A férfiak után egy héttel a nőknél is megkezdődött az élvonal, az Extraliga küzdelemsorozata, mégpedig a december közepéig tartó alapszakasz első fordulójával, amelynek záró mérkőzése a nyáron alaposan bevásárló TEVA-Gödöllői RC, és a szintén jelentősen átalakuló Békéscsabai RSE közötti találkozó volt.

A Deme Gábor vezette Gödöllő a tavaszi harmadik hely után mindenképpen előre lépne a bajnokság végén legalább egy, de inkább két helyet. A nyári igazolások fényében ez vállalható tervnek tűnik. Az előző bajnokság húzóemberei közül ketten távoztak: a center, Csengeri Petra Amerikában folytatja tanulmányait és játékos-pályafutását, míg a liberót, Deméné Fényes Zsanettet a gyereknevelés tartósan Jászberénybe szólította vissza. A pótlásuk így is megfelelően sikerült, hiszen az NRK-Nyíregyházából két meghatározó játékos is Gödöllőre érkezett: a fiatal center, Szakmáry Gréta mellett Merkószki Tünde is Pest megyébe tette át székhelyét. Mellettük leigazolták a szegedi Tóth Lucát, aki Borlai Luca cseréje lesz feladóposzton. Legalább ekkora erősítés, hogy a csapatkapitány, Bajáriné Pesti Anikó is vállalt még egy évet, így igazán ütőképes csapat formálódott Gödöllőn.

A Békéscsabánál is komoly játékos-mozgás volt a nyáron: Szabó Anita, Várhegyi Anikó, Bodnár Nerina és Hornok Nikolett személyében négy kezdőjátékosától volt kénytelen megválni Nagy Attila, a csapat vezetőedzője, míg a helyükre javarészt fiatalok érkeztek. Az Újpestről Békés megyébe költözött Horváth Vivien és Jenei Andrea, míg Jezerniczki Tímea az NB I-es Veszprémi Egyetemi SC csapatát hagyta ott a csabaiak kedvéért.

A találkozón nem játszhatott a Békéscsaba fiatal feladóátlója, Pallag Ágnes, aki még a szeptemberi, szerbiai junior Európa-bajnokság első napján szenvedett bokasérülést. Az viszont bíztató volt, hogy Pallag a bemelegítés alatt focizni már tudott, reméljük, nemsokára a pályán is láthatjuk ismét a játékát.

Az első játszma tapogatózó röplabdával indult, mindkét oldalon sok volt a hiba. Az első technikai után Széles Petra és Bajáriné pontjaival négypontos előnyt épített fel a Gödöllő, így Nagy Attilának időt kellett kérnie (12:8). Feltűnő volt, hogy a vendégek feladója, Jenei Andrea rengetegszer játszotta meg a junior- és a felnőtt válogatottban liberóként játszó Molcsányi Ritát, aki ekkor még képes volt egymaga is tartani a lelket csapatában. Vezérletével 16:16-nál utolérte ellenfelét a viharsarki együttes, ám egy újabb hullámvölgynek köszönhetően 19:16-os hazai vezetésnél Nagy Attila kikérte második idejét, és cserékkel is igyekezett frissíteni csapatát.

Az időkérés jót tett a vendégeknek, hiszen Soós Nikolett pontos támadás-befejezéseivel, valamint a cserepadról visszatérő Horváth Vivien remek nyitásaival a szett hajrájában összejött az egyenlítés (23:23)! Itt azonban elfogyott a lendület, így ha minimális előnnyel is, de a Gödöllő behúzta az első játszmát (25:23, 1:0).

A második játékrész váltakozó pontszerzéssel indult, ám Soós két hibája után az első technikai szünetnél kettővel vezetett a Gödöllő (8:6). Ekkor azonban varázsütésre (és persze Horváth remek nyitásaival) megindult a Békéscsaba szekere, így a második kötelező pihenőnél már a vendégeknél volt az előny (11:16). A szünet után éledezett a hazai csapat, ám 16:17-nél az egyenlítés helyett Bajáriné szervát rontott, ez pedig új lendületet adott a csabaiaknak (17:20), Deme Gábor nem is várt sokat az időkéréssel. Ez bejött, hiszen Szakmáry négy jó nyitása után már Nagy Attilának kellett megszakítania a játékot (22:20). Ez is sikeres lépésnek bizonyult, hiszen csapata – egy újabb fordulat után – egyenlített (23:23)! Molcsányi nagyon jól játszott, de a rutinos Fésüs Erzsébet is fontos pontokat szerzett, sőt még Jenei is jeleskedett ebben a műfajban! A hazaiaknál Merkószki és Németh Zsuzsanna termelte ekkor a pontokat. Érezni lehetett, hogy ha ezt a szettet megnyeri a vendéglátó, akkor rövidre zárhatja a meccset. Ez végül – öldöklő küzdelem után – sikerült is, így összesítésben 2:0 volt a gödöllői előny (28:26).

Ahogyan azt várni lehetett, a harmadik játszma formalitássá vált, 6:3, 10:4, 14:5 után 19:9-nél már tíz pont volt a csapatok között. A Gödöllőnek szinte minden sikerült, míg a viharsarkiak a szerencse mellett szép lassan a hitüket is elvesztették. (25:13, 3:0).

A mérkőzés legjobbja
Nehéz dolgunk van, ha a mérkőzés legjobbját keressük. A gödöllői játékosok rendkívül hektikusan röplabdáztak, és a csapat edzője, Deme Gábor sem tudott egy játékost kiemelni, akivel maradéktalanul elégedett lett volna. Hazai részről így az első felnőtt bajnokiján játszó liberót, Lékó Lillát emelnénk ki, akinek jól sikerült a bemutatkozása, komoly hiba nélkül játszotta végig a meccset. A vendégek részéről – bár sok hibával játszott – Molcsányi Rita, amíg bírta erővel, a hátán cipelte csapatát, így ő lett a legjobb békéscsabai. Mellette Soós Nikolett is kellően kivette a részét a pontszerzésből, Jenei Andrea pedig szintén szépen helytállt.

Extraliga, nők, alapszakasz, 1. forduló

TEVA-Gödöllői RC–Békéscsabai RSE 3:0 (23, 26, 13)
Gödöllő, 250 néző. Játékvezetők: Mezőffy, ifj. Szabó P.
Gödöllő: Borlai 1, Németh Zs. 11, Szakmáry 12, Bajáriné 11, Merkószki 12, Széles 5. Csere: Lékó L. (liberó), Kriegel O., Tóth L. 3. Edző: Deme Gábor
Békéscsaba: Jenei 2, Molcsányi R. 13, Fésüs 6, Horváth V. 5, Soós N. 10, Jezerniczki 5. Csere: Bucsi (liberó), Bozóné 2, Czina 1, Kerepeczki. Edző: Nagy Attila

Az eredmény alakulás. 1. játszma: 6:5, 12:8, 16:13, 16:16, 19:16, 23:23. 2. játszma: 8:6, 8:11, 11:15, 16:17, 17:20, 22:20, 23:23. 3. játszma: 6:3, 10:4, 14:5, 19:9, 23:12

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK
Deme Gábor:
– Idén még nem láttam ilyen gyengén játszani a csapatomat. A győzelem értékét növeli, hogy egy jól játszó, jól felkészített ellenfelet győztünk le.
Nagy Attila: – Tipikus első mérkőzés volt, az első két, elvesztett szett erősen rányomta a bélyegét a harmadik játszmára. Remélem, az első két játékrészben látott teljesítmény volt az idei igazi arcunk.

További eredmények:
BSE-FCSM–Nyíregyházi Főiskola 3:0 (19, 14, 15)
Vasas Duna Autó Óbuda–Újpesti TE 3:1 (–17, 21, 13, 18)
MÁV Előre Pro-Pátria Electronics SC–NRK-Nyíregyháza 0:3 (–22, –16, –16)

Férfi Extraliga, alapszakasz, 2. forduló
HPQ-Szegedi RSE–Vegyész RC-Kazincbarcika 1:3 (22, –19, –19, –20)
MAFC-BME-MAPEI–Company Nyelviskola-Veszprémi RC 3:2 (22, –19, –26, 20, 13)
Kalo-Méh-Kecskeméti SE–Dunaferr SE 3:2 (17, 15, –22, –23, 7)

(szerző: Kovács Gábor)

Címkék: békéscsaba röplabda gödöllő

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr582344427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása