A címvédő Fino-Kaposvár hazai pályán 3:2-re győzött a Kalo-Méh-Kecskeméti SE ellen a férfi NB I alapszakaszának második fordulóján! Várbeli rangadó, fantasztikus meccs volt!

Ha valakivel nagyot változott a világ, akkor az Demeter György! A Mester néhány hónapja még olyan világsztárokkal dolgozott együtt a Bajnokok Ligája-résztvevő Fenerbahce csillogó-villogó komplexumában, mint a múlt héten véget ért Európa-bajnokság legértékesebb játékosának választott szerb Ivan Miljkovics, most pedig olyan játékoskeretből kellett összeállítani a kezdőcsapatát, amelynek néhány tagját még legelvakultabb, legfanatikusabb röplabdarajongók sem ismerik. Isztambulban jelentős létszámú stáb segítette a munkáját, a mostani bajnoki meccs előtt viszont egymaga rendezgette a mezeket és az igazolásokat.

De nehogy valaki elkezdje sajnálni, hiszen szemmel láthatóan nagyon jól érzi magát ebben a szerepkörben, boldogan elbeszélgetett a kecskeméti csapatot elkísérő Beregszászi Szabolccsal és Dunszt Ferenccel, hiszen nekik köszönheti, hogy annak idején az alföldi városban komoly röplabdázó lett belőle, és a bajnokcsapat meghatározó tagjává vált. Aztán ahogy közeledett a kezdés, Demeter úgy vált egyre feszültebbé, de megérkeztek segítői, Horváth Dániel és Zarka Péter, és a csapat is elvonult melegíteni.

A másik kispadnál Gyurkó Sándor örömmel nosztalgiázott egy kicsit, hiszen amikor legutóbb itt járt a kaposvári csarnokban, tavaly tavasszal, akkor győzött a Kecskemét a bajnoki döntő harmadik meccsén, és még az úszó világbajnok, a meccs díszvendége, Gyurta Dániel is gratulált a sikerhez. Amikor az aktuális helyzet került szóba, már nem volt ennyire mosolygós Gyurkó mester, hiszen nagyon úgy tűnik, vírusos megbetegedés tizedeli a játékosait! A keddi edzésen többen is hasmenésre, és egyéb kellemetlen tünetekre panaszkodtak, Bokor Gábor nem is öltözött át. A szakvezető pozitívumként említette, hogy az utazás során nem kellett pluszmegállót beiktatni...

A férfi alapszakasz első rangadóját a Kaposvár két korábbi játékosa, a napjainkban is a somogyi csapat keretével edző Geiger András és Dávid Zoltán is helyszínen tekintette meg. Érdekesség, hogy a hazaiaknál és a kecskemétieknél is egy center az új csapatkapitány: Nagy József, illetve Dorcsák Lajos személyében! A kecskemétieknél Farkas Péter és Csoma Krisztián is kezdett, Csányi Dániel és Schulcz István csak a cseresarokban kapott helyet.

AZ ELSŐ SZETT

A rangadó első pontját Tóth I Gábor szerezte, aztán Nacsa Gábor egyenlített, de gyorsan beköszönt az új poszton, feladóátlóként szereplő Csoma is! Gergye Roland a hátsósorból bombázott, nem vacakoltak tehát a csapatok, egyenesen belevágtak a dolgok közepébe! A jobban mezőnyöző vendégcsapat némi szerencsével és egy vitatható játékvezetői döntéssel ellépett (2:5), de a kaposvári fiatalok nem estek kétségbe, hangyaszorgalommal és erős, pontos ütésekkel fordítottak (8:7)! A jól blokkoló alföldiek pillanatai következtek az első technikai szünet után (8:9). Kaszap Tamás hiába nyitott ászt, a bírók a látogatóknak adták a pontot, majd Farkas Péter ütése pattant ki egy kaposvári fejről (10:12).

A fiatal Lesznyik Károly — akinek ez az első idénye a felnőtt keretben — nagy kedvvel röplabdázott, szinte hibátlanul támadott, Nacsa pedig jól fogadott. De a kecskemétiek nem hagyták magukat! Egyetlen pillanatra sem! A fantasztikus liberó, Szabó Tamás óriásit mentett, Csoma pedig ezt, és a következő labdát is pontra váltotta, így együttese egypontos előnyben volt a második kötelező szünetben (15:16). Nacsa Gábor nagyon okos ejtése egyenlítést eredményezett, a vendégek pedig rosszul álltak, így már a Kaposvár vezetett! A somogyiak több szervát rontottak, az alföldieknek viszont több pontjuk született sáncból. Amikor az első játékvezető — túl szigorúan lefújta Kaszap érintését, Demeter György időt kért (17:19).

Kaszap hiába erőltette Nacsát, a szegedinek nem ment a támadás. Amikor Csoma blokkolta, már három volt közte, majd amikor Csoma támadásból is eredményes volt, már négy (17:21). A nagy kapkodás következménye néhány technikai hiba volt hazai oldalon, elúszott a szett, de Demeter mester még egy időkéréssel próbálkozott (18:23). A kecskemétiek pontosabb, erőteljesebb játékára nem volt ellenszer, Farkas Péter ütése kipattant a blokkról, így a Kecskemét nyerte az első szettet, teljesen megérdemelten (20:25, 0:1).

A MÁSODIK SZETT

A bíró a második szett elején a látogatókat sújtotta, Csala érintése nem volt szabálytalan (2:1). A somogyi fiatalok nagyon pörögtek, látszott, hogy Kaszap, Lesznyik és Gergye is mindent megtesz a sikerért, de továbbra is több technikai hiba csúszott a játékba. Apróságok döntöttek szinte minden labdamenetben, és a somogyiak hősiesen tartották magukat! Sőt, Gergye Roland szerencsés ásznyitásával kettővel vezettek (8:6)! A technikai után gyorsan összekapta magát a Kecskemét, és egyenlített (8:8), de egy izgalmas labdamenet után Nagy József blokkjával megint két ponttal vezetett a címvédő (10:8)!

Csala Bernátot hibázásba hajszolták, most Gyurkó Sándornak kellett időt kérnie (11:8). A folytatásban az alacsony terem, és Kaszap szervája okozott gondot a vendégeknek (13:9), de amint Csomához került a labda, megoldódtak a problémák. Csala is ászértékűt nyitott, amit elősegített, hogy a somogyiak nyitásfogadó-alakzatában néha nem értették meg egymást megfelelően a játékosok. Nacsa beköszönt (14:12), de Nagy József egy fölösleges blokkolás során véletlenül beleért a hálóba. Gergye volt a házon belüli felmentő-sereg, ettől némileg Demeter György is megnyugodni látszott (15:13). Egy újabb védhetetlen Gergye-bomba, és máris jött a második kötelező pihenő (16:14).

Kaszap Tamás nagyot blokkolt, de amikor Gergye hibázott, Demeter időt kért, mert egy pontra zárkózott a Kecskemét (17:16)! Újabb támadásrontással folytatta a házigazda, majd kecskeméti mezőnybravúrok után már a látogatók voltak előnyben. Ziccerig játszott helyzeteket nem tudott megoldani a Kaposvár, ezért Demeter kikérte második idejét is (17:19). A visszatérés után Gergye javított, ez a keresztütése már nem volt széles. Szabó Alpár sáncolt, megint egyenlő (19:19)! Tóth I Gábor mesterien ledobta a labdát, de Nacsa büntetett! Kaszap Tamás újabb zseniális blokkja után Gyurkó Sándor is kikérte második idejét (21:20).

Megint Csoma ütött hibátlanul, majd Kaszap pontos feladása után Nagy József centerezett (22:21). Kaszap bombanyitása ászt érdemelt volna, de a kecskemétiek megmentették, viszont a labdamenet végén Nacsa szerzett fontos pontot. Pillanatokkal később Kaszap irgalmatlan ászértékű szervával kínálta meg az alföldieket (24:21)! Csala még szépített, de Nacsa befejezettnek nyilvánította játszmát (25:22, 1:1)! A somogyiak csökkentették az apró technikai hibák, úgynevezett ki nem kényszerített rontások számát, hozzátettek néhány extrát (nyitás, mezőnymentés), és máris sikerrel jártak!

A HARMADIK SZETT

Dorcsák Lajos előbb ütésből, majd blokkból szerzett pontot a harmadik felvonás elején (0:2), Szabó Alpár a hármas sánc középső tagjaként szépített. Nacsa Gábor komikusokat megszégyenítő faarccal próbálta megjátszani, hogy nem ért hozzá a sáncról visszapattanó labdához, de nem tudta beadni a játékvezetőknek, akik látták, hogy súrolta a fejét. Kaszap Tamás parádés megoldásai is pontot eredményeztek, de ezúttal is fölényben volt a tervszerűbbnek, pontosabbnak tűnő Kecskemét (3:5). A kétpontos különbség (5:7) akkor tűnt el, amikor Gergye Roland fejbe nyitotta Farkas Pétert!

Az első kötelező szünet után Nacsa pontjaival tartotta magát a bajnok (9:9), de néhány pontatlanság ismét hátrányt eredményezett (9:11). Csoma ütött, aztán ászt nyitott, ezzel már három pont volt a differencia (10:13), de Nacsa elképesztő ejtése megállította a Kecskemétet! Egyre több volt a nyitásrontás hazai oldalon, pedig ez igazán nem fért bele! Kaszap sánca nagyon jókor jött a somogyiak szempontjából (13:14), pazar feladásait pedig Gergye váltotta kétszer is pontra (15:15)! Extázisban játszott a házigazda, de a higgadtabb alföldiek is nagyszerűen teljesítettek, és szórták a centerpontokat (15:16)!

Csala ütött, aztán Nacsát blokkolták, és Demeter Györgynek máris időt kellett kérnie (15:18). Nacsa Gábor vetett véget a rossz kaposvári sorozatnak egy duplával, ezért Gyurkó Sándor is időt kért (17:18). Nacsa a rövid pihenő után sem hibázott, a másik oldalon beálló Schulcz Istvánt pedig szórványos fütty és bekiabálások fogadták. Kaszap átvarázsolta a labdát, ezzel már az ő csapata vezetett (19:18), de ennek a szériának is vége szakadt: Schulcz blokkolta Nacsát! A csereként beállt, fiatal Bozóki Bence blokkolta Farkas Pétert, Demeter mester nagyot kiáltott örömében, kollégája, Gyurkó Sándor pedig időt kért (21:20)!

A neheze, a hajrá még hátra volt! Schulcz ütött pontot, majd egy blokk után a labda keresztülszállt a kecskeméti térfél fölött, és éppen a vonalon kívül ért földet (21:22). Gergye pontjával megint a Kaposvár állt jobban, de Nacsának járt Demeter pacsija! Egy elpattanó kecskeméti nyitásfogadás után Szabó Tamás a fizika törvényeit immár sokadszor meghazudtolta parádés mentésével, a végén csapata pontot is szerzett! Nagy József játszmalabdához juttatta együttesét, az utolsó megmozdulás pedig Gergye Rolandé volt. Hátsósoros ütése nyomán a labda kívülről csípte az alapvonalat! A bírók megadták, a kecskemétiek reklamáltak, de hibába (25:23, 2:1)!

Időközben megérkezett a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Kaposvár korábbi vezetőedzője, Kántor Sándor is!

A NEGYEDIK SZETT

A negyedik etapot Schulz kezdte a kecskemétieknél, a kaposváriaknál pedig maradt Bozóki. Mindkét oldalon látványos dolgok történtek, Csoma blokkolt, Nacsa ászt nyitott (4:3). Gergye kegyetlenül blokkolta Csomát, ezzel már két pont volt a hazai együttes előnye (6:4). A csereként beállt rutinos center, Somodi István a hálóba ütött, Gyurkó Sándor meg sem várta a technikai szünetet, időt kért. És megtörtént az, amire bizonyára kevesen számítottak: a fiatal somogyiak hibázásra kényszerítették a tapasztaltabb vendégeket (8:5)! Elkezdett felzárkózni a kötelező szünet után ismét kevesebbet hibázó látogató, és gyorsan egyenlített (9:9)!

Dorcsák Lajos ászértékű nyitásával a Kecskemét vezetett, hamarosan már kettővel (11:13). Demeter időt kért, mert fáradni látszott együttese, és úgy tűnt, nincs senki, aki átlendíti a holtponton a társaságot. Nagy József támadása sem jött be, de Nacsa ütése sikeres volt, és a játékvezetők is megítéltek egy pontot a hazaiaknak (13:14), de a második technikainál a remekül sáncoló alföldiek megint hárommal jobban álltak (13:16). Gergye Roland áthúzott egy labdát, a bírók szabálytalan érintést láttak, mire Demeter fenyegető ujjmozdulatokat tett (semmi obszcén)! Egyébként egyrészt tényleg szabálytalan volt, másrészt out...

Ezek nem Gergye percei voltak, amikor visszablokkoltak a fejére egy ütést, a mester időt kért (14:19). Csala ütését nem tudták védeni, Somodi nyitása pedig lepottyant a hálószalagról (15:22). A cserefeladó, Magyar Bálint pontot szerzett, majd Tóth I Gábor ejtett. Az izgalmak ezúttal elmaradtak, a végjáték sima volt. Nacsa egy szép ejtés után blokkolt egy nagyot, mire Gyurkó Sándor időt kért (18:23). A következő labdamenetben megtorpantak a somogyiak, mert azt reklamálták, hogy a labda egy kecskeméti érintés után súrolta a plafont. Egyébként reklamálhattak volna egy szabálytalan érintést is... A következő pillanatban hálót fújtak a hazaiaknál, ezzel le is zárult a szett (19:25, 2:2).

Az ekkor már biztos volt, hogy megosztoznak a pontokon a csapatok, az új pontszámítási rendszerben ugyanis ötjátszmás meccsen a győztes kettő, a vesztes egy ponttal gazdagodik.

AZ ÖTÖDIK SZETT

Eleinte a Kaposvár vezetett, Gergye és Nacsa volt eredményes, majd a visszaállt Lesznyik is betalált (3:2)! Amikor utóbbi blokkolt egy nagyot, Demeter György a két kezét az ég felé emelte, úgy rázta az öklét örömében (4:2)! Úgy tűnt, Lesznyik fáradhatatlan, megint betalált. Sokasodtak a nyitásrontások mindkét oldalon, majd Szabó Alpár blokkolt hatalmasat, Gyurkó Sándor pedig kénytelen volt a térfélcsere előtt időt kérni (7:4)! Egy agyonnyert labdamenetet végül nem tudott pontra váltani a házigazda, de Nacsa gyorsan javított (8:5).

Ismét összekapta magát a Kecskemét és bámulatos hosszúhajrát indított. Csala beütötte, Lesznyik nem (8:8)! Nagy József centerütését blokkolta Dorcsák Lajos, de kipattant a labda a vonalon túlra, majd Kaszap Tamás ászt nyitott (10:8)! Gyurkó időt kért. Fergeteges meccs, fergeteges hajrá! Kaszap a hálóba szervált, de Nagy József középen nem hibázott (11:9)! Szavakkal egyszerűen leírhatatlan labdamenet végén újabb kaposvári pont, majd Csoma Krisztián ütött ki egy labdát, de a vonalbíró bent látta! A játékvezetők ugyanakkor — nagyon helyesen — felülbírálták, a kecskemétiek persze hevesen reklamáltak, pedig a labda tényleg kint volt néhány centivel (13:9)! Gergye Roland kíméletlenül bebombázta, ezzel meccslabdához jutott a Kaposvár, amit Gergye azonnal értékesített is! Demeter György benn a pályán, a csapat körtáncba kezd (15:10, 3:2)! Ahogy jósoltuk, öt szettben nyert a Kaposvár, Demeter mester pedig győzelemmel tért vissza!

Vérbeli rangadóhoz méltó izgalmakat hozott a meccs! A kaposváriak egy ideig erőn felül teljesítettek, de ebben szemmel láthatóan elfáradtak, és a tapasztaltabb Kecskemét ezt remekül kihasználva közelkerült a győzelemhez. Igen ám, a somogyiak az ötödik szettben mozgósították meglévő tartalékaikat, és parádés sikert arattak ezen a változatos, rendkívül izgalmas, színvonalas rangadón!

A mérkőzés legjobbja

Pokolian nehéz dolog egy játékost kiválasztani... A hazaiaknál mindenki sokat tett a sikerért. Nacsa Gábornak voltak nagyon jó, és kevésbé eredményes időszakai, de ami rendkívül dicséretes, hogy a rossz megoldások után sem csüggedt, kikecmergett a hullámvölgyből és megújult! Nagy József szinte hibátlanul röplabdázott, blokkban és támadásban is kiválóan teljesített. A két átló, Lesznyik Károly és Bozóki Bence is nagyon sokat tett a győzelemért, Lesznyik pontos megoldásai és határtalan lelkesedése, elszántsága miatt okvetlenül dicséretet érdemel! Lassacskán fokozhatatlanná válnak a jelzők, pedig Gergye Roland teljesítménye még a többiekét is felülmúlta, kevés hibával, hatékonyan röplabdázott, végig nagyon elszánt volt, az utolsó pillanatig hajtott. A meccs legjobbja pedig a feladó, Kaszap Tamás volt, aki ugyan nem játszott hiba nélkül, de végig iszonyatosan küzdött, és sokszor extrát nyújtott. Le a kalappal a fiatal somogyi együttes előtt!

A kecskemétiek liberóját, Szabó Tamást annyiszor dicsértük már... De most is megtesszük, mert káprázatos mentései egyedülállóak az országban! Tóth I Gábor is hozta a tőle megszokott kiegyensúlyozott, megbízható játékot. Csoma Krisztián új pozíciójában nagyszerűen teljesített, Demeter György is gratulált neki a lefújás után. Dorcsák Lajos és Csala Bernát is sokat tett csapata győzelméért, amelyből végül csak pontszerzés lett.

NB I, férfiak, alapszakasz, 2. forduló

Fino-Kaposvár — Kalo-Méh-Kecskeméti SE 3:2 (—20, 22, 23, —19, 10)

Kaposvár, 350 néző. Játékvezetők: Adler, Mezőffy
Kaposvár: Kaszap, Nagy J., Nacsa, Lesznyik, Gergye, Szabó A. Csere: Dömötör (liberó), Magyar, Bozóki. Edző: Demeter György
Kecskemét: Tóth I G., Dorcsák, Csala, Csoma, Farkas P., Bokor G. Csere: Szabó T. (liberó), Somodi, Schulcz. Edző: Gyurkó Sándor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:7, 14:15, 17:19, 18:23. 2. játszma: 8:6, 13:9, 17:19, 23:21. 3. játszma: 7:8, 12:14, 19:18, 23:22. 4. játszma: 8:5, 13:14, 14:19, 16:23. 5. játszma: 7:4, 8:8, 13:9

Statisztika ide kattintva!

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Demeter György:
— Küzdeni tudásból vizsgáztunk jelesre ezen a meccsen, ez a legfontosabb. Nagyon sok dolgoznivalónk van, precízebbnek kell lennünk. Ha úgy edzenek a játékosok, mint eddig, akkor ki fogjuk javítani azt is. A munkájukkal maximálisan elégedett vagyok, és biztos vagyok benne, hogy fejlődni fognak. Vannak bíztató jelek. A kecskemétiek korábban nem voltak ilyen harapósak, ennyire élesek! Az első játszmában nagyon fegyelmezetten, pontosan és jól játszottak, és ezt nagyon nehéz volt nekünk megtörnünk. Bravúrokat kellett végrehajtanunk, főleg nyitásban, hogy meg tudjuk nyerni ezt a találkozót, és ez végül sikerült is. Az ötödik szettben egy-két bravúrt produkáltunk sáncban és mezőnyben.

Gyurkó Sándor: — Most nem vígasztal, hogy szereztünk egy pontot... Tudom, hogy a csapatomnál milyen előzmények voltak, de nem akarom arra fogni a vereséget, mert végig sportosan játszottunk. Abban látom a problémát, hogy nyitásfogadásban voltunk gyengébbek, mint az ellenfél, illetve magunkhoz képest is. Csala Bernáton kívül a liberó, illetve a másik négyesütő sem fogta meg úgy a nyitásokat, ahogy elvárható lett volna. És ami a legjobban fáj, hogy a lebegtetett szervákat kezeltük pontatlanul. Ebben kell előrelépnünk. Amúgy elég szoros szetteket játszottunk, nem vagyok elkeseredve a vereség ellenére sem. Nyilván nem jó, hogy három-kettőre kikaptunk, de egy pontot azért szereztünk... A Kaposvár nem szolgált meglepetéssel, váratlan dolgot nem húzott. Tudtuk, hogy Demeter György szépen összerakta a csapatot, a Hírös Kupán a válogatottak nélkül már láttuk, hogy nagyon tisztában vannak azzal, kinek hol a helye a pályán. Úgy tűnt, mintha a Kaposvár kevesebbet hibázott volna, mint mi, de ezt pontosan nem tudom megmondani. Nekünk ez a meccs a nyitásfogadáson ment el.

A juniormérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr163244437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása