Aludni is tilos!

 2011.03.08. 11:30

Szombaton rendezik a férfi NB I juniorbajnokságának elődöntőtornáit négy csoportban, Szolnokon, Kazincbarcikán, Csepelen és Angyalföldön. Három helyszínen olyan csapatok is érintettek lesznek, amelyek néhány órával korábban, az éjszaka közepén érnek haza a Magyar Kupa négyes döntőjétől, Debrecenből. Erről az egészen elképesztő és megdöbbentő helyzetről Aszlányi Károly kiváló könyvének címe jut eszünkbe: Aludni is tilos!

A kecskemétiek felhívták a szövetséget, és kérték, hogy a tornát ne szombaton, hanem vasárnap rendezzék meg. Breszkó András szakosztályvezető elmondása szerint erre a válasz az volt, hogy ők nem tudnak mit csinálni! Ha a Csepel beleegyezik a halasztásba, akkor lehetséges, ha nem, akkor nem... A fővárosiak persze hallani sem akartam a változtatásról, így ha az alföldiek a Magyar Kupában a harmadik helyért játszanak pénteken, akkor a juniorjátékosok (például Dorcsák Lajos, Farkas Péter, Szappanos Dávid) utána vonattal Budapestre utaznak, és ott töltik az éjszakát. Amennyiben a kupafináléban lesz érdekelt az együttes, akkor a fiatalok Debrecenben alszanak, és a hajnali vonattal mennek a fővárosba.

A Dunaferrnél még több játékos (Pápai Péter, Dávid Csanád, Szücs Ákos, Szabó Balázs, Jan Johansson, Nagy Márk, Földes Mózes) érintett, ráadásul az edző, Tomanóczy Tibor is, aki a felnőtteknél kulcsember, a fiataloknál pedig a szakmai munka irányítója. A dunaújvárosiak nemes egyszerűséggel hazabuszoznak, aztán kora reggel indulnak Szolnokra! Tomanóczy elmondta, egyszerűen nem tudnak mit csinálni, tehetetlenek, és nem értik, a versenynaptár készítői miért nem egy nappal későbbre írták ki a juniorfordulót. Egy picit utánaszámoltunk, és arra jutottunk, hogy ha a férfidöntő 20 óra 30 perckor kezdődik, akkor legkorábban 22 órakor lesz vége. Nem hisszük, hogy az eredményhirdetést gyorsan le fogják zavarni, de a legjobb esetet figyelembe véve 22 óra 30 perckor kigördülhet a Dunaferr busza a Főnix Csarnok parkolójából. Ez egyébként szinte lehetetlen, de most tényleg vegyük a lehető legkedvezőbb eshetőséget. A két város autópályán (M3-M0-M6) egymástól 300 kilométerre van. Ha mondjuk két megállást közbeiktatnak, és azt vesszük alapul, hogy egy busz nem mehet gyorsabban (és nem is tud) 100 kilométeres óránkénti sebességnél, akkor arra jutunk, hogy a csapat legkorábban mondjuk hajnali három órakor érkezhet Dunaújvárosba, ennél korábban semmiképpen. A reggeli indulás időpontja fél nyolc, tehát optimális esetben négy és fél óra alvás simán belefér!

A Magyar Kupában és a juniorbajnokságban is címvédő kaposváriak közül szintén többen, köztük kulcsemberek is érintettek mindkét sorozatban. Deák Márk, Gergye Roland, Kaszap Tamás, Szabó Alpár és Magyar Bálint a tervek szerint Budapesten alszanak majd. Azt edzőjük, Varga Péter is elmondta, hogy ez a lebonyolítás elég komolytalan, figyelembe kellett volna venni az időpont meghatározásánál a Magyar Kupa négyes döntőt. A somogyiak egyébként még a többieknél is cifrább helyzetben vannak, ők a junior másnapján sem pihenhetnek, hiszen vasárnap NB II-es meccset játszanak a Kiskunlacháza ellen.

Megnéztük a versenynaptárt, amelyben a szombati és a vasárnapi napnál is szerepel egy-egy jelölés a juniorbajnokság sorában, tehát értelmezésünk szerint a tornák rendezői választhattak, hogy melyik napon szeretnének rendezni. Ha ez tényleg így történt, akkor először is így kiszúrni egy másik, kupadöntőben érdekelt csapattal gusztustalan, másrészt a szövetségi ügynököknek most kellene a tökös legényt játszaniuk, és elmagyarázni a házigazdáknak, hogy ilyet bizony nem szabad csinálni, ejnye-bejnye, és egy elegáns mozdulattal szépen átírni az időpontot karhatalmilag vasárnapra!

Ehelyett mi történik? Az, hogy ezek a fiatalok, akik a magyar férfi röplabdasport utánpótlását jelentik, egy esetleges nagy sikert követően nem is ünnepelhetnek! Nem magunkból indulunk ki, tehát természetesen nem a berúgásról beszélünk, de ezek a srácok nem is bulizhatnak egy jó, el sem engedhetik, sőt ki sem aludhatják magukat rendesen! És már megint ott tartunk, ahol sajnos elég gyakran, hogy ebben a nehéz helyzetben lévő mikroközösségben továbbra is megy a kibaszósdi, és nincs senki, aki ennek elejét venné. De kérem szépen, csak arra válaszoljon már valaki egyszer az életben, hogy kinek jó ez?!

A Csepel reagálása
Két irányból is érkezett kiegészítés a témához az egyik torna házigazdája, a Csepel részéről. A technikai ügyekért felelős Szabó-Erdélyi Mátyás telefonon, Szűcs Attila elnök pedig hozzászólás formájában reagált. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a kettő közül melyik a hivatalos vélemény, de természetesen mindkettőnek helyt adunk. Szabó-Erdélyi elmondta, hogy a múlt héten megkeresték Kecskemétről, de nem áll módjukban megváltoztatni a dátumot, mert vasárnap nincs termük, szombaton viszont hajlandóak lennének később kezdeni az egész tornát, ha ezt a kecskemétiek közül valaki írásban kérné. Hozzátette: nem tartja gusztustalannak a hozzáállásukat, és szerinte nekik nem kell azzal foglalkozniuk, hogy melyik ellenfelük érdekelt a Magyar Kupa négyes döntőjében.

A Sümeg reagálása
Az ügyben megszólaltak a sümegiek is! Rédei János klubelnök elmondta, hogy egyesületük még soha semmilyen torna rendezési jogát nem kapta meg, ezért most is nagyon szerették volna vendégül látni három juniorellenfelüket. A házigazdának kijelölt MAFC nem tudott termet biztosítani, ezért a szövetség rendezi a C-csoport tornáját az angyalföldi Ady Endre Gimnáziumban. Csapatonként 11 ezer forinttal kell hozzájárulni a terembérlethez, miközben ha dunántúliak adhatnának otthont az egynapos fordulónak, ingyen lenne az iskola sportcsarnoka!
„A versenykiírás alapján pályáztatni kellett volna a helyszínt, illetve a rendezőnek kell a termet térítésmentesen biztosítania – fűzte hozzá Rédei János. – Nem pályáztattak, a MAFC rendezni nem tudja, így a rendező az MRSZ. Miért a csapatoknak kell a terembérletet fizetnie? Hogyan legyen népszerű a röplabda Magyarországon, ha komoly nézőszámmal rendelkező klubok nem kapnak rendezési lehetőséget? Ha a versenykiírás szentírás, az alapján büntetnek, akkor azt az MRSZ miért nem tartja be?”

NB I, férfiak, juniorbajnokság, elődöntő

A-csoport, Szolnok
10.00: HPQ-Szegedi RSE – Szolnoki Főiskola RK-SI
11.30: Dunaferr SE – HPQ-Szegedi RSE
13.00: Szolnoki Főiskola RK-SI – Dunaferr SE

B-csoport, Csepel
9.30: Kodolányi-Masita FRKE – Csepel
11.00: Kalo-Méh-Kecskeméti SE – Company Nyelviskola-Veszprémi RC
12.30: Kodolányi-Masita FRKE – Kalo-Méh-Kecskeméti SE
14.00: Csepel – Company Nyelviskola-Veszprémi RC
15.30: Company Nyelviskola-Veszprémi RC – Kodolányi-Masita FRKE
17.00: Kalo-Méh-Kecskeméti SE – Csepel

C-csoport, Angyalföld (Ady Endre Gimnázium)
10.00: Sümegi RE – MAFC-BME-Mapei
11.30: 1. MCM-Diamant-Kaposvár – Nyíregyházi FRK
13.00: Sümegi RE – 1. MCM-Diamant-Kaposvár
14.30: MAFC-BME-Mapei – Nyíregyházi FRK
16.00: Nyíregyházi FRK – Sümegi RE
17.30: 1. MCM-Diamant-Kaposvár – MAFC-BME-Mapei

D-csoport, Kazincbarcika
10.00: Debreceni EAC – Vegyész RC-Kazincbarcika
11.30: Dági KSE – Debreceni EAC
13.00: Vegyész RC-Kazincbarcika – Dági KSE

Címkék: kecskemét dunaújváros kaposvár röplabda dunaferr junior

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr292721282

Szem80 2011.03.08. 16:30:08

A reagálásom hozzáfűzted, köszönöm.
De még így is kétértelmű a fogalmazásod.
Kérlek fogadd el, hogy megtettem mindent, hogy segítsem a Kecskemét csapatát.
Beszéltem velük újra és nem hibáztatnak minket.
Nem értem miért kell a Csepel csapatát, vagy engem rágalmazni, a kibaszósdi, gusztustalan jelzőkkel. Valamint nem tudom honnan vetted azt, hogy mi hallani sem akartunk arról, hogy áthelyezzük másnapra a meccset.
A szövetségnek január 12.-én küldtem el a rendezési szándékunkat.
Üdv:
Szabó-Erdélyi Mátyás
süti beállítások módosítása