technikai hibák csúsztak be, amelyeknek nem lett volna szabad megtörténnie, ez a figyelem rovására írandó. Voltak nagyon jó periódusok, de sáncban nagyot kellene javulnunk, és ezt már a korábbi meccseken is hiányoltam. Kevés pontot érő blokkunk volt, bár most nem szerváltunk rosszul, és akadtak pontot érő szervák is, de így is nagyon sok volt a nyitóhiba. A Közgáz sokkal fegyelmezettebben védekezett a hátsósorban. Ennek is megvan az oka, amikor NB I-ben voltunk tizenhárom évig, ott nem nagyon ütöttek hosszút, mindig előre kellett gyalogolni, és ez még benne van a lányokban. Meg kellene tanulnunk, hogy az alapvonalon kell védekeznünk! A sáncból lecsorgó labdákat is nagyon ügyesen játszotta meg a hazai csapat. A végére már kezdtünk összerázódni, de a legnagyobb problémánk, hogy nem tudom, hányadik meccsünk volt ez, de még mindig nem tudtunk kétszer ugyanúgy felállni. Most is hiányzott egy játékosunk a kezdőből, ez nagyon megnehezíti a dolgunkat. Nem tudunk összeszokni, mert nem edzünk együtt. Most zajlik a csapatépítés, és a keret zöme nagyon fiatal.

Címkék: közgáz röplabda kalocsa nb ii

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr513355974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása