Mikor kapnak végre fizetést a Budapest Sport Egyesület profi sportolói, illetve a kiszolgáló személyzet? – kérdezett rá Móricz Eszter képviselő a fővárosi önkormányzat legutóbbi közgyűlésén. Csomós Miklós sportért felelős főpolgármester-helyettes nem tudott válaszolni a kérdésre. Polgár Pál, a BSE alelnöke pedig – az egyesület érdekeire hivatkozva – visszavonta a klub jövőjét firtató kérdésekre adott válaszait.

A BSE immár négy hónapi bérrel tartozik sportolóinak és alkalmazottainak. A röplabdacsapat ilyen körülmények között nyerte el a bajnoki címet és a Magyar Kupát. Másoknak viszont érem helyett legfeljebb végrehajtói végzés jutott a kifizetetlen számlák miatt. A klub – a bérhátralék mellett – csaknem 150 milliós közműtartozást halmozott fel az utóbbi években. Az 1913-ban alapított és a hazai sportnak több világklasszis versenyzőt – például Bátorfi Csillát, Regőczy Krisztinát, Sallay Andrást, Bujdosó Imrét – adó fővárosi egyesület a pénzügyi összeomlás szélére sodródott.

Hogyan jutott el idáig?

A nyolc szakosztályban – asztalitenisz, kajak-kenu, karate, kosárlabda, röplabda, tenisz, vívás, természetjáró –785 sportolót felvonultató klub a hetvenes évektől élvezte a fővárosi tanács, majd önkormányzat, illetve a budapesti közműcégek támogatását. Az egyesület bevételeinek nyolcvan százalékát ezektől kapta. A múlt őszi önkormányzati választások után azonban nagyot fordult a világ. Az új főpolgármester, Tarlós István vezette budapesti önkormányzatnak ugyanis első teendőinek egyike volt a közműcégek lefejezése, és egyetlen gazdasági holdingba (Budapesti Városüzemeltetési Központ) tömörítése. Ám a korábbi években meglehetősen nagy lábon élő BSE nem csupán a legtehetősebb szponzoraitól esett el: az idei szigorú fővárosi költségvetésben az önkormányzati támogatás összegét is megfelezték. Ennek oka: a városvezetés elégedetlen a klubban zajló sportszakmai tevékenységgel, valamint – az erőn felüli fővárosi támogatás ellenére is – súlyos eladósodást eredményező gazdálkodással.

Az önkormányzat elszámoltatást akar, s azt teljes körű átvilágítással kezdené. Ennek levezénylője Mitnyan György, Tarlós nem hivatalos gazdasági tanácsadója, korábbi XII. kerületi fideszes polgármester lenne, a főpolgármester ugyanis őt látná szívesen a BSE elnöki székében. A gyakorlat régebben is hasonló volt, hiszen az előző elnökségben – Mesterházy Ernő (Demszky Gábor tanácsadója) mellett – Bielek Péter korábbi FKF-vezér, valamint Kovács Lajos, a Főtáv volt vezérigazgatója is helyet kapott. Őket azóta súlyos bűncselekményekkel vádolták meg, az elnökség megújítása így nem csak a pénzügyi kényszer miatt vált sürgetővé.

A BSE – információink szerint – nem zárkózott volna el a főpolgármester jelöltjének megválasztásától, ha Mitnyan közbenjár a klub érdekében a közműcégeknél. Ő azonban nem tudott, illetve nem akart ilyen ígéretet tenni. Az áprilisi tisztújító közgyűlésen végül nem is jelölték Tarlós kiválasztottját az elnöki posztra, így a május 25-én esedékes évi rendes közgyűlés részvevőinek –a gazdasági átvilágítást összegző beszámoló megvitatásán túl – új elnököt és két elnökségi tagot is választaniuk kell. Közben nem hosszabbítják meg a profi sportolók májusban, júniusban lejáró szerződését; nem mintha az utóbbi hónapokban fizettek volna nekik...

Némelyek szerint a klub kivéreztetése a cél, mások úgy vélik: az ingatlanvagyonról szól az egész. A BSE körüli viharok állítólag akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy 2013-ban lejár a sportlétesítmények eladására vonatkozó moratórium. A klubnak a saját, illetve a XII. kerületi és a fővárosi önkormányzattal közös tulajdonú ingatlanjainak összértéke több milliárd forintra tehető – a városmajori sporttelepek például ingatlanfejlesztési szempontból frekventált övezetben találhatók –, fenntartásuk azonban évi nyolcvan millió forintba kerül. Úgy tudjuk, a BSE előterjesztette: megelégedne kisebb és kevésbé értékes területen lévő sportlétesítményekkel is, ha cserébe a főváros hosszú távon garantálná a klub működési költségeit.

Az ajánlatra még nem érkezett válasz. Az alkudozás folyik tovább.

TomThumb internetes hozzászólása
Ugyan kérem, nem mai ügylet ez. Évekkel ezelőtt, már 2008-ban megkezdődött BSE sportolók pénzeinek szabad rablása. Ezt a mostani ügyvezető és társulata tökéletesre fejlesztette, előtte a FKF akkori ifjú vezére indította be, aki írásban osztogatta a hazugságokat a kosarasoknak. Most a röplabdázókon van a sor. Már 2009 környékén is házaltak a pénzükért sportolók. Aki ügyvédhez ment, kapott pénzt (még ha késve is). Aki hitt az ügyvezető szavának, az pórul járt. Az elmúlt nyáron már az lett igazolva kosárlabdázónak, akinek volt két keze, két lába és ráadásul hiszékeny is. Pénzek lettek ígérve nekik. Hazudtak. Nem kapták meg.

Az egész nem más, mint egy ingatlan-panama. Így kezdődött évekkel ezelőtt, és folytatódik tavaly óta is. Mi a legnagyobb szégyen? Az, hogy a kosárlabdaklub ‒ amely egyszer, régen Európa legjobbjai közé tartozott ‒ egy volt legendája ehhez a nevét adja, mint szakosztályfelelős. Még csak harminc ezüst sem kellett hozzá. Jó neki a forint is.

Emberileg így nullázza le magát egy legenda.

(forrás: Népszabadság)

Címkék: röplabda bse

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr962895091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása