A legjobbak is matekoznak

 2010.10.04. 08:22

Fontos szakaszához érkezett az Olaszországban zajló férfi világbajnokság, hiszen befejeződtek a második csoportkör küzdelmei, így pedig kialakultak a harmadik kör csoportjai, ahol már az elődöntőért zajlanak majd a csatározások.

A G-csoportban, Cataniában az ezúttal Alessandro Fei vezette házigazda olaszok 5000 néző előtt legyőzték Puerto Ricót, így csoportelsőként kvalifikálták magukat a következő körbe. A karibiak igazán csak a harmadik szettben tudták megszorongatni az itáliaiakat (igaz, azt a szettet meg is nyerték), de összességében elmondhatjuk, hogy Andrea Anastasi szövetségi kapitány játékosai továbbra is magabiztosan menetelnek a céljuk, azaz az éremszerzés felé.

A H-csoportban Szerbia érvényesítette a papírformát, és sima három szettben legyőzte Mexikót. Ivan Miljkovics ezúttal is csapata legeredményesebbjének bizonyult, úgy látszik tehát, hogy az első csoportkörben taktikázó szerbek (kétszer is kikaptak, hogy gyengébb ágra kerüljenek) jól matekoztak, és Miljkovics gyengébb játéka is csak a taktika része volt. A meccs után a csapatkapitány, Nikola Grbics figyelmeztetett, hogy még bőven volt hiba a játékukban, amit a folytatásra mindenképpen ki kell javítani, ha komolyan bele akarnak szólni a dobogós helyek sorsába.

Az I-csoportban az Európa-bajnoki selejtezőn nem is olyan régen elbukó spanyolok az Oroszország elleni bravúrgyőzelem után hozták a kötelezőt is Egyiptom ellen, így csoportelsőként léptek tovább a következő körbe. Iban Pérez ezúttal 22 pontot termelt a három játszma alatt, ez pedig bőven elég volt az afrikaiak ellen. Ez a siker egyébként történelmi volt a spanyol röplabdasport történetében, hiszen a férfiválogatott világbajnokságon soha nem végzett előrébb a 13. pozíciónál, ezzel a győzelemmel viszont már rögtön a legjobb 12 csapat közé kerültek. Julio Velasco szövetségi kapitány már biztosan elégedetten csettinthet a világbajnokság után.

Az L-csoportban Kamerun csehek elleni vereségével továbbjutott az Egyesült Államok is a következő körbe, a szombati napnak talán ez a legnagyobb hozománya ebben a csoportban. Az afrikaiak legjobbja, a már emlegetett Jean Patrice Ndaki Mboulet ezúttal 22 egységig jutott, míg a csehek jelenlegi legnagyobb sztárjától, Jan Stokrtól 13 pont is elég volt a magabiztos győzelemhez. Az európai csapat 20 év után tért vissza a világ elitjébe, kérdés, hogy kitart-e a lendület a következő körre, vagy kipukkad az együttes. Ha nem, könnyen lehet Csehország az idei világbajnokság meglepetéscsapata.

Az M-csoportban több mint 5000 néző előtt Argentína 3:1-re legyőzte Japánt, így a dél-amerikaiak csoportelsőként jutottak tovább. Az argentinoknál Facundo Conte (19), Rodrigo Quiroga (17) és Sebastian Sole (12) jutott tíz pont fölé, még a távol-keletiek – akiktől talán a torna előtt egy picivel többet vártak – bizonyították, hogy egy emberrel nem lehet komoly eredmény elérni. Mert hiába ütött Simizu Kunihiro most is 20 pontot, nem akadt méltó csapattársa a pályán. Az argentinoknak piszok nehéz dolguk lesz a továbbiakban, hiszen Oroszországgal és Szerbiával játszanak a következő csoportkörben.

Az N-csoportban, Anconában hatezer néző látta, amint az uralkodó világbajnok Brazília rendkívül sima vereséget szenved az előző világbajnokságon bronzérmes Bulgáriától. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a braziloknál kvázi B-csapat lépett pályára. Persze ahol a B-csapatban olyan játékosok szerepelnek, mint az előző torna legjobb játékosa, Giba, a nehézbombázó Dante, Visotto Neves, ott ez nem magyarázat erre a teljesítményre. Noha a szövetségi kapitány, Bernardo Rezende a meccs után azt nyilatkozta, hogy nem kérte játékosait arra, hogy szenvedjenek vereséget, a következő körben a cseh-német duó ellen egyszerűbbnek tűnik a dolguk, mint a kubaiak ellen lett volna... Nem tévedünk sokat, ha feltételezzük, hogy a brazil stábban is ment a matekozás!

Férfi világbajnokság, Olaszország, középdöntő, 3. forduló

G-csoport: Olaszország–Puerto Rico 3:1 (22, 16, –18, 21). A csoport végeredménye: 1. Olaszország 4, 2. Németország 3, 3. Puerto Rico 2
H-csoport: Szerbia-Mexikó 3:0 (23, 18, 19). A csoport végeredménye: 1. Szerbia 4, 2. Kuba 3, 3. Mexikó 2
I-csoport: Egyiptom–Spanyolország 1:3 (–20, 28, –16, –19). A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 4, 2. Oroszország 3, 3. Egyiptom 2
L-csoport: Csehország–Kamerun 3:0 (17, 18, 17). A csoport végeredménye: 1. Csehország 4, 2. Egyesült Államok 3, 3. Kamerun 2
M-csoport: Argentína–Japán 3:1 (22, –16, 14, 19). A csoport végeredménye: 1. Argentína 4, 2. Franciaország 3, 3. Japán 2
N-csoport: Brazília–Bulgária 0:3 (–18, –20, –20). A csoport végeredménye: 1. Bulgária 4, 2. Brazília 3, 3. Lengyelország 2

A harmadik csoportkör beosztása és párosításai

O-csoport: Franciaország, Egyesült Államok, Olaszország
P-csoport: Szerbia, Argentína, Oroszország
Q-csoport: Bulgária, Kuba, Spanyolország
R-csoport: Németország, Csehország, Brazília

A világbajnokság összes eredménye ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság honlapja ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság oldala az FIVB lapján ide kattintva megtekinthető

A világbajnokság képgalériája ide kattintva megtekinthető

Szerző: Kovács Gábor (akinek ezúttal is nagyon köszönöm!)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr152343077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása