A Company Nyelviskola-Veszprémi RC 3:0-ra nyert a HPQ-Szegedi RSE otthonában a férfi Extraliga alapszakaszának tízedik, utolsó fordulójában. Ezzel eldőlt, hogy a Veszprém a negyedik, a MAFC az ötödik, a Szeged pedig a hatodik helyen végzett a bajnokság első fázisában.

Megtörtént hát a nagy visszatérés! Nyári Sándor újra Szegeden! Csalódnia kellett annak, aki teátrális, színpadias jelenetekre számított, hiszen aki nem volt tisztában az eset pikantériájával, tulajdonképpen nem is vett észre semmit. A mester megérkezett a városba, találkozott néhány régi, jó baráttal, a törzshelyén ebédelt, majd belépett a csarnokba. Természetesen itt lépten-nyomon ismerősökbe botlott, mindenkitől kapott néhány jó szót, elismerő vállveregetést, mindannyian a hogyléte felől érdeklődtek. A helyi televízió a kezdés előtt interjút készített vele, de a bemutatáskor nem tört ki fergeteges ováció. De nem azért, mert a közönség nem örült a legendás vendégnek! Mindenki megtapsolta, de száz ember tapsa mégsem lehet egyenértékű több ezer ember üdvrivalgásával! Aki a sikerkorszak idején is járt az Újszegedi Sportcsarnokban, vagy látta a Bajnokcsapat című tévéfilmet, tudja, miről van szó! Kár, hogy nem tudjuk visszatekerni az idő kerekét röpke 15 évvel, és nem tudunk belepillantani az 1995-ös, legendás Szeged–Csepel bajnoki döntő ötödik meccsébe!

Na, de ábrándozás helyett vissza a jelenhez! A szegediek közül továbbra is többen hiányoznak, ezért az edző, Mészáros Péter ismét mezt húzott, és cserejátékosként várta a kezdést. Ez további érdekességet szolgáltatott a meccsel kapcsolatban, hiszen annak idején sokat játszott Nyári Sándor szegedi csapata ellen, majd egy évig annak színeiben, sőt dolgozott a mesterrel a válogatottban is! A csongrádiak keretében rajta kívül három olyan röplabdázó – Torma Péter, Csíkos Gábor és Strezeneczki Gyula – is volt, aki Nyári munkássága alatt is a Szegedet erősítette.

Veszprémi pontokkal kezdődött a találkozó (0:3), ez azért volt némileg meglepő, mert a bakonyiak hagyományosan rosszul szoktak rajtolni a játszmákban. Az első technikainál is három pont volt a különbség, pedig több is lehetett volna, de a bakonyiak sok nyitást rontottak. Németh Ervin pontatlan ejtése után egy pontra zárkózott a Szeged, de hamar visszaállt a korábbi differencia (7:10). Ütőerőben is volt eltérés a két együttes között, a veszprémiek többször könnyedén mentettek mezőnyben, Tóth Tibor bombáit viszont nem tudta védeni a házigazda (9:13).

Mészáros Péter a második technikai előtt időkérésre kényszerült (9:14), és csapata hamarosan közelebb is került ellenfeléhez, de Cziczó Gábor ásznyitása révén a Veszprém megnyugtató előnnyel mehetett a kötelező pihenőre (12:16). Tóth Tibor igazán elemében volt, a folytatásban ő nyitott ászt. Czintula Mihály három műfajban is jeleskedett, előbb a hálónál villogott támadásban, aztán szervált egy ászt, majd bevágott egy hátsósoros bombát, végül egy ászértékű nyitással zárta le négypontos remeklését, illetve az első szettet (15:25, 0:1). Az egésznek csak egy szépséghibája volt, borzasztóan hangulattalan volt a meccs, a nézők néma csendben kuksoltak a lelátón. Ez persze nem a csapatok hibája, de nagyon zavaró volt.

A folytatásban is jól kezdett a Veszprém (0:2), de ezúttal nem tudott meglógni (2:2). Ennél több nem is kellett a nézőknek, Torma Péter első pontját alaposan megtapsolták, és felharsant néhány bíztató kiáltás is. Összeállt a Szeged játéka mezőnyben és támadásban is, de a jól összpontosító bakonyiak hatékony védekezés után rendszerint jó ellentámadásokat vezettek (6:8). A kötelező szünet után Cziczó Gábor blokkolt, Czintula Mihály ütött, Mészáros Péter pedig időt kért, mert megint elhúzott a vendégcsapat (6:10). Az ifjúsági-válogatott Posztós Bendegúz pontjai tartották a lelket a csongrádiakban (10:12), de a társai is egyre többször eredményesek voltak, így nem tudott megnyugtató különbséget kialakítani a Veszprém (13:15).

Szoros volt az állás, de azért nem kellett megőrülni az izgalmaktól, és a színvonal sem csapta ki a biztosítékot. Posztós első támadásrontása után már öttel vezettek a dunántúliak (14:19), aztán Seck György és Tóth Tibor is hibázott, Czintula Mihály labdaérintése szabálytalan volt, majd megint Tóth rontott, így ellenfele sorozatos szerencsétlenkedésének köszönhetően felzárkózott a Szeged. Nyári Sándor időt kért (18:19). Babanyecz Roland egyenlített, majd Németh Ervin életerős ütésének köszönhetően megtört a rossz veszprémi sorozat (19:20). A hajrában Tóth Tibor akciója után megint hárommal jobban állt a bakonyi csapat, Mészáros Péternek kellett időt kérnie (20:23). Itt Babanyecz, ott Cziczó ütött centerpontot (21:24), majd Posztós is beköszönt, végül Tóth Tibor lórúgáserejű keresztütése zárta le a játékrészt (22:25, 0:2).

Németh Ervin jóvoltából a harmadik felvonásban is a Veszprém szerezte az első pontot, majd jött Cziczó Gábor blokkja és Puspán Balázs ásznyitása, illetve a túloldalon Babanyecz Roland támadási hibája egy rossz feladás után. Cziczó újabb sánca után Mészáros Péter kért időt (0:5). A folytatásban megtorpantak a vendégek, és gyorsan fogyni kezdett az előnyük (4:6), aztán a technikainál megint néggyel jobban álltak (4:8). Cziczó pillanatai következtek (blokk, ütés, mezőnymentés), majd a Németh Ervin által visszahozott labdát Czintula mészárolta be. Tóth Tibor dupláját követően a hazaiak trénere kikérte második idejét is, mert veszélyesen meglépett a Veszprém (6:13).

Tóth ütést, a liberó, Horváth Ádám pedig nyitásfogadást rontott (9:13), aztán Bondor Tamás gyönyörűen sáncolt, éppen Tóth ellen. Németh Ervin hasznos pontokkal segítette csapatát, míg a túloldalon Posztós továbbra is nagy kedvvel és eredményesen játszott (11:16). A második technikai után Babanyecz ütött, Csíkos blokkolt, Bondor pedig ászt nyitott, így újra szoros volt az állás (14:16). Czintula Mihály hosszú ütése, és Csíkos Gábor blokkról kipattanó támadása után egyenlített a Szeged, Nyári Sándor időt kért (18:18). Czintula révén elmozdult a holtpontról a látogató, aztán Csíkos hibázott, ütése a háló felső szegélyéről pattant vissza, Bondor támadása pedig hosszú volt (18:21). A legvégén Czintula ászt szervált, Puspán sáncolt, Németh Ervin pedig befejezte a mérkőzést (19:25, 0:3). Kikapott a Szeged, Nyári Sándor mégis nyert. Egy kicsit még mindig szokatlan...

A lefújás után a sajtó és a média képviselői megrohamozták a mestert, aki szokás szerint derekasan állta a kérdések záporát.

Ezzel az eredménnyel egyébként eldőlt, hogy a Veszprém a negyedik, a MAFC az ötödik, a Szeged pedig a hatodik helyen végzett az alapszakaszban.

A mérkőzés legjobbja
A veszprémiek közül ezúttal magabiztos, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a feladó, Puspán Balázs, valamint mezőnymunkában és támadásban Németh Ervin, Cziczó Gábor, valamint Czintula Mihály. A mezőny legjobbja az a Tóth Tibor volt, aki ezúttal minden játékelemben kiválóan teljesített! A szegediek közül Posztós Bendegúz és Babanyecz Roland tett a legtöbbet együttese sikeréért.

Extraliga, férfiak, alapszakasz, 10. (utolsó) forduló

HPQ-Szegedi RSE – Company Nyelviskola-Veszprémi RC 0:3 (–15, –22, –19)
Szeged, 100 néző. Játékvezetők: Vári, Bátkai-Katona
Szeged: Bitó, Torma 3, Posztós 13, Makhult 2, Bondor 4, Babanyecz 7. Csere: Filius (liberó), Csíkos G. 5, Strezeneczki. Edző: Mészáros Péter
Veszprém: Puspán 2, Cziczó 12, Czintula 16, Németh E. 9, Tóth T. 15, Seck. Csere: Horváth Á. (liberó). Edző: Nyári Sándor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 0:3, 5:8, 9:14, 14:22. 2. játszma: 6:8, 13:15, 14:19, 19:19, 20:23. 3. játszma: 0:5, 6:13, 15:18, 18:18, 19:23

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Mészáros Péter: – Végig a Veszprém után mentünk. Mint egy jó nyomozó, csak követtük az ellenfelet!
Nyári Sándor: – Győzelemre számítottam, mert tudtam, hogy egyszer végre ki kell már jönnie annak, ami valójában benne van ebben a csapatban. Taktikailag rendkívül fegyelmezetten játszottunk, ma az történt a pályán, amit a Veszprém akart. Nagyon örülök a győzelemnek, volt csapatomnak, a Szegednek pedig sok sikert kívánok!

Címkék: szeged veszprém röplabda extraliga hpq vrc

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr742509308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása