Négy év után szerepel ismét magyar röplabdázó a világ legerősebb női bajnoksága, az olasz A1 Liga elődöntőjében! Horváth Dóra együttese, az Asystel Novara a legjobb nyolc között 2:1-es összesítéssel búcsúztatta a címvédő Scavolini Pesaro csapatát, a rájátszás következő körében pedig a Norda Foppapedretti Bergamóval találkozik.

Az Asystel Novara nagy bravúrt hajtott végre, amikor 3:1-re nyert a negyeddöntő első összecsapásán a tavalyi bajnok Scavolini Pesaro otthonában. A magyar játékos 23 pontjával (+14) a mezőny legeredményesebb és leghasznosabb tagja volt. 42 akcióból húsz pontot ütött (48%), nyitott egy ászt és blokkolt kettőt. Mindemellett 33 nyitást kellett fogadnia (45% tökéletes). Statisztika itt! Képgaléria itt!

Igen ám, de az együttes egyik kulcsembere, a horvát Katarina Barun megsérült, ezért a hazai második meccsen a szerb Ivana Nesovic játszott helyette, és a Novara 3:1-re kikapott. Horváth Dóra csapata legeredményesebbjeként és leghasznosabbjaként 18 pontot szerzett (+11). 44 ütéséből 15 pont született (34%), és megint nyitott egy ászt és sáncolt kettőt. 29 szervát kellett megszelídítenie (38% tökéletes). Statisztika itt. Képgaléria itt.

A továbbjutásról a harmadik mérkőzés döntött, amelyet ismét a Pesaro otthonában játszottak. Ezúttal a 22 éves Gilda Lombardo szerepelt Barun helyett a Novarában, és a csapat 3:2-re győzött, két óra húsz perc alatt! A magyar játékos húsz ponttal zárt (+12), 43 próbálkozásából húsz pont született (47%), 15 nyitásfogadásából 40% volt tökéletes. Érdekesség, hogy a két csapat statisztikai mutatói szinte minden adatban teljesen megegyeznek. Statisztika itt! Képgaléria itt! Horváth Dóra együttese sikérnek értékét növeli, hogy a címvédő Pesaro horvát játékosa, Senna Usic extraklasszis teljesítménnyel rukkolt elő! 26 pont (+22), 43 ütésből 24 pont (56%), ráadásul 31 nyitásfogadás 58% tökéletes, és két ászszerva! Rajta kívül egyébként a holland Manon Flier, valamint Elisa Manzano és Francesca Ferretti tartozik Paolo Tofoli edző együttesének legismertebb tagjai közé.

Az elődöntőben a Novara a hétszeres bajnok, ötszörös Olasz Kupa-győztes, ötszörös Olasz Szuperkupa-győztes, hétszeres Bajnokok Ligája-győztes Norda Foppapedretti Bergamóval találkozik, amely a nyolc között a Despar Perugiát búcsúztatta. Bergamóban röplabdázik többek között Francesca Piccinini, Serena Ortolani, Eleonora Lo Bianco és a román Iuliana Nucu is. A párharc első meccsét szerdán 20 óra 30 perctől rendezik. A másik ágon MC-Carnaghi Villa Cortese – Yamamay Busto Arsizio párharcot rendeznek.

Stefania Sansonna, az Asystel Novara liberója nem csak a játékával hívja fel magára a figyelmet! Kattintson ide!

Francesca Piccinini – Horváth Dóra csata

Az alapszakaszban értelemszerűen kétszer találkoztak egymással a csapatok, a Bergamo hazai pályán 3:0-ra nyert január 30-án, a kilencedik fordulóban. A mezőny legeredményesebbje akkor 14 ponttal, holtversenyben két játékos lett: Francesca Piccinini és Horváth Dóra! Nem egészen egy hónapja, április 23-án, a huszadik fordulóban, a Novara otthonában is a Bergamo nyert, méghozzá 3:1-re. Piccinini ekkor csak csereként állt be, a legeredményesebbnek a 21 éves bolgár Elitsa Vasziljeva bizonyult 15 ponttal (65% támadóhatékonyság), Horváth 12 alkalommal volt eredményes.

Az Olasz Kupában is összeakadt a két együttes! A negyeddöntő első meccsén, március 9-én a Novara hazai környezetben 3:1-re győzött! Horváth Dóra húsz pontjával együttese legeredményesebbje volt, a mezőny legjobbja Piccinini volt 23 ponttal (+14). A március 23-án rendezett visszavágón a Bergamo odahaza 3:0-ra nyert, a magyar játékos 11 pontot ütött, a mezőny legeredményesebbje Serena Ortolani volt 14 ponttal.

A dicső múlt

Nem sok magyar női röplabdázónak adatott meg karrierje során, hogy az olasz élvonalban, a világ legjobbjai között szerepelhessen. 1985-ben Szalayné Sebők Éva aranyérmet nyert! Csapata, az Olimpia Teodora Ravenna a döntő mindkét meccsén 3:2-re nyert a Reggio Emilia ellen. Ugyanebben a szezonban a XX. század legjobb magyar röplabdázója BEK-ezüstérmes lett, miután az itáliaiak a döntőben kikaptak a szovjet ADK Alma-Ata együttesétől.

Fantasztikusan kezdődött tehát a magyarok olaszországi kalandja, és úgy is folytatódott, hiszen 1992-ben Fekete Krisztina nyert bajnoki aranyat a Calia Matera színeiben, a döntőben a Ravennát legyőzve! A nemzetközi porondon is hódított a csapat, hiszen megnyerte a CEV Kupát. Fekete 1998-ban, a Cemar Rubiera színeiben is bajnoki elődöntős volt, de a párharcot 2:0-ra a Cermagica Reggio Emilia nyerte.

1999-ben ott volt a Medinex Reggio Calabria csapatában Fésüs Erzsébet és Nagy Mariann. A negyeddöntőben Voith Ildikó és Domokos Virág csapata, a Latte Lucano Matera ellen jutottak tovább. A bajnoki döntőig meneteltek, ott 3:2-es összesítéssel a Foppapedretti Bergamo bizonyult jobbnak.

2000-ben a Latte Lucano Matera a nyolc között kiesett, de a Medinex Reggio Calabria, Fésüs Erzsébet csapata ismét finálét játszott, ezúttal a Modena ellen kapott ki 3:2-re összesítésben. Időutazásunk következő állomása 2004, ekkor Nagy Mariann együttese, a MonteSchiavo Banca Marche Jesi bejutott az elődöntőbe, de ott 3:0-s összesítéssel alulmaradt a Radio 105 Foppapedretti Bergamo ellen. Igaz, Nagy ekkor már nem játszott az élvonalbeli csapatnak, mert decemberben átigazolt az A2-es Gelati Gelma Seap Aragonához.

2007-ben Filipovics Anita együttese a Sant’Orsola Asystel Novara menetelt az elődöntőig, de ott 3:2-re a későbbi győztes Despar Perugia nyerte a párharcot. Tavaly a Cgf Recycle Florens Castellana Grotte Nagy Mariannal a fedélzetén nem került be a nyolc közé, mert rájátszás első körében pont a Novara búcsúztatta 2:0-val. Olaszországban légióskodott még Kiss Katalin és Czakó Mária is, de ők nem jutottak el a bajnoki elődöntőig.

 

Címkék: olasz olaszország röplabda bergamo pesaro novara horváth dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr822910681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása