A MAFC-BME-Mapei hazai pályán 3:1-re nyert a Sümegi RE ellen a férfi NB I alapszakaszának harmadik fordulójában. A fővárosiaknak ez volt az első vesztett szettjük, a dunántúliaknak pedig a második elcsent játszmájuk.

AZ ELSŐ SZETT

Egy sümegi hibával, egy Jahn Péter-ütéssel, és egy Jahn-blokkal, majd Petre Eduard támadási hibájával kezdődött a meccs. Fehér Tibor már a jelzőcsöngő felé sétált, de csak akkor nyomta meg, amikor Németh Zoltán ütést rontott (5:0). Takács Gergely is lekapta Németh Zoltán labdáját, de a blokkról kipattant, így megszületett a vendégek első pontja. A folytatásban is a jobban összpontosító MAFC diktálta a tempót, és az első technikai szünetben is négy ponttal vezetett (8:4). Amikor éledezni látszottak a sümegiek, számos nagy mentést mutattak be egy labdameneten belül, de végül Petre a hálóba ütött. Tamasi István megszerezte első pontját (12:7), és bár egyre jobban kiért a vendégsánc, a MAFC eszén nem jártak túl.

Egész szépen alakult a látogatók játéka, fel is zárkóztak három pontra (14:11). Petrénél hálóérintést látott a másodbíró, a játékos vétlennek érezte a szituációt, de a pontot a házigazda kapta. Jahn Péter ütése után megint öt pont volt a különbség, amikor elérkezett a második kötelező pihenő (16:11). Kaposi Tamás ütésének lesáncolása jelentette Molnár István első pontját, majd Petre próbálta kerülni a blokkot, de ez olyannyira jól sikerült neki, hogy az ütése out lett. Kaposi a hálóba bombázott, Fehér Tibor pedig kikérte második idejét. Jött egy labdaérintési hiba a MAFC-nál, talán egy picit szigorúan, azután Markovich Béla ravasz pöccintésének szólt a taps. A fővárosiak remek nyitásai miatt verve volt a Sümeg (22:13), amelynél az összeszokatlanság is meglátszott, ugyanis a második ejtés esett le a térfél közepére. Németh Zoltán egy ütéssel és egy ásznyitással szépített, Vocskó György időt kért (24:17). Takács Gergely centerütésével ért véget az első szett (25:17, 1:0).

A MÁSODIK SZETT

Cziczó Gábor blokkjával indult a második etap, majd Tamasi István ütése bizonyult szélesnek (0:2). Jahn Péter nem hagyta, hogy jelentősen meglépjen a látogató, a MAFC Németh Zoltán ütésrontásával egyenlített (3:3). Kisvártatva megint kettővel jobban állt a Sümeg (3:5), és ezt előbb tartotta (4:6, 5:7), majd Cziczó újabb blokkjával hárompontosra növelte (5:8). Amikor Markovich Bélánál sáncérintést láttak a bírók, Molnár István nemes egyszerűséggel közölte velük, hogy csapattársa fel sem éri a háló tetejét. A jó poén és az általános derültség ellenére járt a pont a Sümegnek, amely hamarosan már néggyel vezetett (6:10), így Vocskó György időt kért.

Gyorsan felkapaszkodott együttese (8:10, 9:11), de az egyenlítés önhibák miatt nem sikerült. Németh Zoltán ütése elsüvített keresztbe, de a következő már jó volt. Németh újabb bombája és ásznyitás révén újra három ponttal vezetett együttese, Jahn ráadásul kiütötte a labdát, így négyes differenciánál jött a második kötelező szünet (12:16). A MAFC az első szetthez képest sokkal gyengébben fogadott, illetve kevésbé volt hatékony a befejezéseknél. A vendégek ugyanakkor sokkal bátrabban, pontosabban röplabdáztak. A visszatérés után megint faragott hátrányán a fővárosi csapat (14:16), de Molnár Ádám a második ívelést nézte el. Nem jöttek be a hazai szervák. Tamasi ütését megfogták a vendégek, Takács Gergely támadást rontott, úgyhogy a hajrára ötpontos Sümeg-előnnyel fordultak a csapatok (15:20).

Takács irgalmatlanul lekapta Cziczót, aki rögtön korrigált (17:21). Döcögött a szekér a hazaiaknál, de az akarással nem volt gond. Cziczó ejtésből is eredményes volt, szervából azonban nem (19:22). A nyitás Takácsnak sem ment, közeledett a végkifejlet. Németh Zoltán keresztütését a hazaiak kint látták, a bírók bent, játszmalabda! Takács Gergely révén az elsőt hárította a MAFC, de Petre Eduard jóvoltából némi meglepetésre, de a látottak alapján megérdemelten egyenlített a Sümeg (21:25, 1:1). Ez volt a fővárosiak első vesztett játszmája.

