A sportág történetében első vidéki női klubként, a város első élvonalbeli országos bajnoki aranyérmét az Eger SE női röplabdacsapata szerezte. Húsz éve történt!

Perecsi Jolán, Kurucz Mónika, Fésüs Erzsébet, Fésüs Irén, Tatjana Cserkaszova, dr. Sikéné Gazdag Zsuzsa, Nemesné Kalotay Rózsa, Torma Ágnes, Fekete Magdolna, Tímár Edit, Tóth Mónika, Kovács Éva és Fekete Krisztina aranybetűs ünneppé varázsolta 1991. május tízedikét Egerben. A város első élvonalbeli bajnoki címét arató együttes az NB I fináléjának negyedik mérkőzésén 61 perces fergeteges csatában, 1500 szurkoló előtt 3:0-ra győzte le a BVSC-t, amivel beírta magát a megyeszékhely sportbeli dicsőségeit tartalmazó könyvébe.

Országos bajnokság első osztályában hasonló sikert aratott csapatot előtte még egyszer sem tudott felvonultatni a település, ezért bírt kiemelt jelentőséggel a diadal. „Durrantak a pezsgők, csattantak a puszik, és Kasziba edzőt hősöknek kijáró ünneplésben részesítette a szurkolósereg” – számolt be a Heves Megyei Hírlap a körcsarnokbeli feledhetetlen pillanatokról. Nyilatkozott boldog és boldogtalan, igaz, utóbbiak inkább a fővárosiak közül kerültek ki, akik a második hellyel is a vasutas egylet legfényesebb érmét könyvelhették el. „Már voltam bajnokcsapat edzője, de a két diadalt nem lehet összehasonlítani. Annyi viszont bizonyos, hogy ilyen ünneplésben még nem volt részem” – méltatta a körítést és a drukkereket Kasziba István.

A szakember akkor még aligha gondolta, hogy az első vidéki klubként NB I-es aranyérmet nyert Eger SE után még további öt elsőséget könyvelhetnek el Hevesben. Pedig így volt: 1994-ben, 1995-ben és 1996-ban Kordax-Eger SC néven, 1997-ben és 1998-ban pedig AgriaComputer RC elnevezéssel szerzett bajnoki címet a megyeszékhelyi egylet.

Vezetőként Boros Zoltán (ESE ügyvezető elnök), dr. Sike József (szakosztály-elnökhelyettes) és dr. Seress Gábor nevéhez fűződik a húsz évvel ezelőtti eredmény. Utóbbi szakosztályelnökként vállalt jelentős részt a sikerből, majd a folytatásban is az irányításával ment mennybe az egylet. Seress később sportágat váltott, és idén a ZF-Eger férfi vízilabdacsapatának első OB I-es aranyérménél is bábáskodott, mint ügyvezető igazgató.

De vissza 1991-hez: az első bajnokcsapat keretében a 407-szeres válogatott Torma Ágnest is láthatta játszani a nagyérdemű, míg legfiatalabb tagként Kurucz Mónika ízlelhette meg, milyen is egy imádott csapat tagjának lenni. Arról, hogy a röplabda csak részben korfüggő, a mai napig tanúbizonyságot ad Tímár Edit, Kalotay Rózsa és Kovács Éva. A trió tagjai az Eger Old Girls csapának játékosaiként szolgálnak ízelővel arról, hogy korábban milyen szinten művelte a sportágat. Az pedig elsősorban Gáspárdy György érdeme, hogy manapság is beszélhetünk még a városban röplabdáról.

Igaz, ez már egy másik történet, de az első egri arany sem mese!

(forrás: heol.hu)

Címkék: eger röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr832989073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

háló 2011.06.17. 17:57:54

Ahogy elnézem ez a csapat a jelenlegi magyar mezőnyben ismét bajnok lenne.A jelenlegi Eger fényévnyire van.
süti beállítások módosítása