Az összes kezdőjátékosát, közte Veres Pétert, valamint a vezetőedzőjét is otthon hagyta az orosz Dinamo Moszkva, és tartalékos összeállításban ki is kapott 3:1-re a belga bajnok Knack Randstad Roeselare otthonában a férfi Bajnokok Ligája F-csoportjának ötödik fordulójában.

• Statisztika itt!
• Képgaléria itt!
• A meccs teljes felvétele!

Az már az utolsóelőtti forduló előtt biztos volt, hogy a Dinamo Moszkva továbbjut a csoportból, ezért a megszokott kezdőcsapat tagjai el sem utaztak Belgiumba! Az még hagyján, hogy Veres Péteren kívül a brazil világbajnok Dante, valamint Grakin, Kazakov, Jakovlev, Scserbinyin, és a liberó Sztyepanjan hiányzott, de a vezetőedző, Jurij Cserednyik is otthon maradt. Természetesen a csoportos távolmaradásnak komoly oka volt, hiszen a fővárosiak hétvégén fontos bajnoki meccset játszanak a listavezető Lokomotiv Novoszibirszk ellen, amelytől az Orosz Kupa döntőjében karácsonykor 3:1-re kikaptak, és egy ilyen ütközet előtt nem árt a pihenés.

Ezúttal is teltház, több mint kétezer néző fogadta a csapatokat, és hangulat most is fergeteges volt. Egy fúvószenekar a meccs folyamán végig élőben játszott a lelátón, s zúgott a vastaps. Igazából a belgák számára volt tétje a találkozónak, hiszen nekik 3:0-ra vagy 3:1-re kellett győzniük ahhoz, hogy az utolsó fordulóban Mózer Zoltán csapata, az osztrák Hypo Tirol Innsbruck otthonában legyen esélyük a továbbjutás kiharcolására. Emiatt eleinte görcsösség látszott a belgákon, az egyébként kevés lehetőséghez jutó oroszok viszont felszabadultan, jól röplabdáztak. A Roeselare több apró hibát is elkövetett, így a Dinamo 8:7-re vezetett az első technikai szünetben.

A folytatásban sem alakult ki jelentős különbség, de a moszkvaiak irányították a játékot. Aztán amikor Kruglov egy hátsósoros ütés közben rálépett a hármas vonalra, és ezt a vezető észrevette, két ponttal ellépett a házigazda (13:11). Ekkor még nem tartott sokáig az előny, sőt! Sesztak nyitása a hálóról lecsorgott, ezzel egyenlítettek az oroszok (13:13), majd Kornyejev blokkolt, Zajcev ejtett, Markin ütött, aztán megint Zajcev következett (13:17)! Elkapta a fonalat a vendégcsapat, minden veszni látszott hazai szempontból. Dominique Baeyens edző cserére szánta el magát, és Matthijs Verhanneman helyére Kristof Hoho állt be. Mint a mesében, egy szempillantás alatt fordult a kocka, Hoho ugyanis nyerőembernek bizonyult.

Hoho azonnal szerzett két pontot, aztán egy ászértékű nyitást is bemutattak a belgák, majd megint Hoho volt eredményes, egyenlített a Roeselare, a moszkvaiak edzője, Alekszander Szoloid pedig időt kért (17:17). A szoros hajrában Markin blokkjával megint kettővel jobban állt a Dinamo (20:22), de Hoho ismét egyenlített, és az oroszok megint időt kértek (22:22). A legvégén Vlam sáncolt, a kiváló feladó, Depestele pedig lezárta a szettet (25:23, 1:0).

A második felvonásban már egyre kevesebb hibával, egyre pontosabban, hatékonyabban és eredményesebben röplabdázott a Roeselare, amely gyakorlatilag végig vezetett. Az oroszok védekezése kevés volt a hazai támadások megfékezéséhez, Deroo ütésével és Celitans blokkjával a hajrában eldőlt a szett (25:21, 2:0). Ez a forgatókönyv a harmadik etap elején sem változott. Szoros volt az állás, de látszott, hogy a moszkvaiak ebben az összeállításban nincsenek összeszokva, fiatalok, és hajlamosak hibázni. Élvezték a játékot, de látszott, hogy a siker a belgáknak fontosabb, ők voltak motiváltabbak. 14:11 után Vlam a leérkezésnél ráugrott egy orosz játékos lábára, majd a bokájához kapott, és a földre rogyott. Hamarosan folytatta a játékot, de együttese lendülete megtört. Gyorsan fordított a Dinamo, 15:18-nál már a Roeselare kért időt. Ezután az oroszok hibái következtek, ajándékpontokhoz jutott a házigazda, és felzárkózott (18:19), de a hajrában ezúttal a látogatók voltak pontosabbak, és Haritonov centerblokkjával eldöntötték a szettet (20:25, 2:1).

A játszmavesztés nem vette el a hazaiak kedvét, sőt! Fanatikus szurkolóik segítségével új erőre kaptak, és gyorsan elléptek riválisuktól (5:2). Az első technikainál már néggyel vezettek (8:4), és bár utána néhány pillanat erejéig teret engedtek a Dinamo kezdeményezésének (10:9), a folytatásban megint határozottabbak, pontosabbak voltak, és a második kötelező pihenőnél hatpontos vezetésnek örülhettek (16:10). Kisvártatva kikérte második idejét is Szoloid edző (18:11), de a belgák örömjátékát már nem tudta elrontani csapata (25:16, 3:1).

Az orosz kezdők rápihentek a rangadóra, a tartalékok játszottak egy jót, a belgák pedig nyertek. Mindenki jól járt! Más kérdés, hogy mennyire volt sportszerű ez a lépés a Dinamo részéről, hiszen így a Roeselare felzárkózott a tabellán Mózer Zoltán csapata, az osztrák Hypo Tirol Innsbruck mellé. Mindkét együttesnek hét pontja van, tehát az utolsó fordulóban az Innsbrucknak hazai pályán bármilyen arányban nyernie kell, hogy továbbjusson!

Dominique Baeyens, a Roeselare edzője: – Megtettük, amit meg kellett tennünk. Nem volt egyszerű. Ne felejtsük el, hogy a Dinamo ebben az összeállításban legyőzte az Innsbruckot. A játékosaim hihetetlenül jó munkát végeztek. Ma este ismét megmutattuk, hogy a mi csapatunk tizenkét egyenlő játékosból áll. Észrevette valaki, hogy Hoho játszik Verhanneman helyett?

Bajnokok Ligája, férfiak, F-csoport, 5. forduló

Knack Randstad Roeselare (belga) – Dinamo Moszkva (orosz) 3:1 (23, 21, –20, 16)
Roeselare, 2000 néző. Játékvezetők: Gril (szlovén), Collados (francia)
Roeselare: Verhanneman, Celitans, Tuerlinckx, Deroo, Vlam, Depestele. Csere: Callebert (liberó), Hoho, Verhelt, Contreras. Edző: Dominique Baeyens
Dinamo: Kornyejev, Haritonov, Kruglov, Markin, Sesztak, Zajcev. Csere: Bragin (liberó), Popov. Edző: Alekszander Szoloid

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 13:11, 13:17, 17:17, 20:22, 24:22. 2. játszma: 8:7, 13:10, 15:14, 19:16, 23:20. 3. játszma: 7:8, 14:11, 14:14, 15:18, 18:21. 4. játszma: 8:4, 10:9, 13:9, 16:10, 20:15

Kedden játszották: Panathinaikosz (görög) – Hypo Tirol Innsbruck (osztrák) 0:3 (–23, –25, –30)

Az F-csoport állása
1. Dinamo Moszkva 11 pont
2. Knack Randstad Roeselare 7 pont (10:11)
3. Hypo Tirol Innsbruck 7 pont (9:10)
4. Panathinaikosz 5 pont

Címkék: orosz bajnokok ligája moszkva röplabda veres dinamo roeselare

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr502563961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása