Régóta érlelődik bennem...

 2012.08.27. 19:52

Régóta érlelődik bennem, hogy leírjam a röplabdával kapcsolatos gondolataimat és most úgy határoztam meg is teszem. A nevemet nem írom le (emiatt biztos sokan kritizálnak majd), nem gyávaságból (ezt feltételezhetően el sem hiszik), az ok jóval egyszerűbb: a röplabdás társadalomban engem nem ismernek, és nem is kívánok szerepet vállalni benne, ugyanakkor aggódom azon folyamatok miatt, amelyekkel nap mint nap szembesülök.

A férfiválogatott körüli hercehurca volt az utolsó esemény, ami után ― magamnak is ― összegezni szeretném, mit is láthat a külső szemlélő. A sportágat nem régóta követem figyelemmel, de néhány év alatt csak mélyebbre süllyedt Magyarországon a röplabda. Jelenleg ott tart, hogy a férfi szakág méltatlanul alacsony szinten vegetál, a női pedig vészes sebességgel közeledik felé, pedig a jelenlegi vezetésnek ez a zászlóshajója, a remélt nemzetközi helytállás megtestesítője. Jókay szövetségi kapitány lemondott, valószínűleg elege lett mindabból, amiről eddig lojálisan hallgatott, de alapjaiban ásták alá az eredményes munkát: az erkölcsi és anyagi hiteltelenségből, a bizonytalanságból, az ígérgetésekből. A szövetség és a csapat között feltételezhetően ő volt az ütközőzóna, és már nem kívánt magyarázkodni.

Magyarázkodni senki sem szeret, a szövetség sem, mert nem találtam mostanában egyetlen cáfolatot sem azokkal a hírekkel szemben, amelyek a röplabdaéletben a kedélyeket borzolják: az egyre nagyobb mértékű eladósodottságot, a kifizetetlen bérek és számlák több tízmilliósra becsült nagyságát, a mindezekből törvényszerűen született ad hoc munkát, amelybe csak az ügy iránt érzett elfogultsággal lehet belemagyarázni a szakmaiságot. Tavaly december óta nem volt szövetségi kapitánya a férfiválogatottnak, és most, már az időhiánnyal is küszködve Kelemen István elvállalta. Miért nem lett Demeter György, akit én is ― mint oly sokan mások ― a legfelkészültebb magyar edzőnek tartok? Ő csak megfogalmazott egy minimális szakmai elvárást, aminek a szövetség nem tudott eleget tenni: nem lehet egy felnőtt válogatott eredményes, ha nem játszatják őket együtt, ha a közvetlen utánpótlást jelentő korosztályokat nem versenyeztetik. Nyilvánvalóan erre sincs pénz, így az ő személye nem jelentett egy idő után reális alternatívát.

A női válogatott körüli polémiák sem tették népszerűbbé a szövetségi kapitányi posztot: az, hogy az összetartás előtt egy nappal nem tudják még, hova kell menni (hol fogadják be őket), majd az adósságra hivatkozva kitessékelik őket, nos ezeknek a zavaró tényezőknek a megoldása nem a kapitány feladata. Kelemen István ezt most felvállalta ― olvasható a blogon ―, helyet, szerelést szerzett, de már orvost és gyúrót ő sem tudott. Kelemen István most minden dühét a válogatottságot lemondó játékosokra zúdítja, lelke rajta. Ezek a fiúk most kerültek új csapatba, ahol bizonyítaniuk kell, Szabó Alpár élete első külföldi szerződéséhez jutott. Kelemen István Geiger András esetében elfogadja az egzisztenciális okot a távolmaradásra, a többiek esetében ugyanakkor nem, pedig ugyanarról van szó. Ha minden rendben lenne, azt gondolom, még Veres Péter is másképp gondolkodna, de egy ezer sebből vérző történethez senki sem szeret asszisztálni. A játékosnak az a dolga, hogy játsszon, az edzőnek a szakmai koncepció kitűzése és az ehhez szükséges keret kialakítása, míg a szövetségnek ― elsősorban ― a feltételek biztosításában kell élenjárnia.

A szövetség ennek már régóta nem tud megfelelni, de erről nem hajlandó tudomást venni. Akik ebben résztvevők nagyon akarták ezt a tisztségüket részben társadalmi és/vagy egzisztenciális okok miatt. A röplabda társadalmon belüli elfogadottságuk már a színrelépésük óta feszült, kínos helyzeteket hozott, ami legjobban a kommunikációban érzékelhető: a szövetség nem hajlandó tükörbe nézni és őszintén beszélni a problémákról, a tagegyesületek pedig már a közgyűlésen való részvételt sem tartják fontosnak. Ha megmenthető ez a sportág, akkor sürgősen lépni kell. Én a teljes megújulásban látom a megoldás kulcsát, aki nem tudta vállalni azt, amit ígért, adja át a helyét annak, aki előre tudja mozdítani az ügyet. Az új csapatnak tudomásul kell vennie, hogy ebbe a sportágba most csak beletenni lehet, kivenni sem erkölcsi, sem anyagi értelmemben nem lehetséges. A kezdeti időszakban számolhatnak azzal, hogy idejük nagy részét a vérszagot kapott hitelezőkkel folytatott csatározásokkal töltik majd, és számos kisebb-nagyobb „csontváz” szekrényből való kiesése is garantálható. De lépni kell, meg kell tisztulni, mert ez az út, amin járunk, csak lefele visz, ahonnét már talán visszaút sincs!

Megjegyzés: a félreértések elkerülése végett rögzíteném, hogy a fenti cikket nem én írtam, de mivel minden szavával maximálisan egyetértek, örömmel adom közre. RD

Címkék: vélemény röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr524735819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.artista 2012.08.27. 21:33:20

Tisztelt Hölgyem, vagy Uram!Ha megoszthatom Önnel a véleményem, engedje meg, hogy gratuláljak ahhoz a rövid, tömör, és nagyon lényegrelátó íráshoz ami fentebb található. Igen, Önnek mindenben igaza van!!! De azt tudnia kell, sokunknak, így nekem is, akinek volt része vezetésben, buktatásban már lassan nincs hitem, hogy változás érhető el. Mindíg jönnek olyan emberek akik valamiféle küldetéstudattól vezérelve a sportág megmentőinek kiáltják ki magukat,és a végén nagyobb kárt csinálnak a sportágban mint az elődeik.
Engem személy szerint a leginkább a sportág szakmai koncepciótlansága keserít el.
Elég, ha csak arra utalok, hogy a relitások talaján maradva,olimpiai részvételre ennek a sportágnak rövid, de inkább középtávon is csak a strandröplabda lehetne az egyetlen alternatívája. Ehhez képest, a strandröplabda egyik legnagyobb ellensége az az ember aki vezeti a szövetség szakmai kollágiumát... ez azért sok mindent elmond.
És még sorolhatnám azokat a példákat amik bizonyos csapatok, kisebb körök, bizonyos emberek parciális érdekeit szolgálják, és szövetségi "ráerősítéssel", azért valahogy mégiscsak megvalósulnak. Sportágunk már régóta, de leginkább az utóbbi időkben olyan mint valami szellem, van, de igazából mégsincs.
Viszont lenne egy kérdésem Önhöz! Nem akarná ezt a sportágat vezetni? Ahogyan megnyilvánult fentebb, már nyert ügye van a röplabdának.
De azért had legyek egy kicsit pesszimista is. Az írása nagyon sok olyan információt tartalmaz amik bennfentesre utalnak..., akkor viszont nem igazán jó ez az anonimitás...

Lehel1 2012.08.28. 08:48:03

@l.artista:

Kedves I. artista!
Mindenekelőtt gyorsan leszögezném, hogy soha, semmilyen funkciót nem töltöttem be a szövetségben és nincsenek is ilyen ambícióim. A történéseket ennek megfelelően kívülről nézem, de klubszinten – szigorúan társadalmi munkában – bizonyos feladatokkal foglalkozom. Ma a röplabda élére olyan ember kell, aki pénzt tud hozni a rendszerbe (akár politikai, akár gazdasági vonalon) és van olyan következetes menedzser, hogy levezényli a strukturális átalakulást. A legfontosabb a transzparencia, a röplabda társdalom már nagykorú, joga van tudni minden olyan döntésről, amely érinti. Csak a nyilvánosság adhatja meg a folyamatos hitelességet, amely mögé minden megújulást szorgalmazónak fel kell sorakozni. Frakciózásra már nincs esély, ha most nem kapja össze magát a röplabda, akkor onnét lentről már senki sem rángatja a felszínre.

röpipapa 2012.08.28. 10:27:11

Az én véleményem egy picit más.Szerintem az "elnök úr" egy báb,akit kielégít hogy a tévében szerepelhet, bájologhat, és ezzel el mondtam mindent a munkájáról. De akik odavitték és pofátlan módon a semmiért felveszik a havi fizetésüket amit a csapatok (lehet hogy saját pénzükből adnak össze mert szeretik a röplabdát)nevezési díjaiból jön össze.És megkérdezem ezért mit kapnak? Egy ilyen verseny kiírást 4 dupla forduló? Amatőr csapatokról beszélünk.Pincér nyelven aki fizet az rendel de itt nem így van.Azért vannak a csapatok hogy néhány ember jól érezze magát a szövetségben.

háló 2012.08.28. 10:47:41

Legalább két évtizede élek a röplabda közelébe,ezért a sportág leépülését is látom.A leépülést bajnoki szinten abban látom,hogy nincsenek a bajnoki helyezéseknek olyan mérkőzései, mint abban az időben amikor pl. egy Eger-Tunsgram összecsapásnál utolsó pillanatig nem lehetett tudni ki lesz a bajnok. Most előre boritékolható a bajnokság végkimenetele. A legnagyobb probléma, hogy elfogytak a csapatok.Már-már lassan az NB-I -es bajnokságot sem lehet feltölteni. Az NB II-ben három csoportból kettő lett csökkentett létszámmal.(Sőt még nem is kell minden csapatnak juniorcsapatot versenyeztetni.Nesze neked utánpótlás.)Mivel ezek a bajnokságok elvesztették komolyságukat, ezért inkább területi alapon - a szövetség kihagyásával - szerveznek maguknak bajnokságot. (Az utazás és rendezés vélhetően nem kerül olyan összegbe, mintha a szövetség szervezné. A szövetség mindent előír ami a pénzbesöprést illeti pl edzői továbbképzés, jegyzőkönyvezetői engedély éves megújjitása stb.)
Én a szövetség belső dolgait nem ismerem, de úgy látom, hogy nem a sportágért, hanem belőle élnek. A kitörést abban látom, ha egy "pénzember" fantáziát látna a sportágba befektetni, (mint a focinál Csányi)hiszen a legolcsóbb csapatsport. Az anyagi eszközök legtöbbjét pedig az utánpótlásnevelésre kellene fordítani. Ebből lehet néhány év múlva megfelelő élsport.(Ha több gyerek sportol könyebb a kiválasztás)Sajnos jelenle a csapatmegszűnések korszakát éljük. (Én még emlékszem amikor olyan helyeken is volt NB II-es csapat mint Kazár. Ma már a megyeszékhelyen Salgótarjánban sincs egy NB II -es csapat.)

figyelmes8 2012.08.28. 19:14:43

Aláírom: Teljes megújulás...
Továbbá RENDKIVÜLI KÖZGYÜLÉS kell! Rendhagyó módon rendkivüli részvétellel, megfelelően előre megtervezett, meghirdetett keretek meghatározásával.
Aki a joghoz ide vágóan ért, és hasonlóan lát, segítsen, írjon, ötleteljen!

l.artista 2012.08.28. 20:56:03

Tisztelt Lehel1!
Köszönöm a reakciót, mert ebben is olyasmit feszeget ami jelenleg nincs meg. A Szövetségnek nem csak a tagság "nagykorúsága", hanem a saját szabályzatai, valamint a 2011. évi CLXXII. törvény a sportról, a civil törvény, rendeletek és még egy csomó szabályozás miatt, a tevékenységét a teljes nyilvánosságnak kellene öveznie. Persze lehetnek "kvázi" üzleti titoknak minősülő szerződések, megállapodások stb., vagy olyan történések amelyek teljes részletességgel nem tartoznak mindenkire, de informális szinten (még egyszer mondom), a Szövetség minden tevékenységének nyilvánosnak kellene lennie!!!!! Pl. az üzleti tevékenységgel kapcsolatban még saját szövetségi szabályzat is van, amit joghasznosítási szabályzatnak hívtak lánykori nevén.
Ehelyett megy a parasztvakítás, éves beszámoló helyett, másfél órás performansz a ködös jövőről, mint tavaly, hazudozás az idei közgyűlésen, etc., etc.
Szóval, sportág ide, vagy oda mégis csak egy civil tevékenységről van itt szó, és a sportág jelenlegi vezetésének halvány fogalma sincs arról, hogy mit is jelent a civil fogalom. De a fő gond az, hogy a sportág tagsága, MI, mint a barmok (elnézést a kifejezésért) csak tűrünk, és nem hajtjuk el a megfelelő helyre a saját vezetőinket, mert alkalmatlanok a vezetésre. És erre lenne teljesen szabályos törvényi lehetőség. Továbbmegyek, már felvetődik a büntetőjogi felelősség is...

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.08.29. 07:58:13

@figyelmes8: Rendkívüli közgyűlés??? Most volt nemrég normál közgyűlés, arra nyugodtan meg lehetett volna szervezni bármit, de összesen 17-en mentek el, és abból 9-en maradtak a végére...

Sanyialó 2012.08.30. 00:09:22

Tipikusak a fenti hozzászólások. Fekete vagy fehér. RD maximalitása érthető. Övé a blog.
Azért rápiszkálnék a dolgokra. Kicsi ország, kicsi sportja, ha bárkik itt 2-3 évente "palotaforradalmat" csinálnak, abból az is következik, hogy lesz ellenzék. Ráadásul még a büdös életben nem volt profi vezetése az mrsz-nek. Nem is lesz. Nr1. Nem tudja megfizetni
Nr2. A tagság is amatőr
A szövi és a klubok lógnak az állami és önk. csöcsön, mint alma a fán. Kivételek persze vannak, de azok se profik. Mint klubok.
Tények az mrsz-ről.:
1. NL a királycsináló. (TF-tanszékvezető, SzagKollégiumi Elnök, XXi és Csillagprg vezető, TF-szakosztályvezető, női szöv.kapitány, MEFS koordinátor - ez a legszebb. Idén kiküldték, hogy hirdesse meg a sportágon belül a mefs referensi pályázatot. Hirdetés nem volt, de nem hiszitek el, egyedül pályázott. És nyert. BB is maradhatott sr-referensnek, amit László Évi minden évben meg is csinál! Ennyit a tunderman-ről.
2. Tóth Tamás valóban sokat szolizik. A rokkantkocsi-lizing üzletághoz ez kell!
3. Földvári alatt kicsit inog a palló, de ő egyelőre kidumálja magát. Elsiket jól kidumálta.
4. Az elsökség egy nagy rakás lobbi ember. Valaki labdát akar eladni, valaki lejárt szavatosságú fúrógépet és van aki autósztrádát, de a felirata egyelőre a Fideszoton polóján virít.
5. És van aki lemond sértődötten, majd felháborodik ha kitudódik. Viszont ő legalább ott volt a döntőn az olimpián. És nagyon tud bólogatni. Mrsz ügyben.
6. A tartozás cirka 40 milla.
7. A csapatnevezésekből bejön cirka 16 milla.
8. A külföldiekből jó sok, amennyiben nem kérnek sokan méltányossági csökkentést.
9. Az elmúlt két évben kb. 20 ember volt szerződéses vagy munkavállaló, aki már nincs itt. Ez a szám percenként változhat.
10. Kb. 2 havonta nekigyűrkőzik pár palimadár "átvilágítani" a sportágat. (most éppen a viharsarki jóhiszemű az áldozat.)
11. Kb. 1,5 éve nincsenek az elnökségi üléseknek JEGYZŐKÖNYVEI. (törvényesség csak addig kellett, amíg a töketleneket elzavarták)
12. Bár ez a blog nem a szívem csücske ___bezony Danika, te sem vagy egy patyolatkelme____ sajna a főtitkár úr merő önérzetességből, kilőtte a fórumot. Szar a vélemény, ha ENGEM bántanak.
13. A konklúzió: rohaggyon szét az egész! Ha újrakezdődik, 20 év múlva talán lenne egy erős sportági szövetség. Röplabdázni fognak sokan, legfeljebb nem lesznek válogatottak pár évig.
Na és??

figyelmes8 2012.08.30. 08:16:46

"Rendkivüli közgyülés..." Megprobálok mindenki számára világos lenni, és csak röviden:
Nem csak az MRSZ vezetésben, hanem a klubbok vezetői, edzői között is vannak olyanok, akik mondjuk azt, ELKÖTELEZETTEK.
Egy szokványos Közgyűlés összehívásával semmit tenni nem lehet, az oda delegáltak nagy részének személye, létszáma, passzivítása, és főleg elkötezettsége miatt.
Innen kezdve már talán érthető, amit 2012.08.28.19:14:43 -án írtam.

Sanyialó 2012.08.30. 22:44:01

@figyelmes8: Világos, mint világűrben a fekete lyuk!

figyelmes8 2012.08.31. 16:08:37

Na, hogy mindenki számára világos, azt remélni sem mertem.
Egyébként a hasonlat jó, és eredeti, ezen a héten még nem hallottam.

Sanyialó 2012.09.01. 00:11:46

@figyelmes8: akkor kezdd el megszervezni! :-))))
Had röhögjek.
süti beállítások módosítása