A HARMADIK SZETT


Két sümegi ponttal kezdődött a harmadik etap, és nagyon úgy festett, hogy a tulajdonképpen simán megnyert első felvonás után a hazaiak elhitték, hogy könnyedén behúzzák a győzelmet. Gyorsan egyenlített a MAFC (2:2). Kaposi Tamás két próbálkozása is pontatlan volt néhány centivel, és Petre is kiütötte a labdát. Átvette a vezetést a házigazda, de Petre pontjai miatt meglépni nem tudott (6:5). Tamasi rontása után újra a Sümeg állt jobban, de az első kötelező szünethez MAFC-vezetéssel érkeztek (8:7). A meccs a szoros állás ellenére nem volt valami jó, meglehetősen sokat hibáztak mindkét oldalon.

A folytatásban is nagyjából felváltva estek a pontok, de ezúttal már rendre a házigazda árt előrébb, Tamasi triplájával pedig kialakult a hárompontos különbség (12:9). Nagy akarattal röplabdázott a Sümeg, és Petre révén egyenlített (12:12). Molnár István sánca nagyon jókor jött a hazaiak szempontjából (14:12), ám ezután sem tudott ellépni a MAFC. Soós András is hozzátett egy blokkot a Sümeg teljesítményéhez, de a mezőny legmagasabb tagja, Jahn Péter ezekben a percekben szépen termelte a pontokat a hazaiak számára (16:14). Tamasi óriási sáncára Cziczó centerütéssel felelt. Egy hosszú, izgalmas labdamenet végén szintén ő volt eredményes (17:16). Egyenlített a nagy akarattal röplabdázó bakonyi együttes (18:18), de két fontos ponttal visszaszerezte előnyét a MAFC, Fehér Tibor időt kért (20:18).

Izgalmas hajrára volt kilátás, de úgy tűnt, kétpontos távolságban tudja tartani riválisát a MAFC. Ez így is történt, sőt Tamasi odapörkölt egy ásznyitást, Petre hibázott ütésben, ezzel már négy volt közte (23:19). Tamasi következett egy újabb ásszal, majd Takács Gergely bombázott középről, így a szinte végig szoros harmadik szettet a hazai csapat nyerte (25:20, 2:1).

A NEGYEDIK SZETT

Gyorsan előnybe került a MAFC, de előbb egyenlített, majd a vezetést is átvette a Sümeg (3:4), Vocskó György hamar időt kért, de egy újabb blokkal és egy ejtéssel tovább növelte a különbséget a látogató. Vocskó mester már az első technikai előtt kikérte második idejét is (3:7), és a végén kiderült, hogy ez volt a nyerő húzás! Molnár István törte meg a fővárosiak rossz sorozatát, aztán blokkolt is egy nagyot. Soós András hibázott, Németh Zoltán is, de utóbbi kisvártatva javított (7:8). Visszakapaszkodott tehát a MAFC, de a jelentős előny elvesztése nem kedvetlenítette el a látogatót! Németh Zoltán és Cziczó Gábor is eredményes volt, megint kettővel előrébb járt a Sümeg (10:12).

Őrizte a két pont körüli differenciát a vendégcsapat, de Takács Gergely duplájával egyenlített a MAFC, Fehér Tibor időt kért (14:14). Tamasi István szerencsés ásznyitása következett, majd egy sümegi ütés, amely vagy bent volt, vagy nem, a játékvezetők kint látták, így kétpontos hazai vezetésnél jött a második technikai (16:14). Küzdött-hajtott a Sümeg, majdnem egyenlített is, de Molnár Ádám hosszú ütésénél a labda súrolta a blokkot, jogos volt az ítélet (19:17). Molnár István szépen blokkolt, ráadásul nem is egyszer, hanem egymásután kétszer (21:17). Tamasi István is pontosan fejezte be a támadásait, de a vendégek a fiatal Lakics Bence jóvoltából nem szakadtak le teljesen. Amikor Jahn ütést hibázott és Cziczó betalált, izgalmassá vált a vége (23:21)! Jahn megint rontott, egyenlített a Sümeg (23:23), de érkezett Tamasi, és meccslabdához juttatta együttesét (24:23), amelyet a fővárosiak rögtön értékesítettek, így 3:1-re győztek.

A sümegiek az egyik pontra rászolgáltak volna, mert kiválóan küzdöttek, és helyenként jól is játszottak. Érdekes volt látni, hogy a játékosok a rossz periódusok után is ki tudták húzni saját magukat a bajból, nem bolondultak bele a hibáikba. Mindazonáltal a MAFC megérdemelten nyert, mert noha nem játszott olyan jól, ahogy szokott, de akarattal pótolta a pontos, lendületes röplabdát.

A mérkőzés legjobbja
A sümegi Németh Zoltán volt a mezőny legeredményesebbje. Voltak kifejezetten fontos pontjai, de mivel sokat vállalt, többször hibázott is. A teljesítménye összességben mindenképpen pozitív. Cziczó Gábor jól centerezett, a fiatal Lakics Bence pedig a meccs meglepetésembere volt! A győztes hazaiaknál Markovich Béla jól passzolt és jól irányított, Takács Gergely és Molnár István játéka vegyes képet mutatott, de számos perdöntő megmozdulásuk akadt. Jahn Péter jó kezdés után némileg visszaesett, pedig ez az ő meccse lehetett volna. A találkozó legjobbja ezúttal Tamasi István volt, aki szintén nem játszott hibátlanul, de amikor nagyon kellett, fölment, és kegyetlen erővel bebombázta a labdát! Igazi vezéregyéniség, nagy akarattal, de hideg fejjel!

NB I, férfiak, alapszakasz, 3. forduló

MAFC-BME-Mapei — Sümegi RE 3:1 (17, —21, 20, 23)

Káposztásmegyer, 40 néző. Játékvezetők: Vári, Adler
MAFC: Markovich 1, Takács G. 12, Molnár Á. 4, Tamasi 14, Jahn 12, Molnár I. 12. Csere: Tihanyi (liberó), Bolvári, Kovács G. Edző: Vocskó György, Novák László
Sümeg: Puspán, Cziczó 10, Németh Z. 18, Petre E. 12, Kaposi 1, Soós A. 3. Csere: Horváth Cs. (liberó), Lakics 4, Bedőcs. Edző: Fehér Tibor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:4, 13:10, 16:11, 18:12, 20:13, 23:14, 24:17. 2. játszma: 5:8, 6:10, 11:12, 12:16, 15:20, 19:23. 3. játszma: 8:7, 12:9, 12:12, 16:14, 18:18, 23:19. 4. játszma: 3:7, 7:7, 10:13, 14:14, 17:15, 21:17, 23:23

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Vocskó György:
— Úgy gondolom, hogy többet ér a nyögvenyelős győzelem, nem jó játékkal, sok alaphibával, mint egy sima három-nulla. Nem azt mondom, hogy ennek jobban örülök, de értékesebbnek tartom, mert viszonylag gyengébben játszottunk, de küzdeni tudásból jelesre vizsgázott megint a társaság. Szellemiségében óriási az előrelépés a tavalyihoz képest! Küzdöttünk, hiszen hét-háromról tudtunk fordítani, aztán a negyedik játszma végén 23:21-ről egálra jött föl a Sümeg, de a csapat összeállt, nem ijedt meg. Olyan vezéregyéniséggel, mint Tamasi István, bízom benne, hogy nem tudunk veszíteni ilyen szituációban. Tudtam, hogy előbb-utóbb nem lesz három-nulla, de rendkívül értékesnek tartom, hogy egy jó ellenféllel szemben, olykor vesztett helyzetből fordítottunk. Küzdöttünk-kapartunk, és ezt mindenekfölött nagyon fontosnak érzem!

Fehér Tibor: — Aminek a legjobban örülök, hogy az előző meccshez képest megint továbbléptünk. Azt tűntem ki célul, amikor elkezdtem ezekkel a fiúkkal dolgozni, hogy az elején minden mérkőzésen legyen újabb és újabb és újabb elem, amit pontosítani tudunk, és a csapat egysége, összhangja is egyre jobb legyen. Nagyon boldog vagyok, hogy a mai meccsen is előre tudtunk lépni. De a meghatározó pillanatokban nekiállunk kapkodni, idegeskedni, esetleg egymást próbáljuk pozícionálni a pályán, ami nem fér bele, erről még le kell szoknunk. Az ellenfél régóta együtt játszik, látszik, hogy összeszokottabb. Ez jelentette a szett végén azokat a pontokat, amelyekkel megnyerték a mérkőzést. A nézőket is belelkesítettük, és ez nagyon ritka a mai magyar röplabdában. Kicsit sem vagyok elkeseredve, ezen az úton fogunk tovább haladni, amit megkezdtünk, ugyanilyen kis lépésekkel. Úgy, ahogy a Himalájára is felérnek az emberek egyszer: mindig megállnak, körülnéznek, megint tesznek egy lépést, és a végén eljutnak a célhoz.

Címkék: bajnokság röplabda nb1 sümeg mafc

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr973255713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása