Május 27-én, pénteken rajtol a női Euroliga harmadik idénye, és a mezőnyben ott van a magyar válogatott is! A mieink a B-csoportban szerepelnek három erős, Európa-bajnoki résztvevő csapat, Bulgária, Csehország és Izrael társaságában.

Magyarország! Bizony, a mieink is beneveztek az Euroligára! A szövetségi illetékesek nem fizették be határidőre a 15.000 eurós nevezési díjat, de haladékot kaptak. Ez köztudott tény. Hogy azóta törlesztették-e már az adósságot, vagy hitelben játszanak a lányok, nem tudjuk... Farkas Mihályt tavaly mindenféle indoklás nélkül, kurtán-furcsán leváltották a szövetségi kapitányi posztról, a hivatalos verzió szerint nem hosszabbították meg a lejáró szerződését, mert nem ért el jó eredményt a válogatottal. Nem jutott ki az Európa-bajnokságra, ez igaz. Viszont elődje, Ludvig Zsolt sem vezette ki a nemzeti együttest soha a kontinenstornára, belőle mégis szakmai igazgatót csináltak! Most akkor hogy is van ez? Megannyi zavaros ügy, Hollósy László másodedzői kinevezése sem teljesen világos. Jókay Zoltán, az új szövetségi kapitány választotta, kérte fel őt, vagy hatalmi szóval vezényelték oda? Mindegy, ennél most sokkal fontosabb maga a csapat!

Az együttes kerete legjobb tudomásunk szerint a következő: Dégi Barbara (VBC Köniz, svájci), Filipovics Anita (Icos Crema, olasz), Horváth Dóra (Asystel Novara, olasz), Józsa Zsuzsanna (Iraklisz Szaloniki, görög), Kiss Katalin (AEK Athén, görög), Kovács Tímea (Újpesti TE), Kötél Dóra (BSE-FCSM), Liliom Rita (Alemannia Aachen, német), Meléndez-Pál Beatrix (Extremadura Arroyo, spanyol), Miklai Zsanett (Vasas Duna Autó Óbuda), Milovits Júlia (Vasas Duna Autó Óbuda), Sándor Renáta (BSE-FCSM)

Tartalékok: Dékány Bernadett (Vasas), Hackl Szilvia (BSE), Széles Petra (Gödölő), Takács Zsófia (Vasas), Tálas Zsuzsanna (MÁV Előre), Vatai Gabriella (Vasas), Nagy Eszter (Vasas)

Nézzük posztok szerint.

Feladók: abban az országban, ahol a negyvenen túli Akimova és Papizsanszka is tud újat mutatni, ott kétségtelenül gondok vannak ezen a poszton. A lehetőségekhez mérten mégis van kikből válogatni. Szóba jöhetne Gudmann Csilla, Milovits Júlia, Kriegel Éva, Tálas Zsuzsanna, Erdős Zsófia, Meléndez-Pál Beatrix, Kötél Zsanett és Bognár Krisztina. Ahhoz képest, hogy Magyarország enyhén szólva nem a röplabdafeladók országa, nem is rossz a felhozatal!
• Gudmann 36 éves, ha Jókay a jövő csapatát építi, ő már érthetően nem fér bele az elképzelésekbe.
• Milovits kerettag, amit a tehetsége és a magassága kétségtelenül indokol.
• Kriegel a környéken sincs, pedig neki csak annyira volt jó vagy rossz (magyarul: felemás) szezonja a klubjában, mint Milovitsnak. Egy tehetséges, lelkes, ráadásul balkezes előkészítőről beszélünk, aki ráadásul nem is alacsony, a válogatott közelében lenne a helye.
• Tálas Zsuzsanna ott van. Ő mindenképpen a jövő embere, mert remek technikája van, ha elkapja a fonalat, irányítani is nagyon tud, szintén balkezes, bár sajnos nem magas. Tehetségét, hozzáállását maximálisan elismerjük, egy rossz szavunk sincs vele kapcsolatban, azt mégsem értjük, hogy jelenleg miért ő az egyik feladó a háromból.
• Erdős Zsófia szintén a jövő reménysége, jelenleg még nincs helye a nemzeti együttesben, de hamarosan lesz, ezért a felsorolásból semmiképp nem hagyható ki.
• Meléndez-Pál Beatrix már a 2005-ös Vasasban, a bajnokcsapat vezéreként bizonyította, hogy nagyon tud röplabdázni, kitűnő feladó és pazar irányító. Sajnos ő sem magas, és immár jó néhány éve (egy franciaországi szezon kivételével) a spanyol másodosztályban játszik. Hogy ott mennyire tudja kibontakoztatni a tehetségét, mennyire tudja magát szinten tartani, vagy akár fejleszteni, nem tudjuk, mert nem ismerjük a spanyol második liga színvonalát és csapatait, játékosait illetve az ott zajló edzésmunkát.
• Kötél Zsanettel kapcsolatban sokkal frissebbek az emlékek, hiszen a közelmúltban a Vasasban és a BSE-ben játszott. Ugyanaz vonatkozik rá, mint Meléndezre, jó feladó, de nem tudjuk, hogy telt az elmúlt idénye a francia másodvonalban.
• Bognár Krisztina az egyik olyan játékos, akit nagyon hiányolunk a keretből! 28 éves, tehát az életkorával sincs semmi baj, a jövő csapatának tapasztalt vezéregyénisége lehetne. A német első osztályban, a Bundesligában szerepel hétről-hétre, és bár a Potsdam együttesében cserefeladó, az elmúlt szezonban szinte minden meccsen pályára lépett egy-két játszma erejéig, tehát játékban van. Nem tudjuk, nem értjük, miért hiányzik, de sajnáljuk.
• Józsa Zsuzsanna nem szerepel a fenti felsorolásban, hiszen ő nem feladó. De talán kevesen tudják, hogy tud, és nagyon szeret feladót játszani, ráadásul magas játékosról van szó, igazán ki lehetne próbálni, ha már teszt-üzemmódban van nemzeti együttesünk...

Centerek: ezen a poszton is van gubanc bőven... Nézzük a lehetőségeket: Kovács Eszter, Filipovics Anita, Kovács Tímea, Miklai Zsanett, Tóth Gáborné, Szakmáry Gréta, Széles Petra, Hackl Szilvia, Nagy Eszter.
• Kovács Eszter sérült.
• Filipovics Anita remek center, évek óta Olaszországban játszik, a statisztikák szerint jó szezonja volt, egyértelműen ott a helye a válogatottban, ott is van.
• Kovács Tímea eleinte, az első kerethirdetéskor a tartalékok között sem szerepelt. Erre akkoriban sokan fel is kapták a fejüket, mert az itthon játszó centerek közül kétségtelenül ő az egyik legjobb. Aztán hirtelen a szűk keretbe kerül. Ott a helye!
• Miklai Zsanett center volt. Jó center. A Vasasban azonban az utóbbi időben már a szélen játszott, méghozzá jól. Nehéz őt elképzelni ismét középen, ráadásul a válogatottban...
• Tóth Gáborné, Szakmáry Gréta és Széles Petra is remek középjátékos, utóbbi ott is van a tartalékok névsorában.
• Hackl Szilvia és Nagy Eszter neve is szerepel a tartalékok között, csak azt nem értjük, hogy miért. Mindketten nagyon tehetséges, ügyes, jó centerek, remek szezonjuk volt, övék a jövő, de most még túl korainak tartjuk a mozgósításukat. Erre való az U23-válogatott! Tényleg, az működik még egyáltalán?

Ütőjátékosok: itt bizony erősen túlkínálat mutatkozik! Hosszú a névsor: Nagy Mariann, Héjjas Valéria, Pethő Anita, Dégi Barbara, Horváth Dóra, Józsa Zsuzsanna, Kiss Katalin, Liliom Rita, Miklai Zsanett, Sándor Renáta, Takács Zsófia, Dékány Bernadett.
• Nagy Mariannt a hírek szerint megkeresték, de nem vállalta a szereplést. Hangsúlyozzuk, hogy a hírek szerint, tehát nem biztos, hogy tényleg így történt, és az sem, hogy nem így. Nagy kár, hogy őt ezúttal sem láthatjuk címeres mezben. Az a borzasztó, hogy sokan már nem is ismerik őt Magyarországon, nem is emlékeznek rá, pedig az elmúlt szezonban is nagyszerűen teljesített, ő lett az olasz másodosztály pontkirálynője! Igen, tudjuk, hogy 35 éves, de akkor is! Legalább a válogatott játékosok látnának egy Röplabdázót testközelből... Az ő hiánya a legfájóbb, és erről rengeteg embernek fogalma sincs.
• Héjjas Valéria sérült volt, az egész szezonban egyetlen percet sem játszik. Ha egészséges lenne, a válogatottban volna a helye. Pethő Anita szintén komoly sérüléssel bajlódott a közelmúltban, ideális esetben ő is a szűk kerethez tartozna.
• Dégi Barbarának a hírek szerint felemás idénye volt Svájcban, mégis fontos tagja a válogatottnak, nagyon helyesen.
• Horváth Dóra valószínűleg a jövő hét elején csatlakozik a többiekhez. Köztudott, hogy remek évadon van túl, együttese vezére volt, a Novara az olasz bajnoki elődöntőig menetelt. Rá mindenképpen nagyon fontos vezérszerep vár a nemzeti együttesben.
• Józsa Zsuzsanna a görög bajnokság ászkirálynője volt, nagy öröm, hogy 2004 után újra a válogatottban láthatjuk, okvetlenül ott a helye. A tudása, tehetsége, rutija miatt a kezdőcsapatban lenne a helye, de nagyon erős konkurenciája van, ez mindenképpen örömteli.
• Kiss Katalin a másik nagy visszatérő, ez is jó hír! Remek szezonon van túl a Görög Kupa döntőjében például ő volt a mezőny legeredményesebb játékosa.
• Liliom Rita is erős bajnokságban, a német élvonalban szerepelt. Statisztikáit böngészve nehéz eldönteni, milyen idénye volt, ugyanis sokszor elég gyenge volt a támadóhatékonysága. Ennek ellenére természetesen feltétlenül helye van a legjobbak között.
• Miklai Zsanettet elsősorban szélsőként lehetne bevetni a magyar csapatban, ott igazán jól teljesített klubjában.
• Sándor Renáta válogatottbeli helye megkérdőjelezhetetlen, hiszen évek óta a magyar bajnokság kiemelkedő játékosa.
• Takács Zsófia hiánya meglepő és sajnálatos, hiszen ő mindenképpen a magyar mezőny meghatározó tagja, de ezúttal valószínűleg a jelentős konkurencia miatt nem lehet ott az utazók között.
• Dékány Bernadettnek sok jó meccse volt a Vasasban, de összességében nem volt olyan erős idénye, hogy a nemzeti csapat szűk keretébe kelljen őt követelni.

Liberók: Vatai Gabriella, Tóth Andrea, Molcsányi Rita, Kötél Dóra, Lévai Viven.
• Vatai Gabriella ezen a poszton továbbra is a legjobb magyar játékos, de a közelmúltban bejelentette visszavonulását. Nagy kár, hogy abbahagyja, a válogatottnak is szüksége lenne rá.
• Tóth Andrea 35 éves, de annak ellenére, hogy Vatai mellett a másik kiemelkedő tudású és tapasztalatú mezőnyvédekező, soha nem szerepelt a válogatottban.
• Molcsányi Rita remek liberó, ezt az utánpótlás-válogatottban már bizonyította, s tavaly a felnőttek között is bemutatkozott. Jelenleg neki kellene a másodikszámúnak lennie a nemzeti csapatban, ezen a poszton.
• Kötél Dóra jó liberó, bár az elmúlt két szezonban nem azon a helyen játszott, de nyilván nem felejtett. Vele bizonyára jól jár az együttes.
• Lévai Vivien a jövő embere, tehetsége és tudása alapján a közeljövőben ő is bemutatkozhat a legjobbak között.

A magyar válogatott a görögök elleni meccsekkel készült az Euroligára. Szombathelyen 3:0-ra, Bükön 3:2-re győztek a mieink. Jókay Zoltán szövetségi kapitány szerint ezek a találkozók egyértelműen segítették a csapatot. „A győzelmeknek még akkor is örülök, ha viszonylag könnyen arattuk mindkettőt – mondta az edző. – Az Euroligában persze ennél már sokkal keményebb összecsapásaink lesznek, ugyanis mindhárom ellenfelünk résztvevője az idei Európa-bajnoki döntőnek. Nagy részben fiatalokkal vágunk majd neki a sorozatnak, de néhány rutinosabb játékos is segíti a csapatot.”

A Magyar Rádió Kiss Katalinnal készített interjúját ide kattintva meghallgathatják!

Felhívjuk a szerencsejáték kedvelőinek figyelmét, hogy a magyar női válogatott Euroliga-meccseire az interneten, illetve a Tippmixen is lehet fogadni!

Női Euroliga 2011

A-csoport: Spanyolország, Franciaország, Szerbia, Görögország

B-csoport: Izrael, Magyarország, Csehország, Bulgária

C-csoport: Románia, Horvátország, Törökország, Fehéroroszország

A négyes döntőt július 15-16-án rendezik, Isztambulban.

Linkgyűjtemény
• Az Euroliga általános beharangozója
• Az Euroliga oldala a CEV honlapján
• Az Euroliga oldala a Wikipédián
• Az Euroliga mérkőzéseit a Laola TV közvetíti az interneten

Címkék: beharangozó válogatott röplabda euroliga

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvolley.blog.hu/api/trackback/id/tr562933276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása