Három erős csoport, egy rendkívül színvonalasnak ígérkező sorozat. Ez a 2011-es női Euroliga, amelyben ezúttal immár ott van a magyar válogatott is! A mieink a csapatépítés legelején vannak, de már most letehetik a névjegyüket a kontinensen! Beharangozó!

Senki ne csodálkozzon azon, hogy a női Euroliga még a férfiak sorozatánál is erősebb, hiszen míg a kontinens kilenc legkiválóbb férfiválogatottját a Világliga május végétől július elejéig foglalkoztatja, addig a női csapatoknak szóló World Grand Prix csak augusztusra ad elfoglaltságot, és csupán az öt legjobb európai együttes vehet rajta részt.

A-csoport

Spanyolországnak jó európai középcsapata van, ezt jelzi az is, hogy az Euroliga eddigi két szezonjában egyaránt hat győzelemmel és hat vereséggel zárta a csoportkört, de a négyes döntőbe egyszer sem került be. A spanyolok ott voltak az elmúlt három Európa-bajnokságon, és kijutottak az idei tornára is, tehát a nyár a felkészülés jegyében telik számukra. Holland edzőjük, Gido Vermeulen elmondta, határozott céljuk, hogy idén végre ott legyenek a négy között. „Számunkra a csapatépítés szempontjából nagyon fontos ez a verseny – ecsetelte a tréner. – Rendkívül nehéz dolgunk lesz, mert csoportellenfeleink közül Szerbiának nagyon erős csapata van.”

Bizony, a szerbek nagyon jók, nem pusztán udvariasságból dicsérte őket a spanyol válogatott edzője. Szerbia a női Euroliga mindkét korábbi idényében aranyérmes volt, 2009-ben két, 2010-ben pedig egy vereséggel zárta a csoportkört. A legutóbbi világbajnokságon nyolcadik, az Európa-bajnokságon hetedik lett. A csapat idén már végképp nem kispályázik, elindul az Euroligában, aztán a World Grand Prix-n, majd jöhet az olaszokkal közös rendezésű Európa-bajnokság! Hát ilyen kaliberű a szerb válogatott... Zoran Terzic szövetségi kapitány továbbra is megannyi ismert játékossal dolgozik, akik klubjukkal erős európai bajnokságban, illetve a Bajnokok Ligájában, vagy más kontinentális kupasorozatban edződnek. Ezen nincs mit ragozni, ezúttal is ők a sorozat esélyei!

A franciák olyanok, mint a spanyolok, legalábbis a női röplabda-válogatottjaik nagyon hasonlítanak. A legutóbbi két Európa-bajnokságon ott voltak, és idén ősszel is ott lesznek. Az első Euroliga-szezonban, 2009-ben rögtön bejutottak a négyes döntőbe, ahol a későbbi győztes Szerbia csak 3:2-re tudta legyőzni őket az elődöntőben, s végül negyedikek lettek. Tavaly kihagyták a sorozatot, de idén ismét ott lesznek. Fabrice Vial szövetségi kapitány csapata május 14. óta edzőtáborozik együtt. „Egyáltalán nem volt magától értetődő az Európa-bajnoki kijutásunk, hiszen nagyon kemény küzdelemben született meg a sikerünk – vélekedett az edző. – Az elmúlt szezon során rendszeresen láttam a lányokat a klubjaikban. Mindenki nagyon várja, hogy újra elkezdjük a közös munkát a nemzeti csapattal. Már évek óta küzdünk azért, hogy végre egy ilyen kemény nyári programunk lehessen. Hálásak vagyunk azoknak, akik segítettek, hogy ez megvalósuljon. Ez az intenzív nyári program boldoggá tesz is a lányokat is, annyira motiváltak, hogy saját idejükből áldoznak a válogatottra! Célunk, hogy az idei esztendő nagy versenyén, az Európa-bajnokságon jól szerepeljünk. A Tournoi de France és az Euroliga is alapvetően ezt hivatott elősegíteni. Erősségünk legfőképpen a csapategység, hiszen nálunk nincs nagy csillagok a névsorban. Nagyon erős ellenfelekkel fogunk játszani, de egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk, hogy a legfőbb célunk egy jó eredmény elérése az őszi Európa-bajnokságon. 24 fő szerepel a bő keretben, de minden mérkőzésre csak 12 játékost jelölök. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a hosszú szezon után a lányok kisebb fizikai problémákkal és egyéb hátráltató tényezőkkel küszködnek. Christina Bauer például még mindig Olaszországban játszik, Maeva Orlé most végez a középiskolában, Myriam Kloster pedig terhes. Örülünk, hogy szívesen tér vissza Nassira Camara, aki nagyon motivált.”

A franciák Tournoi de France néven felkészülési tornát rendeztek Deauville-ben, amelyet Románia nyert meg a házigazda, valamint Horvátország és Izrael előtt. „Végre le tudtuk győzni a nagyon jó horvát csapatot – lelkendezett Anna Rybaczewski, a franciák csapatkapitánya. – Lendületet és bizalmat merítettünk az eredményből. Csapatunk nagyon jól játszik, bár még mindig van néhány dolog, amin javítani kell.” Fabrice Vial elmondta, a lányok egy kicsit csalódottak voltak a románok elleni vereség után, de egy nappal később nagyon örültek, hogy pozitív eredményt értek el Horvátországgal szemben, és jól is játszottak. „Nagy intenzitással röplabdáztunk, és a meccs fordulópontja után mi irányítottunk – magyarázta a vezetőedző. – Elégedett vagyok a felkészülés első hetének munkájával, sok mosolygós lányt láttam, és élvezem, amikor velük lehettem. Még nagyon sok munka vár ránk, de ezen a versenyen megmutatkozott, amit eddig gyakoroltunk!”

Görögország válogatottja kakukktojásnak számít ebben a csoportban, mert valószínűleg nem tudja felvenni a versenyt három remek ellenfelével. A görögök 2001-ben még ott voltak az Európa-bajnokságon, sőt egy évvel később a világbajnokságon is, de tavaly és tavalyelőtt egyaránt csupán egy győzelemmel zárták az Euroliga csoportkörét. Ciprust kétszer legyőzték felkészülési meccsen, de aztán Magyarországról két vereséggel távoztak. Ez is azt mutatja, hogy ők továbbra is csak epizódszereplők lesznek a nagyok mellett. „Már négy hete készülünk együtt az Euroligára – mondta Takisz Florosz szövetségi kapitány. – A kontinentális sorozat nagyszerű lehetőség, hogy új csapatot építsünk. A fő cél számunkra az, hogy kijussunk a 2013-as Európa-bajnokságra.” Nikoleta Koutouxidou csapatkapitány hozzátette, értékes tapasztalatokkal és győzelmek szeretnének gazdagodni, és nem félnek senkitől. A játékuk folyamatosan javul, ezt tanúsítja a magyarok elleni két meccs is.

Tippünk: 1. Szerbia, 2. Franciaország, 3. Spanyolország, 4. Görögország

B-csoport

Számunkra az a legfontosabb, hogy ebbe a kvartettbe sorsolták Magyarországot is! A mieink szereplésével kapcsolatos beharangozó ide kattintva olvasható!

A magyar lányoknak bizony nem lesz könnyű dolguk, sőt! Mindhárom ellenfelük Európa-bajnoki résztvevő! Itt van rögtön Izrael, amely ellen a mieink kezdik a sorozatot. És itt van mindjárt egy fantasztikus edzőlegenda, a Hírességek Csarnokának tagja, akit a világon mindenhol ismernek és szeretnek: a 74 éves Arie Selinger! Ő a szövetségi kapitány. Pályafutása legnagyobb sikerét 1992-ben érte el, amikor a barcelonai olimpián a holland férfiválogatottal ezüstérmes lett. Korábban az Egyesült Államok női csapatát irányította, 1984-ben, a Los Angelesi olimpián szintén a második helyen végzett együttesével. Ezeken kívül természetesen számos országban dolgozott, és rengeteg sorozatban nyert arany-, ezüst- és bronzérmet csapataival. Egyik fia, Avital Selinger szintén röplabdaedző lett, és mostanában azon fáradozik, hogy eredményességben lekörözze édesapját! Hosszú évek óta a holland női válogatott szövetségi kapitánya.

Miután Dr. Arie Selinger átvette az izraeli női csapat szakmai irányítását, az általa létrehozott és alkalmazott sikeres rendszer az utóbbi években modellként szolgál más sportágak számára is. Mindez 2007-ben nyarán kezdődött, azzal a céllal, hogy a 2012-es londoni olimpiára kijusson az együttes. Különleges napi tréningek voltak, amelyek a csapat fejlődését szolgálták. És az eredmények nem maradtak el! Izrael legjobbjai tavaly bejutottak az Euroliga négyes döntőjébe, ahol végül negyedik lett, és kijutottak az Európa-bajnokságra, hiszen a pótselejtezőn elbúcsúztatták Fehéroroszországot!

Csehország jó ismerőse a magyar válogatottnak, hiszen tavaly azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepelt a két együttes. Jiri Siller szövetségi kapitány elmondta, mivel a csapat még mindig elég fiatal, fontos, hogy a játékosok minél több tapasztalatot szerezzenek, ez pedig csak nemzetközi versenyeken valósulhat meg. A feladó, Lucie Mühlsteinova Lengyelországban, Helena Havelkova és Anett Havlickova pedig Olaszországban légióskodik. A cseh válogatott részt vett a tavalyi világbajnokságon, és a 15. helyen végzett, az Európa-bajnokságon pedig tízedik lett. Az Euroligában idén indul először.

Bulgária válogatottja kedveli az Euroligát, eddig mindkétszer ott volt a mezőnyben, s 2009-ben a harmadik, tavaly pedig a második helyen végzett! A legutóbbi Európa-bajnokságot a nyolcadik helyen zárta a csapat, s idén is ott lesz a tornán. Mi több, az új vezetőedző, Dragutin Baltic közölte, határozott célja, hogy együttese érmet nyerjen! Ő az, aki a szlovén Bled férficsapatával 2007-ben először nyert Közép-európai Ligát és Élcsapatok Kupáját. Tavaly a Rabita Baku női együttesének trénere volt, bajnoki arany és CEV Kupa-bronz volt a termés, idén pedig a szintén azeri Lokomotiv edzőjeként ért el sikert, hiszen a Challenge Kupában második lett. A bolgár lányok 2009-ben a mexikói junior világbajnokság negyedik helyén végeztek, tehát az utánpótlás is enyhén szólva rendben van...

Tippünk: 1. Csehország, 2. Bulgária, 3. Izrael, 4. Magyarország

C-csoport

Románia válogatottja felkészülési mérkőzést játszott a magyarokkal Kecskeméttel, egy évvel ezelőtt. Győztek a mieink, a románok nem tűntek túlságosan acélosnak, aztán elutaztak az Európa-bajnoki selejtezőtornára, és szépen sorban megverték Belgiumot, Szlovéniát és Svédországot is. Aztán hazai környezetben megismételték ugyanezt, tehát veretlenül jutottak ki az idei kontinensviadalra. A szerb Darko Zakoc együttese az Euroligában még nem hasított ekkorát, bár mindkétszer eddig elindult, a csoportjából egyszer sem jutott tovább. Legjobb játékosa, az olasz Bergamóban szereplő Iuliana Nucu még nem csatlakozott a kerethez, hiszen Itáliában a döntőben érdekelt. Együttese nélküle is jó formában van, hiszen a házigazda franciák, valamint a horvátok és az izraeliek előtt megnyerték a Tournoi de France elnevezésű felkészülési tornát.

Horvátország az említett tornán csak a harmadik helyen végzett, de ebből ne vonjunk le messzemenő következtetést. Tartsunk csak egy gyors névsorolvasást: Jelena Alajbeg, Ana Grbac, Mateja Ikic, Natasa Osmokrovic, Maja Poljak, Sanja Popovic, Senna Usic. Az ő nevüket immár szerte Európában ismerik. A szövetségi kapitányét viszont az egész világon, ő ugyanis nem más, mint Irina Kirillova, aki a Szovjetunió színeiben olimpiai-, világ-, és kétszeres Európa-bajnok volt, aztán állampolgárságot váltott, s a horvátokkal két Európa-bajnoki ezüstöt szerzett. Edzőként is sikeres, a 2006-os világbajnokságon ugyanis ő volt az aranyérmes orosz női válogatott másodedzője! Szép feladat vár rá, hiszen Horvátország ott van a kontinens élvonalában, de a legutóbbi világbajnokságon és Európa-bajnokságon is gyengén szerepelt. Az Euroligában most indulnak először.

Törökország viszont most indul harmadszor, és a tavalyi, valamint a tavalyelőtti szezonban is megrendezte a négyes döntőt, s idén is ezt teszi, úgyhogy 2011-ben sem lesz komoly tétje a csoportkörnek a csapat számára. Ennek ellenére persze jó eredményt értek el a törökök az alapszakaszban is, mindkétszer csoportgyőztesek lettek. 2009-ben, Kayseriben a második, tavaly Ankarában a harmadik helyen zárták a finálét. A válogatott az előző világbajnokságon az előkelő hatodik helyezést szerezte meg, az Európa-bajnokságon pedig ötödik lett. Immár a brazil Marco Aurelio Motta irányít szövetségi kapitányként. Klubfronton igazán sikeres évadot tudhatnak maguk mögött a törökök, hiszen a Vakif Günes megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Fenerbahce harmadik lett, és az Eczacibasi is ott volt a rájátszásban! Persze, ezekben a csapatokban a külföldiek domináltak, de a hazai kulcsjátékosoknak is fontos szerepük volt.

Fehéroroszországban a legendás Nyikolaj Karpol volt a szövetségi kapitány, ott is volt az együttes az elmúlt két Európa-bajnokságon, de 2009-ben elég gyengén szerepelt, az idei tornára pedig ki sem jutott, mert elbukott az Izrael elleni pótselejtezőn. Az Euroligában újoncok a beloruszok.

Tippünk: 1. Horvátország, 2. Törökország, 3. Románia, 4. Fehéroroszország

Női Euroliga 2011

A-csoport: Spanyolország, Franciaország, Szerbia, Görögország

B-csoport: Izrael, Magyarország, Csehország, Bulgária

C-csoport: Románia, Horvátország, Törökország, Fehéroroszország

A négyes döntőt július 15-16-án rendezik, Isztambulban.

Női Euroliga 2010

Az A-csoport végeredménye
1. Szerbia 23 pont (11/1)
2. Bulgária 21 pont (9/3)
3. Románia 16 pont (4/8)
4. Nagy-Britannia 12 pont (0/12)

A B-csoport végeredménye
1. Törökország 21 pont (9/3)
2. Izrael 20 pont (8/4)
3. Spanyolország 18 pont (6/6)
4. Görögország 13 pont (1/11)

A négyes döntő (Ankara, Törökország) végeredménye
1. Szerbia
2. Bulgária
3. Törökország
4. Izrael

Linkgyűjtemény
• Az Euroliga magyar beharangozója itt
• Az Euroliga oldala a CEV honlapján
• Az Euroliga oldala a Wikipédián
• Az Euroliga mérkőzéseit a Laola TV közvetíti az interneten

Címkék: beharangozó röplabda euroliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr222933277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása