Az augusztus 21-23. között rendezendő 15. Eötvös Kupán 24 lány és 16 fiúcsapat kezdi meg a küzdelmeket vasárnap, összesen tíz pályán. Balmazújvároson egy lány-, Budaörsön egy lány- és egy fiú-, Nagyváradon szintén egy lány- és egy fiú-, míg Debrecenben három lány- és két fiúcsoport mérkőzéseire kerül sor a nyitónapon.

A gazdasági válság egy kicsit módosította az eredeti elképzeléseket, hiszen több egzotikus válogatott is szeretett volna részt venni a versenyen, de az anyagi korlátok ezt lehetetlenné tették. Mindezek ellenére a rekordszámú nevezés és a résztvevők játékereje garantálja, hogy az idei versenyen is meg kell küzdeni a helyezésekért, és ismét csak a nagyon jó játékerőt képviselő együttesek juthatnak fel a dobogóra.

A lányoknál a tavalyi és tavalyelőtti bronzérmes Kikinda mindenképpen szeretne előrelépni, nem titkolt célja a tornagyőzelem. Valószínűleg ezen tervüket nem fogja tétlenül nézni a magyar serdülőválogatott, amely két csapattal próbál szerencsét a tornán. A BSE szintén meg szeretné mutatni a neves magyar klubcsapatok erejét. A nagybányai röplabdás képzés a sportág berkein belül méltán híres, így ők is a dobogót célozták meg. A kassaiak tavaly az ötödik helyen végeztek, céljuk nem is lehet más, mint az újabb előrelépés. A lengyel Gorlice először indul a tornán, de a lengyel röplabdázás erejét ismerve őket sem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg akkor, ha eszünkbe jut, hogy két éve több válogatottat maguk mögé utasítva dupla lengyel siker született.

A tavalyi nyolcadik fővárosi BRDSE is reménykedik, hogy minél előbb végez, és a házigazda Eötvös DSE is szeretné legalább a tavalyi hetedik helyét megőrizni. A nagyváradi Ghibu a csalódást okozó tavalyi kilencedik helyét szeretné feledtetni egy idei bravúrral. A vajdasági Palics a szabadkai Spartak vendégjátékosaival erősítette meg együttesét abban a reményben, hogy szép sikert arat. A görög Soufli, a társszervező Budaörs, illetve több magyar és román csapat is szeretné az elmúlt évi helyezését felülmúlni. Ezek a célkitűzések azért merészek, mert a torna színvonala folyamatosan emelkedik, újabb és újabb csapatok emelik a verseny rangját. Ezúttal az észak-amerikai New York VC színesíti a palettát, és vélhetően nem azért teszik meg a hatalmas távolságot kimondottan az Eötvös Kupa kedvéért, hogy a vert mezőnyben végezzenek. Feltűnően sok romániai csapat is szeretne szép eredményeket elérni, valószínűleg a Szatmárnémeti, a Temesvár és az Arad is számszerű célokkal érkezik a tornára.

Kelet-Európa legnagyobb röplabda utánpótlás versenyére sok hajdú-bihari együttes is kemény munkával készül. Balmazújvárost két együttes is edzőtáborozása helyszínéül választotta, a csoportházigazda Veres Péter Gimnáziumon kívül a szintén versenyhelyszínt adó Tóth Árpád Gimnázium gárdája is a gyógyvízéről is híres mezővárosban gyakorol. Debrecenben edz a Diószegi Sámuel Szakközépiskola és az Eötvös DSE. A rendező ezúttal három lánycsapatot indít, ők is augusztus elejétől napi két edzéssel készülnek a tornára.

A fiúknál az elmúlt éveknél erősebb és nagyobb a mezőny. Az elmúlt évi csapatok két kivételtől eltekintve mind visszatérnek idén is. A címvédő magyar ifjúsági-válogatott mellett a magyar serdülőválogatott is indul. Az ő presztízsversenyük önmagában is érdekes lehet, de nincs garancia arra, hogy ők fognak melegíteni az augusztus 23-án délután három órakor rendezendő döntőre. Görög, kínai, lengyel, román, szlovák, török és magyar együttesek próbálják őket ebben megakadályozni.

A hajdú-bihari csapatok közül kellemes meglepetést okozhat a debreceni Fazekas DSE, akik a diákolimpiákon már bizonyították, hogy eredményes játékra képesek.

A versennyel kapcsolatosan ismét lehet licitálni. Ezúttal egy röplabdás rajz várja leendő gazdáját.

A háromnapos versenyt 2011-ben is kísérőrendezvények színesítik. Augusztus 21-től a verseny végéig láthatóak a Tóth Árpád Gimnáziumban a tornához kapcsolódó rajzpályázat munkái. Hétfőn (22-én) este fél kilenctől a csapatok felvonulnak Debrecenben, a Nagytemplom előtt, a Kossuth téren. Az együttesek bemutatását megelőzi a Debrecen Big Band műsora. Szintén hétfőn, a felvonulás után a Hotel Kálvinban szakmai fórumra kerül sor. Ezt követi a hagyományos baráti beszélgetés.

Az idei Eötvös Kupa versenykiírása, a lebonyolítási rend, a licit részletei, régebbi tornák képei, eredményei és sok más információ tekinthető meg a torna hivatalos honlapján!

A mérkőzések helyszínei

  • Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen, Szombati István u. 12. (mindhárom nap)

  • Eötvös Utcai Általános Iskola, Debrecen, Eötvös u. 52. (vasárnap 14 órától)

  • Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen, Hatvan u. 44. (vasárnap 14 órától)

  • Budaörs Városi Sportcsarnok, Budaörs, Hársfa u. 6. (vasárnap 14 órától)

  • Veres Péter Gimnázium, Balmazújváros, Batthyány u. 1-7. (vasárnap 14 órától)

  • Onisifor Ghibu Líceum, Nagyvárad, Onisifor Ghibu u. 3. (vasárnap 14 órától)

  • Nagyváradi Sportiskola, Nagyvárad, Matei Basarab u. 4. (vasárnap 14 órától)

  • Oláh Gábor Utcai Csarnok, Debrecen, Oláh Gábor u. 5. (döntő, kedd 15 órától)

A belépés minden helyszínen ingyenes!

Kapcsolódó honlapok
Eötvös Kupa
Eötvös Kupa média-megjelenések
Az Eötvös Kupa története
Eötvös DSE
Hajdú-Bihar Megyei Röplabda Szövetség

Egy video a rendezvényről
A tavalyi női döntő Chile–Tunézia mérkőzés

A hunvolley.blog és az Eötvös Kupa
Hazánk egyik legjelentősebb röplabdás eseményéről a hunvolley.blog háromnapos, részletes, helyszíni beszámolóban tudósít! Ne feledjék: eredmények, események, meccsek, hírek, információk az Eötvös Kupáról először a hunvolley.blog-on!

Címkék: debrecen röplabda eötvös utánpótlás

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr353150424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása