A Budapest-bajnokság első osztályában veretlenül listavezető MAFC-Vásárhelyi DSK hazai pályán 3:1-re nyert az NB I-es Sümegi RE ellen a férfi Magyar Kupa első fordulójában. A fővárosiak az osztálykülönbség miatt egy meccs alapján továbbjutottak, jutalmuk pedig az, hogy a következő körben a címvédő Fino-Kaposvár együttesét fogadhatják!

A sümegiek mindössze hat játékossal érkeztek a fővárosba. Nem az elbizakodottság, sokkal inkább a hétköznapi időpont miatt! Hiányzott a liberó, Horváth Csaba, valamint Kaposi Tamás, Gőczi Roland és Bedőcs Gergely is. A Budapest-bajnokság első osztályában veretlenül listavezető hazaiak azonban teljes arzenállal várták élvonalbeli riválisukat, a korábbi Extraliga-játékosok közül Bokor László, Takács László és Tóth Miklós is bevetésre várt.

AZ ELSŐ SZETT

Takács László ászértékű nyitásával szerzett vezetést a fővárosi együttes (2:1), de Petre Eduard szélső bombájával fordított a Sümeg. A nyitásfogadásokkal mindkét együttesnek alaposan meggyűlt a baja, a MAFC jó szervákkal ellépett (6:4). Technikai szünet nem volt, ez jót tett a játék folyamatosságának. Sokat hibázott mezőnyben a bakonyi gárda, Fehér Tibor kikérte első idejét. A játékvezetők eközben egy reklamálás hatására visszavették a hazaiak egyik pontját, de Ardon András ragyogó középblokkjával azonnal pótolták a veszteséget, Dobos Viktor pedig szórta az ásznyitásokat (13:7).

A vendégeknek szerencséjük sem volt, a MAFC-nak viszont minden összejött. 14:8 után már nyugodtan játszhatta saját játékát, és megvalósíthatta saját elképzelését a házigazda. Szabó László a szélről volt eredményes, és Gáspár Attila is fontos pontokat szerzett (19:13). A sümegiek küzdöttek, próbálkoztak, Puspán Balázs ejtése után Csizmadia Szabolcs ki is kérte első idejét. Petre ászt nyitott, de ezzel is csak négy pontra zárkózott együttese (19:15). Jött egy rossz nyitás, egy rossz feladás, Dobos Vikor pöttyintése, majd Gáspár Attila sánca, és máris sima lett a végjáték (23:16). Dobos átküldött még egy ászt, aztán még egyet, a bakonyiak csak nézték, így ért véget a szett (25:16, 1:0).

A MÁSODIK SZETT


Az örökifjú Ardon András eredményes centertámadásával indult a második periódus, majd hosszú és szép labdamenet végén Németh Zoltán egyenlített, Soós András pedig egy sánccal fordított (1:2). A következő perceket a hibák határozták meg itt is, ott is (4:4). Jól mezőnyöztek a fővárosiak, és Szabó László duplája után újra vezettek (7:6). Soós András eredményesen játszott a vendégeknél, a MAFC részéről Takács László pedig elrontott egy ütést, így a bakonyiak megint előnybe kerültek (7:10). Belelendült a Sümeg, Németh Zoltán bombázott (8:12). A MAFC képtelen volt megállítni a bakonyi rohamokat, Németh mellett immár Lakics Bence is odapörkölt.

A csereként beállt Sós Gergely ponttal mutatkozott be, de ezzel együtt is mínusz ötnél tartott a hazai csapat (10:15). Dobos és Ardon is ászértékűt nyitott, Szabó László ütött, Bokor László sáncolt, Fehér Tibor pedig időt kért, mert felzárkózott a műegyetemi együttes (14:16). Cziczó Gábor sánca állította meg a fővárosi sorozatot, de Bokor László ezután kétszer is elbánt vele (16:17). Hiába zárkózott fel, egy-két hiba miatt megint lemaradt a hazai együttes, ezért Csizmadia Szabolcs időt kért. Cziczó megfogta Szabó kiismerhető keresztütését, de amikor Németh bombája szélesnek bizonyult, újra Fehér Tibornak kellett időt kérnie (19:21). Németh szerzett újra pontot, és ezzel a lendülettel már bevitorlázott a célba a Sümeg (21:25, 1:1).

A HARMADIK SZETT

Takács László blokkolt egy nagyot a játékrész elején, így ezúttal is a MAFC került előnybe. Németh Zoltán volt a sümegiek egyedüli pontfelelőse, a többiek inkább rontottak (5:2). A szerencse az előző szettben egyszer-kétszer a bakonyiakat segítette, de most visszatért a fővárosiakhoz, akik ezzel gyorsan elléptek, Fehér mester máris időt kért (7:3). Cziczó centerpontjára Takács László válaszolt a szélről, Szabó László pedig ismét ászértékűt nyitott (10:4). Egy szigorú játékvezetői ítéletet vitattak a vendégek, de aztán elkezdték csökkenteni a differenciát (12:9). Egy-két hazai hiba fontos pontokat jelentett a Sümegnek, amely feltámadt, és szép megoldásokkal szerezte pontjait. Csizmadia Szabolcs időt kért, de Lakics Bence jó megmozdulásait nem tudta semlegesíteni csapata.

Takács László egyre többet hibázott (12:12), és Ardon sem találta a pályát, fordított a vendégcsapat. Tovatűnt a MAFC pontos játéka, egyre inkább a sümegiek irányítottak (14:16). Hiába bombázott elemi erővel Szabó, a másik oldalról Cziczó leheletfinom ejtése ugyanannyit ért. Összekapta magát a MAFC és egyenlített (17:17), sőt Takács László pontjával újra vezetett, Fehér Tibor időt kért. Szabó mázlis ászával folytatódott a játék, majd Petre ejtése nyomán a hálóig sem ment el a labda (20:17). A hajrában a hazaiak álltak jobban, de Takács egy kiharcolt pont után megint ütést rontott. Szabó egy irgalmatlan hármason kívüli bombával javított (21:21). Lakics hibázott, Németh Zoltán szépített (24:22), de Sós Gergely pontos ütésével összesítésben újra a MAFC-nál volt az előny (25:22, 2:1).

A NEGYEDIK SZETT

Szabó László irgalmatlan ütései határozták meg a szett elejét, de nem maradt le a Sümeg sem! Bokor László ütése szélesnek bizonyult, de Cziczó Gábor a hálóhoz ért, Sós Gergely pedig kisvártatva ászértékűt szervált. Petre a hálóba támadott, megint jött egy korai Sümeg-időkérés (6:2). Feltámadtak a vendégek, de Bokor László centerezése véget vetett a felzárkózási kísérletüknek. Puspán ejtése után a labdát a MAFC liberója, Horváth Levente bravúros mozdulattal, jól láthatóan megmentette, de a játékvezető sípolt, és a bakonyiaknak adta a pontot. A látogatók nem tudták átvenni a vezetést, mert amikor tapadtak ellenfelükre, mindig jött egy-két rontás (11:7).

Eredményes szélsőtámadások után már öttel vezetett a házigazda, Fehér Tibor megint időt kért (12:7). Mezőnyben remekelt a MAFC, de néhány percen belül kétszer is összeszaladt két játékos, emiatt nem sikerült menteni. Németh Zoltán nyitott ászértékűt, majd Ardon ütött centerből (14:10). Nagy küzdelemben, nehezen őrizte vezetését a Budapest-bajnokság listavezetője, de amikor Dobos Viktor szinte a földön állva, másodikra átkanalazta a labdát, mindenkinek elállt a szava (16:13). A hazaiak reklamáltak egy átlépést, meg is kapták a pontot, majd Bokor László nyitott egy ászt, ami a sümegiek szerint out volt (19:14). A hajrában Takács László volt ismét eredményes, Németh Zoltán rontott, ezzel végleg eldőlt a csata (21:15). Dübörgött a vastaps, és a MAFC-játékosok talán kicsit korán kezdtek ünnepelni, ezért Csizmadia Szabolcs időt kért (22:18). Szabó László duplájával zárult a meccs (25:18, 3:1), így a Vásárhelyi készülhet a címvédő Fino-Kaposvár elleni meccsre!

Azt már régóta tudjuk, hogy a Budapest-bajnokság élmezőnye komolyabb játékerőt képvisel, mint az NB II, de most az is bizonyosodott, hogy a legjobb fővárosi csapatok simán megállnák a helyüket az NB I-ben is. Ez a meccs egyik legfontosabb, és talán legelgondolkodtatóbb tanulsága, meg az, hogy ezeket az együtteseket az irreálisan magas díjtételek tartják távol a nemzeti bajnokságtól. A régi nóta: sajnos ez egy amatőr sportág idehaza, profi díj- és büntetési tételekkel...

A mérkőzés legjobbja
Nehéz a választás, mert a mezőny hemzsegett a remek produkcióktól, leginkább hazai oldalon. A sümegiek közül Németh Zoltánra rengeteg feladat hárult, nem tudta mindig megoldani, de így húsz pontot szerzett, amivel ő lett a legeredményesebb. A győztes fővárosiaknál a két center pontosan, kevés hibával röplabdázott, ahogyan a két liberó is kimagasló teljesítményt nyújtott. A csereként beállt Sós Gergely sokat tett hozzá együttese remekléséhez. Szabó László vízfakasztó bombáitól zengett a csarnok, élmény volt nézni ellenállhatatlan támadásait. A meccs legjobbja a feladó, Dobos Viktor volt, aki kiválóan passzolt, nagyszerűen irányított, ráadásul ásznyitásaival demoralizálta az ellenfelet.

Magyar Kupa, férfiak, 1. forduló

MAFC-Vásárhelyi DSK — Sümegi RE 3:1 (16, —21, 22, 18)

Káposztásmegyer, 35 néző. Játékvezetők: Éva T., ifj. Szabó P.
MAFC: Dobos 7, Bokor L. 7, Szabó L. 14, Takács L. 11, Gáspár A. 4, Ardon 5. Csere: Farnady, Horváth L. (liberók), Sós G. 7, Tóth M., Eckert. Edző: Csizmadia Szabolcs
Sümeg: Puspán 1, Cziczó 7, Lakics 7, Petre 7, Németh Z. 20, Soós A. 9. Edző: Fehér Tibor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 7:5, 15:8, 19:15, 23:16. 2. játszma: 7:6, 10:15, 14:16, 17:21, 20:23. 3. játszma: 7:3, 12:8, 12:13, 14:16, 20:17, 22:21. 4. játszma: 8:6, 14:10, 19:14, 22:18

Továbbjutott: MAFC-Vásárhelyi DSK

ÉRTÉKELÉSEK

Tóth Miklós,
a MAFC csapatvezetője: — Egységesebbek voltunk, ellenfelünk dolgát nehezítette a hétköznapi utazás, illetve szombaton a Sümeg öt szettet játszott, mi meg egy kicsit készültünk erre a mérkőzésre!
Fehér Tibor,
a Sümeg edzője: — A szombati három-kettes vereség még benne volt a játékosok lábában, fejében. Hat emberrel, frissítés nélkül ennyire futotta a lelkes rivális ellen. Gratulálok a MAFC-nak, sok sikert a Kaposvár ellen!

Címkék: röplabda magyar kupa sümeg mafc vásárhelyi

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr503458947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása