Veres Péter orosz csapata, a Dinamo Moszkva óriási bravúrt hajtott végre, hiszen 3:1-re nyert idegenben, az olasz bajnok Bre Banca Lannutti Cuneo otthonában a Bajnokok Ligája rájátszásában, a második forduló első mérkőzésén. A magyar játékos a mezőny legeredményesebbjeként húsz pontot szerzett!

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

Nagyon nehéz meccs elé nézett a moszkvai együttes, hiszen vendéglátója, a Cuneo a regnáló olasz bajnok, Olasz Kupa-győztes és Olasz Szuperkupa-címvédő, tehát minden sorozatban uralkodó, ahol egy meccsen kell megverni az egyébként Bajnokok Ligája-aranyérmes és klubvilágbajnok Trentino csapatát.

A várakozásoknak megfelelően elsöprő lendülettel kezdtek az itáliaiak, Simone Parodi blokkolt, a belga Wout Wijsmans pedig nyitott egy ászértékűt, majd egy ászt is (3:0). Veres hamarosan elkezdte termelni a pontokat, a másik oldalon viszont Nikola Grbic elkezdte variálni a játékot, az oroszok meg csak kapkodták a fejüket. Parodi is bevarázsolt egy ászt (7:3), Kazakov blokkolt, a bolgár Nikolov pedig ütött (8:5). A rémes kezdés után Kazakov blokkjával egy pontra zárkózott a Dinamo (8:7), Veres pedig rátolta Wijsmans kezére a labdát (10:9). A nevelőegyesülete ellen játszó orosz Alekszander Volkov ászt nyitott, de a brazil világbajnok Dante visszaállította az egypontos különbséget (11:10). Aztán amikor Parodi lekapta blokkban Dante hátsósoros labdáját, időt kért Jurij Cserednyik, a moszkvaiak edzője (14:10).

Parodit háromtagú sánccal állították meg az oroszok, de Luigi Mastrangelo centerezése ellen tehetetlenek voltak (16:12). Jakovlev és Dante jóvoltából ismét közelebb került az olasz bajnokhoz a Dinamo, ráadásul Alberto Giuliani edző időkérése után Pavel Kruglov egy ásznyitással egyenlített (16:16). Nikolov az egyes blokkal szemben nem hibázott, majd ismételt, aztán Wijsmans blokkolt, megint a Cuneo állt jobban (19:17). Jakovlev a hármas blokkba bombázott, a Dinamo mestere kikérte második idejét (20:17). Innen megint feltámadt a vendégcsapat, Jakovlev nagy nehezen értékesített egy támadást, majd Kazakov pontja után Veres jól oldott meg egy nehéz helyzetet. Egy ásznyitással a Dinamo átvette a vezetést a hajrában (20:21), de itt mintha elvágták volna, az orosz csapat hiába került nyerő helyzetbe, ebben a szettben már nem szerzett több pontot. Kazakov nyitást rontott, Nikolov sáncolta Verest, Wijsmans ászértékű szervája után Volkov egyszemélyes blokkja állta útját Veres ütésének, a legvégén pedig Parodi behegyezett egy akciót (25:21, 1:0).

A második etapban Parodi szerzett vezetést, Veres egyenlített, majd Jakovlev blokkolt (1:2). A Dinamo az első technikainál, majd azt követően Dante blokkja után is kettővel vezetett (7:9), de amikor Wijsmans ütése a vonalon kívülre pattant Jakovlev blokkjáról, már a Cuneo tartott előrébb (10:9). Egy nagyon hosszú labdamenet végén Veres blokkolt, aki hamarosan megint egyenlítéshez segítette együttesét (12:12). Nagy olasz mentések és Veres hátsósoros támadása után vezettek a hazaiak (14:13), de Dmitrij Scserbinyin ásznyitásával és Jakovlev ütésével a moszkvaiak átvették a vezetést (15:16). A magyar röplabdázó megint betalált, ezért az olaszok időt kértek (17:18). Veres blokkolta Wijsmans ütését, aztán a belga javított (19:19). Elképesztően bravúros orosz védekezés után Dante duplázott, a házigazda időt kért (20:22). A feladó, Grankin jó érzékkel telibe szerválta a hálótartó oszlopot, de Veres egy újabb remekül kivitelezett hátsósoros ütéssel visszaállította a kétpontos különbséget (21:23). A legvégén újra Veres, majd Jakovlev volt eredményes, ezzel összesítésben egyenlített a Dinamo (22:25, 1:1).

Szoros állás jellemezte a harmadik felvonás elejét, Parodi ütésével lett 3:3. Amikor Nikola Grbic előbb hasra vetődve mentett, majd felpattant, és a visszakapott labdát vérbeli ütőjátékosokat meghazudtoló módon beverte, mindenkinek elállt a szava (7:5). Hiába a nagy bravúr, hiszen Wijsmans out ütése nyomán egyenlített a Dinamo (7:7), majd Nikolov pontját követően jöhetett az első technikai (8:7). Veres mentése után Dante szerzett pontot, majd a magyar röplabdázó következett (8:10). Jakovlev duplázott, közte Veres szervát rontott (11:13). Parodi próbálkozott sikerrel, de az oroszok megint egy duplával válaszoltak, Kazakov és Veres ütött védhetetlenül, Giuliani mester idő kért (12:15). A második technikai után Wijsmans ásznyitásával feljött a Cuneo, ekkor már a másik edző, Cserednyik kért időt (15:16).

Megint nőtt a differencia, hiszen Scserbinyin blokkolt, Veres bombája pedig kipattant a hazai sáncról, az itáliaiak kikérték második idejüket is (16:19). Nagy csata, óriási taktikai harc dúlt a pályán! Mindkét feladó szervát rontott, majd Veres blokkolt elemi erővel, de a játékvezető a pontot a hazai csapatnak adta. Hogy miért, arra többszöri lassítás után sem jöttünk rá. Valószínűleg azért, mert csak! Mert a Cuneo van otthon! 20:24 helyett 21:23! Nem mindegy, ugye?! Nagyon nem mindegy! Az igazság ezúttal is győzedelmeskedett, Wijsmans elrontotta a nyitást, majd az olaszok összekavarodtak, mert a cserefeladó, a francia Bertrand Carletti nem cserélt vissza a center Mastrangelóval. Volkov nyitása után Veres Péter nagyszerű ütése zárta le a szettet, amelyet a Dinamo nyert meg, úgyhogy összetettben már vezetett (22:25, 1:2).

A magyar játékos blokkolt Nikolov ellen a negyedik rész legelején, Jakovlev pedig egyes blokknál kopogtatott (1:2). Wijsmans ütésével fordított a Cuneo (3:2), majd erőteljes ütésváltások után Mastrangelo blokkolta Dantét (6:5). Ebben az időszakban elég sok nyitást elrontottak az olaszok, mégis kettővel vezettek, miután Grbic sáncolt Jakovlevvel szemben (8:6). Nekilódult, s ambiciózusabban játszott a Cuneo, mint korábban, de a rendkívül céltudatos, pontos moszkvaiak Kazakov ászértékű nyitásával egyenlítettek (9:9). Dante a hátsósorból ejtett, majd Jakovlev ütése és ászértékű nyitása következett (10:12). Volkov szervált egy ászt Veres Péterre, aztán megint őt kínálta meg, de a magyar visszakapta és bebombázta az elpattanó fogadást, végül nyitást rontott (13:13). Grankin blokkja a legjobbkor jött, Veres a hátsósorból megint eredményes volt, aztán szóváltásba keveredett az olaszokkal.

Dante a második kötelező pihenő előtt és után is szerzett egy pontot, majd a házigazda időkérését követően Veres következett (16:18). Egy pillanattal később már a Dinamo kért időt, de Volkov centerpontjával egyenlített az olasz bajnok (18:18). Jakovlev és Veres tartotta a lelket a Dinamóban, a magyar ráadásul jól is nyitott, így a Scserbinyin, Dante kettős szépen blokkolhatott, a házigazda megint időt kért (19:21). Mastrangelo centerből szaggatott, Grbic blokkolt (21:21), de Nikolov nyitása rossz volt! Hosszú labdamenet végén Jakovlev nyakába borultak a társak, aztán egy újabb lélegzetelállító ütésváltás végén Parodi volt eredményes, a Dinamo időt kért (22:23). Elképesztő izgalmak közepette Jakovlev beütötte, Nikolov viszont elrontotta az utolsó támadást, így az oroszok 3:1-re nyertek idegenben (22:25)!

Nikola Grbic továbbra is a világ egyik legjobb feladója, ezúttal is jól irányított, más kérdés, hogy a társai nem könnyítették meg a dolgát. Az orosz Grankin is kiválóan passzolt, látszik, hogy Veressel tökéletes összhangban van. A Cuneo együttesében Parodi statisztikája nagyon imponáló, a belga Wijsmans viszont a négy ásznyitásán kívül nem nagyon vitézkedett, mint ahogy a bolgár Nikolov sem erről a meccsről fog mesélni évtizedek múlva a nagy családi összejöveteleken. A meccset nézve úgy tűnt, hogy a Dinamóból magasan kiemelkedett Veres Péter, de a statisztikát böngészve kiderül, hogy Jakovlev és Dante is jól teljesített. Számunkra persze akkor is a magyar játékos a király, ennyi elfogultság bőven belefér, nem?!!

Érdekesség, hogy a rájátszás első körében a Cuneo idegenben is legyőzte a szintén orosz Belgorod együttesét, tehát a moszkvaiaknak jó lesz vigyázniuk a visszavágón!

Bajnokok Ligája, férfiak, rájátszás, 2. forduló, 1. mérkőzés

Bre Bance Lannutti Cuneo (olasz) – Dinamo Moszkva (orosz) 1:3 (21, –22, –22, –22)
Cuneo, 4500 néző. Játékvezetők: Ivanov (bolgár), Hudik (cseh)
Cuneo: Wijsmans, Volkov, Nikolov, Parodi, Mastrangelo, N. Grbic. Csere: Henno (liberó), Peda, Patriarca, Carletti. Edző: Alberto Giuliani
Dinamo: Dante, Kazakov, Jakovlev, Veres, Scserbinyin, Grankin. Csere: Sztyepanjan (liberó), Kruglov, Kornyejev. Edző: Jurij Cserednyik

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:5, 16:12, 21:21. 2. játszma: 6:8, 15:16, 20:22. 3. játszma: 8:7, 13:16, 16:19, 21:23. 4. játszma: 8:6, 14:14, 18:19, 21:23

ÉRTÉKELÉSEK

Alberto Giuliani, a Cuneo edzője: – A Dinamo nagyon jól játszott, főleg védekezésben nyújtott kiváló teljesítményt, de azt hiszem, az igazi különbség az ellentámadásokban volt.
Dante Amaral, a Dinamo Moszkva játékosa: – Mivel az olaszok egyre kevésbé nyitottak erősen és veszélyesen, elkezdtük kombinatívabban támadni, és a védelmünk is jobban működött, ennek köszönhető a győzelmünk. Az aranyjátszma-szabály miatt nagyon nehéz dolgunk lesz Moszkvában.

Címkék: olasz orosz bajnokok ligája moszkva röplabda veres dinamo cuneo

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr942706114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása