A Pécsi Tudományegyetem női csapata, amelyet jelenlegi és volt PTE-PEAC-os röplabdázók alkotnak, harmadik helyezést ért el a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság négyes döntőjében, amelyet Debrecenben rendeztek. Képgaléria ide kattintva megtekinthető!
 
A játékoskeret megismerése és a nemzeti bajnokság tapasztalatai alapján a pécsi csapat vezetése az egyetemi MEFOB-összekötővel egyeztetve úgy döntött, idén érdemes részt venni az intézmények közötti megmérettetésben. Az egyetemista csapat vezetését Storcz Tamás, a PEAC edzője vállalta. A sorsolás kézhezvétele után a Kaposvári Egyetem és az első körben erőnyerő Szegedi Tudományegyetem ágára kerültek a baranyaiak. Az első reakció ez volt: talán-talán sikerülhet a négyes döntőbe jutás.

Az első mérkőzést Kaposváron játszotta a PTE. Az ellenfél csapatában kettő, a mecsekaljiaknál egy olyan játékos lépett pályára, aki a bajnokságban az NB I-es BITT-Kaposvári NRC együttesét erősíti. A pécsiek játékát hullámzó teljesítmény, és az összeszokottság hiánya jellemezte. A majdnem kétórás mérkőzés végjátékában nagy küzdeni tudással és pontosabb játékkal sikerült az ellenfél kiemelkedő játékosait semlegesíteniük, így 3:2-re nyertek, ezzel minimális előnyt szereztek a somogyiak elleni visszavágóra.

A pécsi második összecsapásra nem készült fel megfelelően a PTE. Ennek oka a fáradtság és a ráhangolódás hiánya volt. A mérkőzést átlag alatti csapatteljesítmény, és csak helyenként kiemelkedő egyéni teljesítmények jellemezték, ahol a végjátékban nagyon elfáradva, és nem mindig a jó megoldásokat választva 3:2-es vereséget szenvedtek a baranyaiak. Ezután a főszerepet a matematika vette át, aminek a végeredménye: azonos játszmaaránnyal, de jobb pontaránnyal továbbjutott a második körbe a Pécs.

Következett a nagyobb falat, az első körben pihenő Szegedi Tudományegyetem. Négy óra buszozás után érkezett Szegedre a baranyai különítmény, ahol a hazaiak igazi vendéglátóként viselkedtek a pályán, és azon kívül is. A szezon legjobb mérkőzését játszották a pécsiek: a pályán levő hat játékos egy kerek egészet alkotott. Kiemelkedő volt a csapat egységes védekezése, extra mezőnymunkája és Császár Alexandra centerteljesítménye. A színvonalas mérkőzést mindössze egyetlen hullámvölggyel magabiztosan nyerte a PTE (1:3).

A hazai visszavágón a mutatott játék alapján, az előny birtokában esélyesként léptek pályára a pécsiek. Többen nem a játékra koncentráltak, inkább arra, hogy mindössze két szett megnyerésével döntőbe jut az együttes. Ez rányomta a bélyegét az egész találkozóra. A csapatnak görcsös, erőlködő volt a játéka, a szegediek ellenben felszabadultan, jókedvvel játszottak. A játék képe a második hazai részsiker után, a továbbjutás biztos tudatában sem változott, így egy közepes színvonalú, darabos mérkőzés végén mindkét csapat örülhetett: a Szeged az idegenbeli győzelemnek, a PTE a továbbjutásnak (2:3). Ezzel eldőlt, hogy a baranyaiak ott lesznek a júniusi négyes döntőben. Sikerült történelmet írni, hiszen a Pécsi Tudományegyetem röplabdacsapata eddig nem jutott el a MEFOB döntőjéig.

A csapatnak négy hét felkészülési idő állt rendelkezésére a döntőig, ez idő alatt az edző állóképességi és erőnléti feladatokat is beiktatott az edzésmunkába. Az utolsó egy hétben csak taktikai jellegű edzéseket végeztek. A felkészülésük nem volt zökkenőmentes, mert a liberó, Szalai Judit külföldön kapott állást és Bauer Diana, a kezdő feladó egy szerencsétlen baleset következtében részleges oldalszalag-szakadást szenvedett. Ők a döntőn sem tudtak részt venni. Külön dicséretet érdemel Elaine Brichmann és Bagdi Zita, akik a cseresorból előre lépve nagy odaadással, tudásuk legjavát nyújtva igyekeztek pótolni a kiesett irányítót.

Elérkezett június harmadika, az indulás ideje. Kicsit logó orral indultak el a baranyaiak, hiszen a kezdő irányító elvesztése jelentősen csökkentette az esélyeiket, de a hosszú buszút alatt újra mosolygós arcokat lehetett látni, és kezdtek bizakodni abban, hogy egy csapatként játszva talán sikerül bravúrt véghezvinni, és dobogós helyen végezni.

A gyors vacsora ideje alatt az edző a technikai értekezleten vett részt, ahol a játékengedélyek ellenőrzése után eldőlt, hogy a pécsiek első mérkőzése szombaton 11 órakor lesz a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) csapatával.

A torna első mérkőzését a budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz) és a Szent István Egyetem (Gödöllő-Békéscsaba) csapatai játszották, ahol a Corvinus nagy csatára kényszerítette a motiválatlanul, sok hibával játszó Gödöllőt, de a meglepetés elmaradt, a Szent István Egyetem nyert 3:2-re.

A PTE szombaton a második mérkőzésen mutatkozott be, a TF ellen. Színvonalas, több mint két órán át tartó összecsapást láthatott a közönség. Fej-fej melletti küzdelem! Négy szett alapján mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet, de az ötödik, rövidített szett elején a Pécs nyitásfogadása szétesett, az addig jól működő csapat összetartása a fáradtságnak és a nagy melegnek köszönhetően megbomlott. A mérkőzést a TF nyerte 3:2-re.

A délelőtti mérkőzést követő ebéd után egy nagy pihenést iktattak be a pécsiek, majd próbáltak mentálisan felkészülni a délutáni meccsre. Ekkor sok játékos fejében átfutott a gondolat, hogy ez az utolsó esélyük bravúrt véghezvinni, ha dobogón szeretnénk végezni, meg kell nyerniük a találkozót!

A harmadik mérkőzést a TF vívta a Szent István Egyetem ellen. Az első mérkőzés utáni pihenő alatt a gödöllői edzőnek sikerült rendet tenni játékosai fejében. Az élvonalbeli játékosállomány meg is mutatta, mire képes. Gond nélkül, kevesebb, mint egy óra alatt lépett át a TF fáradt csapatán (3:0).

A negyedik mérkőzés, egyben a második pécsi megmérettetés következett. Az ellenfél az előző mérkőzésén szintén öt szettben alulmaradó Corvinus Egyetem volt. A mérkőzés képét meghatározta, hogy bátran, és egy csapatként működve mindenki a tudása legjavát hozta a játék során a PTE együttesében. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Böröczki Petra és Császár Julietta. Az első két szettet könnyed, jó játékkal, végig vezetve nyerték a pécsiek. A harmadik rész közepét rossz megoldások és pontatlan játék jellemezte, de egy jó időkéréssel az edző a figyelmet újra a játékra irányította. A Corvinus agresszív, mindent egy lapra feltevő játéka izgalmassá tette a záró szettet, de az utolsó pillanatig koncentrálva, a megbeszélt feladatokat tökéletesen ellátva, a gyakorolt elemeket példásan végrehajtva, kiváló csapatmunkával célba ért a Pécs, majd minimálisan meg is előzte ellenfelét. A mérkőzést végig kézben tartották a baranyaiak, igazi csapatot alkotva megérdemelten nyertek (3:0).

A nap végén a tabellát a Szent István Egyetem vezette, a gödöllői-békéscsabai vegyes csapatot a PTE, a TF és a Corvinus Egyetem követte.

A döntő második napjának első mérkőzésén az Szent István Egyetem csapatával álltak szemben a pécsiek. Az ellenfél együttesben öt olyan röplabdázó játszott, aki az Extraligában szerepel. Edzőjük előző napi teljesítményük miatt nem dicsérte meg őket, ezért meg kellett mutatniuk, mire képesek. A pécsi tréner elvárásai nem tűntek megvalósíthatatlannak. Az mondta a lányoknak, hogy élvezzék a játékot, ne dolgozzanak egymás helyett, de segítsenek egymásnak úgy, ahogy az előző napon. A meglepetés ezen a mérkőzésen elmaradt, de egy jó mérkőzéssel búcsúztak a MEFOB döntőtől a baranyaiak. Az esélyesebb Szent István Egyetem nyert 3:0-ra.

Az izgalmaknak még nem volt vége! Egy mérkőzéssel a döntő zárása előtt mindössze egyetlen dolog volt biztos: a Szent István egyetem aranyérmes. Azonban ha a Corvinus Egyetem 3:1-re vagy 3:2-re nyer a TF ellen, akkor jobb játszmaaránnyal a pécsiek végeztek volna a második helyen. A Corvinus meghatározó játékosa, Héger Zsuzsanna a mérkőzés végére elfáradt, 2:2 után csapata nem tudta semlegesíteni a kiváló formát mutató Jáka Szilviát és Tóth Zsuzsannát. A meglepetés itt is elmaradt, nagy küzdelemben a TF került ki győztesen (3:2).

Storcz Tamás, a PTE edzője: – Összességében elégedett vagyok a csapatom teljesítményével. A nehézségek ellenére szépen helytálltunk, a hiányzókat sikerült pótolnunk. Megmutattuk, hogy akarunk, és tudunk csapatként egymásért küzdeni. Amikor ez a hozzáállás kiemelkedő egyéni teljesítményekkel találkozik, olyankor születik a hasonló bravúros eredmény. Gratulálok és köszönöm a munkát mindenkinek, aki közvetve vagy közvetlenül segített minket az ide vezető úton.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Pécsi Tudományegyetemnek, hogy lehetővé lették a MEFOB-on való részvételt, és Petőfi Áronnak a gördülékeny koordinálást.

A PTE csapata: Bauer Diána, Brichmann Elaine, Gregor Helga, Bagdi Zita, Fridrich Erika, Schachinger Rita, Szórád Eszter, Császár Alexandra, Császár Julietta, Böröczki Petra, Molnár Zsófia, Polgár Petra Dóra, Sümegi Orsolya, Szalai Judit, Szilágyi Csilla, Takács Judit. Edző: Storcz Tamás

A női MEFOB négyes döntő végeredménye
1. Szent István Egyetem (Gödöllő-Békéscsaba) 6 pont (9:2)
2. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF), Budapest 5 pont (6:7)
3. Pécsi Tudományegyetem 4 pont (5:6)
4. Corvinus Egyetem, Budapest 3 pont (4:9)

Különdíjasok
A legjobb támadó: Héger Zsuzsanna (Corvinus)
A legjobb előkészítő: Jenei Andrea (Szent István Egyetem)
A legjobb mezőnyjátékos: Jáka Szilvia (TF)

(forrás: peacroplabdapecs.hu)

Címkék: pécs egyetem röplabda főiskola egyetemi pte mefob

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr312972005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása