A Fino-Kaposvár 3:1-re győzött a Dunaferr SE ellen a férfi Magyar Kupa-döntőjében, Debrecenben. Az előzetesen esélytelennek tartott dunaújvárosiak elképesztően nagyot küzdöttek, de a harmadik szett végjátékában nem tudtak élni az óriási lehetőséggel. Képek és videók itt!

A kaposváriak a névadó főtámogatójuk egyik termékét, egy-egy doboz tejet adtak ajándékba ellenfelüknek a meccs előtt. A dunaújvárosiak nem itták meg, ezért nem kaptak hasmenést, mégis nagyon rosszul kezdtek (2:7). A Kaposvár az első pillanattól kezdte irányította a játékot, Ruffing Péter cserélt, Hatvany Attila helyett Dávid Csanád állt be. Amikor elkezdett zárkózni a Dunaferr, Bokor Elek ütést rontott. Voltak hosszú, izgalmas labdamenetek, de az újvárosiak támadóhatékonysága nem volt megfelelő, ezért nem csökkent a különbség (11:6).

Hamarosan megint faragott két pontot a hátrányából a Dunaferr, de egy nyitásrontással véget ért a jó sorozat. A forgatókönyv a folytatásban megint a korábbiakhoz hasonlóan alakult, elhúzott a somogyi együttes, majd visszazárkóztak az újvárosiak, a címvédő időt kért. Jól mezőnyözött és egyre eredményesebben támadott a Dunaferr (15:13), amely a második technikai szünet után Dávid Csanád ütésével és Tóth András blokkjával egyenlített, a somogyiak kikérték második idejüket is (16:16)! Továbbra is kiválóan sáncolt és mezőnyözött az Újváros, csak a támadási hatékonysággal voltak néha problémák. Tartotta a döntetlent a Dunaferr, aztán Lukács Attila pontjával a vezetést is átvette (17:18)!

Cserélt a Kaposvár, Németh Ferencet váltotta Schulcz István, ez már a tavalyi kupadöntőben is bevált. Ezúttal egy hosszú ütéssel kezdett a játékos, majd Kaszap Tamás helyére érkezett ifj. Laszczik Iván feladóposztra (18:21). Bokor Elek pontjával továbbra is hárommal vezetett a Dunaferr a hajrában (19:22), de Schulcz ütésével feljött egyre a Kaposvár, Ruffing Péter időt kért (21:22). Szabó Balázs ejtett, több ragyogó mezőnyvédekezés után Dávid Csanád ütött (21:24), játszmalabdához jutott a Dunaferr! A pályára visszatérő Kaszap Tamás hálónyitásával megnyerte az első szettet az újvárosi együttes (22:25, 0:1)!

A Kaposvár edzője, Kántor Sándor már az első szett végén elkezdett melegíteni, a második periódus pedig már az ő aktív közreműködésével kezdődött. Jól rajtolt együttese (2:0), de hamar egyenlített az ellenfél (2:2). Továbbra is rendkívül lelkesen, erőn felül játszottak az újvárosiak, de sok támadást elhibáztak, ezért a somogyi együttes elhúzott (8:4). Schulcz nyitott egy ászértékűt, Ruffing Péter időt kért, mert stabilizálni kellett csapata nyitásfogadását. Minden összejött a címvédőnek, a Dunaferr viszont ebben az időszakban csak küszködött (11:4). Cserékkel próbálkozott Ruffing mester, közben a különbség nem nőtt tovább, sőt négy pontra csökkent, így a Kaposvár időt kért (15:11).

A második technikait követően megint a somogyiak pillanatai következtek, jól nyitottak és blokkoltak, határozott akciókat vezettek. Schulcz ászt nyitott, a következő labdamenetben a labda tisztán hozzáért a plafonon lévő eredményjelzőhöz, de a játékvezetők nem fújtak! Ruffing Péter harmadik időkéréssel próbálkozott, a bírók ekkor sem szankcionáltak. A legvégén Kaszap Tamás blokkolta Bokor Elek ütését, ezzel véget ért a második szett (25:17, 1:1).

Szombathy Andrásnak kétszer is gratuláltak a szünetekben, hiszen egyrészt az Eötvös utcai Általános Iskola igazgatója volt a Guinness-rekord kísérlet főszervezője, másrészt az oktatási intézmény számos tanulóját aktivizálta, és kicsábította a kupadöntőre, a lelátóra.

Szabó Balázs ászértékűt nyitott a kaposvári liberóra, Dömötör Lajosra (1:2), és Bokor Elek ütésével a folytatásban növelte előnyét a Dunaferr. A címvédő időt kért (2:5). Schulcz fontos pontjaival és egy vonalbírói vaksággal átvette a vezetést a somogyi csapat, amely a technikai után már kettővel jobban állt (9:7), de a Dunaferr gyorsan egyenlített (9:9). Látványos, küzdelmes és izgalmas volt a játék. Tóth András, a Dunaferr feladója összefutott csapattársával, Bokor Elekkel, a földre huppant, a bokáját fájlalta, de folytatni tudta a játékot. Ragyogó megoldásokkal átvette a vezetést a dunaújvárosi együttes (13:14), de a címvédő a második technikainál megint jobban állt (16:15).

A kötelező játékmegszakítás után visszavette a vezetést a Dunaferr (16:17), sőt Tóth András ászértékűt nyitott Kántorra (17:19)! Szabó Balázs is betalált (19:21), aztán Tomanóczy blokkolt! Hatvany Attila nagyon fontos helyzetben ütést rontott, Bagics Balázs betalált, Ruffing Péter időt kért (21:22). Dávid Csanád ejtett, Kántor blokkolta Bokor Eleket (22:23). Tomanóczy ütése széles és hosszú is volt, egyenlített a Kaposvár, a Dunaferr időt kért (23:23). Dávid Csanád bebombázta, a címvédő is időt kért (23:24).

Kétszer is az újvárosiak kezében volt a labda a szett megnyeréséhez, de Schulcz szerzett pontot, aztán jött Tomanóczy (24:25)! Kántor szépen megoldott egy rossz labdát, aztán elment nyitni, és szervált egy hálóról lecsorgó ászt! Mint a mesében (26:25). Bokor Elek ütött, nem ért véget a szett! Kaszap blokkolt, ekkor már a somogyiaknak állt a zászló, de Nagy József nyitása hosszú volt. Schulcz bombázott, aztán Szabó Alpár blokkjába beleakadt a labda, így ezt a drámai végjátékot a somogyiak nyerték (29:27, 2:1).

Az újvárosiak csak maguknak köszönhetik, hogy nem ők győztek a harmadik szettben, hiszen számos alkalommal a kezükben volt a labda a részsikerhez.

Néhány perccel a fantasztikus végjátékot követően meglepően hangulattalanul kezdődött a negyedik rész. Ellépett a Dunaferr (0:2), de gyorsan fordított a Kaposvár (3:2). Nem adták fel az újvárosiak, elképesztően küzdöttek, hajtottak, és Dávid Csanád irgalmatlan sáncával megint ők léptek el (3:6). „Az öregről jót, vagy semmit.” Akinek kell, az érti... A Dunaferr a technikainál is hárommal ment (5:8), majd nyitáshibák következtek itt is, ott is. Szabó Balázs blokkolt, ekkor már néggyel vezettek az újvárosiak (8:12), de hamarosan időkérésre kényszerültek (10:12). Bagics ászértékű nyitásával egyenlített, Schulcz ütésével pedig már vezetett a Kaposvár (14:13).

Dávid Csanád két pontjával megint a Dunaújváros állt jobban, következett a második technikai (14:16). Nagy József jó megoldása előbb somogyi egyenlítést jelentett (16:16), majd blokkolt is egyet, ezzel már vezetett csapata (19:18), a Dunaferr időt kért. Újra felzárkóztak az újvárosiak, újra időt kért a címvédő (21:20). Hatvany Attila is betalált (22:21), de a legvégén már csak kaposvári pontok születtek, Szabó Alpár blokkja pedig lezárta a rendkívül izgalmas, fordulatos, és jó színvonalú meccset (25:21, 3:1)!

Hősies küzdelemben maradt alul a Dunaferr, amelynek minden játékosa előtt le a kalappal, óriásit küzdöttek, de a Kaposvár nagyobb rutinja eldöntötte a kulcsfontosságú harmadik szett végjátékát. Érdekes volt látni, hogy a lefújás után a vesztes csapat tagjai jártak nagyobb örömtáncot. Kántor Sándor beállása megint tartást adott együttesének, furcsa, hogy a címvédő nélküle nem boldogult a Kecskeméttel és a Dunaferr-rel sem. A nyerőember ezúttal ifj. Schulcz István volt.

Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, Debrecen

Döntő

Fino-Kaposvár – Dunaferr SE 3:1 (–22, 17, 27, 21)
Főnix Csarnok, 500 néző. Játékvezetők: Mezőffy, Hóbor
Kaposvár: Nagy J. 11, Hoboth Á. 1, Kaszap 4, Bagics Balázs 9, Csoma 4, Németh F. 4. Csere: Dömötör, Deák (liberók), Schulcz 23, ifj. Laszczik I., Kántor 12, Szabó A. 2. Játékos-edző: Kántor Sándor
Dunaferr: Tóth A. 4, Lukács A. 5, Bokor E. 11, Tomanóczy 8, Hatvany A. 2, Szabó B. 5. Csere: Pápai (liberó), Dávid Cs. 15, Johansson, Szücs Á. Edző: Ruffing Péter 

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:3, 15:10, 16:16, 17:18, 19:22, 21:23. 2. játszma: 8:4, 15:11, 21:14. 3. játszma: 8:7, 13:14, 17:19, 19:22, 23:23, 27:27. 4. játszma: 5:8, 13:13, 19:18, 22:21

A 3. helyért

Szolnoki Főiskola RK-SI – Kalo-Méh-Kecskeméti SE 1:3 (–17, –19, 23, –22)
Főnix Csarnok, 50 néző. Játékvezetők: Mezei, Bátkai-Katona
Szolnok: Bede 4, Tarjányi 12, Rása A. 9, Bodonyi 14, Kovács S. 13, Csépke 9. Csere: Gulyás F. (liberó), Szöllősi 1, Rása G. 1. Edző: Juhász György
Kecskemét: Bokor G. 11, Tóth I G. 5, Csala 18, Dorcsák 11, Rapi 5, Farkas P. 23. Csere: Szabó T. (liberó), Tóth II G., Hatvany Zs., Erki. Edző: Karagics Mátyás

Az első játszma szorosabb kezdését követően a szett közepére állandósult az öt-hatpontos kecskeméti előny. Csala Bernát remekül játszott, Bokor Gábor pedig sáncban jeleskedett a hálónál. Ennek köszönhetően a szolnoki akciók zöme elakadt a kecskeméti blokkon, a játszmagyőzelmet Dorcsák Lajos ütése nyomán szerezte meg az alföldi együttes.

A második játékrész forgatókönyve az előzőhöz hasonló volt, lelkesen küzdött a Szolnok, az eredmény szorosnak tűnt, de amikor kellett, akkor odatették magukat a kecskemétiek, és hozták a következő szettet is (2:0). A harmadik etap második technikai szünete előtt három ponttal, később már 20:14-re is vezettek a szolnokiak, Karagics Mátyás edző cserékkel próbálta újraéleszteni a tüzet játékosaiban, ez sikerült is, hiszen csapata feljött 20:19-re. Ám hiába volt a bravúros felkapaszkodás, a Szolnok megnyerte a játszmát (2:1).

A negyedik játékrész az első kettőt formázta, végig néhánypontnyi előnyben röplabdázott a Kecskemét, amely gyors pontokkal haladt a végső siker felé. Váratlanul szoros lett a vége, de egyetlen egységnyi előnye maradt a Kecskemétnek, Karagics időt is kért, ami megnyugtatta a csapatát, amely végül hozta a kötelezőt, és megszerezte a bronzérmet a Magyar Kupában (3:1).

Karagics Mátyás, a Kecskemét edzője: – Tipikus bronzmeccs volt, amire sajnos nem tudtunk rendesen felpörögni. A Szolnok rendkívül lelkesen és szimpatikusan játszott, gratulálok nekik. Mi hoztuk, amit kellett, de rengeteg a sérültünk, ennél most nem tudtunk jobb teljesítményt nyújtani. Ezután a bajnokságra koncentrálunk.

Köszönöm a háromnapos segítséget, például az önfeláldozó strigulázást barátaimnak!

(forrás: baon.hu) 

Címkék: dunaújváros kaposvár röplabda magyar kupa dunaferr

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr142732236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robert Kása 2011.03.11. 23:57:47

Gratulálok a Kaposvárnak a győzelemhez, a Dunaferrnek a szép játékhoz, és a Kecskemétnek a bronzéremhez!

Hozzászólásom azért ezen a helyen teszem meg, mert az "Aludni is tilos?!" blogbejegyzés kommentjei jelenleg zárolva vannak.
Talán túl kényes a téma a röplabdaszövetség vezetői számára??

Aki ismeri a történetet, jól tudja, hogy ezekben a pillanatokban indulnak haza a Magyar Kupa négyes döntő résztvevői, közöttük azokkal a fiatalokkal, akik szombaton reggel!!!! már újabb erőpróba előtt állnak a junior bajnokság rájátszásában.
Más csapatok nevében nem nyilatkozhatom, de a kecskeméti fiatalok hajnali 3 óra előtt biztosan nem kerülnek ágyba, és reggel 8 órakor már utaznak Csepelre lejátszani a mérkőzéseiket.

Minden előzmény ismeretében számomra a legelképesztőbb a történetben az, hogy miután hatalmas csatában a Kecskemét alulmaradt a Kaposvárral szemben, a bronzmérkőzés számukra már kora délután befejeződött.
Karagics Mátyás edző kérése ellenére a Röplabda Szövetség nem engedélyezte, hogy a kecskeméti fiatalok korábban hazautazhassanak.

Bizonyára az este 23:00 körül megtörtént eredményhirdetésen a legfontosabb szereplők pont ezek a junior játékosok voltak.
Egész egyszerűen nem értem, hogy a Szövetség hozzáállása hogy lehet ennyire abszurd és rugalmatlan.

Csak bízni tudok abban, hogy minden érintett fiatal játékos - legyen az bármely csapat tagja - pár órás pihenés után sérülés nélkül megússza a holnapi napot.

Sok sikert mindenkinek, Hajrá Kecskemét!

Kása Róbert
süti beállítások módosítása