Magyar szempontból meglehetősen rosszul sikerült a szerdai nap a férfi Bajnokok Ligája hatodik, utolsó fordulójában. Egyedül a CEV Kupa-részvételt kiharcoló olasz Sisley Treviso játékosa, a 21. születésnapját éppen ma, csütörtökön ünneplő Szabó Dávid örülhetett.

A D-csoportban Geiger András, Nagy Péter és Németh Szabolcs együttese, a román bajnok Remat Zalau 3:0-ra kikapott a klubvilágbajnoki ezüstérmes lengyel PGE Skra Belchatow otthonában, 11200 néző előtt! A csapatban ezen a meccsen mutatkozott be az új igazolás, a brazil feladó, Margarido helyére szerződtetett 33 éves amerikai Christopher Seiffert, aki legutóbb a szintén a katari Dohában rendezett klubvilágbajnokságon is szereplő amerikai Paul Mitchell együttesében röplabdázott. Korábban három évig a török Bozkurt csapatában játszott, amerikai egyetemi csapatával pedig bajnokságot nyert hazájában. „Mindig nehéz megszokni egy új feladót – mondta a meccs után Geiger András, a Zalau csapatkapitánya. – Őszintén bevallom, meglepett, hogy Chris kezdett, de megpróbáltunk a legjobb tudásunk szerint játszani. Mondtam a többieknek, hogy ez az a meccs, amelynek minden percét élveznünk kell, és voltak pillanatok, amikor már igazán jól játszottunk. Csak azét vagyok csalódott, mert a második szettben a lengyelek jelentős különbséggel tudtak nyerni.”

Mariusz Wlazly, a Belchatow csapatkapitánya örömét fejezte ki a győzelem és a csoportelsőség miatt, és hozzátette, mindig nagyon nehéz koncentrálni az ilyen mérkőzéseken. „Szeretnénk köszönetet mondani a rajongóinknak – kezdte Jacek Nawrocki, a lengyelek mestere. – Annak ellenére, hogy már korábban eldőlt a továbbjutásunk, megint megtelt a csarnok! Elképesztő hangulat volt.” A románok edzője, Mircea Dudas szerint a hazaiak ismét bizonyították, hogy az övék az egyik legjobb csapat a világon. „Mindig jó érzés ilyen környezetben, ilyen közönség előtt röplabdázni – folytatta a tréner. – Ezzel lezárult a nemzetközi szereplésünk, most már csak a hazai bajnokságra kell összpontosítanunk.”

Ez volt az utolsó meccse Vincent Debarre francia játékvezetőnek, akit hangos tapssal köszöntött a közönség Lodzban. Érdekesség, hogy a meccs legeredményesebbje a vesztes csapat magyar játékosa, Nagy Péter volt 16 ponttal. Geiger András négy, Németh Szabolcs ét pontot szerzett. A csoport másik meccsén az olasz Trentino elszenvedte szezonbeli második vereségét. A címvédő a német Friedrichshafen otthonában kapott ki 3:2-re.

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

A D-csoport végeredménye
1. PGE Skra Belchatow 15 pont
2. Trentino BetClic 12 pont
3. VfB Friedrichshafen 9 pont
4. Remat Zalau 0 pont

Az E-csoportban sajnos az már korábban eldőlt, hogy Szabó Dávid és Demeter György csapata sem juthat tovább a Bajnokok Ligájában, így az olasz Treviso és a török Fenerbahce csak a CEV Kupa-részvételért csatázott egymással Itáliában. A szerb Ivan Miljkovic ezúttal sem játszott a vendégeknél, akik így alaposan felforgatott hadrendben léptek pályára. Ez látszott is az együttes játékán, bár az első szett szoros végjátékában összeszedetten, pontosan teljesített a Fener, és előnybe került. A folytatásban egyre jobban blokkolt a házigazda, és leginkább ennek, illetve a törökök pontatlan nyitásfogadásának köszönhetően szintén szoros szettekben fordított, s 3:1-re megnyerte a meccset. A szezon előtt a négyes döntőbe kerülést megcélzó Fener végül egy győzelemmel és öt vereséggel, csoportutolsóként kiesett.

Az olasz csapat magyar játékosa, a 21. születésnapját ma, azaz csütörtökön ünneplő Szabó Dávid az első és a negyedik felvonásban is csereként kapott lehetőséget, volt három nyitása, pontot nem szerzett. „Nagyon kemény menet volt, de megmutattuk, hogy erős akarattal ott tudunk maradni az európai élmezőnyben – mondta Roberto Piazza, a hazaiak edzője. – Ez egy fontos győzelem volt számunkra, mert nagyon jól játszottunk azokban a labdamenetekben, amelyek a leginkább számítottak. Végül, de nem utolsósorban, azért szerettünk volna mindenképpen nyerni, hogy sikerrel búcsúzhassunk hazai közönségünktől a Bajnokok Ligájában. Ezek a nagyszerű emberek itt, Bellunóban megmutatták valódi odaadásukat csapatunk iránt ebben a szezonban.”

A török csapat magyar edzője, Demeter György edzője elmondta, hogy mindenképpen győzelemmel szerették volna lezárni BL-szereplésüket, de a Treviso mindig nagyon erős ellenfél. „Az olaszok nagy intenzitással játszottak, és kevesebb hibát vétettek, mint mi, különösen a kulcsfontosságú pillanatokban, ez hozta meg a sikert számukra” – vélekedett a mester. Az itáliaiak csapatkapitánya, Samuele Papi szerint együttese a CEV Kupában valószínűleg jobb eredményt fog elérni, mint ahogyan a Bajnokok Ligájában teljesített volna továbbjutás esetén.

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

Az E-csoport végeredménye
1. Lokomotiv Belgorod 13 pont
2. Tours VB 12 pont
3. Sisley Treviso 7 pont
4. Fenerbahce 4 pont

Az F-csoportban az utolsó forduló előtt már biztos volt, hogy Veres Péter orosz csapata, a Dinamo Moszkva az első helyen jut tovább. A fővárosiak már az előző körben, a belga Roeselare otthonában is tartalékos kerettel léptek pályára, és így tettek most is, a megszokott kezdőcsapatuk tagjai be sem voltak nevezve a görög Panathinaikosz elleni, hazai találkozóra, így természetesen a magyar légiós is hiányzott. A görögök számára az volt a tét, hogy ha 3:0-ra nyernek, biztosan átkerülnek a CEV Kupába, de erre 3:1-es vagy 3:2-es siker esetén is bőven volt esélyük.

Ez látszott is a játékukon, az első szettben 15:15-ig kiválóan tartották magukat, majd megléptek két ponttal (15:17). Az oroszok ekkor időt kértek, de Pantaleon blokkjával tovább nőtt a különbség (15:18). Bár Kruglov kegyetlenül beszögelt egy labdát három méterre, ekkor még nem tört meg a Pana lendülete, a hajrában már négypontos előnye volt a vendégcsapatnak (16:20). Markin vonalütése tartotta életben a hazai reményeket, az ellenfél gyorsan időt is kért (18:20). Igen ám, de egy támadásrontás és Kruglov ásznyitása után máris egyenlített a Dinamo (21:21), amely Haritonov blokkjával kisvártatva átvette a vezetést (22:21). A Pana megint időt kért, és egy rossz hazai nyitás révén továbbra is reménykedhetett a részsikerben. Kruglov ütése súrolta a vendégek blokkját. Jordanov próbálkozása viszont arasznyival a vonalon kívül ért földet. A szép sánc zárta le az első szettet, amelyet nagy csatában nyert a remekül hajrázó moszkvai csapat (25:22, 1:0).

A második etapban sokáig úgy tűnt, hogy a hazaiak nem bízzák a véletlenre a dolgot, és ezt a játszmát simábban nyerik. A második technikai szünetben három ponttal vezettek (16:13). A görögök több támadási hibát vétettek, a Dinamo hatékonyan védekezett, így a Pana hamarosan időt kért (18:14). Sesztak blokkolt középen, majd jött néhány hazai szervarontás, amelyből korábban is volt bőven. Markin is középről volt eredményes (23:19), de Ntonasz jó nyitása után már az orosz edzőnek kellett időt kérnie (23:21). Kruglov nem hibázott, Petreasz centerből volt eredményes, de a Dinamo nem tudta lezárni a játszmát, Ntonasz beköszönt, így a moszkvaiak megint időt kértek (24:23). A vége igazi görög tragédiát hozott, ugyanis egy háló közepében landoló nyitás vetett véget a második felvonásnak (25:23, 2:0).

Még ekkor sem adta fel a Pana, és a harmadik rész elején ellépett riválisától (5:8). Haritonov jóvoltából hamar egyenlítettek az oroszok (9:9), majd Kornyejev hátsósoros bombájával a vezetést is átvették (10:9). Megnyugodni látszottak a hazaiak, de rosszul tették, hiszen a Pana pillanatok alatt visszafordította az állást (13:15). A hajrá újra a Dinamo előnyével kezdődött (20:18), de 20:20-nál már az oroszok mestere kért időt. Markin pontja után jött egy rossz nyitás, de egy újabb kiváló blokkot követően megint kettővel vezetett a házigazda (23:21). Ntonasz után Kornyejev volt eredményes, majd meccslabdánál is szervát rontottak a moszkvaiak, de Kruglov pontja lezárta a találkozót (25:23, 3:0).

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

A csoport rangadója igazából a másik találkozó volt, hiszen az utolsó forduló előtt Mózer Zoltán osztrák csapata, a házigazda Hypo Tirol Innsbruck, valamint vendége, a belga bajnok Knack Randstad Roeselare egyenlő pontszámmal rendelkezett, tehát aki nyer, az jut tovább! A magyar játékos ott volt a kezdőben, és az első labdamenetben mindjárt egy bravúros mezőnymentéssel mutatkozott be, Chrtiansky pedig pontot szerzett. Gyorsan fordított azonban a vendég, amely Tuerlickx ütése után már kettővel vezetett (3:5). Mózer előbb felhozta egy pontra együttesét (5:6), majd egy ásznyitással egyenlített (7:7). Egy játékvezetői tévedés is segítette a hazai csapatot, amely visszafordította az állást (11:9). Jól játszott a Roeselare, de több apró hibát is elkövetett, ezért volt hátrányban a nyitásokat meglepően gyengén fogadó Innsbruckkal szemben.

Mózer támadásrontása után egyenlített a Roeselare (12:12), majd javított a magyar játékos, és a háromtagú sánc mellett is bekarmolta a labdát (15:13). Egy újabb rossz osztrák nyitásfogadást Vlam használt ki pontot érően, Chrtiansky edző időt kért (18:18). A belgák is rontottak támadásban (20:18), de Sam Deroo jó nyitása után megint egyenlítettek (20:20). Amikor a brazil Da Silvát blokkolta Vlam, a Hypo Tirol mestere újra időt kért (20:21). Ismét rontottak a belgák, egy ejtés során például a labda az antennát súrolta, így átmenetileg fellélegezhettek a hazaiak (22:21). Da Silva nyitást rontott, Depestele szintén, ezúttal a Roeselare kért időt (24:23). A folytatásban gyorsan fordított a vendégcsapat, majd előbb Da Silva, aztán Chrtiansky egyenlített, de a legvégén Vlam blokkolta Da Silva ütését, így a belgák nyerték az első szettet (26:28, 0:1).

A második felvonást is jobban kezdte a Roeselare (5:8), de az első technikai után egyenlített az Innsbruck (9:9). Gyorsan visszavette az irányítást a látogató, és a hajrát hárompontos előnnyel kezdte (17:20). Mózer nyitást rontott (18:21), Chrtiansky ütése out volt, viszont Gavan egy ászértékű szervával életben tartotta az osztrák reményeket (20:22). Mint hamarosan kiderült, ebben a szettben ez volt a hazaiak utolsó pontja, Svoboda is támadást rontott, majd Chrtiansky ejtése landolt az oldalvonalon kívül (20:25, 0:2).

A korábbiakhoz hasonlóan a harmadik periódusban is a Roeselare járt előrébb a pontszerzésben (7:9). Megint jött a Hypo Tirol egyenlítése (10:10), de egy rossz nyitásfogadás, majd Tuerlinckx sikeres ütése a hármas blokk mellett ismét belga előnyt és osztrák időkérést eredményezett (10:13). A második technikainál már öttel vezettek a vendégek (11:16), és ezt a lett Celitans centerpontjával őrizték is (13:18). A szokásosnál is többet hibázó Da Silva ismét elrontott egy támadást, Chrtiansky edző újra időt kért, és kockáztatásra, bátor játékra sarkallta játékosait (14:20). Mózer duplázott, ezzel megfelezte együttese hátrányát, Dominique Baeyens edző azonnal időt kért (17:20). A csereként beállt finn Kankaanpaa a hálóba szervált, majd Cebron és Vlam ütésváltása következett (18:22). Da Silva ászt nyitott, majd akcióból volt eredményes (21:22). A belgák közben megint időt kértek, és előbb Deroo szerzett fontos pontot, majd Da Silva rontott (21:25), így a Hypo Tirol nagy meglepetésre 3:0-ra kikapott hazai pályán, és a Roeselare jutott tovább. Az osztrákok a CEV Kupában folytathatják nemzetközi szereplésüket. Mózer Zoltán 13 ponttal csapata második legeredményesebbje volt.

„Nagyon jó volt röplabdás este volt, sajnos számunkra negatív eredménnyel – értékelt Stefan Chrtiansky, a Hypo Tirol edzője. – A Roeselare ma jobban játszott, és különösen a kulcsfontosságú pillanatokban teljesített hibátlanul, mi körülbelül nyolcvanszázalékosak voltunk, és néhány kulcsjátékosnak nem ez volt a legjobb napja. El kell fogadnunk ezt az eredményt, hiszen a belgák igazán jó teljesítményt nyújtottak, bár voltak pillanatok, amikor megfoghattuk volna őket.”

Az osztrákok liberója, Fred Laure is gratulált az ellenfélnek. „Nagyon jól játszott ma a Roeselare – vélekedett a mezőnyjátékos. – Túl nagy volt a nyomás rajtunk, ezért vesztettük el az egyébként abszolút nyerhető első szettet. Riválisunk végig nyugodt maradt, tartani tudta saját ritmusát, és remekül játszott.”

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

Az F-csoport végeredménye
1. Dinamo Moszkva 14 pont
2. Knack Randstad Roeselare 10 pont
3. Hypo Tirol Innsbruck 7 pont
4. Panathinaikosz 5 pont

Címkék: demeter bajnokok ligája nagy szabó németh röplabda innsbruck fenerbahce hypo treviso tirol geiger mózer fener zalau belchatow roeselare remat

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr932580830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása