Sok dolgot láttam már a röplabdában, de olyat régen, hogy egy vezetőedző korruptnak tituláljon egy játékvezetőt. Márpedig Fésűs Irén, a Budapest SE mestere ezt tette. Mondanám, hogy ez már mindennek az alja, de félek, hogy közel sem.

Bármilyen fura, de én még emlékszem arra az időre, amikor a hazai röplabdának rangja volt. Suttyó kölyökként jártam a jászberényi sportcsarnokba, hogy drukkoljak a Lehelnek, nyaranta pedig a nagy nemzetközi torna összes meccsén (Lehel Kupa, 6-8 rangos válogatottal) lengettem a zászlót, reggeltől estig.

De talán hagyjuk is a nosztalgiát, a világon semmi értelme a szépre emlékezni, inkább górcső alá kellene venni azt a nagy trutyihalmazt, ami ma a röplabdát jelenti Magyarországon. Mindenekelőtt leszögezem: a játékosokkal a világon semmi bajom, sőt a többségüket mélységesen tisztelem. Az egyik első osztályú lánycsapat edzője például a minap mesélte, hogy a csajok havonta mennyi pénzt dobnak be azért, hogy játszhassanak. Értik: nem ők kapnak pénzt az élsportért, nem. Ők dobják össze a terembérletet, a bírói díjak, és a vízfej költségének java részét. (Hogy mi a vízfej, arról később.) Szóval a sportolók előtt le a kalappal, sokuk sosem fogja átélni azt, ami az „átkosban” természetes volt. Jó edzéskörülmények, kalóriapénz, külföldi edzőtáborok, megbecsültség, szurkolók.

Az edzőkkel sincs túl sok bajom: dolgoznak, ahogy tudnak, reszketnek (tisztelet a kivételnek), hogy meglegyen a havi jussuk, oszt ennyi. Ha netán a játékosaik edzésre is tudnak járni (mert ugye az a sportoló, amelyik nem kap a sportért pénzt, dolgozik, így sokszor nincs tréningen), akkor még szakmai munkát is végezhetnek.

Amivel bajom van, az a vízfej. A szövetség (nagybetűvel kellett volna írnom?). A csapat, amelyik sűrűn tesz úgy, mintha ebben a sportágban minden rendben lenne. Konferenciák, díszes ünnepségek, magas nevezési díjak, reprezentáció. Nyilván nem minden a „menedzsment”, de azért az öntömjénen túl is tehetnének már végre valamit, mielőtt megszűnik ez a szebb sorsra érdemes sportág. Hiszen lassan már itt járunk. Amikor heti 1-2 edzéssel már stabil játékos lehet valaki az első osztályban, akkor már nagy a baj.

Amikor a legmagasabb osztály (női) meccseire pártíz ember megy aki, akkor már nagy a baj, amikor a sportújság szerkesztőjének könyörögni kell, hogy a strandröplabda-bajnokság aktuális eredményeit jelentesse meg, akkor nagy a baj. Amikor a szövetség aknamunkásnak titulálja e blog szerkesztőjét, mert kritizál, akkor nagy a baj. És akkor is nagy a baj, ha egy edző, egy bajnoki meccs után korruptnak nevezi a bírót.

Fésüs Irén játékosként is szabadszájú volt, nem változott. De most komoly hibát vétett: valakit korruptnak titulálni bizonyítékok nélkül, az rágalmazás. Vagy a jó hírnév megsértése. Ez ellen nyilván fel kell lépni. De ha mondjuk a honi röpiben rendben mennének a dolgok, akkor ő sem mondana ilyet. Ha mondjuk, lenne pénz, lenne néző, lenne elég játékos, lenne megbecsültség, lenne sajtó. Javaslom a kedves vízfejnek, hogy tanulmányozza a kézilabdaszövetség munkáját. Húsz éve még hasonló megbecsültsége volt a két sportágnak, a mostani különbséget meg... Inkább hagyjuk.

UI: egyszer egy játékvezetőt az UTE-csarnokban kis híján leszedtem a helyéről. Három embernek kellett lefognia, miután megveretett bennünket. Mégsem gondoltam korruptnak, csak csalónak. Ma már tudom: egyszerűen tévedett. Pechünkre az ötödik játszmában a Tungsram 14:13-as vezetésénél. Van ilyen.

Dézsi Zoltán

Címkék: vélemény röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr624465726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2012.04.22. 21:27:06

A kézilabda-szövetség az etalon?

Hát akkor tényleg kurva nagy a baj.

kumarkinda 2012.04.22. 21:30:28

Tetszik a cikk, mert nem egyoldalú és kellően oknyomozó. Diplomatikus.

Mivel pár hónapig nekem is módomban állt a "Vízfejnél" "fodrászkodni", így lett fogalmam pár dologról. Hogy az itt általában leírtak nem állnak költőien messze az igazságtól. (Az a "pénzügyi kimutatás" különösen "részletes" volt.)

Annyival kiegészítem, hogyha a "Vízfejnek" nem lett volna akkor kettő, de inkább egy "csillogó szemgödre" (két illető), akkor napokon belül elkötöttem volna a "köldökzsinórt". Ahogy tettem ezt később. (Ha már biológia.) Bár, az idő vasfoga lassan őket, kettőjüket is kikezdi, nálam... Meg pár tény, amire azért lassan, de biztosan...
Igen, ezt az egészet nem lehet máshogy csinálni. Csak barátságból, direkt-naivitásból, sportszeretetből és az emberi viszonyok ápolása végett. Mert a sportban kijön az emberség. A csapatban. Már ahol (még) van ilyen.
A "Vízfejet" is lehet szeretni, simogatni, ha megtaláljuk benne..., de ahhoz keresni kell. Nem keveset. De megérheti.

Irén.
Őt nem sértegetném/bírálnám soha, megteszik ezt mások, úton-útfélen, legtöbbször jogtalanul. Neki hányszor gázoltak át a "hírnevén"? Tényleges következmény nélkül. S esetleg csodálkozni kell, ha mégis van némi "kirohanás"?
Igen, nyilván vannak hibái, de szakmailag és emberileg van azon a szinten (túl), hogy felismerje, amikor egy bíró "téved" és pontosan átlássa a sportág alakulását 30+ évnyi profizmus (és a Zsuzsi-féle, pöpecül kinevelt "utódpárosok" után). Mert "tévedtek" ők eleget korábban, más "csarnokokban". A tucatnyi néző szeme láttára és bírálata ellenére is. Aztán mi került a "fenylapokra/ba"? Hogy randán beszélt. De a többi... nem igazán.
Nem, nem az elfogultság (vagy az egykori, egyébként ingyenmunka) beszél belőlem, hanem az iránta érzett baráti szeretet, amit az első percben "kivívott" magának.

Dani, szerintem van tipped, ki vagyok. (Egyáltalán nem érdekes...) Alapvetően egyetértek sok nézeteddel (bár sejtem, hogy hidegen hagy és esetleg lekicsinylően...), mindamellett, hogy a kritika önmagában kevés. Azzal is lehet segíteni, ha belülről "bomlasztasz" egy rendszert - ha olyannak találod, hogy szerinted rászorul. Tanulsz tőle, belőle, alakítod, alakít... Vagyis, próbálsz vele "azonosulni". Megbékélni. De ilyen módon.
Jó, mondhatod, sz*rból várat építeni nem lehet.
Amíg a felső vezetésnél abban a hiszemben élnek egyesek, hogy mi Európában vagyunk (mi több, mi vagyunk Európa, ezért "tessék ám minket komolyan venni"..., meg állandóan a múltunkkal gazsulálunk), addig nem lesz, csak közröhej, meg légvárak.
Igaz, ott legalább lehet röpizni, mert nem akad el a labda holmi pénzhegyeken, támfalakon, bástyákon és a pezsgő(s) bulit sem zavarja meg a fiúk/lányok, vagyis vidám lovagok/amazonok "viháncolása".

Lehet, hogy már máshogy van azóta..., akkor elnézést. Legyen úgy, aztán maradjon úgy. Amen.

Geiza 2012.04.23. 10:27:22

@kumardkinda: Szokták mondani, hogy a stílus maga az ember. Csak erősen bízni tudok benne, hogy Fésüs Irén esetében ez nem alkalmazandó - sajnos (legyen szó utánpótlásról, felnőtt mérkőzésről, nyilatkozatokról, bármiről) azonban eddig nem sikerült az ellenkezőjéről meggyőződnöm. Korrupcióról beszélni nagy butaság... a fentiek alapján ki lát ebben a szép magyar röplabdában olyan érdekeket, amely korrupcióra adna okot. Én nem. Úgy gondolom, emiatt érheti bírálat - azonban azt sem felejthetjük el, hogy lehetett ez a korrupt szó nyelvbotlás, tévedés is. Azt hiszem, inkább így volt ez...

Még egy dolog. Vannak nagyon klassz játékvezetőink, és vannak kevésbé klassz játékvezetőink. Éva Tibi junior koromban sem volt ügyesebb mint most, de hát na - legalább kitartó, és a mentségére szóljon, hogy ide is, oda is tévedett. Sokszor én is szemmel vertem, máskor meg nyugtáztam, hogy ma neked, holnap nekem...

Rodics · http://hunvolley.blog.hu 2012.04.23. 15:21:12

@Geiza: Elnézést, de egy bajnoki bronzmeccsről van szó, tehát szerintem semmiképpen nem szólhat a játékvezető mentségére semmi, az pláne nem, hogy ide is, oda is tévedett, és az sem, hogy közismerten ennyit tud... Főleg nem ennyi pénzért!!

Geiza 2012.04.23. 15:54:43

Ha már korrupcióról esett szó "mentsége" kizárólag ez alól lehet - ennyit tudott felmutatni - én meg csak erre gondoltam. Az, hogy valaki szakmailag (és nem az előmenetelét tekintve) ott tart, ahol mondjuk 10 éve, az természetesen baj. Egyetértek veled. Aki ezt veled hasonló módon olvasta, attól eeenézést kérek, tényleg félreérthető volt, amit írtam.
süti beállítások módosítása