A Vasi Sportakadémia 3:0-ra győzött a szombathelyi rivális HVSE-SzoESE ellen a női NB II Nyugati-csoportjában, az alapszakasz 11. fordulójában. Egy helyi rangadó mindig megkülönböztetett figyelmet kap a szurkolóktól. Nem volt ez másként ezen a mérkőzésen sem.

A presztízsen, a játékon, a győzelmen kívül egy szombathelyi röplabdarangadó másról is szól. Szól a két bázisról, a nyáron létszámgondokkal küzdő, ezért fuzionáló HVSE-SzoESE-ről, szól Leon Röpisuli, Szombathelyi Sportiskola, Vasi Sportakadémia által létrehozott, több száz gyermekkel foglalkozó bázisról. A bázisokat figyelembe véve szólhat az eredményességről, a sportiskola országos utánpótlássikereiről, a VSA elmúlt évekbeli ezüstérmeiről, míg a másik oldalnál az elmúlt évek nem voltak túl acélosak. Nem utolsósorban szólhat az életben maradásról, a pénzről, a város általi elismerésről, hiszen amíg az egyik oldal ingyen kapja a termet a várostól, addig a másik oldal jelentős összeget fizet mind utánpótlás, mind felnőtt szinten az edzés lehetőségének megteremtéséért a városi fenntartású iskoláknak. Amíg az egyik oldal hosszú évek munkájával kiépítette a felmenőrendszerű utánpótlásképzését, amelynek csúcsán egy eredményes felnőtt csapat áll, a másik bázis ezt a rendszert próbálja szétrobbantani és betelepedni olyan iskolákba, ahol már jól működik a képzés, ebből próbálja egyrészt a felnőtt csapatból, másrészt az utánpótlásból magához csábítani a játékosokat, aztán szól még ezer más összefüggésről, egy tipikusan magyar helyzetről, történetről.

Ennek tükrében, és mert a játékosok is tisztában vannak a helyzettel, remek röplabdacsemegének ígérkezett a mérkőzés. Számítani lehetett rá, hogy az előző közös mérkőzésükön az Akadémia otthonában jelentős vereséget elszenvedő HVSE-SzoESE együttese összekapja magát, és bizonyítani akar.  Sajnálatos, hogy a hazai oldalon a csapat egyetlen feladója, Koronczai Lilla az utolsó edzésen bokasérülést szenvedett, így nem tudott csapata rendelkezésére állni. Horváth Mónika, a liberó lett a csapat irányítója. A vendégeknél Varga Enikő csuklósérülés, míg Kovács Eszter munkahelyi elfoglaltsága miatt nem szerepelhetett csapatában.

Jól kezdte a mérkőzést a hazai csapat. Jó nyitásaival meggyűlt a baja a VSA nyitásfogadóinak, így elhúzott ellenfelétől HVSE-SzoESE. 8:3-nál időt kértek a vendégek, de lényeges változás nem történt. Továbbra is álmosan, lelassulva tette dolgát az Akadémia. Az akarattal nem volt baj egyik oldalon sem, azonban nem a látványos labdamenetről szólt a találkozónak ez a periódusa. Ébredezni látszott a vendégcsapat, fokozatosan csökkentette a pontkülönbséget, míg 18:18-nál egalizál. 23:23-nál még egyenlő az állás, aztán egy jó támadás, és egy remek sánc pontot tesz a játszma végére. A végjátékot maga javára fordítva nyer az Akadémia (23:25).

A második felvonás elején ismét jobban kezdett a hazai csapat. Főleg a pontatlan nyitásfogadások miatt nem tudott játékba lendülni a VSA. A nyitások sem jelentettek nagy veszélyt a hazai csapatra. Aztán 10:10 után fordult a kocka. Németh, majd Simon remek nyitásival ellépett ellenfelétől az Akadémia. Látványos támadásai, mozgékony védekezése már a megszokott szintre emlékeztetett. Helyreállt a papírforma, a másodikat is behúzta a VSA (15:25).

A harmadik szett elején már látszott, hogy kezd belemelegedni a találkozóba a vendégcsapat. Javult nyitások, pontos fogadások és a Simon, Benesóczky duó pontot érő támadásai jellemezték a VSA játékát. A fáradtság jelei mutatkoztak hazai oldalon. Horváth alkarral is többször jól szolgálta ki társait. Középről Werkman, míg szélről Szalontai Petra tartotta a lelket hazaiakban. 20:14-nél, majd 22:16-nál is időkéréssel próbálta felrázni csapatát a hazaiak edzője, azonban ez sem tudta megakadályozni az Akadémia sikerét (16:25).

Az első játszma izgalmait leszámítva nem egy körömrágós mérkőzést látott a nagyérdemű. A hazai csapat megérezte irányítója hiányát, bár a helyére kényszerből beálló Horváth nem vallott szégyent új szerepkörében. Középről Werkman, szélről Szalontai Petra játéka érdemel említést. A vendégeken nagyon látszott, hogy sok volt a kihagyás, nem volt játékban a csapat. Németh a gyengébb beindítások ellenére jól mozgatta csapatát. Simon leforgóból, Benesóczky és Mikos középről mattolta többször ellenfelét. A szélsőkön látszott leginkább a sok szünet. Kiss, Tóth és Takács csodás támadások mellett sokat rontott. A liberó, Sipos is tud ennél jobban játszani, bár az utolsó szettre már kezdte megközelíteni önmagát.

— Nehéz mérkőzésre számítottam, mivel december harmadikán játszott utoljára mérkőzést csapatom, és edzéseken sem volt hosszú ideig teljes a keret — mondta a lefújás után Mucsi Péter, a VSA edzője. — A csapat erejét talán jelzi, hogy gyengébb játékkal is sikerült legyőznünk helyi riválisunkat. Annak külön örülök, hogy az első játszma végjátékát nagy akarással sikerült a magunk javára fordítani és ebben a bajnokságban már a második mérkőzésen kerekedtünk szombathelyi riválisunk fölé.    

NB II, nők, Nyugati-csoport, alapszakasz, 11. forduló

HVSE-SzoESE Szombathely — Vasi Sportakadémia 0:3 (—23, —15, —16)

Szombathely, 100 néző. Játékvezetők: Oláh, Varjasi
HVSE-SzoESE: Horváth, Szalontai P., Tóth, Kele, Szalontai E., Werkman. Csere: Szanyi. Edző: Bodzer Attila
VSA: Németh, Takács, Mikos, Simon, Kiss, Benesóczky. Csere: Sipos (liberó), Tóth E. Edző: Mucsi Péter

(forrás: vsakademia.hu)

Címkék: szombathely haladás röplabda vasi vsa sportakadémia vasi sportakadémia szombathelyi egyetemi

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr643548405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása