Tíz évvel ezelőtt, 2001. június 3-án jutott ki legutóbb az Európa-bajnokságra a magyar férfiválogatott. Akkor volt ugyanis a horvátok elleni idegenbeli, 3:2-es siker, a selejtezősorozat utolsó mérkőzése. Az évforduló alkalmából többrészes exkluzív cikksorozatot készített a hunvolley.blog!

1983 után 2001-ben jutott ki újra az Európa-bajnokságra a magyar férfiválogatott. 18 év szünet után jött a nagy siker, de azóta sajnos ismét a kilátástalanság az úr. A tíz évvel ezelőtti szenzációs eredmény évfordulóján a hunvolley.blog a főszereplők megszólaltatásával, exkluzív cikksorozattal emlékezik!

A negyedik részben felelevenítjük, milyen nehezen is kezdődött a selejtezősorozat 2000 májusában a magyarok számára, válogatottunkat ugyanis sérülések tizedelték.

Magyar Nemzet: Az Eb-döntő a cél (2000. május 26. péntek)

A magyar férfi röplabda-válogatottra teljességgel igaz a mondás, miszerint a szegény embert az ág is húzza. Két éve egyetlen szetten múlott, hogy az együttes lemaradt az együttes az Európa-bajnokság A-osztályáról, míg most, amikor sikerült a feljutás és az Európa-bajnoki döntőbe jutás a cél, sérülések nehezítik Nyári Sándor szövetségi kapitány dolgát.

Az Európa-bajnokság A-osztályában szombaton Dunaújvárosban játssza első mérkőzését a magyar csapat Horvátország ellen. Az előjelek annak ellenére kedvezők, hogy a válogatott felkészülését alaposan felforgatta Gelencsér Balázs, Berkes Zoltán és Mészáros Dömötör kiválása. Mindhárman sérülés miatt hiányoztak az edzőtáborból. Az Olaszországban profiskodó Mészáros ősszel súlyos térdszalag-szakadást szenvedett, azóta ugyan már felépült, ám a hosszas kihagyás meglátszik rajta.

– Mészárossal a Magyar Kupa-döntőn beszéltem, s akkor azt kérte, hogy egyelőre még ne vegyem figyelembe a válogatottnál, mert pihennie kell, és az olasz menedzsere sem venné jó néven, ha játszana, s megerőltetné a műtött lábát – magyarázta Nyári Sándor szövetségi kapitány. – Az utolsó pillanatban meggondolta magát, s jelentkezett az edzőtáborban. Nincs tökéletes fizikai állapotban, ezét az első két találkozón legfeljebb vészhelyzetben, csereként vetem majd be, s ha elég gyorsan behozza a lemaradást, akkor a harmadik, negyedik meccsen juthat nagyobb szerephez.

A horvátokkal az utóbbi időben többször is összeakadtak a magyarok, s két éve az Európa-bajnoki selejtezőkön, majd a B-osztályban is kétszer sikerült legyőzniük őket. Mégsem lehet azonban előre elkönyvelni a két pontot, hiszen déli szomszédaink az esetek többségében nem a legjobb összeállításukban szerepeltek, hol személyi viták, hol taktikai megfontolások miatt. A magyar válogatott a héten két edzőmeccset is játszott a jugoszláv bajnok Vojvodinával, s ezeken az összecsapásokon Nyári Sándor két különböző felállást próbált ki.

– Az első napon három-kettőre kikaptunk, másnap viszont három-egyre győztünk mesélte a kapitány. – Két éve játszunk abban a felállásban, amelyet szerdán gyakoroltunk, s láthatóan Mészáros nélkül is jobban megy, mint a másik variáció. Ennek viszont az a kockázata, hogy az ellenfelek túlzottan felkészülhetnek a játékunkból. Ha ez bekövetkezik, akkor lép majd életbe a kettes számú terv, a keddi felállás.

Az Európa-bajnokság A-osztályának 16 válogatottját négy darab négyes csoportba sorsolták. A 2001-es ostravai döntőn 12 ország vehet részt, s a legutóbbi kontinenstorna első öt helyezettjének, valamint Csehországnak nem kell selejtezőt játszania. A maradék hat helyért vetélkedik ez a 16 válogatott, s a csoportgyőzteseken kívül a két legjobb második is kvalifikálhatja magát az eseményre. A selejtezőcsoportok utolsó két mérkőzéseit jövő tavasszal játsszák.

– A négy összecsapásból legalább kettőt meg kell nyernünk ahhoz, hogy maradjon esélyünk a döntőbe jutásra – folytatta Nyári mester. – A görögországi meccs ígérkezik a legnehezebbnek, míg a horvátok elleni nyitótalálkozónak óriási lélektani szerepe van. Persze, jó eredményekre akkor lehet esélyünk, ha nem folytatódik a balszerencse-sorozat, s további sérülések nem nehezítik a helyzetet.

Nagyjából ugyanerről a témáról szól a Nemzeti Sport 2000. május 19-én, pénteken megjelent írása is.

Nincs már túlkínálat a centerposzton

Nyári Sándor és Demeter György dilemmája a tatai edzőtáborban

Nem csak a forróságtól fő a feje a Tatán tartózkodó férfi röplabda-válogatott szakvezetőinek. Nyári Sándor szövetségi kapitány és Demeter György edző első számú dilemmája az, hogy miként alkalmazkodjanak Mészáros Dömötör hiányához. Két megoldáson törik a fejüket.

Az egyik, hogy marad a régi szerkezet, és a sérüléséből még nem teljesen felépült Mészáros helyett egyszerűen beteszik a kezdőhatosba Urfi Csabát, esetleg Pampuch Csabát. A másik variáció, hogy Veres Péter lép Mészáros helyére, és az így üresen maradó kettes ütő posztját más valaki tölti be. Aki akár Tullner Roland is lehet, a berlini játékos ugyanis jó benyomást tett az edzőtáborban a szakemberekre és a társakra egyaránt. Ha ez utóbbi elképzelés valósul meg, újoncot avathat a válogatott Horvátország ellen a 2000–2001. évi Európa-bajnoki selejtezősorozat első találkozóján.

A két felállást kedden és szerdán tesztelheti Nyári és Demeter, ugyanis ezeken a napokon egy-egy mérkőzést játszik a válogatott a jugoszláv bajnok Vojvodinával. Az biztos, hogy az átalakított szerkezettel, az ismeretlen Tullnerrel meg is lephetik a riválisaikat, így a horvátok elleni találkozóra várhatóan kamerával érkező további ellenfelek, a görögök és a finnek megfigyelőit. Nem kis gondot okoz az első, hétfői edzésen bokaszalag-szakadást szenvedett center, Gelencsér Balázs kiesése is.

– Korábban már többször elmondtam, hogy a válogatott jól el van látva középjátékosokkal – merengett Nyári Sándor. – Ám Berkes őszi és Gelencsér mostani szerencsétlen sérülése miatt kénytelen vagyok változtatni a megállapításon.

A bevethető emberek közül Torma Péter államvizsgázik, így ő nem ugorhat be Gelencsér helyett, a kecskeméti Somodi István viszont a jövő héten rendelkezésre áll. Csakúgy, mint a válogatott sztárja, Kántor Sándor, aki ezúttal sem szerzett aranyérmet a világ legerősebb bajnokságában, Olaszországban. Csapata, a Modena a harmadik meccsen is vereséget szenvedett a Roma elleni fináléban. Vagyis Kántor még időben hazaérkezik, bár nem valószínű, hogy mindez vigasztalja őt. A válogatott szempontjából azonban mindenképpen kedvező, és csak remélni tudjuk, hogy a sorból kidőlők nélkül is versenyben leszünk az Európa-bajnoki indulásért.

A magyar válogatott két győzelemmel és két vereséggel abszolválta a selejtezőt 2000-ben. Két meccs maradt a következő évre. Két sorsdöntő találkozó. Íme, a sokat emlegetett, legendás, görögök elleni összecsapás beharangozója a Nemzeti Sport 2001. április 29-i számából.

Kazincbarcikán a válogatott

Koch lehet a feladó a selejtezőn

A magyar férfi röplabda-válogatott Kazincbarcikán mutatkozik be ebben az esztendőben. A Nyári Sándor szövetségi kapitány és Demeter György edző irányításával Mátraházán készülő csapat ellenfele a bajnokságban és a Magyar Kupában egyaránt négy közé jutó Vegyész RC-Kazincbarcika lesz. Amint azt Botos Ferenctől, a házigazda borsodiak mesterétől megtudtuk, ötjátszmás mérkőzést vív a két gárda, és hogy a Kazincbarcika méltó edzőpartnere legyen a görögök elleni, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőre koncentráló válogatottnak, négy eperjesi röplabdázó segíti az együttest.

Legjobbjaink szerda este óta Mátraházán hangolódnak az összecsapásra, pénteken Kántor Sándor és Koch Róbert is csatlakozott a többiekhez.

– Napi kétszer kétórás edzéseket tartunk, a délelőtti gyakorlások után erősítés szerepel a programban, a délutáni tréningeket követően pedig szaunáznak, gyúratnak a játékosok – számolt be Nyári Sándor a mindennapokról. – Külön öröm, hogy felértékelődött a válogatottbeli szereplés, hiszen olyan játékosok maradtak ki a tizennégyes keretből, mint a Belgiumban játszó Tullner Roland, a szegedi Torma Péter és Mondi Gergely, vagy a dunaújvárosi Nagy Attila. Demeter Györggyel azonban nem néhány találkozón tapasztalt jó forma alapján ítélkeztünk. Az sem titok, hogy hajlunk Koch Róbert játékára elsőszámú feladóként. Megnéztük a görögök elleni, tavalyi, idegenbeli meccs felvételét, amelyen csaknem azonos ideig volt a pályán Mészáros Péterrel, és nem volt különbség köztük, ugyanakkor Kocg osztja a labdákat és blokkol a legmagasabban a feladók közül.

A magyar válogatott Achilles-sarka a liberóposzt. A szövetségi kapitány is elismerte, ezt a szerepkört még nem tudták megnyugtatóan rendezni a csapatban. Mert ugyan hazai viszonylatban többen is – Zarka Péter, Bugyi József, Szabó Gábor, Petheő Gábor – képesek remek teljesítményre, de ez nem biztos, hogy elegendő a tizenketten döntőbe igyekvő együttesekkel szemben. A régóta a kontinens élvonalába tartozó görögök ellen például különösen nagy teher hárulhat erre a posztra, hiszen a hellének valamennyien felugrásos (többnyire erős és pontos) nyitásokkal operálnak.

A szakvezetők először Szabó Gábort hívták meg a szűk keretbe, ám a dunaújvárosi játékos udvariasan visszautasította a felkérést, mondván, családjával éppen költözködnek, lakást újítanak fel. Végül a nyíregyházi Bugyi József lett a kiválasztott, aki Kántor Sándorral és Mészáros Dömötörrel együtt igyekszik a lehető leghatékonyabban fogadni a görögök szerváit. Érdekesség, hogy Bugyi az NYVSC-ben center, míg a válogatottban korábban is liberóként vették számításba.

A szövetségi kapitány szerint a játékosok többsége már a kellő tűzzel végzi a gyakorlatokat. Szerencsésnek tartja, hogy éppen a Magyar Kupa-döntő után vagyunk, és a légiósok sem hagytak ki annyit, hogy leeresszenek. A csúcsforma elérhető jövő péntekig! Egy biztos, vasárnap Kazincbarcikán már a görögök ellen elképzelt kezdőhatos lép pályára, és minden cserélt sem használnak ki a szakvezetők. A feladóhelyen Koch Róbert kezd, Kántor Sándor és Mészáros Dömötör a két szélsőütő, Veres Péter szerepel a feladóval átlóban, a három center – Tomanóczy Tibor, Pásztor Attila, Gelencsér Balázs – közül pedig még nem választották ki a kélt kezdőt. Csereként egy center, egy feladó, a liberó Bugyi, és szélsőütőként Urfi Csaba vár majd bevetésre. Ezt a találkozót éles meccsnek tekinti Nyári Sándor, hétfőn délután Dunaújvárosban, a Dunaferr ellen pedig a kevesebb játéklehetőséget kapók tölthetnek több időt a pályán.

Európa-bajnoki selejtező, férfiak, 2000–2001

3. csoport
2000. május 27. Magyarország–Horvátország 3:0 (20, 18, 17)
2000. június 4. Görögország–Magyarország 3:1 (25, 17, –27, 18)
2000. június 10. Magyarország–Finnország 3:0 (21, 24, 20)
2000. június 16. Finnország–Magyarország 3:0 (23, 25, 18)
2001. május 4. Magyarország–Görögország 3:2 (23, 23, –16, –22, 12)
2001. június 3. Horvátország–Magyarország 2:3 (21, –20, 19, –22, –9)

A csoport végeredménye
1. Magyarország 10 pont (4/2, 13:10)
2. Görögország 10 pont (4/2, 15:12)
3. Finnország 9 pont (3/3)
4. Horvátország 7 pont (1/5)

A magyar válogatott kerete (és akkori klubcsapatuk)
• Bugyi József (Nyíregyházi VSC-Szabolcs Gabona)
• Gelencsér Balázs (Kométa-Kaposvár)
• Gubik János (Dunaferr SE)
• Jánosi Gábor (Medikémia-Szeged)
• Kántor Sándor (Noicom Alpitour Cuneo, olasz)
• Koch Róbert (VfB Friedrichshafen, német)
• Mészáros Péter (Medikémia-Szeged)
• Mészáros Dömötör (European Padova, olasz)
• Mondi Gergely (Medikémia-Szeged)
• Pampuch Csaba (Nyíregyházi VSC-Szabolcs Gabona)
• Pásztor Attila (Kométa-Kaposvár)
• Szabó Gábor (Dunaferr SE)
• Tomanóczy Tibor (Videx Da.Mi. Grottazzolina, olasz)
• Tullner Roland (Németország)
• Urfi Csaba (Kométa-Kaposvár)
• Veres Péter (Yahoo! Italia Volley Ferrara, olasz)
• Zarka Péter (Kométa-Kaposvár)
Szövetségi kapitány: Nyári Sándor (Medikémia-Szeged)
Edző: Demeter György (Kométa-Kaposvár)

Folytatása következik!

Címkék: válogatott röplabda

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr632972135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása