Mózer Zoltán csapata, a Hypo Tirol Innsbruck 3:0-ra nyert a görög Panathinaikosz otthonában a férfi Bajnokok Ligája F-csoportjának ötödik fordulójában! A találkozó jelentős részében az osztrák együttes vezetett, de végül mindhárom szettben csak a minimális, kétpontos különbséggel győzött.

A görög csapat korábbi BL-meccsein sem tolongtak a nézők Glyfadában, a Makisz Liugasz Nemzeti Atlétikai Centrumban, hiszen a Dinamo Moszkva ellen 270-en, a Roeselare ellen pedig 240-en voltak, de az Innsbruck elleni 150 fős nézőszám még a korábbiakhoz képest is kevés. Elképzelhetetlen, hogy Athénban miért ilyen népszerűtlen a férfi röplabdasport a szintén a világ élvonalába tartozó labdarúgó- és kosárlabdacsapattal is rendelkező klub szurkolói körében.

Elszántan kezdte a meccset a Hypo Tirol, pedig eddig kettőből kétszer vesztett idegenben, a jelenlegi BL-szezonban. Belgiumban 3:2-re, Oroszországban pedig 3:1-re kaptak ki az osztrákok. Az ezúttal is csak tízfős kerettel kiálló görögök hazai mérlege egyáltalán nem volt rossz, hiszen egy pontot elcsíptek a Dinamótól (2:3), a Roeselare ellen pedig 3:0-ra győztek.

Cebron blokkjával és Chrtiansky ütésével gyorsan ellépett a vendégcsapat (0:2). A brazil Da Silva pontja, és egy görög out után már hárommal vezettek az osztrákok (1:4). Da Silva rontását követően Minudisz egyenlített egy blokkot súroló ütéssel (4:4). Egy szép sánccal és egy görög technikai hibával ragadta ismét magához a vezetést az Innsbruck (4:6), de kisvártatva centerből megint egyenlített a Pana (7:7). Chrtiansky a hátsósorból is betalált, jöhetett az első technikai szünet (7:8).

Da Silva ászértékű nyitása lendületet adott a látogatónak a rövid pihenő után, majd Mózer Zoltán védhetetlen keresztütése következett (8:10). Szemkápráztatóan bravúros labdamenet következett, benne két hatalmas liberómentés, egy blokk, valamint egy újabb mezőnymentés, végül Chrtiansky szerzett újabb pontot a Hypo Tirol együttesének (8:11). Figyelmesebb, mozgékonyabb és éberebb volt ebben az időszakban a vendégcsapat, amely így hatékonyabban röplabdázott ellenfelénél.

Lappasz keresztütése kipattant az osztrák blokkról, Chrtiansky támadást rontott, majd Jordanov sáncával egyenlített a görög csapat (13:13). Az Innsbruck kettősblokkja megakadályozta, hogy a hazaiak átvegyék a vezetést. A Pana egyre jobban mezőnyözött és sáncolt, Da Silvát nagyon jól semlegesítették a görögök. Petreasz blokkja után az osztrákok egy hátsósoros támadás révén vették vissza a vezetést, és máris jöhetett a második technikai (15:16). A folytatásban Minudisz és Da Silva volt eredményes, aztán Gavan duplázott, újra két ponttal vezettek a vendégek, Szteliosz Kazazisz edző időt kért.

Nagyon szépen, taktikusan, türelmesen őrizte előnyét a Hypo Tirol (17:19), amely a folytatásban sem hibázott. Gavan ugyan nyitást rontott, de Da Silva beütött egy támadást, igaz, a másik oldalon Jordanov sem hibázott (19:20). A hajrában ismét óriási bravúrmentésekkel tartotta játékban a labdát az osztrák csapat, Da Silva duplázott, a Pana trénere megint időt kért (19:22). Chrtiansky a hálóba szervált, de a görögök nyitócseréje, Ntonasz is (20:23)! Petreasz középről bevágta, de megint jött Da Silva, és a szélről nem kegyelmezett (21:24). Sima végjáték helyett a brazil a hálóba nyitott, Lappasz pedig kiütötte a labdát az osztrák sáncról, így máris jöhetett az idősebbik Stefan Chrtiansky időkérése (23:24). Az utolsó labdamenetben Da Silva ütése a görögök blokkjáról kipattant, így az Innsbruck megnyerte az első játszmát (23:25, 0:1).

Az osztrákok csapatkapitánya, Gavan szerezte a második szett első pontját, majd jött újabb két nagy mentés, de végül Chrtiansky beleütötte a labdát a blokkba. Lappasz ászértékű nyitásával a meccsen első vezetett a Pana (2:1), de ez az állapot nem tartott sokáig. Da Silva ütése pontos volt, Jordanov próbálkozása viszont out (2:3). Cebron középen visszapöccintett a rossz görög nyitásfogadás után átszálló labdát, majd egy sikeres támadást is végrehajtott. Minudisz ütése széles volt, ezért már az első technikait megelőzően időt kért a Pana edzője (3:6). A visszatérés után ismét több parádés osztrák mentés és jó blokk következett, végül Mózer Zoltán sáncolta Jordanovot, néány pillanattal később pedig hajszálpontosan ejtett, így az osztrák bajnok már öt ponttal vezetett a kötelező pihenőnél (3:8).

Nem tudta megtartani tetszetős előnyét a Hypo Tirol a folytatásban. Petreasz ütött, aztán Mózer előbb az antennát találta el, majd a blokkot. Minudisz a szélről volt eredményes, Petreasz pedig sáncolt, a vendégek mestere kénytelen volt időt kérni, mert nagyon belelendültek a görögök, és elkapták a fonalat (8:8). Rossz hazai nyitással és Da Silva pontjával folytatódott a második szett, s amikor Gavan blokkolt, ismét hárommal vezetett a látogató (8:11). Petreasz centerpontja után Minudisz nyitása nem sikerült, de Lappasz ütésébe beleért az osztrák sánc. Da Silva hibája révén megint egypontosra olvadt a különbség (11:12), de a nehéz helyzetben megint jött Gavan, és újra beköszönt egy duplával. Ráadásul Chrtiansky blokkolt, így a Hypo Tirol öt ponttal vezetett a második technikainál (11:16). Megint összeszedték magukat a vendégek, pontosak és szervezettek voltak, nem véletlenül alakítottak ki ismét megnyugtató előnyt.

Lappasz kiütötte a labdát az osztrák blokkról, válaszul Chrtiansky bebombázta három méterre a görögöknek. A hazaiak időt kértek (12:17), és a visszatérés után megint pontatlanul fogadták a nyitást, a visszahulló labdát Cebron ütötte be. Jordanov ejtett, majd a csapatkapitány, Pantaleon sáncoltak Da Silva próbálkozását. Cebron centerből, a brazil pedig a szélről volt eredményes (15:20). Egy blokk után Cebron szerencsétlenül fogott talajt, a leérkezéskor véletlenül rálépett társa lábára, majd a földre rogyott, és fájdalmas arccal a bokájához kapott, de aztán folytatni tudta a játékot.

Minudisz ütését nem tudták megmenteni az osztrákok, majd jött egy rossz nyitásfogadás, amely után a visszahulló labda ugyan a görögök alapvonalára esett, de a hazai vonalbíró rutinosan felemelte a zászlaját, mutatta, hogy kint volt, a szlovák első játékvezető pedig elfogadta a jelzést (19:21). Időt kért Chrtiansky mester, de a folytatás sem hozott sok örömöt számára, hiszen Da Silva a blokkba támadott. Az ifjabb Chrtiansky a hátsósorból nem hibázott, de Lappasz ejtése is pontosnak bizonyult (21:22). Gavant blokkolta Pantaleon, de a következő labdamenetben az osztrák center sáncolt pontosan (22:23). Újabb ütésváltások után Da Silva kiütötte a labdát a görög sáncról, ezzel a második periódust is a Hypo Tirol nyerte (25:27, 0:2).

Cebron blokkja vezette fel a harmadik periódust, de Lappasz duplájával a meccsen másodszor vezetett a Pana (2:1). A játékvezető elnézett egy osztrák blokkot, majd újra káprázatos mentések következtek, de a labdamenet végén a hazaiak szereztek pontot. Minudisz előbb egyenlített, majd kitolta a labdát a vendégek sáncáról (5:4). Mózer pontja következett, de Petreasz centerütését nem érték el az osztrákok, Jordanov pedig ászt nyitott, így kettővel meglépett a házigazda (7:5). Egy görög támadásrontás és egy újabb remek Gavan-blokk után fordított a Hypo Tirol, és előnnyel mehetett az első technikaira (7:8).

Lehetett látni az elszántságot a görög arcokon, sejthető volt, hogy ez a szett is szoros csatában ér majd véget. A rövid pihenő után Gavan megint blokkolt, aztán Mózerre játszottak ki egy szép támadási figurát. A magyar játékos beütötte, de utána a hálóba nyitott (9:10). A görög ásznyitás ismét a vonalon landolt, de az első játékvezető megint a vendégeknek adta a pontot. Pantaleon centerpontja után Chrtiansky a blokkba ütött, de onnan a vonalon kívülre vágódott a labda. Egy görög érintési hiba után időt kért a házigazdák szakvezetője (10:13), majd a visszatérés után Minudisz egy pontra csökkentette együttese hátrányát (12:13). Chrtiansky következett, majd Da Silva hozzáért a hálóhoz. Mózer második nekifutásra beütötte, aztán egy újabb látványos labdamenet után megint ő volt eredményes (13:16).

A második technikai után a magyar játékos kapott egy rossz feladást, aztán egy kényszerhelyzetben ismét neki kellett volna befejeznie az akciót, de mindkétszer pontot érően hárított a görög sánc. Időt kért az osztrákok edzője (15:16). Újabb görög ásznyitás, újra a vonalon, újra rossz játékvezetői ítélet, újra a vendégeké a pont, ez volt a harmadik ilyen... Petreasz centerből beütötre, Chrtiansky blokkolt (17:19), de Gavan nyitása hosszúnak bizonyult, Jordanov pedig egyenlített (19:19). A Pana egy szempillantás alatt elszáguldott riválisa mellett, Lappasz a blokkba ütött, de a labda kipattant, az Innsbruck időt kért. Jordanov támadásába csak belekapni tudtak az osztrákok, ekkor már kettővel vezetett az athéni együttes (21:19). Cebron centerből megint bevágta, majd az egyik görög hozzáért a hálóhoz, ezzel megint egál volt az állás (21:21).

Ezután fej-fej mellett araszoltak a csapatok, óriási izgalmak közepette! Eleinte a Panathinaikosz előtt adódtak játszmalabdák, de 28:28-nál Jordanov ütést rontott, így meccslabdához jutott a Hypo Tirol. Minudisz ütésénél a szlovák bíró megint elnézett egy osztrák sáncérintést, Petreasz centerből támadást rontott, a meccs utolsó pontját pedig Mózer Zoltán szerezte, így a csapata, a Hypo Tirol Innsbruck nagy bravúrt hajtott végre, és 3:0-ra nyert görög riválisa otthonában! Az osztrákok sikeréhez kellett a szlovák első játékvezető is, aki többször rendkívül kiélezett szituációban tévedett a hazaiak kárára, de ez a győztesek érdemeit nem csökkenti.

Azért is bosszankodhatnak különösen a görögök, mert számukra ezzel a vereséggel minden bizonnyal elszálltak a továbbjutás reményei, hiszen az utolsó fordulóban a Dinamo Moszkva otthonában valószínűleg nem fognak tudni nyerni, míg a Hypo Tirol hazai környezetben fogadja a belga Roeselare együttesét, és az azért könnyebb feladatnak tűnik...

Rendkívül összeszedetten, lelkesen, elszántan, tetszetően játszottak az osztrákok. Kiválóan blokkoltak, számos alkalommal hihetetlen bravúrokat bemutatva mezőnyöztek, és a támadáshatékonyságuk sem maradt el ellenfelük hasonló mutatójától. Leginkább a feladó, Carletti, valamint a két center, Gavan és Cebron volt elemében ezen a találkozón.

Bajnokok Ligája, férfiak, F-csoport, 5. forduló

Panathinaikosz (görög) – Hypo Tirol Innsbruck (osztrák) 0:3 (–23, –25, –30)
Athén, 150 néző. Játékvezetők: Bajcsi (szlovák), Altiparmak (török)
Panathinaikosz: Pszarrasz, Pantaleon, Jordanov, Lappasz, Minudisz, Petreasz. Csere: Papadimitriu (liberó), Ntonasz, Kovac. Edző: Szteliosz Kazazisz
Innsbruck: Carletti, Gavan, Da Silva, Mózer, Chrtiansky, Cebron. Csere: Laure (liberó), Svoboda. Edző: Stefan Chrtiansky

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:8, 10:13, 13:13, 15:16, 17:19, 21:24, 23:24. 2. játszma: 3:8, 8:8, 8:11, 11:12, 11:16, 17:20, 22:22, 25:25. 3. játszma: 7:8, 12:14, 17:19, 21:19, 23:23, 28:29

Címkék: bajnokok ligája röplabda innsbruck hypo pana tirol mózer

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr182560955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása