A férfi Európa-bajnokság eddigi meglepetéscsapata, Szlovákia a negyeddöntőben kiesett a feltámadó Lengyelországgal szemben! Négy között az olaszok, a szerbek és az oroszok is.

Tulajdonképpen az első játszmában eldőlt! Mármint a szlovák–lengyel negyeddöntő. A nyitányt nagy csatában behúzta a címvédő Lengyelország, és onnan kezdve már nem volt kegyelem, két sima szett következett! Pedig a lengyelek a csoportban a bolgároktól és a szlovákoktól is kikaptak, és csak a harmadik helyen jutottak tovább, de a rájátszásban Csehországot, és most a csoportmeccseket veretlenül abszolváló Szlovákiát is elbúcsúztatták! Ugye megmondtuk, hogy a címvédőt sosem szabad lebecsülni?! Persze a szlovákoknak is jár a nagy-nagy dicséret, hiszen önálló országként 1997-ben és most érték el a legjobb eredményüket a férfi Európa-bajnokságok történetében!

A lengyelek ellenfele a fináléba kerülésért Olaszország lesz, amely egy szettet ugyan szorosan elvesztett Finnországgal szemben, de tulajdonképpen simán győzött. Itália nemzeti együttese 2005 után most jutott be újra az Európa-bajnokság elődöntőjébe. Hat évvel ezelőtt egyébkén meg sem álltak az aranyéremig! A finnek 2007-ben nagy bravúrral jutottak négy közé, ezt a remek eredményüket azóta sem képesek megismételni. Micsoda pikáns meccs lesz a következő párosítás: az olasz sikeredző, Andrea Anastasi az itáliaiak ellen! A két válogatott idén már találkozott: az olaszok saját közönségük előtt verték meglepően simán 3:0-ra Lengyelország legjobbjait a Világliga nyolcas döntőjében. Más kérdés, hogy a lengyelek végül ennek ellenére bejutottak a négy közé, az olaszok viszont nem.

Ahogy várni lehetett, az oroszok nem hibáztak Bulgária ellen sem. Jelenleg Oroszországnak van a legjobb férfi röplabda-válogatottja a világon, ezt a Világliga-aranyérem is bizonyítja. A bolgárok megnyerték az első szettet, a következő háromban viszont a húsz pontot sem tudták elérni, így nem tudták megismételni két évvel ezelőtti jó teljesítményüket, amikor bronzérmet szereztek. A negyeddöntő negyedik párosításából Szerbia jutott tovább a legutóbbi ezüstérmes Franciaország ellen. Sokáig úgy tűnt, itt is az első szett volt a perdöntő. Ezt óriási küzdelemben 32:30-ra behúzták a szerbek, majd a másodikat 25:20-ra. Igen ám, de 2:0 után a harmadik felvonásban végig a franciák vezettek, és 25:23-ra szépítettek is. Ezen felbátorodva jól tartották magukat a negyedik etapban is, sőt a hajrában kétpontos hátrányból is egyenlítettek (24:24), de végül összesítésben nem tudtak egyenlíteni (3:1).

Természetesen a szerb–orosz párharcnak is komoly előélete van! A legutóbbi Európa-bajnokságon a középdöntő-csoportban (akkor még volt ilyen...) találkoztak, és 3:1-re az oroszok győztek. A tavalyi Világliga elődöntőjében akadtak össze, akkor Oroszország 3:0-ra nyert. Idén nem játszottak egymás ellen tétmeccset, mert Szerbia nem jutott be a Világliga nyolcas fináléjába. Nagyon úgy tűnik, hogy a legutóbbi szerb-sikerért a 2009-es Világliga hatos döntőjének eredménylistájáig kell visszalapoznunk (3:1).

Európa-bajnokság, férfiak

Negyeddöntő

Bécs

Szerbia – Franciaország 3:1 (30, 20, –23, 24)
Olaszország – Finnország 3:1 (18, 20, –29, 21)
Karlovy Vary
Szlovákia – Lengyelország 0:3 (–23, –17, –19)
Oroszország – Bulgária 3:1 (–22, 19, 18, 19)

Az elődöntő párosítása (Bécs, szeptember 17. szombat)
Szerbia – Oroszország
Olaszország – Lengyelország

Címkék: európa röplabda európa bajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr473230422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása