Egy régi vágyam vált valóra idén nyáron, ugyanis három hónapot tölthettem egy kaliforniai gyerektáborban, ahol counselor (gyermekfelügyelő) pozícióban röplabdát és más sportokat oktathattam a fiataloknak.

Már régen megfogalmazódott bennem a vágy, hogy szeretnék az USA-ban élni és dolgozni, még ha csak pár hónapra, ideiglenesen is. Sokat keresgéltem az interneten, mire rátaláltam a CCUSA-ra, és gyorsan el is döntöttem, hogy a következő nyarat az Egyesült Államokban szeretném tölteni. A gyerektáborokban lehetőség van kisegítő személyzet vagy gyerekfelügyelői pozíció betöltésére. Számomra a gyerekfelügyelői pozíció volt a szimpatikus ugyanis itt lehetőség nyílt röplabdaoktatására, és mivel kilencéves korom óta versenyszerűen röplabdázom, ezért szinte adta magát a gyerekfelügyelői pozíció. Továbbá ami még efelé billentette a mérleg nyelvét, hogy hatalmas mértékben javíthatom angol nyelvtudásomat.

Egy Santa Cruz városához közeli táborban, Kennolynban kaptam munkát, ahol egyszerre 200-250 gyermek tartózkodott a táborban. A gyerekek többsége egy ciklus erejéig maradt, ami két hetet jelent. Megérkezéskor a gyerekek kiválaszthatják, hogy milyen sportágakat szeretnének űzni az ottlétük alatt. A választható tevékenységek skálája nagyon széles, a teljesség igénye nélkül a következő: labdasportok, úszás, kerékpározás, falmászás, művészetek, gitározás, íjászat, lövészet, lovaglás, önvédelem, golf és még sok más. Összesen több mint 40 tevékenység közül választhatnak.

A röplabdaoktatás a nyár elején még csekély népszerűségnek örvendett, azonban ahogy eltelt egy-két ciklus, a jelentkezők száma nagymértékben nőtt, ami azt jelenti, hogy egy óra alkalmával 12 gyereknek kellett a sportág alapjait megtanítanom. A röplabdára jelentkezők összetételéről elmondható, hogy háromnegyed részben lányok, ami körülbelül tükrözi is az országban a röplabda népszerűségét a lányok körében. Az órákat általában délelőtt tartottam a tábor saját strandröplabda-pályáján, ahol minden feltétel adott volt a minőségi munka elvégzésére. A röplabda, és más sportágak oktatásához szükséges szakmai szleng elsajátítására szükségem volt pár hétre. A munkatársak szerencsére segítőkészek voltak és minden kérdésemre türelmesen válaszoltak.

A röplabdára jelentkezők többségéről elmondható, hogy ott találkozott először a sportággal, azonban akadt a nyár folyamán néhány egészen képzett, versenyszerűen röplabdázó gyerek is. Mivel a gyerekek többsége akkor találkozott először a röplabdával, ezért az órák alatt főleg az alapérintések elsajátítása volt a cél, lehetőleg játékos keretek között. Minden óra elmaradhatatlan eleme a játék és a verseny, ahol mindenki bizonyíthatja tudását. A gyerekek többségéről elmondható, hogy szorgalmasan végrehajtja a kapott utasítást, és gyorsan megtanulja a röplabda alapvető praktikáit. A gyerekek többségével sikerült a kéthetes ciklus végére az alapérintéseket magabiztosan elsajátítani, de volt jó pár olyan tehetséges gyerek is, aki akkor találkozott először röplabdával, mégis két hét után már magabiztosan ütötte be a labdát a pályára.

A kinn töltött minden napomat élveztem, és szívesen belevágok még egyszer, ha lesz rá lehetőségem. Soha nem fogom elfelejteni életem eddigi legjobb nyarát, amelyet Amerikában töltöttem, és a sok barátot, akiket ott ismertem meg!

Készítette: Mészáros Zoltán

A CCUSA honlapja ide kattintva megtekinthető!

Címkék: amerika usa tábor röplabda utánpótlás

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr283479421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása